- 25 Ekim 2013
- 5.452
- 5.136
Ceyiz zamani mi alinir?
O çiftin bebege olacagi ne malum? Kim bilir ilk iki yilinda bebek istemiyorlar yada olmuyor? Ondan sonradan da modasi geçer? Babyshower' a diyorlardida, asil buna dogmamis çoçuga don biçmek derler heralde
Bilemedim, ben zaten örf adeti siki takip eden biri degilim. Sonuçta Türk adetlerine bakarsan çeyiz, nisan alis verisi gibi adetler varsa, ayni zamanda kv'dene hizmet etmek, gerdek gecesi raporu vermek,.. gibi adetlerde var. Ve bana göre eger adaletli olmak istiyorsan bence hepsini yapman lazim.
Bebege gelince elbette aileler yardim edebilir, bu konuda mesela dayi'da yardim edebilir fakat çift bebek olmadan önce maddi güçlerini düsünmek zorundalar. Ben sahsen evli, barkli olmusum kaç yasina gelmis bir kadinim, annemin yada kv'denin benim bebegimin besigini, dolabini felan almalarini istemem. 50 küsür yasa gelmis insanlar, birazda paralarini kendilerine kullansinlar diye düsünüyorum.
eskiden genclerin herhangi bir maddi gucu olmadıgı ve gelirlerini saglayabilecekleri tek sey uretim aracı olarak toprak oldugunu dusunursek ben bu adetlere cok karsı degilim.
hatta besik alınması, cocuk odasının hazırlanması da evliligi toplum tarafından onaylanarak genclerin ciftlesmesi anlamında bakarsak gayet tutarlı. hatta bu nedenle degil mi en kati aileler bile cocugu olmayan insanlardan bosanma hakkını mesru goruyorlar.
ha bana kalırsa yıl olmus 2015 hepsi sacmalık. hele kadınlara verilmeyen deger, erkek evladın ise yuceltilirken surekli beklentilerle de baskılanması vs hicbirini aklım almıyor.
insanların baskalarının cinselligini bu kadar dert etmesini, evli ciftler icin bile coluk cocuk muhabbeti yapmasını itici buluyorum.
bununla ilgili derdi olmayan insanların yapmasıyla problemim yok, kendi hayatları sonucta.
fakat aynen senin dedigin gibi adetlerin yalnızca isimize gelen takı mucevher ve esya olarak sart kosulmasını tutarlı bulmuyorum.
Elbette bu adetler bir yerlerden geliyor. 50 yil önce ben mesela nisan bohçasina karsi gelmezdim. Köy kizin ne deger vardi sanki? Ne esyasi vardi sanki? O bohça o kiz için büyük bir hediye, büyük degeri var fakat eskiden baze seylerin mantikli olmasi, günümzcede mantikli olmasi anlamina gelmiyor.
Günümüzce gençler artik birbirini seçerek, sever evleniyorlar. Birçok genç tarlada degil, fabrikalarda, firmalarda çalisiyor ve hem kadin hem erkek çalisiyor. Artik cinsellik üzerine az da olsa bilgi var. Dogum kontrolü denilen birsey var. Yani çift istiyerek, düsunerek bebek yapabilir.
Hal böyleyken herseyi anne, babadan beklemek olmaz. Ha anne baba zengindir, yapmak istiyor, o ayri. Ama anne baba, hem çoçuklarin büyütsün, egitisin, okul para felan ödesin, o yetmiyor dügün felan yapsin. Sonrada bdv'de konulara bakarsak anne babalardan artik ev, arsa felan isteniliyor. Onlari geçtim, bide bebek odasini almasini mi istiyorlar?
Anne baba o zaman ne zaman rahat edecek? Ki eskiye kiyaslarsak dügün, simdiki sasali, pahali degildi. Cift zaten damatin annesi, babasnin yaninda kaliyordu, yani ev döseme sorunuda yoktu,... Yani anliyacagin adetin üstüne bide zaman ile extra (kanimca) gereksiz adetler ilave edildi.
Ha tabi istiyen, annesi, babasi ile, kayin ailesi ile anlasan elbette adetleri, örfleri harf harfine göre uygulasin fakat bdv'ye bakarak aci gerçekler bunu göstermiyor. Birçok çift, birçok yuva bu saçma sapan seylerden dolayi dagiliyor. Mesla ilerde oglum olursa ve gelinim bohça isterse, nisan alis verisini istese ben yapmam. Prensip olarak karsiyim. Bu durumda o adetler huzursuzluk yaratmiyor mu?
edep miBir kadin hamileyim derken biraz utanir sıkılır...
Nedir bu ilan edip ustune para istemek...
Edep yahu!!!
Merhaba kk hatunlari
Benim 1 tane gorumcem var cok iyi arkadas olanasakta saygimizi koruruz bugun hamile oldugunu ogrendim cok sevindim uzun zamandir istiyordu gelelim garip gelen kismina
Bana hamile oldugunun mujdesini verdi ve mujde verdiklerimden para istiyorum dedi ben gecistirdim tabi boyle birseyi ilk defa duydum. Esimide aramis onada mujde vermis sonucta ilk defa dayi olacak. Esim bebek icin kenara para atalim altin ve uzerimize dusenleri yapariz dedi is yerinde oldugum icin sonra konusalim dedim. Altini anlarim uzerimize dusen nedir? Birde benimle alakali olmayan bir mujde icin parami vermem gerekiyor
Neden utanacak hamile olmak utanılacak bir olay değil ki,müjdemi isterim deme olayı hemen hemen her yerde söylenilen bir söz.Bir kadin hamileyim derken biraz utanir sıkılır...
Edep yahu!!!
edep mi
niye utansın,şaka mı bu?
edep anlayışınız çok garip hayat zor olmuyo mu sizin için?
utanmadan hem hamile kal, yine utanmadan üzerine ilan et.. allah bilir utanmadan doğuracak kız bir dezaman çok bozuldu hemşiiire
konu sahibi, eşiniz abi.. yeğeni olacağı için sadece altın takmak olmaz.. bir iki kıyafet falan da alırsınız o kadar :)
ben çok utanmazım ya edepsizim ben
hem iki kez hamile kaldım hem ikzilerim olacak diye abd başkanına bile duyurdum hem de kız doğurdum off gideyim buralardan
alın kadişi buradan alın alın
Bir kadin hamileyim derken biraz utanir sıkılır...
Edep yahu!!!
Kulturle ne alakasi var hamilelik ayiplamacak tuu kaka birsey degil insanin en dogal hali insan oglu dogar buyur yasar ve olur doguma gosterdiginiz tepkiyi olumede gosteriyormusunuz kadini surekli ayiplanacak bir mal gibi goren zihniyet yok olmali zatenAnnenize annanelerinize vs.. sorun hamilelik boyle ilan edilir mi...yozlasan kultur onlarin beynini de utulemediyse ayni cevabi alirsniz..
Olaya kulturel acidan bakmiyorum sadece ama sizin anlayacaginiz dil bu ..
Annenize annanelerinize vs.. sorun hamilelik boyle ilan edilir mi...yozlasan kultur onlarin beynini de utulemediyse ayni cevabi alirsniz..
Annenize annanelerinize vs.. sorun hamilelik boyle ilan edilir mi...yozlasan kultur onlarin beynini de utulemediyse ayni cevabi alirsniz..
Dogru tabi hamile olmasi icin sevismesi lazim sevismek ayip gunah! Anneniz bolunerek cogalmis muhtemelen sizde oyle cogalacaksiniz Allah askina konuyu katletme sig dusuncelerini al ve yukardaki X butonuna basip konuyu terk et mazallah mune carpar o daha kotuHamilelik utanilacak bisey mi diyoruz okudugunuzu yeterli duzeyde anlamiyosunuz sanirim..
Herseyin soylenmesinin yasanmasinin bi edebi olur..
Neyse nafile bir aciklama gene gene..cık cık