- 18 Ağustos 2018
- 848
- 496
-
- Konu Sahibi dejavu_one
Yani siz de kiyasladiginiz ulkeye bakinBu millet sira beklemeyi bilmiyor ki yaslilara bebeklilere oncelik tanısın.
Japonya'dan azicik insanlik ogrense keske bencil empati yoksunlari
Sadece kapalı açık ayrimi yapmadan yorumlamak lazim insani degerlerle alakali bir durum .. Yoksa haklisiniz..Merhaba hanımlar. Başlıktan da anlaşılacağı gibi sorunum oğlumla alışveriş merkezini dolaşmak ve asansör sorunu. Oğlum 10 aylık haliyle bebek arabası kullanıyoruz henüz yürümüyor. Havalar çok sıcak dışarıda çarşı falan dolaşamıyoruz alışveriş merkezlerine gidiyoruz alışveriş için. Her alışveriş merkezine gittiğimizde mecburen asansör kullanıyoruz. Eşim yürüyen merdivenlerde tutamıyor ve zaten tehlikeli. Kucağımıza alsak sonra tekrar arabaya oturtup kemerini bağlamak işkence ve her katta kucağa al arabaya koy olmuyor.
Ancak ne zaman asansöre binecek olsak bizim için eziyete strese dönüşüyor. O asansör çok yavaş kata geliyor beklemesi ayrı dert, geliyor bu sefer biz binesiye ne kadar genç çocuk, genç çift varsa asansöre doluyor biz binene kadar bizi de geçip asansörü dolduruyorlar. Hem de çoğu zaman bizi ezercesine. Biz ve bizim gibi bir çok bebek arabalı çift zar zor biniyoruz hatta dışarıda kalıyoruz. Asansör geliyor bazen dolu yer yok ve çoğu kişi asansöre binmeye ihtiyacı olmayan kişiler.
Dün yine alışveriş merkezine gittik. Tabii ki yine baya süre fuzuli asansöre binenler yüzünden asansör bekledik bindik iki tane genç kız, iki tane çift, iki üç tane çocukları 10 yaşlarında aile, biz bindik bir de bebek arabasıyla köşeye gitmeye çalışıyoruz başkaları da binebilsin diye of puf diyenler sanki gereksiz yere binen bizmişiz muamelesi görüyoruz. Sonra asansör katta durdu iki tane bebek arabalı çift binmek istedi biri zar zor sığabildi kapı zor kapandı diğeri de dışarda kaldı ama biz dakikalardır bekliyoruz dediler hatta. Bende patladım dedim ki asansör aslında bebekli, yaşlı, tekerlikli sandalyesi olanlar için insanlar yürüyen merdivene bile binmek istemiyor işgal ediyorlar dedim.
Çift olanlardan kız işte bu asansör halka yapılmış herkes binebilir hesap soramazsınız dedi sorarım dedim sizin yüzünüzden o insan dışarı da kaldı sizin merdiven kullanma şansınız var üstelik hiçbir enerji de harcamazsınız ama onların yok dedim gayette merdivene binebilir ee inelim hep siz binin dedi inin gerçekten dedim. Yok öyle birşey benimde hakkım belki ben hastayım dedi hasta insan böyle bağırmaz dedim. Yaşımı da küçük gösteriyorum yaşın kaç ki saygılı ol dedi senden büyüğüm ben 36 yaşındayım dedim hee kafan küçük kalmış diyor sen kimsin ki asıl senin bedenin de hastalık yok beyninde var dedim. Yanındaki büyük ihtimal erkek arkadaşı savunmadı bile sustu. Biliyor haklı olduğumu. Siz de gelmeyin o zaman çocukla diyor size mi soracaktım dedim mantığınız bu işte.
Öyle indik kata gelince bu sefer iki kapalı kız da indi bizimle siz tartışamazsınız hakkınız yok herkes biner demeye bu sefer iyice patladım kul hakkından korkmayıp başınızı kapatıp herşeyi yapabileceğinizi mi sanıyorsunuz bizim hakkımızı gasp ediyorsunuz iki dk merdivene yürümemek için dedim yaşlı teyze vardı ağzına sağlık iyi dedin bizde söylüyoruz böyle yapıyorlar dedi. Haksız mıyım. Ben bebeğim olana kadar bir kere bile asansör kullanmadım aklıma bile gelmedi zaten beklemesi binmesi inmesi ayrı dert yürüyen merdivende de duruyorsun gidiyor yani nesi zor. Bu kadar mı bencil kendini düşünen empati kuramayan rahatına düşkün insanlar olduk. Gençliğin umrunda değil üstelik bir de kavga ediyor ama yarın birgün de onların bebeği olunca kendileri şikayet ederler. Bu sadece bizim için değil her yerde. Metrolarda asansör bekler tekerlekli sandalyede insanlar sağlamlar doluşur onlar dışarı da kalır. Tramvaylar var bizim burada bebekli kadınlar girmeye çalışır giremez hadi girdi tramvayın boş yerine bebek arabasını koymak ister ama rahat olduğu için insanlar işgal eder vs. Neden insanlar hayatı kolaylaştırmıyor yolda gezdirsek kaldırıma arabalar parkediyor yola çıkıyoruz kenardan da gitsek arabalar hemen korna çalıyor çocuğumu bırakacak kimse yok pazara gidiyoruz cık cık çocukla pazara mı gelinir, cafeye gidiyorum biraz ağlasa of puf sesleri biz hiçbir yere gidemeyecek miyiz?
Adamlar küçük yaştan itibaren başkalarına saygı, kendine yeterli olma, disiplin kavramlarını bilerek büyüyorlar.Yani siz de kiyasladiginiz ulkeye bakin
Dunyadaki tum firinlarin ekmegini yesek belki bir japonya medeniyetine ulasiriz
2.dunya savasindan aldiklari onca yaralara ragmen cikip, caliskanliklariyla, durustlukleriyle, vatan sevgisiyle yepyeni bir dunya devi kurmak kolay degilAdamlar küçük yaştan itibaren başkalarına saygı, kendine yeterli olma, disiplin kavramlarını bilerek büyüyorlar.
Keşke bizde de öyle olsa.
bu arada alakasiz ama ben de bir lyanna mormont hayraniyimAdamlar küçük yaştan itibaren başkalarına saygı, kendine yeterli olma, disiplin kavramlarını bilerek büyüyorlar.
Keşke bizde de öyle olsa.
Şu başlıkta siz ve sizin gibi anneleri görmek o kadar mutlu ediyor ki
Anayım ben ana, çocuğumun her şeyine katlanacaksınız moduna girmeden, etrafı düşünerek de yapılabiliyor demek ki bu iş. Söylenen sözlerin hiçbirini sizin yapınızdaki annelerin üstüne alınmasına gerek yok.
Yalnız ne hikmetse sizinle benzer söylemleri yapan anneler pek rağbet görmüyor buralarda, "kötü örnek" oluyorsunuz sanırım
Ay dayanamadım. Artık giriş yaptım.
6 senedir bebek arabası kullanıyorum. Şuanda ise ikiz bebek arabası.
Evet bazen araba ile kontrolümü kaybettiğim yanlışlıkla ayağını ezdiğim de oldu. Gerçekten özür diledim. Sağolsun anlayışlı insanlara denk geldim.
Haksızsınız konu sahibi. Çünkü önceden binmiş olan insanlardan inmelerini talep etmişin. İnsanların kıyafeti ile vurmaya çalışmışsınız. En nefret ettiğim şey. Keşke tükense artık. İşinize gelince yıl olmuş 2019 özgürlük vs...
Ben de AVM ye gittiğimde asansörde hiç bu şekilde insanla karşılaşmadım. Çok teşekkür ediyorum insanlara. Hatta çok yardımcı oldular. O beğenmediğiniz değerli gençlerimiz bile. Yardim edeyim abla deyip saolsunlar yardım ettiler. Allah iyi insanlarla karşılaştırsın.
Bence insanlar kişiye göre tepki veriyor. Siz gergin ve hırçın olduğunuzda enerjiniz karşı tarafa yansıyor. Sakin olun. Dünya sadece bize ait değil.
Hadi çocuksuzların bu konudaki yorumlarını beğenmiyorlar o ayrı, ama sizin gibi anne olan, kendileriyle aynı konumda olup aynı şeyleri yaşayan insanları da beğenmemeleri bütün o "anayım ben ana" ezberini bozduğu için. Çünkü siz aynı şartlarda olup farklı davranmanın da mümkün olduğunu gösteriyorsunuz.Ne mutlu oldum mesajınızı okuyunca... sayıca az da olsak, birileri ile aynı fikirde olunca bir anda ağzımız kulaklarımıza varıyor
İnanın çok zor değil aslında bu şekilde bakmak olaya... Ama işin içine tam da sizinki gibi "Anayım ben ana, sen çekil yana" tadında egolar girince yerle bir oluyor tüm iletişimlerimiz... Düşünün ki burada karşıt bir görüş bildirince "evde koca bekle sen o zaman"dan giriyorlar "ergen" diye hakaret ediyorlar :))) Nasıl da hemen yaftalıyoruz birbirimizi :)) Farklı görüştense birisi, kesin "aşağılık bir bekar kız kurusudur, çocuğu bile yoktur" diye heyecanlanıyorlar.. Oysa ki evlenmek, çocuk yapmak, başlangıç olarak işin en kolay yanı... Yani herkes evlenir, çocuk yapar... İş, sonrasında neye dönüştüğümüzle alakalı. :) Ama bizim toplumumuzda evlenenler prensese, anne olanlar da kraliçeye dönüşmek istediklerinden, olmayınca sanırım biraz hassaslık başlıyor.
Bu değil ki sadece karşılaştıklarımız... Sakinliği ve nezihliği ile ünlü bir plajda bağıra bağıra çocuğuna masal okuyanlardan tutun da, facetime ile anneannesini arayıp çocuk konuşmak istemeyince avaz avaz bağırttıranlara kadar tonlarca örnek var çocuk görgüsüzlüğü üzerine... Şimdi kim bu davranışların gerçekten çocuk yetiştirilirken zorunluluktan doğan ihtiyaçlar olduğunu savunabilir ki? Evet asansöre annelerin binmesini engellemeyelim tabii ki ama başı kapalı diye, 15 cm topuklu giyiyorlar, vakko çanta takıyorlar diye de kimseye sinir olmayalım bir zahmet :)
Size denk gelince içimi döktüm biraz kusura kalmayın uzun yazdım :)))
Son olarak, son belirttiğiniz konuda da büyük hak veriyorum size :)) akıllı, uslu, sağduyulu herhangi bir kimseyi genel olarak sevmiyor bu toplum :))) İlla bir kavga gürültü arıyoruz çünkü... Bu ailelerimizde de böyle aslında... Mesela benim gibi gelinler "soğuk gelin" olurlar :)) Ama mesela 15 gün kavgalı 15 gün barışık oldukları diğer gelinle daha sıcak ilişkiler kurulur :) Çünkü "soğuk gelin"de bekledikleri aksiyonu bulamazlar :) Hayatlarında yerine koyacakları başka bir "kişiliklerini ifade etme aracı" olmadığından bu ifade aracını ya annelikte ya kayınvalidelikte ya eltilikte ya da komşulukta bulabiliyorlar... Hayatında kendini ifade edebileceği alan azalan ve hatta o alanlarda da yetkin olamayan insanlar ekseriya saldırı ile kendini var eder...
Sizi çok öpüyorum... Hayata her şeye rağmen pozitif bakmaya devam edin, sizden bunu kocaman rica ediyorum :)) Hoş bakan insanlara ihtiyacımız var :)
Bu konu otobus konusu degil , asansor konusu , herkes gelip icindeki kini kusmus , e sizin bu yasadiklarinizi biz yasamadik mi?Uzaktan davulun sesi hoş gelir misali..
Belki bu sebeple orta yaş ve yaşlı kesimin gençleri ne denli delirttiğini bilmiyorsunuzdur.
Otobüste başında cik cik cik eden, asansörde kapalı açık diye hakaret eden orta kesimden gına geldi gençlere artık.
Hastanede sıra ver, otobüste yer ver, asansörde in yer ver, markette sıranı ver, fikrini söyleme,büyüklerin yanında konuşma, öyle oturma, böyle bakma, sesini çıkarma vs vs bs
Gençler bir yerde yeter dedi bence.
Kendi adıma konuşayım, genç eşiğini geçtim biraz ama.
Ben lisedeyken 8 saat ayakta stajın üzerine 2 saat otobüs yolculuğu yapardım.
Durakta kakara kikiri gülen, otobüsü görünce maraton gibi koşan kokoş teyzeler başımda 10 dakika cik cik cik yapardı.
Mecbur yer verirdim. "Saygısız" olmayayım, ailem beni nasıl yetiştirmiş demesinler diye
Sonra o yorgunlukla eve gidip uyurdum, öss ye çalışmam yerine
Sonra noldu? Yeter dedim. Kimseye yer vermedim. Buradaki bir çok yorumcunun söylediği gibi saygısız vs diye yaftaladılar.
Ama artık benim umrumda değil. Engelli değilse yer vermiyorum mesela.
Bireysel olarak yasadigimiz zorluklar toplumu ilgilendirmez , toplum kurallari denen birsey var ailelerimizin ogrettigi ve ogretmek zorunda oldugu , hrpimizin uymak zorunda oldugu , bunlari bana da otobuste eziyet ettiler diyerek yadsiyamayiz ve saygisizlik yapamayiz , ha bireysel olarak saygisizlik yapabilir asansorde oncelikli olanlara yer vermeyebilirsiniz ancak bu boyledir diyemezsiniz
Bir allahin kulu da bu kadin hamile ve agliyor yer veriyim demedi , bacaklarimdan kanlar suzuluyordu o haldeydim ama hala cikip da bej bunlari yasadim banane banane asansorde yer vermem bla bla demem
Azicik dedim farkettiyseniz. japonya kadar medeniyet beklemiyorum zaten bu potansiyeldenYani siz de kiyasladiginiz ulkeye bakin
Dunyadaki tum firinlarin ekmegini yesek belki bir japonya medeniyetine ulasiriz
Bireysel yaşadığımız zorluklar toplumu ilgilendirmez demişsiniz. Aşağıda belirttiğiniz durum da neresinden bakarsanız bakın bireysel zorluk. Ama insanlardan yer beklemiş misiniz? Evet. Ben olsaydım yer verir miydim size? Kesinlikle evet...
Toplumsal kurallar insanlar tarafından gelenek, göreneklere de dayalı olarak oluşturulan kurallardır. Kanun veya ayet değildir. Yani insanlar uymak zorunda diye bir tabir kullanamayız. Bu toplumsal kurallar neden bir tek gençlere işliyor, gençlerin uyması "zorunlu" kılınıyor hiç düşündünüz mü? Eğer toplumsal kurallar da bir aksama, bir bozukluk varsa veya çağa ayak uyduramıyorsa o zaman değiştirilebilir. Dediğim gibi ayet değil bunlar...
Evet konu asansör konusu. Ama siz sadece asansör konusuna bakarak ülkedeki tüm gençlere "Aileleri ne biçim yetiştirmiş." diye salladığınız için yazma gereği hissettim.
Ben otobüste evet gerçekten ayakta duramayacak kadar yaşlıysa, hastaysa ve engelliyse yer veriyorum. Geri kalan kısmın sizin de dediğiniz gibi bireysel zorluğudur, beni bağlamaz. Ama siz diyorsunuz ki bana "Ailen seni ne biçim yetiştirmiş, ülkenin gençliği berbat halde, bu ülke yakında çöker." O kanun maddesi sandığınız toplumsal kurallar mı size böyle laflar etme hakkı veriyor, bilemedim.
Yurt dışındasınız belki haberiniz olmamıştır fakat o beğenmediğiniz gençlik 2-3 hafta önce İstanbul'da çok güzel bir şey başardı.
Toplumsal kurallarin da orf ve adetle alakasi yoktur , siz iki kavrami birbirine karistiriyorsunuz
Toplumsal kural dunyanin her yerinde aynidir , ister amerikaya gidin ister japonyaya markete gittiginizde kasada siraya girersiniz bu bir toplum kuralidir , amerikada avm ye gittiginizde asonsorde oncelik engelli , yasli ve bebek arabi insanlarindir bu bir toplumsal kuraldir , otobuse bindiginizde ingiltere on koltuklar yaslilar , hamileler ve bebekliler icindir oraya oturamazsiniz , oturursaniz ama o koltuga hakki olan biri bindiginde pasa pasa kalkar yer verirsiniz , bunlar dunyanin heryerinde gecerli toplumsal kurallardir ve ulkelerin gelenekleriyle alakasi yoktur
Asıl kalabalık diye güvenip korkusunun üstüne gidebilir. Ben de biraz öyleyim. Yine de avm'de binmem o ayrı. Çünkü bende agorafobi de var biraz.Çok kalabalık ve sıra beklenilen yerlerde mi fobinizin üstüne gidiyorsunuz? Nerdeyse tüm apartmanlarda da asansör var.
Ahaha evet kimin haddine avmye gidecem illa diye sizinle inatlaşmak canım biz kimizElbette ki ilgilendirmez, yazışma takibi yapılırsa mantıktan ayrılmadığım görülebilir diye düşünüyorum. Aradan sadece bu cümlem çekilirse deli saçması gibi gözükebilir haklısınız :) Ama kalkıp da biri illa da AVM'ye gideceğim çocuğumla deyip inatlaşırsa bir de insanlara karşı saldırganlaşırsa hatta iyice konunun odağından ayrılıp eskiden AVM yoktu gibi komik iddialarda bulunursa kusura bakmayın ama ona verecek elbette cevaplarımız olur :) 1988'den bahsediyoruz... ve başka bir kültürel yozlaşmayı da yansıtıyor forumdaki bu konunun tartışılma biçemi... Anneler, annelik, bilinç, sağduyu, yakın tarihimizi bilecek genel kültür, toplumsal görgü vs vs... Bu arada özellikle biçim demedim, dikkatinizi çekerim... Biçem... Biçemsel olarak gerçekten çok çirkin üsluplar var...
Ama yukarıdaki cevaplarım tartışma mıdır bilemedim açıkçası? Yani aynı yaklaşımda kimin kime ne cevap verdiği de kimseyi ilgilendirmez mesela :) Buna rağmen, buradayız ve doğal olarak karşıt ya da benzeş fikirlere sahip olup birbirimize görüş beyan ediyoruz.
Sizinle anlasmamiz mumkun degil cunku siz beni alintiladiniz , ben sizin mesajlarinizi konuda okumadim bileYaptığım yorumları başkasıyla karıştırıyor olabilir misiniz?
Çünkü ben hiç bir mesajımda bebek arabalı kişiye asansörde yer vermem demedim mesela...
Mesela ben şunu savunuyorum: Ön koltukta oturmuyorsam kimseye yer vermek zorunda değilim..
Ama bazı "orta yaş grubu" benim bu sebeple saygısızlıkla suçluyor
Ve aileme kadar sallama saygısızlığını asıl kendisi yapıyor.
Bu arada sanırım dilsel bir problem de yaşıyoruz.
Ben hiçbir mesajımda toplumsal kurallar örf ve adetlerdir demedim.
Toplumsal kurallar oluşturulurken gelenek ve göreneklere de dayandırılır dedim. Ki bu böyledir. Siz karıştırıyor olmayasınız?
Kişisel polemiğe girmek istemiyorum, zira yorumlarını takip ettiğim bir üyesiniz.
Sadece bende her şeyi gençlikten bekleyen, ben şuyum, ben buyum diye her hakkı kendinde gören, her yerde öncelikli olduğunu zanneden, ve her ortamda gençlerin tepesine binen orta yaş grubu da biraz kendine dikkat etse keşke demek istiyorum...
Kısacası her toplumsal kural yaşlıya, orta yaş grubuna, anneye vs. özgü değildir.
Ama konu gençlere gelince bunlar unutulur nedense..
İyi günler dilerim