- 11 Haziran 2010
- 7.705
- 13.970
Kesinlikle, hamur işi çok fazla bizim mutfağımızda. Ben annemle kavga ediyordum önceden, ya kadın hiç üşenmiyor sabah erken kalkıp gözleme yapıyor, börek yapıyor. Annem benden korkusuna yapamıyordu. Hem kendine zahmet hem fazla kalori.Maalesef yetiştirilmemiz yanlış, çok haklısınız bu konuda; yemek kültürümüzde hamur işleri,tatlılar, yanlış pişirilmiş gıdalar dolu. Geçen yıl bu zamanlar 86 kiloydum, eşimle diyetisyene gittik üç ay kadar, ikimizde yaşımıza göre iyi verdik o düzeni devam ettirdiğimiz için almadık ama yine son zamanlar canımız çekiyor zararlı şeyleri, arada bir börek ya da mükellef bir kahvaltının zararı olmaz derken bir bakıyoruz bu arada birler çoğalıyor, çünkü böyle öğrendik, diyetisyenin verdiği kahvaltı yani bir yumurta, bir dilim peynir, iki zeytin, iki ceviz, iki dilim ekmek ve dereotu fazla fazla doyurucu bir kahvaltı iken hafta sonu mutlaka buna bir hamurişi ekleniyor, yumurta patatesli yapılıyor falan çünkü temel alışkanlığımız böyle, bunu değiştirebilirsek ancak başarılı olacağız. Yıllardıt çaydaki şekerle mücadele ediyorum, asla bırakamıyorum oysa kardeşlerim kullanmaz çünkü annem üçüncü ve dördüncü çocukta daha tecrubeliymiş iki kardeşimde şeker ve tuz bilmezler, çocukluklarında yok çünkü. Yanlışın nerde olduğunu biliyoruz aslında sadece değiştirebikecek irademiz yok. Kendi adıma sağlıklı mutfağı biliyorum yoğurdumu, sirkemi yaparım, paketli gıda almam vs ama yinede bir şeyleri durduramıyorum işte ara öğünde ev yoğurdu ile badem yiyeceğim diye düşünürken kendimi krep yaparken buluyorumumarım bizde konu sahibesi de bunları değiştirebilecek gücü buluruz, @nscckts bu konuda başarılı çok takdir ettim vallahi, bize de bulaşır inş
Kesinlikle, hamur işi çok fazla bizim mutfağımızda. Ben annemle kavga ediyordum önceden, ya kadın hiç üşenmiyor sabah erken kalkıp gözleme yapıyor, börek yapıyor. Annem benden korkusuna yapamıyordu. Hem kendine zahmet hem fazla kalori.
Gebeligimin basindan beri annem bizde. Karadenizli bir kadin. Sekeri 450 civari gezen bir kadin. Ama bir pisi yapar ordu gelse doyar, kizartma yapacaksa ne var ne yok kizartir. Donem donem kizarim yapma boyle diye ama onunden cekip alamam. Ayip geliyor. Cok da uzuluyorum. Aliskanliklarini degistirmek onlara cok zor. Bir seferinde manti yapacakti tam bugday unu aldim zarari en aza indireyim diye. Bu kara kara bundan olmaz diyip yine kendi aldigi beyaz unu kullandi.Öyle kodlandık işte; becerikli kadın olmanın,iyi anne olmanın, erkeğin kalbine giden yolun en mühim taşları hep hamurdan ve şekerdendi
Gebeligimin basindan beri annem bizde. Karadenizli bir kadin. Sekeri 450 civari gezen bir kadin. Ama bir pisi yapar ordu gelse doyar, kizartma yapacaksa ne var ne yok kizartir. Donem donem kizarim yapma boyle diye ama onunden cekip alamam. Ayip geliyor. Cok da uzuluyorum. Aliskanliklarini degistirmek onlara cok zor. Bir seferinde manti yapacakti tam bugday unu aldim zarari en aza indireyim diye. Bu kara kara bundan olmaz diyip yine kendi aldigi beyaz unu kullandi.
Bence olmaliHaklı olmaz buğday unundan
Bunlar hep yokluk zamanlarından gelme bilinçaltına yerleşmiş davranışlar, pişiye hepimiz bayılırız ama aslında yokluk zamanlarında sadece karın doyurmak için icat edilmiş şeyler hamur işleri şimdi de vazgeçemiyoruz, yapmasak aç kalıcaz sanıyor beynimiz
Yüzümde ki değisime kendim bile şok oluyorum sanki o ben değilim hiç olmamışım gibi 38 yaşındayım gayet yakuşukluyumKesinlikle, once kiloyu sadece estetik bir sorun olarak gormemek lazım, yere oturunca bir yerlerden destek almadan kalkamaz hale gelmistim ben, cocuk gozumun onunde dusecek oluyor ben koca gövdemi kaldirana kadar yere yapisiyordu, simdi evet goguslerim sarkti, gozum yese yaptiririm olur biter,
İnsanlar da moral bozuyor, ilk zamanlar yuzun coktu dendikce kendimi inceliyordum, simdi bakiyorum o kilolusun ama yuzun guzel dedikleri zamanlar patates gibiymis suratim.
Ha olmasa ne yazar, diyelim ki cidden çöktük, sarktik, cirkinlestik (ki asla katilmiyorum 32 yasindayken 100 civariydim, su an 37 yasindayim ve o halimden 10 yas genç gorunuyorum o ayri) rahatca nefes almanın, egilip corap giyerken kan ter icinde kalmamanin yaninda lafi bile edilmez.
Öyle diyorsunuz da vucuda en zararlı olan şey bu kilo maalesef bende bel kaymasıdır insülin direncidir troiddir gizli şekerdir hepsi vardı yaşlanınca zaten milyon tane ilac kullanıp yerinden kalkamicaksın şimdi hepsi düzelmiş durumda birazda iyice yaslanmadan oldum en azından zayıflık nedir bileyim diye en çok içimde kalan şey elbise giymekti yaz boyunca elbise giydim hele bide bacak bacak üstüne atmak nasıl güzel birseymişGecen bir doktor ismini hatirlayamadim sua, tup mide ameliyati olanlarin ileri zamanda muhakkak sorun yasadigini soyledi.
Ben de düşünüyordum ve vazgectim.
Simdi boyle seyler tabi esinizin degil sizin verebileceginiz bir karar. Ama iyi arastirin derim. Uzun vadede ne gibi arti ve eksileri oldugunu.
Annem yanımdayken benim de öyle, evlenmeden önce kavga ediyordum kilo alıyoruz niye sürekli hamur işi yapıyorsun, yapma diye. Ben varken yapamıyordu. Ama benim de doğumuma geldi her sabah patates kızartıyordu, o varken gram veremedim o gitti anında 3 kilo verdim. Memlekete gidince de mutlaka 1-2 kilo alıyorum.Gebeligimin basindan beri annem bizde. Karadenizli bir kadin. Sekeri 450 civari gezen bir kadin. Ama bir pisi yapar ordu gelse doyar, kizartma yapacaksa ne var ne yok kizartir. Donem donem kizarim yapma boyle diye ama onunden cekip alamam. Ayip geliyor. Cok da uzuluyorum. Aliskanliklarini degistirmek onlara cok zor. Bir seferinde manti yapacakti tam bugday unu aldim zarari en aza indireyim diye. Bu kara kara bundan olmaz diyip yine kendi aldigi beyaz unu kullandi.
Bu ameliyat çok riskli, çok iyi araştırmak ve çok iyi bir doktor bulmak lazım. Dikişler iyi yapılmazsa mideden sızıntı olup, ölüme bile sebep oluyormuş. Benim bir arkadaşım oldu, o söylemişti doktor çok önemli. O çok iyi kilo verdi, sonrasında hamile kalıp çocuk doğurdu. Geri de almadı kilo. Çok zor bir ameliyat olduğunu söylemişti. Yani böyle bir ameliyat olup, tekrar kilo almak hiç mantıklı değil. Ama eski yeme alışkanlığına dönünce kilo alınıyormuş.3 yakın tanıdığım var bu ameliyatı olan kadın olan ikisi çok halsiz sürekli bayılma yaşıyorlar çok kilo veremediler verdiklerinin çoğunu aldılar bende düşünüyordum fakat gördükçe Vazgeçtim o kadar yemek yiyorlar yinede sıfır enerji sıfır vitamin değerler hep eksilerde açıkçası ben herkes zayıf olmalı kafasında biri değilim insan sağlıklıysa gereksiz bulmaya başladım sağlık sorunları kilo yüzünden olunca zaten ameliyat şart oluyor ama sağlık sorunu yoksa estetik kaygı yüzünden sağlam organı kestirmek mantıklı gelmiyor..
Ayy darısı başıma inşallahyok tv cıkmadım ama bır dugune katıldım benı en son 104 kılo gorenler tanımadılarevlendıgım kılodan da zayıfım cunku . esımın benden bosanıp baskasıyla evlenmıs olabılecegını dusunen oldu okadar buyuk bır degısım olmasını bazen unutuyorum. yanı kılo verdıgımı unutuyorum bazen, tombıslıgımı oyle benımsemısım kı kılo verdıgım ılk aylar ınternetden kıyafet alırken dusmusum mesela 38 bedene ama 46 beden getırttıgımı bılıyorum kabul edısım uzun surdu
nasıl oldu anlamadım daha zor olur dıye dusunmustum aslında okadar zor degılmıs kılo vermek
yanlıs beslendıgımde cok asırı acıkıyordum gercekten oyle bır acıkma degıl gırtladım bıle gurulduyordu karnımıda gectım ...oyuzden 3 saatde bır acıkmayı anlarım benım 3 saatde bır acıkmayı beklemem bıle yoktu habıre yıyordum
O kadar denedimki surekli kontrol surekli diyet pesindeydim her ne kadar hormonlarim genlerim ve dis gebeliginde zararini gordugumu dusunsemde, yillardir kilo alip vermemde bu hale soktu asiri suclaniyorum...
Ben de işte korktum, aslında gerçekten obezim yani zayıflamam lazım, sürekli hastaneye gidiyorum ki sağlığımla ilgili sıkıntı çıkmasın. Safra kesemde çamurlanma çıktı, diğer organlarım şimdilik sağlam, nefes alabiliyorum, ama ayağımda önceden geçirdiğim bir kaza yüzünden sakatlık var zaten uzun ayakta duramıyorum nereye kadar sağlıklı kalırım bilmiyorum. Tam ümidimi kaybediyorum ben beceremeyeceğim, ameliyat mı olayım diyorum o anda kötü şeyler okuyorum, duyuyorum çevremden hemen vazgeçiyorum.
Sürekli sıvı nerde besleniyorsunuzBunu soyleyen dr olmasa belki kaale almazdim ama dr soyleyince. Bide ben surekli sivi beslenemem yani. Ameliyat da olunsa irade sart.