Bebeğime bir şey olursa korkusu

Bende panik atak anksiyete ne ararsanız var Allah korusun her olumsuz deneyimi çekmeyelim kendimize sakınan göze çöp batar boşuna dememişler bizler nasıl büyüdük düşe kalka.. anneciğe çok üzüldüm Allahım sabır versin ama bu onun deneyimi 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 üstümüze çekmeyelim olumsuzu düşünmeyelim , ekstra dikkatli oluruz

Merhabalar, herkese iyi akşamlar. Çok üzücü bir haberle ve kaygılarımla geldim bu defa.
İki gün önce eşimin memleketinden haber aldık. Bir akrabasının bebeği 7 aylık. Ana kucağından yüz üstü düşmüş annesi diğer odadayken. Çocuk nefessiz kalıp vefat etmiş. Korkunç bir acıya tanık olduk uzaktan da olsa. Annesinin cenazede bebeğini verememesi, başından ayrılamaması… Psikolojim çok ciddi düzeyde yıprandı. Kendimi çok kötü hissediyorum. O anneyle empati yapmanın acısı bile kalbimi çürütüyor, kadıncağızı düşünemiyorum. Her önlemi alıyorum ama yine de çok korkuyorum. Bebeğime bir şey olursa düşüncesini atamıyorum son iki gündür. Hep kaygılıyımdır ama öyle başka çekiyorum ki bu kaygının acısını. Başında babası varken odaya geldim mesela şimdi. O uyuyor. Yatağın üstünde oyuncağı kalmış. O an aklımdan “benim bebeğime bir şey olmuş olsa bu oyuncağı görmek çok canımı yakardı” diye o saniye geçiyor düşünceler. Engel olamıyorum. Çok mutsuzum ve paylaşmak istedim :KK43:
Depremde kuzenimi kaybettiğimizden beri bende ailem için aynı kaygıyı taşıyorum. Biri telefonu ilk arayışımda açmasa felaket senaryoları çiziyorum kafamda. 6 aydır her gece yatağa girdiğimde kardeşimin beni arayıp "kuzenimiz bulunmuş, ölmüş" cümlesi çınlıyor kulaklarımda. Onu düşünmemek için ancak bir video izleyerek uykuya dalabiliyorum. Yani sizi anlıyorum. Allah kimseyi korktuğuna uğratmasın. Belki profesyonel bir yardım almak gerekir.

Benim bildiğim ilk aylarda kusmuktan boğulabilir, 10 aylık bebek baya büyük kusmukla nasıl boğulmuş olacak oluyor demekki vadesi mi dolmuş
Bebeğim 15 aylık iki gün önce ateş ishal kusma şikayetiyle acillik olduk gece yanımda yatiriyorum sırt üstü dönmüş bir yandan da kusuyor nasıl fırladım nasıl ters çevirdim anlatamam elim ayağım bosaldi ağır uykuda olsaydım büyük ihtimalle duymayacaktim ve Allah korusun bogulacakti çünkü çok kötü kustu fiskirircasina

Bebeğim 15 aylık iki gün önce ateş ishal kusma şikayetiyle acillik olduk gece yanımda yatiriyorum sırt üstü dönmüş bir yandan da kusuyor nasıl fırladım nasıl ters çevirdim anlatamam elim ayağım bosaldi ağır uykuda olsaydım büyük ihtimalle duymayacaktim ve Allah korusun bogulacakti çünkü çok kötü kustu fiskirircasina
Allah korusun,

O ilk 6 ay...

Ani bebek ölümü sendromuyla bebegime bisey olacak diye gecelerce sifir uykuyla cevremdeki herkese nobet tutturdum.

Bebek arabasini asla kemersiz kullanmam.
Yuruyen merdivene asla binmem.
Anakucagini asla kemersiz kullanmam.
Arabaya puset olmadan asla bindirmem. On koltuga oturtmam.
21 aylik ve hala uyku tulumuyla yatiyor.
Nevresimleri yatagina citcitlarla bagli ve sıkı sıkiya serili, asla yataginda onu boğacak ortu/oyuncak birakmam.

Ani bebek ölümü sendromuna karsi ozellikle ilk 6 ay zorla emzik verdim uyurken ve hep yan yatirdim (yan destek yastiklariyla iki yonlu) uyku tulumuyla.

(Yan veya sirt ustu yatis konusunda pediatristinize danisin)

Simdi 2.bebegim yolda, bi krizli 6 ay daha bekliyor beni.

Allah hicbir anneyi babayi evlat acisiyla sinamasin.

Bebekler hep gülsün, evlatlar hep gulsun.

O ilk 6 ay...

Ani bebek ölümü sendromuyla bebegime bisey olacak diye gecelerce sifir uykuyla cevremdeki herkese nobet tutturdum.

Nevresimleri yatagina citcitlarla bagli ve sıkı sıkiya serili, asla yataginda onu boğacak ortu/oyuncak birakmam.

Ani bebek ölümü sendromuna karsi ozellikle ilk 6 ay zorla emzik verdim uyurken ve hep yan yatirdim (yan destek yastiklariyla iki yonlu) uyku tulumuyla.

Ablam 6 aylıkken vefat etmiş, annem sabah ölüsünü bulmuş yatağında, bu yüzden bende ilk bebeğimde çok korkuyordum. Gece bile onun nefesini takip ederdim. Uyurken bile takipteydim sanki, bazen yataktan hoplar çocuğu sarsardim yaşıyor mu diye. Disarda da ben taşımaya korkardım düşürurum diye, hep eşime tasitirdim, bebekle merdiven falan inip cikamazdim hiç.

Ablam 6 aylıkken vefat etmiş, annem sabah ölüsünü bulmuş yatağında, bu yüzden bende ilk bebeğimde çok korkuyordum. Gece bile onun nefesini takip ederdim. Uyurken bile takipteydim sanki, bazen yataktan hoplar çocuğu sarsardim yaşıyor mu diye. Disarda da ben taşımaya korkardım düşürurum diye, hep eşime tasitirdim, bebekle merdiven falan inip cikamazdim hiç.

Benim de abim 2 ay yasamis epi topu, neden öldüğü bilinmiyor.
Ben kendimden baska kimseye tasitmiyordum. Bu konuda sadece kendime guveniyorum.

Merhabalar, herkese iyi akşamlar. Çok üzücü bir haberle ve kaygılarımla geldim bu defa.
İki gün önce eşimin memleketinden haber aldık. Bir akrabasının bebeği 7 aylık. Ana kucağından yüz üstü düşmüş annesi diğer odadayken. Çocuk nefessiz kalıp vefat etmiş. Korkunç bir acıya tanık olduk uzaktan da olsa. Annesinin cenazede bebeğini verememesi, başından ayrılamaması… Psikolojim çok ciddi düzeyde yıprandı. Kendimi çok kötü hissediyorum. O anneyle empati yapmanın acısı bile kalbimi çürütüyor, kadıncağızı düşünemiyorum. Her önlemi alıyorum ama yine de çok korkuyorum. Bebeğime bir şey olursa düşüncesini atamıyorum son iki gündür. Hep kaygılıyımdır ama öyle başka çekiyorum ki bu kaygının acısını. Başında babası varken odaya geldim mesela şimdi. O uyuyor. Yatağın üstünde oyuncağı kalmış. O an aklımdan “benim bebeğime bir şey olmuş olsa bu oyuncağı görmek çok canımı yakardı” diye o saniye geçiyor düşünceler. Engel olamıyorum. Çok mutsuzum ve paylaşmak istedim :KK43:
Allah o anneye peygamber sabrı versin ben de etkilendim😓 Gerekli önlemleri alin sonrası takdiri ilahi.Rabbim tüm bebekleri korusun

Yapabileceğimiz tek ve en önemli şey tedbir almak. Hiç birimiz süper kahraman değiliz, doğa üstü güçlerimiz yok. O olursa bu olursa diye evhamlanmak yerine üşenmeyip tüm önlemleri almak en güzeli. Başlık altında bahsedilen ölümlerin hepsi ihmal nedeniyle olmuş. Koltuktan yataktan düşen, kusup boğulan, emniyet kilidi takılmayan bebekler hep.

O nedenle bebek ölümü olmasın diye hangi kurallar önlemler varsa onları uygulayabiliriz sadece. Bebek koruma kemeri, kilidi, oto koltuğu vs söz konusuysa "ya bişey olmaz iki dakikalık yol" dememek şart. Hayretler içinde kalıyorum oto koltuksuz hem de önde annesinin kucağında giden bebekleri görünce. Yabancılar çok katıdır bu konuda, çocuk büyüdükçe gider oto koltuğunu değiştirirler. 10 yaşında çocuğun bile oturma aparatı vardır, ya ben büyüdüm buna oturmam dedirtmezler. Çocuk ağlamaktan bayılsa bile oto koltuğundan asla çıkarmazlar. Bizde hemen kucağa alınıyor, ağlamaktan katıldı morardı bir şey olacak sandım diye. Halbuki yapılması gereken müsait bir yerde sağa çekmek çocuğun elini tutup sakinleştirmek su içirmek. Uçakta bebek - çocuk ağlıyor diye çocuk kemerini açıyor bizimkiler. Yabancılar uçağı kaldırmıyor kemer takılı değilse.

Aynı şekilde bebek arabasına ana kucağına koyup kemeri takmamak büyük ihmal. Ben babalarda görüyorum bunu daha çok. Kafaları basmıyor bebeğin ne kadar hızlı atik olabileceği. Geneli bişey olmaz yaa kafasında. Bir keresinde yürüyen merdivende bebek öne düşmesin diye bebek arabasını arkaya o kadar yatırdı ki arka boşluktan kaydı bebek. Neyse ki merdiven kalabalıktı da herkes yardım etti mal babaya. Benim eşim de bu kafaya yakındı. Güya çocuğu diğer tarafına yatırıp emniyete almış, ayak ucuna kadar gelmiş bebek döne döne.

Gece, yatarak değil oturarak emzirmek bir önlemdir mesela. Nasıl uykuya daldığını anlamazsın bile. Anne yarı oturur pozisyonda, bebek de kafası yukarıda ve yan yatar şekilde emerse uykuya bile dalsan en azından kusma boğulma tehlikesi olmaz. Ben bu şekilde emzirirken bile 10 dk aralıkla saat kurardım. Emerken kaymasın, emniyetli şekilde düzgün yatırayım uykuya dalıp çocuğu ezmeyeyim diye. Kışın yorganını örtüsünü sabitlerdim ya da tulum şeklinde örtüler var kalın askılı onun içine koyardım. Çorap mendil vs özellikle kontrol ederdim. Arkadaşlar kanepeye koltuğa bebek bırakmayın. Ayaklarıyla kenarlardan güç alıp hareket edebiliyorlar. Yere koyun daha iyi. Yerde düşme tehlikesi yok en fazla ağlar. Misafirlikteyseniz bebeğinizin yaşına uygun olmayan oyuncaklara çok dikkat edin. Hep kötüyü düşünmeyin, en basit bir şey bile olsa önleminizi alın.

Valla ben de anlamıyorum nasıl cesaret ediyorlar? 1 saniye bu, tek 1 saniye. O saniye geçtikten sonra kemeri kendine bağlasan ne fayda. Asansör sırası beklemeye eriniyorlar, işin ucunda evladının mezarı başında beklemek varken… ana kucağı kullanıyorum ben de. Kendi hareketiyle sallanandan. Hiç yalnız bırakmıyorum bebeğimi ama yine de korktum çok. Nasıl oldu olay sorulmuyor da tabi…
Ne denebilir, nasıl yaşanabilir bilmiyorum, Allah sabrın en büyüğünü versin o aileye.

Güvenlik konusunda üst düzey takıntılıyım, buna rağmen başımıza birçok şey geldi ama çok şükür ki hepsi küçük yaralanmalardı.
Ben şu devirde evinde küçük çocuk olup, cam kilidi, dolap kilidi, alt dolaplarda cam ve tehlikeli eşya, sivri köşelerde korumalık, duvara sabit olmayan ağır mobilyalar, kilitlenmeyen banyolar, sallanan stor perde ipleri, ulaşılabilir düzeyde ilaç kutuları ve kesici aletler vb olan evleri anlayamıyorum.
Çünkü bunun adı bebek, sonra çocuk.
İşi bu, yaramazlık yapmak ve bir şeyleri kurcalamak.
İlla başa gelmesi gerekmiyor, her türlü önlemi insan aklıyla aldıktan sonra gerisi tevekkül, yapacak bir şey yok ama pişmanlığa da yer yok.

Kısaca, saydığım ve daha paragraflarca yazabileceğim şeyleri yapın, gerisi gerçekten teslimiyet.
Başka şekilde büyümüyor zaten, bir yerde kendimizi olacağa salmak durumundayız.

Benim çocuklarım büyüdü ama hala kapalı balkon olsa dahi çıkamazlar yasaktır, araçta çocuk ve cam kilidi vardır, evde bebek düzenindedir her şey.
Cam açılamaz zaten kilitleri var ama yetmiyor, zarar verecek olan kendi kıyafetiyle de yapıyor.
O sebeple en en önemlisi yalnız bırakmamak, ne olursa olsun!

Son düzenleme:
7 aylık çocuk kafasını da kaldırır döner de debelense emekler bile, yüzüstü kalmış ölmüş olayı değildir sadece o. Belki bilmedikleri bir rahatsızlığı vardır

Hanımlar günaydın birbirinize niye ölen bebekleri anlatıyorsunuz . Amerikan Pediatri Akademisinde güvenli uyku kriterleri var bu kriterleri sağladığınizda yapacak pek birşey kalmiyor. Hastaysa tabi ki takip edersiniz.

İlk altı ay bende çok korkular yaşadım ama çocuklara alan açmamız gerekiyor. Bizde tedirgin baktığımızda onlar bunu hissediyorlar ve kendilerine güvenleri zedeleniyor şimdi kızım on aylık emeklemeye falan calisirken kafasını yavaşça vuruyor gözüme bakıyor eğer çok tepki verirsem aşırı ağlıyor paniklemezsem yanında durursam devam ediyor oyuna demek ki diyorum çok acısa ağlar. Kaderci bir insan değilim ama bir yerden sonra artık elden birşey gelmez. Bu uzun ve zorlu bir surec sürekli anksiyete olursa bir süre sonra çocuğa enerjisi kalmıyor insanın .

Eşimin akrabasının bebeği de kanepeden düşüp vefat etmişti. Bende sizin yaşadığınız kaygıları birebir yaşadım o zamanlar :KK43:
3 çocuk büyüttüm, bebekler dönmeye başladığı andan itibaren yerde yorganların üstünde uyuttum.
Karyola aksesuar olarak yıllarca odanın bir köşesinde eskidi gitti..
Allahım korusun cümlemizin evlatlarını. Hepsi ona emanet ❤️
Ben de öyle yapmayı düşünüyorum. İnce park beşik yataklarının üstüne müslin serip üstünde oynatayım diye düşündüm

O ilk 6 ay...

Allah sağlıkla doğurmayı, büyütmeyi nasip etsin. Bebeğim dönmeye başladı yavaş yavaş. Yatarken çat diye yüzüstü dönüyor. Aklım gidiyor bu yüzden. Eşim gece boyu başında. Gece hep beraber uyumaya asla cesaret edemiyorum. Dün gece uyurken kustu mesela öksürükle kusmuk çıkardı. Gık dese uyanırım ama ya bayılıp kalırsam, uyanamazsam korkusu. Çok kalbim ağrıyor çok

Ne denebilir, nasıl yaşanabilir bilmiyorum, Allah sabrın en büyüğünü versin o aileye.

Güvenlik konusunda üst düzey takıntılıyım, buna rağmen başımıza birçok şey geldi ama çok şükür ki hepsi küçük yaralanmalardı.
Ben şu devirde evinde küçük çocuk olup, cam kilidi, dolap kilidi, alt dolaplarda cam ve tehlikeli eşya, sivri köşelerde korumalık, duvara sabit olmayan ağır mobilyalar, kilitlenmeyen banyolar, sallanan stor perde ipleri, ulaşılabilir düzeyde ilaç kutuları ve kesici aletler vb olan evleri anlayamıyorum.
Çünkü bunun adı bebek, sonra çocuk.
İşi bu, yaramazlık yapmak ve bir şeyleri kurcalamak.
İlla başa gelmesi gerekmiyor, her türlü önlemi insan aklıyla aldıktan sonra gerisi tevekkül, yapacak bir şey yok ama pişmanlığa da yer yok.

Kısaca, saydığım ve daha paragraflarca yazabileceğim şeyleri yapın, gerisi gerçekten teslimiyet.
Başka şekilde büyümüyor zaten, bir yerde kendimizi olacağa salmak durumundayız.

Benim çocuklarım büyüdü ama hala kapalı balkon olsa dahi çıkamazlar yasaktır, araçta çocuk ve cam kilidi vardır, evde bebek düzenindedir her şey.
Cam açılamaz zaten kilitleri var ama yetmiyor, zarar verecek olan kendi kıyafetiyle de yapıyor.
O sebeple en en önemlisi yalnız bırakmamak, ne olursa olsun!
Bütün evi didik didik edip önlemlerimizi alma vakti geldi. Yakında emekleyecek. Herhangi bir şey atlamaktan çok korkuyorum:KK43:

7 aylık çocuk kafasını da kaldırır döner de debelense emekler bile, yüzüstü kalmış ölmüş olayı değildir sadece o. Belki bilmedikleri bir rahatsızlığı vardır
Hiç bilmiyorum söylenen de haberde okuduğumuz da o… ana kucağından düşen bebek yazınca çıkıyor, başka bir detay yazmıyor

Allah sağlıkla doğurmayı, büyütmeyi nasip etsin. Bebeğim dönmeye başladı yavaş yavaş. Yatarken çat diye yüzüstü dönüyor. Aklım gidiyor bu yüzden. Eşim gece boyu başında. Gece hep beraber uyumaya asla cesaret edemiyorum. Dün gece uyurken kustu mesela öksürükle kusmuk çıkardı. Gık dese uyanırım ama ya bayılıp kalırsam, uyanamazsam korkusu. Çok kalbim ağrıyor çok
Louder bak canım böyle bu çocuk büyümez . Osman Gönülal diye bir doktor var onun videolarında bulabilirsin güvenli uyku kriterlerini. Hasta olduğu zamanlarda tabi ki bekle ama sürekli uykusuz olan bir insan hiç dikkatini toplayamaz ki

X