Çocuk Hastalıkları Bebeğinde İnek Sütü Alerjisi Olanlar Gelin Paylaşalım

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği


benim oğlumunda süt alerjisi var doktorumuz neocate mama başladı ama benim oğlum biberon alımıyor mamayı çorbalarada katıp verebilirmişiz meyve ile karıştırıp verebilirmişiz ayrıca bu tür alerjik bebeklerde kilo alımı yavaşladığı için doktorum fantomalt diye bir enerji desteği önerdi ikisini karıştıp verebiliyorsunuz tadı okadarda kötü olmuyor en azından benim oğlum almaya başladı..
 

cilt testi çok acı vermez ama bir çok alerji onda da çıkmaya bilirmiş deneme yanılma yöntemini doktorlar daha çok öneriyor genelde süt ürünlerine alerjisi olan bebeklerde diğer besin maddelerinede hassasiyet olabiliyormuş mesela soya ürünleri gibi inşallah bebeğinizde başka alerji çıkmaz
 
tekrar selam anneler,
nette dolasırken bebeği süt alerjisi olan bir annenin yazdıgı, hepimiz için çook faydalı olabilecek bir mesaj okudum.onu sizinle paylaşmak istiyorum.

benım kızım şu anda 5,5 aylık ve ek gıdaya geciş dönemınde neler yapmam, nasıl bir yol izlemem konusunda kafamdaki tüm soru işaretleri kalkmıs oldu böylece..
bu bilgileri paylaşan anneden Allah razı olsun
inşallah bizim bebeklerımız de böyle erkenden kurtulurlar bu dertten olumunekankayizsmile
alıntıdır:
------------------------------------------------------------

bizde de kızımın alerjisi çok erken belirti verdi ve doktoru önceden tecrübeli olduğu için erken teşhis kondu.

herşeyden önce moral olması bakımından baştan söyleyeyim, kızım 1.5 yaşında ve süt ürünlerini ve hatta sütün kendisini artık tolere edebiliyor çok şükür. her çocukta her alerjinin seyri aynı değil muhakkak, ancak sistematik ve bilinçli yaklaşımın etkisi olduğunu düşünüyorum tecrübelerimden.

berra daha 10 günlükken ishal oldu, çılgın gibi de gazı vardı tabii. ağrısı tuttuğu zaman evde kimsenin kolunda derman kalmıyordu. kaka testi yaptılar, bakteriyel bir durum olmadığı anlaşılınca konunun uzmanına yönlendirdi bizi (çocuk gastroenteroloji). doktor müthiş bir kadın. sistematik ve bilinçli yaklaşan da kendisi zaten, yoksa biz nereden bileceğiz. yemek tariflerine kadar o verdi, biz de ne dediyse harfiyyen uyguladık. kaçırdığımız zaman da birkaç adım geriye düştük hemen çok nankör bi meret bu. bir lokma süt ürünü birkaç ay geriye gitmemize sebep oldu bazen. doktorun bize iyi gelmesinin en büyük sebebi de bizim kafadan olması aslında: doğal olanı seçmek ve minimum müdahalede bulunmak konusunda titiz.

bu konunun detayı çok, yaptıklarımızı (daha doğrusu yapmadıklarımızı) şöyle özetlemeye çalışayım: önce ben diyet yaptım, zira çok küçüktü ve anne sütü alıyordu sadece. benim diyetimden sonra ağlamaları, mızıldamaları azaldı (bu da hemen olmadı, vücudun etkiden kurtulması zaman alıyormuş). süt ve süt ürünleri (katı yağ içeren herşey), dana eti, fındık, fıstık, ceviz, badem vb, çilek ve diğer orman meyveleri (-berry-ler), kivi, portakal, limon, mandalina, vişne, tropikal meyveler (şimdilik aklıma gelenler bunlar - ekleme: domates) ve bunları içeren her tür yiyeceği hayatımdan çıkardım berra 1 yaşına gelene kadar. süt ve süt ürünleri deyince bakkaldan alacağınız herhangi bir bisküviyi bile yememeniz/çocuğunuza yedirmemeniz gerektiğini söylemem gerek. hemen her bisküvi, kek vb. içinde peynir altı suyu tozu diye bir madde içeriyor: yasak. dışarıda tavuk yiyeceğiniz zaman terbiye edildi mi diye sormak şart. terbiyede yoğurt veya süt kullanılıyor genellikle. bunun ne önemi var diyebilirsiniz. yani tavuk yoğurtla terbiye olacak, bunu ben yiyeceğim, benim sütüme geçecek, benim sütümden de çocuğa etki edecek?? evet, maalesef ediyor, tecrübeyle sabit

tekrar söylemek isterim ki, bütün bunlar çocuğun hassasiyetinin derecesiyle ilgili. kimi süt içer yalnızca ağzının kenarı kızarır, kimi bebeğin ise annesi süt içer, bebek komaya girer (çok şükür bize olmadı ama bizimle aynı anda hastası olan böyle bir bebek vardı)

4. aydan sonra kilo alımı çok yavaşladı, neocate'i biz de raporla aldık. yoksa kutusu 100 lira civarı, nasıl baş edeceksin? dr. cerrahpaşa'da olduğundan rapor kolay çıktı. tabii kan testi yapıldıktan sonra. bu arada kan testi küçük bebeklerde doğru sonuç vermeyebiliyor. bizde başlarda kanda çıkmıyordu mesela. deneme yanılmayla verdiği belirtilerden anlaşılıyordu. zaten alerjinin seyri hep deneme yanılmayla takip ediliyor. tedbirli olmak kaydıyla... mama vermeyi hiç istemiyorum ama, mecburen kullandık. hiç biberon kullanmadık. akşam yatmadan önce su ve pirinç unuyla muhallebi yapıyor, içine su ölçüsüne göre neocate ve üzüm pekmezi katıyordum (dut, keçiboynuzu vb. pekmezler sakıncalı). bu şekilde yedirmek daha kolay olabilir biberonla vermeye göre.
 
Son düzenleme:
alıntının devamıdır:
------------------------------------------------------------------------

alerji, bağışıklık sistemi ile ilgili. bağışıklık sistemi zayıf olduğunda alerji ortaya çıkıyor. konu bir de bebek olunca, tam olarak hangi gıdalara hassasiyeti olduğu bilinemiyor. (çoklu besin alerjisi de olabilir) dolayısıyla tüm alerjenleri hayatından çıkarıp, yavaş yavaş ve teker teker denemeye başlıyorsun ve bu şekilde nelere alerjisi veya hassasiyeti (intolerance) olduğunu keşfediyorsun. bu arada yazmayı unutmuşum, domates de yasaktı (çiğ, pişmiş domates ve salçalı yemekler).

berra'nın ishali biraz düzeldikten sonra (kakada pütürler olmasını kastediyorum, başlangıçta tamamen sıvıydı), mukustan da (sümüksü yapı) arınmasını bekledik. kakasının tamamen normale dönmesi 5.5 ay aldı. 5. aydan sonra ek gıdaya geçtik. yeni gıda denemesindeki prensip şu: ilk denemede 1 çay kaşığı veriyorsun (çok alerjen gıdalarda önce ağzının kenarına değdiriyorsun, kızarıp kızarmadığını takip edip, kızarmıyorsa bir çay kaşığı). 2. gün iki çay kaşığı, 3. gün 1 tatlı kaşığı. bu arada takip ediyorsun: ishal var mı, kakada mukus, kan var mı, pişik oluyor mu (bir gıda dokunursa kakası hemen pişik yapıyor), vücudunun başka herhangi bir yerinde kızarma, kabarma var mı, fark edilir bir huzursuzluk var mı gibi... alerjinin bir etkisi de reflü. yeni gıda deneyince mutlaka reflü oluyor. sürekli salya akıtması (ki bizim salya zannettiğimiz aslında mide suyu imiş, diş çıkardığı zamanlar hariç tabii), yediklerinin ağzına gelmesi, sürekli hıçkırık tutması reflü belirtisi.

4. gün de aksilik yoksa o gıdayı güvenli listesine alıyorsun ve gerekirse bir gün ara verip aynı şekilde yeni gıdaya geçiyorsun. bizim menüler çocuğun gelişme ve iyileşmesine göre oluştu hep. doktora sürekli danışmakta fayda var.

ilk denememiz çorbaydı. çorbanın temeli: patates, havuç ve pirinç. sonra kabağı ekledik. arkasından irmik ve 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı. bundan sonra çorbayı sabitleyip meyve denemelerine geçtik. sabah anne sütünden sonra sırasıyla deneyerek elma, armut ve muz verdik. mesela ilk gün 1 tatlı kaşığı elma veriliyor, her gün birer tatlı kaşığı arttırılarak yarım elmaya kadar geliniyor. Sonra armut başlıyor vs. arkasından kahvaltıda tahıl denemesi geldi. bu arada bir yaşını geçene kadar bal ve yumurta beyazı vermemizi istemedi dr. dolayısıyla milupa’nın 7 tahıllısı (balsız), hero’nun armutlu muzlusu ve bebelac’ın mısırlı çavdarlısını verdik. bunlardan başka sütsüz balsız bir tahıl yok bildiğim kadarıyla. bunları da 1 tatlı kaşığından başlayarak denedik. (meyve olarak kayısı ve şeftali de olabiliyor, bizim denemeler kışa geldiği için sonraya kaldı.)

bunlardan sonra kahvaltıya yumurta sarısı eklendi yavaş yavaş. günlük menü şöyle oldu böylece: sabah anne sütü, kahvaltıda tahıl ve yumurta sarısı. arada meyve. öğlen çorba. öğleden sonra yine meyve ve akşam neocate’li muhallebi. (aralarda verdiğim anne sütü zamanla azaldı, hala sabah ve akşam emiyor ama doyuracak bir miktar yok, ilaç niyetine veriyorum)

diyeceksin ki bu çocuk her gün aynı çorbayı içiyor. evet maalesef bir müddet böyle oluyor, ancak bunun bir zararını görmedim ben, daha doğrusu berra şikayet etmedi. önemli olan gerekli ve yeterli gıdayı almasıydı. tam sıkılmaya başladığında yeni gıdalar geldi zaten. önce başladık çorbaya yeni malzemeler koymaya. önce kuzu kıyma. 3 gün sonra kabak yerine enginar (mümkünse limonlanmış olmayacak veya çok iyi yıkanacak, kıymaya devam). sonra sırasıyla brokoli, ıspanak, semizotu, kereviz koyarak denemeler yaptık. en son tavuk kıyma. bu da tamam olunca çorbayı haftada 5 gün kuzu etli, 2 gün tavuklu (güvenli sebzeleri değiştirerek) hazırlayarak rutine bağladık. şimdi baktım da tüm bunların hepsini denemek iki buçuk ay sürmüş. ara vererek denendiği için zaman alıyor biraz. bu dönemde benim diyetim devam etti. özellikle çocukta deneme yaparken annenin diyetini değiştirmemesi gerekiyor, kıra bayıra çıkılacağı zaman deneme yapmamak gerekiyor. (şehirdeki parkları kastetmiyorum) çünkü herhangi bir belirtide bunun tam olarak neden kaynaklandığı anlaşılamıyor. böcek mi soktu, polenden mi oldu vs. gibi soru işaretleri oluşuyor.

alerji diyetinde amaç bünyeye bu maddeleri tamamen unutturmak ve bağışıklık güçlendikten sonra tekrar denemek. bünyeye az miktarda da alınsa etki edebiliyor. arada kaçamak yapıp az az yiyorum demişsin ya, bizim doktora göre bu olmaması lazım. bana şöyle bir açıklama yapmıştı dr: hani ağzında yüzünde minik (bazen büyük) kızarıklıklar oluyor ya, bunun çok daha şiddetlisinin bağırsakta olduğunu düşün. çünkü gıdadan esas etkilenen bağırsak, besinlerin emilimi de burada, ama burası kabarıp şişince emilim iyi olmuyor veya hiç olmuyor. çocuğa bin bir emekle yedirebildiklerin de çöpe gidiyor. bu yüzden alerjik çocukların kilo alımı yavaş olabiliyor, hatta bazen kilo veriyorlar. bu durumun çocuğa verdiği rahatsızlık da cabası, kaşıyamıyor, anlatamıyor, gösteremiyor, sadece ağlayabiliyor… biz de görünürde bir şey olmadığından anlayamıyoruz.

keçiboynuzu ve dut pekmezinin sakıncası da alerjen olmalarından kaynaklanıyor. ek gıda süreci başlamadan kendi diyetimde keçi peyniri denemem olmuştu, başarısızlıkla sonuçlandı (beşinci günde kolu boydan boya kızardı) ve başa dönmüştük. (süt ürünlerinde önce peynir, sonra yoğurt ve en son süt deneniyor.) ek gıdayı yukarıdaki haline getirdikten sonra tekrar keçi peyniri denemesi yaptım. (aynı çocuktaki gibi ilk gün bir lokma, ikinci gün iki lokma şeklinde arttırıp bir kibrit kutusuna ulaşıyorsun ve bu arada çocuğu takip ediyorsun.) bu dönemde çocukta yeni besin denemesi yapılmıyor.

son olarak doktorumuzu tavsiye ettiğimi söyleyebilirim. prof. fügen çullu çokuğraş. gastrovesair dışında alerji konusunda da çok bilgili ve tecrübeli. eşi de alerji (çocuk) uzmanı, görüş alışverişi yapıyorlar. ayrıca berra’nın doktoru da çoklu besin alerjisi olan bir çocuk annesi. ondan da çok faydalandık. en azından halimizi anlıyor ve pratik önerileri olabiliyor. o da sema özörnek.

bende ve berra’da kahvaltıya hiç problemsiz keçi peyniri eklemeyi başardıktan sonra keçi sütünden yoğurt yapmaya başladım. keçi sütü bolona’dan temin edilebileceği gibi, marketlerde UHT kaysüt de bulunuyor. keçi peyniri alırken içindekilere iyi bakmak gerek, bolona, sütaş ve doğruluk dışındaki markalarda bir miktar inek sütü var. bu noktadan sonra kalsiyumu doğrultmuş oluyoruz biraz. bundan sonraydı sanırım haftada bir bakliyat vermeye başladık. makarna, pilav (katı yağsız) ve kuzu köfte de arkasından geldi.

çocuk büyüdükçe ve bünye bu besinleri unuttukça ve bağışıklığı geliştikçe işler düzeliyor. inek sütü alerjisinin diğer alerjilere göre avantajı, geçici olması. bir noktada geçiyor ve en kötü ihtimalle “hassasiyet” olarak kalıyor. tek gereken birazcık sabır…
 
Son düzenleme:

merhaba cnm. bende yaklaşık 2 aydır laktazim damla kullanıyorum. bizde inek sütü alerjiside var. ve benım bebeğim 2 aylıkkken emmeyi bıraktı. sağarak veriyorum. tabi sıkı bir diyet uyguluyorum. süt ve ürünleri fındık fıstık ceviz balık domates bende yemiyorum. kakası düzeldi benimki günde 7-8 yapıyodu şu an günde 3 ffelan yapıyor. kan bizde hiç olmadı ama ishal pişik huzursuzlık ve cildinde alerji hep oldu. alerjileri şu ara arttı o yüzden ben ek gıdaya başlayamadım. korkuyorum artık. bikaç kez elma ve şeftali suyu vaerdim kulaklarının arkasında bişeyler çıktı.alerji içinde damla kullanıyorum. bizde durum böyle. sizde inek sütü alerjisi var mı?
birde dikkat et patates de laktoz var ben onuda yemiyorum şu an. haftaya iyi bir alerji uzman ile rand. var. sizinde alerji gb şeyler çıkıyor mu?laktazimi kac damla kullanıyorsun?
allah şifa versin yavrularımıza
 
Bizim de maceramız annemin Kuzey'in emziğine domates sürünce ağzının kenarında iki tane kırmızı leke çıkmasıyla başladı. Ve tabi çılgınlar gibi ağlama eşlik ediyordu günlerimize. Hep gaz dedik gazını çıkarmak için çeşitli taktikler geliştirdik ama 2 .ayın sonlarında gaz sorununu kendi çözüyor olduğu halde ağlamalarının kesilmemesi, ve kilo kaybetmesi doktorumuzun bizi Fügen Çullu'ya yönlendirmesini gerektirdi.Bu esnada anne sütüme ek olarak Pregomin AS'ye başladık kutusu 90TL'den...

Ben 1 aydır açım tabiki yediğim ne varsa hepsi iptal... Tahin, kabuklu yemişler, kabuklu deniz hayvanları, süt,peynir,yoğurt, ayran, domates, kafein, dondurma, çikolata hep yasak... Ben o zamana kadar sabahları tahin pekmez yiyen, her gün 1 dondurma muhakkak yiyen ve peynir çeşitleri bağımlısı bir insandım ve şakır şakır sütüm vardı.

Ne zaman ki bu diyete başladım süt falan kalmadı. Fügen hanım günde 5 litre sıvı tüketeceksin dedi. En fazla 3'te kalıyorum ve sütüm çok çok az. Sabahları sağıyorum, öğlenleri sağıyorum toplamı ancak oğlumu doyuruyor. Zaten memeyle felaket kavga ediyor ve asla benden emmiyor, ancak geceleri uyku sersemi belki emiyor.

Sütüm bitmesin diye sağmaya devam ediyorum ama çok yoruldum artık mücadeleden. Ki aslında mücadelenin çok başındayım ama moral ve enerji olarak bitiğim. Bakıcı tuttum ama hala içim rahat olmadığı için uyuyup dinlenemiyorum. Hem kuzumla her dakikamı geçirmek istiorum hem de yorgunum. Ne yapıcam hiç bilmiyorum.
 

Merhaba canım
Bizde bağırsakta kanama olduğu için inek sütü alerjisidir dediler.Kakada kan ve mukustan başka belirtimiz yok bizim.Döküntü vs.yok.Bizim kanda çıkmadı,deride de çıkmaz dediler döküntüsü falan olmaddığı için.
Bizim kan tam geçmeyince doktor diyete yumurta fındık fıstık ceviz ve balık da ekledi.
Canım patateste laktoz olduğuna eminmisin benim bildiğim laktoz süt şekeri çünkü.Sana doktor mu söyledi.
Laktazimi her emzirmeden önce 3-4 damla veriyoruz.Sİz nasıl kullanıyosunuz? Budolabında saklanıyor ya kullanmak sıkıntılı oluyor.Ben bi çay kaşığını az ısıtıp ona damlatıp veriyorum.Günde 6 -7 sefer direk verirsem belki boğazını üşütür diye düşündüm.Sen nasıl veriyosun?
 

merhaba canım;
işlenmiş patates hani marketlerden alıyoruz ya hazır kızartmalık onlara ekliyorlarmış.doktorum söyledi evdeki yaptıgımız patatesler değil cnm eksik yazmışım tabi ben:) lakdazimi ben oğlum beni emmeyi bıraktıgı için sağdıgım süte damlatıp veriyorum bende 2 damla ama az geliyor gb sanki ağlamaları oluyor cünkü. doktoruma bir sorcam 3-4 daamla versem mi diye.
bende fındık fıstık balık ceviz domatez tahin yumurta ve süt ürünlerini hiç tüketmiyorum. ama prblemlerimiz devam ediyor.
 

doktora bi sor ama canım bence verebilirsin.ilaç değil enzim olduğu için bi zararı yok.şu an kaç aylık bebeğin.benim 5.5 aylık.yakında bizde geçicez,kara kara düşünüyorum nasıl olacak diye.aslında be ufaktan başlamıştım elma ve havuç suyu verdim ara ara.yalnız 2 gün önce kakada tekrar kan gördüm,biraz rengi de bozulmuştu.mukus hep oluyor zaten.o yüzden ara vericem bi süre..
sen nasıl başlamayı düşünüyosun
 

merhaba canım benim oğlumda 6 aylık bende başlamıştım 20 gün önce. şeftali ve elma suyu ve püreleri veriyordum. bir anda oğlumda ürtiker oldu kestim. şu an sadece anne sütü ve neocate mama veriyorum. ürtikeri bi geçiyor bi çkıyor. iyi bir aalerji doktoru arıyorum. neyazıkki konyada yok. inşallah bu hafta ünv. hastanesine gidicez. ek gıdalara nasıl başlamalıyım fikir alıcam.1 ay sonrada işe başlıyorum napcam bilmiyrum. laktoz int. olduğu için verebileceğimiz şeyler çok kısıtlı.
 

evet canım.hem laktoz int.hem de alerji olması işleri iyice zorlaştırıyor.sizde ürtiker daha önce de oluyormuydu.yoksa ilk defa ek gıdayla mı oldu.bazı arkadaşlar alerjik çocuklar için ek gıdaya başlama şeklini yazmışlar. okumuşsundur belki.üçer gün arayla hergün yeni birşey vererek gimişler.mesela sebze çorbası.önce sadece patates,üç gü sonra kabak sonra havuç sonra pirinç falan ekleyerek gitmişler.sonra meyvelere geçmişler.
bende farklı bi gastrocudan randevu aldım.ona götürücem haftaya.bakalım yeni birşey olursa yazarım canım buradan.sende yazarsan sevinirim
 
merhb cnm.
ürtiker ara ara ben diyete başlamadan oluyordu ama ek gıdayla alevlendi birden. 3-4 günde geçmedi.şimdi korkar oldum bişey vermeye valla. ama başlamam lazım çorbaya artık. sizde kilo alımı nasıl canım. bizde 2 ay çok azdaı 200 gr ama geçen ay 400 çıktı şükür.
 

bizde geçen ay 600 gramdı canım.bende merak ediyorum kilo alımı bundan sonra nasıl olacak diye.çünkü önce daha tombişti şimdi zayıf görünüyor gözüme..ben bu aralar akşam uyutmadan önce 60 ml de mama veriyorum.sen mama veriyomusun?
 

Biz doç.dr.hülya demire gitmiştik canım.
 
Biz doç.dr.hülya demire gitmiştik canım.

teşekkür ederim canım.ben prof.aysel yüceye randevu aldım.haftaya gidicez.siz ne yaptınız.yoğurt ishal yapmıştı heralde.düzeldimi.sizde sadece laktoz int.mı vardı yoksa süt alerjiside mi var
 
Peptijunior mamayı inek sütü içermeden yada devam sütü almadan nasıl verebileceğini düşünenler için yazıyorum bunu : su ve pirinç unundan yaptığınız muhallebinin içine katarak verebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

merhaba canım,
evet mama veriyorum neocate diye özel bir mama ama oğlum tadını hiç sevmiyor. anne sütüyle karıştırıyorum biliyor yine.
sen hangi mamayı veriyorsu n canım.
 
merhabalar

benimde 3.5 aylik oglum var ve kaksi surekli mukuslu ve arada kanli oluyordu

doktora kac kere test verdim kakada bir sikinti yok dedi

baska bir doktora goturdum alerjisi olabilir dedi ve sgk nin karsiladigi mama verdi ama o da emin degildi sute alerjjisi oldugunun

cocuk sadece beni emiyor bende sut urunlerini fazla tuketen biriydim acaba benden ona gecmis olabilir mi

bir haftadir diyet yapiyorum ama dun aksam bebe biskuvisi yedim ve bebi[imin yuzunde sinek isrigi gibi iki yerde kizariklik vardi sabah

acaba net bir sekilde nasil anlarim alerjik oldugunu kan testinde cikiyor mu ki bu alerjik durumu
 
merhaba cnm kan testi yaptırman gerekiyor. onda çıkıyor.
 
3ay 20 günlük bebeğimin neredeyse doğalı beri mukuslu ve ishal kaka yapıyor.. günde 4-5 kere... bide kan farkedince dr.a götürdük, gaita testinde e.histolytica yani amip çıktı ve nidazol şurup kullandık..düzenli kulllanmadım geçmedi, şimdi yeniden başladım düzenli.. ama acaba inek sütü alerjisi olabilir mi diye kafama takıldı... ciltte pek sorun yok ama göz çevresinde bazen kuruluklar oluyor.. kanla yapılan o test ne kadar sürede sonuçlanıyor.. 2.şişe şurup bitmeden kesinleşse de belki boşuna parazit tedavisi uygulanıyor....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…