-
- Konu Sahibi Orangegreysky
Ya çevremdeki örnekler hep kayınvalidem gibi ve ben sinir oluyorum. Bi başka tanıdığım var çocuğu 4 yaşına girmek üzere 1 kere kendi yıkamadı çocuğu. Birkaç ay önce onlara gittim annesine bebeğin altını aldın mı bebeği besledin mi diye soruyor. Yav bebek senin bebeğinYani söyleyeceklerim ne kadar işe yara bilmiyorum ama şimdiden hayır, ben bilirim demeyi öğrenmen lazım. Çünkü çocuğun doğduğunda hiç tanımadığın sokaktaki amca bile sana bişey söylemeye çalışıyor. Ona he he diyip geçmek kolayda evdeki insana yapılmaz. Kvye güzel bi dille doğum sonrası iyileştiğinizde 'anne gerçekten çok teşekkür ederim bana yardımcı olduğun için çok mutluyum ama çocuğumla ilgilenmekten keyif alıyorum. Bu yüzden ben artık toparlandım bundan sonrasını ben halledebilirim. Olur da bi ihtiyacım olursa seni ararım' diyerek gönderebilirsiniz. Eşinize de 'annenden rahatsız olmuyorum ama bebeğime ben bakmak istiyorum bu aramızdaki bağın güçlenmesi için gerekli. Çocuğun dilini anlamam için sürekli vakit geçirmeliyim. İhtiyacım olursa anneni aramaktan çekinmeyeceğimden emin olabilirsin' diyerek biraz politik bi şekilde asıl sebebin kvyi göndermek değil de çocuğunuzla kendiniz ilgilenmeyi istemeniz olduğunu söyleyebilirsiniz. He ben yerinizde olsam dobra dobra kendim bakmak istiyorum karışmayın derim, dediğim de oldu kendi anneme ama bunu yapmakta zorlanırmışsınız gibi geldi. Emin olun ilk aylarda bazı şeyler çok içgüdüsel ve düzenli oluyor. Mesela iş yapabilmek istiyorsanız sling kullanmak gibi seçenekleriniz var. Benim çok slingle yemek yaptığım oldu. Hem ten teması çocuğunuza da çok iyi gelecek. Benim böyle kalan bi yakınım yoktu annem çalışıyor iş çıkışı 1 ay kadar geldi. Sonra bi gün banyo yaptırmam gerekiyodu ama annem bi iki gün müsait olamadı. Bi cesaret tek başıma yıkadım. Sonra annemi arayıp anne ben banyo yaptırdım ihtiyaç kalmadı dedim. Baktı ki ben annemsiz idare ediyorum gelmemeye başladı. He benim şöyle ni durumum vardı sezaryenliydim ama bebeğim 9 gün yoğun bakımda kaldı. En bakıma ihtiyaç duyduğum günlerde oğlum hastanedeydi. İlk başta çok üzüldüm ağladım orda diye dikişlerin her araba sallantısında çok acıdı ama 1 saat araba yolculuğuyla gidip geldim hastaneye sırf göreyim diye, sonra farkettim ki bu durum sebebiyle bebeğim eve geldiğinde her şeyiyle ben ilgilenebiliyordum. Toparlanıcak zamanım olmuştu. İlk 10 gün sizi kaldırmaya falan, evi topsrlamaya yardımcı biri olduktan sonra bebekle ilgilenmek çok kolay. Zaten emiyor altını kirletiyor ve uyuyor başka yaptığı bişey yok ilk başlarda. Yine de 40 çıktıktan sonraki uyku düzeni, emme düzeni cidden sonrasını çok etkiliyor çünkü sizde öyle alışıyorsunuz. Hem kendinizi hem çocuğunuzu bi alışkanlıktan kuetarmsya çalışıyosunuz daha zor. O yüzden olabildiğince kendi doğrularınızla, kendiniz ilgilenmelisiniz çocukla.
Etrafında bu kadar böyle örnek olduğu için kendi çekridek aileni buna alıştırmak zor gelebilir ama en başta eşini alıştırırsan gerisine çok afedersin b*k yemek düşer. Eşin yardım etmekte zorlansa bile senin kararlarına saygı duyar ve buna göre etrafına cevap verirse bu iş daha kolay olur. Evet evet annenin bebeği ama anne hariç herkes bi noktada bakım sağlamış. Çocuk içinde psikolojik olarak çok yorucu. Umuyorum ki istediğin gibi gider her şey. Ama yine söylüyorum direk kv ya da bi başkadı için bakmasın, istemiyorum diyemiyorsanız en azından bebeğime ben bakmak istiyorum bu benim için çok önemli diyerek sanki sorun karşısı değilmiş de sizin isteğiniz buymuş gibi davranabilirsiniz. Belki bu şekilde karşı tarafta durumu daha kolay kabullenir. Sorunun kendisi olduğunu düşününce bazen insanlar kendini kanıtlama ihtiyacıyla kişiyi daha çok darlıyor hiç hoş olmasa da yapıyorlar malesef. Önce şu bilinci en önemlisi eşinize kabul ettirin. Doğacak bebek sizin, sadece sizin sorumluluğunuz. Kimse siz istemedikçe karışamazYa çevremdeki örnekler hep kayınvalidem gibi ve ben sinir oluyorum. Bi başka tanıdığım var çocuğu 4 yaşına girmek üzere 1 kere kendi yıkamadı çocuğu. Birkaç ay önce onlara gittim annesine bebeğin altını aldın mı bebeği besledin mi diye soruyor. Yav bebek senin bebeğinsinir oluyorum gördükçe, o yüzden bunun aksi durumdaki her şeyi araştırdım ilk aldığım şey sling galiba bebiş için. O yüzden bi yerden sonra dediğin tavrı takınmam lazım bence de.
Öncelikle sağlıklı bir şekilde doğum yaparsın inşallah. Eşlerimizin patavatsızca sonunun nereye gideceğini bilmeden şakasına ayy biraz da bizimkine bak demesiyle başlıyor her şey. Eğer sen kayınvalidene bırakırsan, müdahale etmez her dediğine tamam dersen önünü alamazsın. Eltinin çocuğunda ne yaptıysa onu yapmaya çalışır sana. Darılsa da kırılsada saygı çerçevesi içinde hayır, ben böyle istiyorum, bunu uygun görüyorum demesini bil, gerektiği yerde de tavsiye veya yardım al, ama bebeğinin öz bakımlarını mutlaka kendin yap. Sen ses çıkarmazsan kendilerinde her hakkı buluyorlar malesef.Hanımlar selam. Daha ortada bebiş yok ama aklıma takıldı, size sormak istedim.
Eltimin bebeği kolikti, 36 saat hiç uyumadığını bilirim diyor. Eşi ayın 15 günü farklı bir ilde. Eltim de ücretsiz izne ayrılamadı derken kayınvalidem bakıyor çocuğa hala. Çok huysuz bir çocuk sabah 5'e kadar uyumuyor sonra da resmen 15 dk 15 dk uyuyor gün içinde. Yemek yemesi bile çok zor, 1 yaşında. Tek başına, çalışan bir annenin bakması çok çok zor yani.
Neyse, konu bizden açıldı, sizin ilk çocuğunuz olacak, bilemezsiniz ben bakarım sizinkine de dedi. Eşim abisiyle şakasına takışır, işte sizinkine yeteri kadar baktı biraz da bizimkine baksın diye. Muhtemelen kayınvalidem ayrım yapmadığını göstermek için "en azından 1 sene bakarım sonra sen halledersin" dedi (hem evden çalışıyorum diye hem de beni güçlü görüyor niyeyse)
Şimdi kayınvalidemi çok severim. O da beni çok sever. Maşallahımız var yani orada sorun yok. Ama eltim çocuğuna 1 kere mama hazırlayıp vermedi. Bizde 1 haftaya yakın kaldılar biz onlarda 1 haftaya yakın kaldık 1 kere altını aldığını görmedim. Hem onun çok "ben yaparım" dememesi hem kayınvalidemin "sen yap" dememesi ile alakalı sanırım. Ben öyle olsun istemiyorum. İşte "6 aylık olana kadar ek gıda vermeyin diyorlar, bak annem öyle mi yaptı şimdi bebek tosun gibi" diyorlar ama ben eğer doktor ekstra bir şey söylemez ise vermek istemem 6 ay olana kadar mesela. Ama orada alıştığı için bizde de yapacaktır gibi geliyor. Yardımcı olmak istemesi çok güzel ama her kararı almak ister mi emin de olamıyorum, ben hep evde olacağım için gözümün önünde olacak her türlü ama bilemiyorum da. Bebeklerle uzaktan yakından alakam yok bu arada 1 yaş altı bi bebeği kucağımda tutmadım bile, bilgisizim çok. Destek olsun ama aradaki dengeyi bebiş olacağı zaman sizce nasıl kurabilirim?
Not: evet bebek yokken bunu dert ettim çünkü niye etmeyeyim tşk
Ay geliniyle yatan kayınvalide mi neeeeÖncelikle sağlıklı bir şekilde doğum yaparsın inşallah. Eşlerimizin patavatsızca sonunun nereye gideceğini bilmeden şakasına ayy biraz da bizimkine bak demesiyle başlıyor her şey. Eğer sen kayınvalidene bırakırsan, müdahale etmez her dediğine tamam dersen önünü alamazsın. Eltinin çocuğunda ne yaptıysa onu yapmaya çalışır sana. Darılsa da kırılsada saygı çerçevesi içinde hayır, ben böyle istiyorum, bunu uygun görüyorum demesini bil, gerektiği yerde de tavsiye veya yardım al, ama bebeğinin öz bakımlarını mutlaka kendin yap. Sen ses çıkarmazsan kendilerinde her hakkı buluyorlar malesef.
Benim kv doğum sonrası eltimle birlikte aynı yatakta yatmış, eltim sezaryen olduğu için, dikişleri acıyor diye gece bebeği kv eltime veriyormuş, kaynım da salonda uyuyormuş, altını vs kv temizliyormuş bebeğin. Eltimin iki doğumunda da böyle yapmışlar 1 ay yanında kaldı.
Bende de aynısını yapmaya çalıştı. Doğum öncesi geldi, hastanede kalmak istedi ama ben eşim ve kendi annemin kalmasını istiyorum hastanede dedim. Hastaneye görmeye geldiğinde bebeği ilk defa emzirirken geldi mememe dokundu kv, bebek memeyi bıraktı, sonra tekrar vermeye uğraşıp durdum ama çok sinirlendim, eşime "annene söyle bir daha mememe dokunmasın. " Dedim. Eve geldiğimizde yatak odasında kızımı yatırırken kv bana "Seninle birlikte yatacağız dimi burda" dedi. Ben şok"Hayır, ben eşimden başkasıyla uyumam, neden birlikte yatalım ki? ” dedim. Bana " Gece sen uyuduğunda ben ilgilenir ben veririm, ben bakarım, hem eltinin iki doğumunda da birlikte yattık. " Dedi. "Ben asla öyle yatamam, birşey olursa gelirsin, sonuçta eşim var, o da sorumluluğunu bilsin. Ben uyurken o ilgilensin. " Dedim. Kv ablamlar geldiğinde onlara da söyleyip beni ikna etmelerini istedi ama ablamlar da şaşırdılar söylediğine. Kızım her altını alışımda sürekli ağlardı, kv ağlıyor diye her sabah odaya dalar ben altını alırken çocuk ağlamasın diye kucağjna alırdı, en sonunda kızmıştım, eşim de ben kızıyorum diye annesine "anne her altını alışında gelmene gerek yok, altını alırken hep ağlıyor, sen kucağına aldıkça yarım kalıyor, altını bir an önce temizlesin annesi kucağına alır zaten. Hem börte her şeyini kendisi yapmak istiyor. Altını vs kendisi temizlemek istiyor. " Dedi. Kv bozuluyordu tabi ama benim çocuğum sonuçta. İlk banyosunu kv ile yaptırdık ama öyle sinir oldum ki, suyu çocuğa göre dirseğimle kontrol ederek ayarlamama rağmen kv eliyle bakıp soğuk deyip daha sıcak su istedi. Kızım nasıl ağladı yıkanırken, çocuk ağladığı halde kv "ayy suyu nasıl sevdi bak" Diyor. tabi bir kaç gün sonra kv gitti, annemle yıkadığımızda hiç ama hiç ağlamadı. Yavrumun sıcak suyla canını yakmış demekki o gün ağladı. Kv ile eşim sütüm hakkında yorum yapınca sinirlendim ikisine tepki gösterdim, ana oğul trip attılar sonra da kv tamamen gitti. Eltimde 30 40 gün kalan kv bende sadece 15 gün kalabildi. Kızım büyüdüğünde bana "bir daha doğurursan gelmeyeceğim, karı koca beni pişman ettiniz geldiğime" Dedi.
Evet. Ben normal doğum yaptım, 2 dikişim vardı o da kanamam var diye içeriden atmıştı. Kesi vs hiç olmadı. Güzel bir doğum yaptım. Eltim zorlanıyor diye öyle yapmışlar ama saçmalık. Eltim de söylemişti ama ben gerek duymuyorum sonuçta normal doğum yaptım, dikişim yok , rahat oturup kalkıyorum, eşim de var.Ay geliniyle yatan kayınvalide mi neeee
Ya sezaryen de olsa gerek yok ki, bu eşler niye uyanmıyor ben anlamıyorum iki dürtünce de uyanmayacaklarsa yandıkEvet. Ben normal doğum yaptım, 2 dikişim vardı o da kanamam var diye içeriden atmıştı. Kesi vs hiç olmadı. Güzel bir doğum yaptım. Eltim zorlanıyor diye öyle yapmışlar ama saçmalık. Eltim de söylemişti ama ben gerek duymuyorum sonuçta normal doğum yaptım, dikişim yok , rahat oturup kalkıyorum, eşim de var.
Bence kararınızı net bi şekilde yansıtın evet suan evde bebek yok ama sadece sizin büyütmek istediğiniz fikrine bebek olana kadar alışır. Tek basina bebek bakmak zor sizi hiç çok kolaymış gibi rahatlamayacağim ama güzel yanı da ileride kimse başınıza kakmayacak ben yardim ettim diye ayrıca şimdiye kadar bebek tutmamış olmaniz anneliği yapamayacağınız anlamina gelmiyor inan farkli bi duygu Rabbim hazır olduğunuzu hissettiğiniz anda sağlıkla kolaylıkla kucağınıza almayi nasıp etsin inşallah farkli bi duygu inan en tecrübeli olanlar bile çocuk doğduğunda garip heyecanlar m yaşıyor bildiklerini unutuyor o yuzden hic korkmayın eminim ki eşinizle kolaylıkla halledersiniz sevginizi çocuğunuza verdikten sonra aşamayacaginiz bişey olamazHanımlar selam. Daha ortada bebiş yok ama aklıma takıldı, size sormak istedim.
Eltimin bebeği kolikti, 36 saat hiç uyumadığını bilirim diyor. Eşi ayın 15 günü farklı bir ilde. Eltim de ücretsiz izne ayrılamadı derken kayınvalidem bakıyor çocuğa hala. Çok huysuz bir çocuk sabah 5'e kadar uyumuyor sonra da resmen 15 dk 15 dk uyuyor gün içinde. Yemek yemesi bile çok zor, 1 yaşında. Tek başına, çalışan bir annenin bakması çok çok zor yani.
Neyse, konu bizden açıldı, sizin ilk çocuğunuz olacak, bilemezsiniz ben bakarım sizinkine de dedi. Eşim abisiyle şakasına takışır, işte sizinkine yeteri kadar baktı biraz da bizimkine baksın diye. Muhtemelen kayınvalidem ayrım yapmadığını göstermek için "en azından 1 sene bakarım sonra sen halledersin" dedi (hem evden çalışıyorum diye hem de beni güçlü görüyor niyeyse)
Şimdi kayınvalidemi çok severim. O da beni çok sever. Maşallahımız var yani orada sorun yok. Ama eltim çocuğuna 1 kere mama hazırlayıp vermedi. Bizde 1 haftaya yakın kaldılar biz onlarda 1 haftaya yakın kaldık 1 kere altını aldığını görmedim. Hem onun çok "ben yaparım" dememesi hem kayınvalidemin "sen yap" dememesi ile alakalı sanırım. Ben öyle olsun istemiyorum. İşte "6 aylık olana kadar ek gıda vermeyin diyorlar, bak annem öyle mi yaptı şimdi bebek tosun gibi" diyorlar ama ben eğer doktor ekstra bir şey söylemez ise vermek istemem 6 ay olana kadar mesela. Ama orada alıştığı için bizde de yapacaktır gibi geliyor. Yardımcı olmak istemesi çok güzel ama her kararı almak ister mi emin de olamıyorum, ben hep evde olacağım için gözümün önünde olacak her türlü ama bilemiyorum da. Bebeklerle uzaktan yakından alakam yok bu arada 1 yaş altı bi bebeği kucağımda tutmadım bile, bilgisizim çok. Destek olsun ama aradaki dengeyi bebiş olacağı zaman sizce nasıl kurabilirim?
Not: evet bebek yokken bunu dert ettim çünkü niye etmeyeyim tşk
Aslında gece uyumuyor bizim eşlerimiz. Kaynım izinliydi zaten o dönemde hep evdeydi. Ama erkek anneleri erkek bakamaz kadın bakar kafasında oldukları için, oğullarına kıyamadıkları için onlar uyusun diye bakıyor. Benim eşim gece uyanıktı, emzireyim diye kaldırırdı sadece.Ya sezaryen de olsa gerek yok ki, bu eşler niye uyanmıyor ben anlamıyorum iki dürtünce de uyanmayacaklarsa yandık