tekrar selam anneler,
nette dolasırken bebeği süt alerjisi olan bir annenin yazdıgı, hepimiz için çook faydalı olabilecek bir mesaj okudum.onu sizinle paylaşmak istiyorum.
benım kızım şu anda 5,5 aylık ve ek gıdaya geciş dönemınde neler yapmam, nasıl bir yol izlemem konusunda kafamdaki tüm soru işaretleri kalkmıs oldu böylece..
bu bilgileri paylaşan anneden Allah razı olsun
inşallah bizim bebeklerımız de böyle erkenden kurtulurlar bu dertten olumunekankayizsmile
alıntıdır:
------------------------------------------------------------
bizde de kızımın alerjisi çok erken belirti verdi ve doktoru önceden tecrübeli olduğu için erken teşhis kondu.
herşeyden önce moral olması bakımından baştan söyleyeyim, kızım 1.5 yaşında ve süt ürünlerini ve hatta sütün kendisini artık tolere edebiliyor çok şükür. her çocukta her alerjinin seyri aynı değil muhakkak, ancak sistematik ve bilinçli yaklaşımın etkisi olduğunu düşünüyorum tecrübelerimden.
berra daha 10 günlükken ishal oldu, çılgın gibi de gazı vardı tabii. ağrısı tuttuğu zaman evde kimsenin kolunda derman kalmıyordu. kaka testi yaptılar, bakteriyel bir durum olmadığı anlaşılınca konunun uzmanına yönlendirdi bizi (çocuk gastroenteroloji). doktor müthiş bir kadın. sistematik ve bilinçli yaklaşan da kendisi zaten, yoksa biz nereden bileceğiz. yemek tariflerine kadar o verdi, biz de ne dediyse harfiyyen uyguladık. kaçırdığımız zaman da birkaç adım geriye düştük hemen
çok nankör bi meret bu. bir lokma süt ürünü birkaç ay geriye gitmemize sebep oldu bazen. doktorun bize iyi gelmesinin en büyük sebebi de bizim kafadan olması aslında: doğal olanı seçmek ve minimum müdahalede bulunmak konusunda titiz.
bu konunun detayı çok, yaptıklarımızı (daha doğrusu yapmadıklarımızı) şöyle özetlemeye çalışayım: önce ben diyet yaptım, zira çok küçüktü ve anne sütü alıyordu sadece. benim diyetimden sonra ağlamaları, mızıldamaları azaldı (bu da hemen olmadı, vücudun etkiden kurtulması zaman alıyormuş). süt ve süt ürünleri (katı yağ içeren herşey), dana eti, fındık, fıstık, ceviz, badem vb, çilek ve diğer orman meyveleri (-berry-ler), kivi, portakal, limon, mandalina, vişne, tropikal meyveler (şimdilik aklıma gelenler bunlar - ekleme: domates) ve bunları içeren her tür yiyeceği hayatımdan çıkardım berra 1 yaşına gelene kadar. süt ve süt ürünleri deyince bakkaldan alacağınız herhangi bir bisküviyi bile yememeniz/çocuğunuza yedirmemeniz gerektiğini söylemem gerek. hemen her bisküvi, kek vb. içinde peynir altı suyu tozu diye bir madde içeriyor: yasak. dışarıda tavuk yiyeceğiniz zaman terbiye edildi mi diye sormak şart. terbiyede yoğurt veya süt kullanılıyor genellikle. bunun ne önemi var diyebilirsiniz. yani tavuk yoğurtla terbiye olacak, bunu ben yiyeceğim, benim sütüme geçecek, benim sütümden de çocuğa etki edecek?? evet, maalesef ediyor, tecrübeyle sabit
tekrar söylemek isterim ki, bütün bunlar çocuğun hassasiyetinin derecesiyle ilgili. kimi süt içer yalnızca ağzının kenarı kızarır, kimi bebeğin ise annesi süt içer, bebek komaya girer (çok şükür bize olmadı ama bizimle aynı anda hastası olan böyle bir bebek vardı)
4. aydan sonra kilo alımı çok yavaşladı, neocate'i biz de raporla aldık. yoksa kutusu 100 lira civarı, nasıl baş edeceksin? dr. cerrahpaşa'da olduğundan rapor kolay çıktı. tabii kan testi yapıldıktan sonra. bu arada kan testi küçük bebeklerde doğru sonuç vermeyebiliyor. bizde başlarda kanda çıkmıyordu mesela. deneme yanılmayla verdiği belirtilerden anlaşılıyordu. zaten alerjinin seyri hep deneme yanılmayla takip ediliyor. tedbirli olmak kaydıyla... mama vermeyi hiç istemiyorum ama, mecburen kullandık. hiç biberon kullanmadık. akşam yatmadan önce su ve pirinç unuyla muhallebi yapıyor, içine su ölçüsüne göre neocate ve üzüm pekmezi katıyordum (dut, keçiboynuzu vb. pekmezler sakıncalı). bu şekilde yedirmek daha kolay olabilir biberonla vermeye göre.