Bebekle alışveriş merkezi ve asansör kavgası..

Asansör sizin için yapılmadı ama sizler önceliklisiniz. Bebek arabalı anne babalar varken ben de önce onların binmesini bekliyorum. Yandan sıyrılıp onlardan önce kendini asansöre atmaya çalışan akıllılara da sinir olurum. Ama kimse “fuzuli” yere asansörü kullanmıyor, bu algıdan kurtulun bir kere. Günlük koşturmacaların içinde, örneğin iş çıkışı oraya gidiyorsam işimin olduğu kata neden iki dakikada gitmek varken merdivenlerle gideyim? Her yürüyen merdivenin konumu da uymuyor, bazen bir bakıyorsun katın sonuna koymuşlar üst kata çıkan diğer merdiveni. Oradan oraya yürüyüp durmak zorunda değilim ben, zaten gün içinde yeterince ayaktayım.

Ben de bebek bekliyorum ve hayatımı birçok açıdan kısıtlayacağımın farkındayım. Şimdiden önlemimi almaya çalışıyorum. Bebek arabasıyla pazarı gezmeyeceğim mesela, eşim halledecek o işi ya da marketten alacağım. Kafe buluşmalarını eskisi kadar sık gerçekleştirmeyeceğim vs. İnsanlar hayatı bize kolaylaştırmak zorunda değil maalesef, çünkü herkesin haklı bir gerekçesi oluyor, biz düşünmek zorundayız bunları.

Dolmuşlar izmirin tatlı belası. Arabayla giderken de sıkıştırıyorlar yolda. Diğer arabaları, bebek arabalarını, adında araba kelimesi geçen hiç bir şeyi sevmiyor bence dolmuşçu abilerimiz

İzmir ayrı bir dünya sanırım. Böyle kalalım bozulmayalım işalla.

Bunun için ciddi bilinç lazım. Kavgayla, gürültüyle, tartışmayla suratsız bir şekilde yer verecekler ve çocuklarla geçirmek istediğim günüme limon sıkılacak. Anlayışın olmadığı yerde etik kurallarına göre hareket beklemek yorucu.

Arabayi kapatip,bebeği kucağina al diyenlere,zor oluyor altta eşyalari oluyor demişsiniz...Sizin hiç rahatinizi bozmayip,öteki insanlardan sizin için fedakarlik yapmalarını beklemeniz enteresan doğrusu...

arabayı kapatıp, bebek arabasını eline alıp, bebek için gerekli tüm malzemeyi toparlamakla -ve bunu her katta tekrar tekrar yapmakla- normal bir insanın yürüyen merdivene gitmesi cidden ama doğru söyleyin aynı zorlukta mı?

Bazı kişiler konu sahibinin üslubundan mı konuya böyle yaklaşıyorlar yoksa gerçekten böyle mi düşünüyorlar anlayamıyorum. Evet üslup yanlış ona hak veriyorum ama lütfen yani nasıl bir düşünce tarzıdır nasıl bir vicdansızlıktır yapmayın allah aşkına.

Yalnız dikkat ettiğim bişey var
Genelde bebeği kanguruda eşim taşıyor
Ankarada toplu taşımada (özellikle metro) anonslar şu şekilde:
Hamile engelli yaşlı ve bebekli bayanlara yer veriniz
Halbuki ingilizcesinde (adults carrying children diyor) çocuklu yetişkinlere yani.
Bayanı duyan halkımız da bebeği ben kanguruda taşırken bana hemen yer veriyor ama bebeği eşim taşıyorsa ayakta yolculuk yapıyoruz.
Mavi ekran veriyo millet kangurulu adam görünce galiba

Bence siz tartışılabilecek bi insan değilsiniz düşünce yapınız sorunlu. Sağlıklı insan demek ayrı bakımlı insan ayrı yani size öncelik vermeyen insanın bakımından size ne velev ki hasta ya bu niye bakım yapmış mı diyeceksiniz? Başörtüsünden size ne? Zaten başörtülü olmasının çocuklu kadına hassasiyet göstermemesiyle ne alakası var? Tartışmak var tartışmak var kimse size evinizden çıkmayın bilmem ne demiyor her şeye çatışır gibi konuşursanız ben de sizinle çatışırım aynen karşılaştığınız kız gibi. Ayıp ya yok onlar bakımlı merdivene gitsin yok sen başörtülüsün utan bilmem ne. Her şeyi söylemenin bi adabı var.

Asansor konusunda haklisiniz. Hic binme geregi duymadim simdiye kadar, insanlar alternatifi varken, alternatifi olmayanlara hak tanimali ama oyle olmuyor, belli bir kisitlama koyulmadigi icin insanlar istediklerini tercih ediyorlar, yapacak birsey yok.

Bu arada yarama bastiniz cafede aglayan cocuga ben de katlanamiyorum acikcasi. Kafa dinlemeye 2 sohbet etmeye para veriyorum oturuyorum. Miz miz kafamda cocuk sesiyle keyfim rezil oluyor acikcasi. Ama buraya gelmeyin diyemiyorsun. :) Ben cocuklu ailelerin gittigi yerlere gitmemeye calisiyorum olabildigince.

Şu sigara icinlerle icmeyenler ayrildigi gibi cocuklulari da ayirsalar ne guzel olurdu Kendi gurultulerinde otururlardi

Biz de laf söylüyoruz hafiften aa ne kadar cok engelli var diye. Tabi kafadan engelli olnalarini kastediyoruz. Hele ki kazik kadar erkeklerin binmesi. Oncelik yasli hamile ve bedensel engelli vatandaslarindir. Ben binmiyorum asansor korkum var esim mecbur biniyor. Yuruyen merdiven kullanmak daha hizli ve guzel bence. bu asansör meraki nerden geliyor bilmiyorum..

Haklisiniz sadece kapali bayanlara soyledigniz olmamis. Şu kapaliydi açıktı olayi bitsin.

Ben de tam tersi, hep yer verenlerle, arabayı taşımak isteyenlerle,çoğu zaman yardımcı olanlarla karşılaştım bugüne kadar. İnsanların o an ki ruh haliyle alakalı olsa gerek
Esrefpasadaki alışveriş merkezinde yaşadım güzelim.3 katli kucucuk bir alışveriş merkezi ama kimse yürüyen merdiveni kullanmadığı için bekledim ..bekledim...çocuğun artık aglamasini gorduler yine inip yuruyen merdiveni kullanan olmadı.Dolu diye asansore binemedim bekledim .

İnmelerini rica ediyorum, kilit nokta burası. Kimsenin bir ricayı kıracağını sanmıyorum. Kişiler arası ilişki kurma becerisi dediğimiz şey çok önemli.

Engelli bir ablam var, 73 yaşında da annem. Toplu taşımada engelli alanında birini görürsek rica ediyoruz, kalkmazlarsa dış görünüşlerine dair herhangi bir yerden yakalayıp hakaret etmiyoruz. Teşekkür edip geçiyoruz. Kalkmak zorunda değiller çünkü, tıpkı asansörden inmek zorunda olmadıkları gibi. Oraya oturmak suç değil, yaptırımı yok çünkü.

Mesela yine bir gün hızlı trenden indim. Yürüyen merdivende kuyruk var bebeğim kanguruda. Eşim bavullarla yürüyen merdiven sırasına geçti. Zaten kanguruyla yürüyen merdivene de binemem ben de asansör sırası bekliyorum. Sırada benden çok 40 yaş civarı kadın var. Ya sabır dedim bekliyorum bebeğim henüz altı aylıktı sanırım ondan henüz sabır gösterebiliyorum. Tam adımı atıcam kadının teki beni itip geçecek oldu yandan kaybak yapmış. O anda mesela üslûp fln kalmıyor insanda. Direkt carıl carıl carladım. Bindirmedim de o kadını. Ha anladı mı anlamadı arkamdan hala konuşuyordu. Sen biraz bekleyip binebilirsin ben bilemiyorum.

Kanguru kullanıyorum kafam çok rahat
Arabayla çıkarsak Metro üst geçit gibi asansörlerde hep önce ben atlıyorum gençlerin gözüne bakarak
İkinci çocuk düşünüyorsanız, bir de o zaman konuşmak isterim sizle. =P Düşünmüyorsanız, kim tutar sizi.
Ben de kanguru insanıyım, şu yaz sıcağında pişsem de kanguruyla gidiyorum her yere. Hatta taksi belasıyla uğraşmamak için 3 kilometre uzaktaki hastaneye yürüyerek götürüp getiriyorum 7 aylık veledimi. Ama bir de 3,5 yaşında sıpam var. Uzun uzun yürümez. İlla ki bebek arabası alıyoruz onunla çıkacaksak. Mümkün olsa önlü arkalı kanguruyla taşırdım ama o kadar kasım yok, ona üzülüyorum.

Verilen cevapları hayretle okudum.
Tüm asansörlerin kapısında öncelik işaretleri vardır; yaşlı-tekerlekli sandalye-bebek arabası-hamile olarak.
İster geç ister erken geleyim, bebek arabamla hemen herkesin önüne geçer binerim arkadaş.
Ve dolu gelen her asansörde de söylenirim.
Eğer benden önce gelmiş tekerlekli sandalye kullanan ya da bebek arabalı birileri varsa da asansör kapısı açılımca ‘buyrun öncelik sizin hakkınız, dolu olsa da inecekler lütfen geçin’ der insanları uyarırım.
Ne münasebet boş saatte git, kanguru kullan vs gibi öneriler.
Hele gençlere deli oluyorum, bebek arabamla girerken çekilmeyen olursa ayaklarını eziyorum ‘mecburen’.
Bana denk gelmesin böyle tip insanlar, güvenliği yanıma alır, toplu yaşam kurallarını bir bir anlattırır rezil ederim!
Siz sonuna kadar haklı ama çekingen kalmışsınız yinede.
Yapmayın efendim, hakkınızı yedirmeyin.

İzmirpark, evet biliyorum orayı da. Adınıza üzüldüm, iyilerle karşılaşmak nasip olsun, ne denir ki başka..

Bazı yorumlar gerçekten hayrete düşürüyor insanı. Bu mantıkla şunları da savunabiliriz. 1.Kaldırımlarda ve yaya yollarında yaya öncelikli ama arabanın da hakkı var, parketsin geçemesin yayalar. 2. Ambulansa yol vermeyelim o yol herkesin yolu. Hasta, önceden hastaneye gidip hastalanmayı bekleseydi. 3. Benim evim yanmıyor, itfaiye aracı sokaktan geçmesin kovayla su taşısınlar... bana çok saçma geliyor ama bazı yorumları şuraya 4 numara olarak taşısam sırıtmaz yani.

Biz de başta boş gelse de binelim diye bekliyorduk ama artık azıcık yer görürsek insanları ezerek sıkıştırıyoruz kendimizi. Asansörde yer işgal ediyorsa konforsuz çıksın en azından, belki bir daha ki sefere yürüyen merdiveni tercih eder.

Bir de bebek arabası öyle çanta gibi kolda taşınmıyor. 10 kilo bebek arabası 10 kilo bebek 5 kilo da diğer eşyalar. Bebek arabasını katlayıp gezin diyen insanlara sesleniyorum. Avmde sırtınızda bir damacana suyla gezmeyi deneyin bakalım.

Kul hakkına riayet etmek sadece kapalı insanlara has bir durum mu, diğer tartıştığınız kişinin görünüşü giyimi ile ilgili yorum yapmayıp, kapalı olanları belirtmenizde ki amaç nedir!? Şu satırlara kadar size hak vererek okumuştum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…