Ben de artık dertlenmeye başladım.

Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.
Merhaba
Ben de yatırım yapamayanlardanım maalesef
Bir evimiz var kredisi 3 yıl sonra bitecek onda da biz oturuyoruz yatırım sayılmaz bir de arabamız var 2004lü zar zor bizi işe götürüp getiriyor 🤣
Onun da kredisi 2 yıl sonra bitiyor başka da hiç birikim yapamıyoruz
Eşim asgari ücretle çalışıyor ben öğretmenim hep borç içindeyiz ancak sosyaliz de
Ben de eşim de gezmeyi severiz kısmıyoruz
Belki kıssak yapabiliriz.
Bazısı yemesinden içmesinden üstünden başından kısarak yapıyor yoksa hem ye iç gez hem biriktir imkansız bnce
Bir komşum var 8 yıldır tanıyorum 8 yıldır aynı montla geçiriyor kışı (modası çok eski olduğuna eminim kemerli gold broşlu falan en az15 yıllık olduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam 🤷🏻‍♀️)
Yine bir arkadaşım var abisinin düğününe okulda hergün giydiği kumaş pantolon ve gömlekle gitti abiyeler çok pahalıymış 😅 abiye alma daha düzgün bir şey al bari deyince de ee onlar da pahalı 1 gece için değmez deyip almadı 😐 (tamam her şey pahalı da bu biraz bahane gibi abiden ötesi yok)
Ben de eşim de içimizde kalacağına üstümüzde olsun diyoruz🤝 çocuklarımıza da öyleyiz ama bazen hata olduğunu da düşünüp yapmayalım artık deyip maksimum 3 gün durabiliyoruz 🫣
Yapabilenleri kutlamakla beraber tok ölün bari diyorum😂 ben yapamayanlardanım ✋🏻

Son düzenleme:
Merhaba
Ben de yatırım yapamayanlardanım maalesef
Bir evimiz var kredisi 3 yıl sonra bitecek onda da biz oturuyoruz yatırım sayılmaz bir de arabamız var 2004lü zar zor bizi işe götürüp getiriyor 🤣
Onun da kredisi 2 yıl sonra bitiyor başka da hiç birikim yapamıyoruz
Eşim asgari ücretle çalışıyor ben öğretmenim hep borç içindeyiz ancak sosyaliz de
Ben de eşim de gezmeyi severiz kısmıyoruz
Belki kıssak yapabiliriz.
Bazısı yemesinden içmesinden üstünden başından kısarak yapıyor yoksa hem ye iç gez hem biriktir imkansız bnce
Bir komşum var 8 yıldır tanıyorum 8 yıldır aynı montla geçiriyor kışı (modası çok eski olduğuna eminim kemerli gold broşlu falan en az15 yıllık olduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam 🤷🏻‍♀️)
Yine bir arkadaşım var abisinin düğününe okulda hergün giydiği kumaş pantolon ve gömlekle gitti abiyeler çok pahalıymış 😅 abiye alma daha düzgün bir şey al bari deyince de ee onlar da pahalı 1 gece için değmez deyip almadı 😐 (tamam her şey pahalı da bu biraz bahane gibi abiden ötesi yok)
Ben de eşim de içimizde kalacağına üstümüzde olsun diyoruz🤝 çocuklarımıza da öyleyiz ama bazen hata olduğunu da düşünüp yapmayalım artık deyip maksimum 3 gün durabiliyoruz 🫣
Yapabilenleri kutlamakla beraber tok ölün bari diyorum😂 ben yapamayanlardanım ✋🏻
Aslında mantıken onların yaptığı ekonomiktir olarak doğru gibi duruyor.

Küçük küçük hisse senedi alabilirsiniz. Saglam firmalarin .arastirin derim .ne cok savurgan olun ne cok tutumlu ilerisi icin yatirim hep şart. Yarin sonraki gun hastalik vs olsa calismaz durumda olacak biri olsa içerden yiyecek sizi idare edecek para olmali .iki maasli birinin olmali diye düşünüyorum

Küçük küçük hisse senedi alabilirsiniz. Saglam firmalarin .arastirin derim .ne cok savurgan olun ne cok tutumlu ilerisi icin yatirim hep şart. Yarin sonraki gun hastalik vs olsa calismaz durumda olacak biri olsa içerden yiyecek sizi idare edecek para olmali .iki maasli birinin olmali diye düşünüyorum
Hisse senedi borsa tarzı şeyleri anlamam da en azından biraz gram altina yatırım yapmak istiyorum.
En azından sağlık için.

Hisse senedi borsa tarzı şeyleri anlamam da en azından biraz gram altina yatırım yapmak istiyorum.
En azından sağlık için.
Bes de olabilir dasmeer.
Bizim bes hesabının birikimi altın. Aylık 350 tl kesiyorlar karttan her ay. Yüzde 25te devlet teşviki var. Arada kumbarada birikende ekstra ekliyoruz. Ortalama ayda 100-200 de öyle kendi ekliyor yani. Güzel birikiyor bence hiç yoktan iyidir

Bes de olabilir dasmeer.
Bizim bes hesabının birikimi altın. Aylık 350 tl kesiyorlar karttan her ay. Yüzde 25te devlet teşviki var. Arada kumbarada birikende ekstra ekliyoruz. Ortalama ayda 100-200 de öyle kendi ekliyor yani. Güzel birikiyor bence hiç yoktan iyidir
Devletin zorunlu yaptığı bes mi?
Yoksa kendiniz mi yaptırdınız?
O altın hesabı oluyor mu?

Araştırmak lazım bu mantıklı.
Beş sene sistemden çıkamıyorsun. Sonrasında istersen çıkıyorsun paranı alıyorsun. Devletin verdiği teşviki on yıl sonra çıkarsam alabiliyorum. Hiç çıkmazsa 55 yaşında emekli gibi ikinci bir maaş alacak.
Ben 18-20 yaş arası eğitim için kullanır diyorum. 13 sene sonra alacağız yani paramızı o zamana aylık birikenler hariç kendi kumbarasında biriktirdiklerini de yatıracağı için hem biriktirmenin keyfini de alır diyorum

Böyle tipler genelde çocukları büyüyünce "senin için fedakarlıklar yaptım kendimden vazgeçtim bıdı bıdı" diye darlayıp dururlar.

Ben de yaşayacağım, oğlum da yaşayacak. Potansiyeli varsa zaten başarılı olur, adı sanı duyulmamış özel okullara ev parası gömüp daha başarılı kılamam onu.

Ve hayır bu bencillik değil. Çocuğu okusun diye hayatını heba etmek hastalık bence.

Oturdukları ev ve araçları ihtiyac zaten. Onun haricinde ,çocukları düşünüp ev arsa birikim yapmak lazım. Çünkü bu düzen böyle giderse bizim çocuklarımızin ortalama memur olacaklarini düşünürsek asla ev araba alamazlar. Buyuksehirlerde özellikle. Tek maaşlı çalışan kirayı bile ödeyemez hale geldi.
Anne baba olarak destek olmamız gerekli. Bunlari dusunerek hareket ettik biz. Çevremdeki arkadaşlar da aynı. İş arkadasimin oglu doktor olmuş mesela ankaradan ev alamıyor çocuk. Annesi babası verdi evini. Onlar da geçmiş zamanda yapmış tabiki bu yatırımları, şimdi hayal ..
Eğitimi iyi olsun, güzel anılar biriktirelim tabiki ama maddi anlamda da destek olabilmek lazım ilerisi icin

X