Ben bu konuya daha farklı bakıyorum. Çocuklar kırılıyor sorulmasın demek yerine, verdiği cevaptan utanmayacak şekilde yetiştirmek daha doğru değil mi? Çocukken babasının annesinin mesleğini söylemeye utanan çocuk, yetişkinliğinde de aynı ezikliği taşıyor zaten. Aşağılık kompleksi olarak devam ediyor. Halbuki her mesleğin kıymetli olduğu, hiçbirini utanılacak işler olmadığı, ve kimseyi de anne babasının mesleği veya maddi durumu için eziklememeyi çocuklarımıza öğretsek daha güzel olmaz mı? Her sorulduğunda babasının popüler veya kariyer mesleklerden olmayan emekçi mesleğini göğsünü gere gere söyleyen arkadaşım hala benim gözümde kahraman gibidir.
Doğru söylüyorsunuz lakin o kadar küçük yaşta bunların farkına varmak biraz zor sanki. Birde çocuklar çok acımasız olabiliyorlar. Sınıfta ki gruplaşmalara ve dışlamalara neden olabiliyor.Ben bu konuya daha farklı bakıyorum. Çocuklar kırılıyor sorulmasın demek yerine, verdiği cevaptan utanmayacak şekilde yetiştirmek daha doğru değil mi? Çocukken babasının annesinin mesleğini söylemeye utanan çocuk, yetişkinliğinde de aynı ezikliği taşıyor zaten. Aşağılık kompleksi olarak devam ediyor. Halbuki her mesleğin kıymetli olduğu, hiçbirini utanılacak işler olmadığı, ve kimseyi de anne babasının mesleği veya maddi durumu için eziklememeyi çocuklarımıza öğretsek daha güzel olmaz mı? Her sorulduğunda babasının popüler veya kariyer mesleklerden olmayan emekçi mesleğini göğsünü gere gere söyleyen arkadaşım hala benim gözümde kahraman gibidir.
Form dağıtılıyordu bir ara sanki çocuğun maddi durumunu öğrenmek için. O uygulamada mı kalktıÖğrencilik zamanlarımda babam ya şofördü ya işsiz, ve evet bu soru hep sorulurdu ama hiç gocunmadım, yaralanmadım da. Belki maddi durumumuz fena değildi, ondan sebep. Art niyet aramak biraz tuhaf geldi bana.
Şimdi öğretmenim ve bu meseleyi bildiğim için sormuyorum çocuklara. Düşündüğünüz gibi ilk bakışta da anlaşılmıyor bu durum. Gerçekten durumlarını bilsem sene başında ona göre kırtasiye desteği sağlayacağım çocuğa ama bilmiyorum. Okuldaki sistemde bu bilgilerin çoğu yanlış oluyor.
Artık bu sorular sorulmuyor merak etmeyin zaten belli gelir düzeyi olan aileleri bı sınıfa toplayıp işçi kesimi de atıyorlar bı köşeye ://Hayırlı geceler arkadaşlar öncelikle.
Malumunuz öğrenciler, öğretmenler ve veliler olarak yeni eğitim-öğretim yılına başlamış bulunuyoruz hepimize hayırlı olsun. Ilk haftayı ülkecek atlattık şükür.
Benim derdim ise başlıktaki soru. Güncel haberlerden pantolon alamayan ebebeynle alakalı acı haberi duymuşsunuzdur. Ve ister istemez benim zihnime gelen anılar benzeri yaşantılarınız sizinkine de gelmiştir belki. Daha küçücükten, daha kendini öğretmenine savunamayacak kadar minikken yaşatılan garibanlık içeren türden anılar malesef...
Tek tip kıyafetin disiplin-düzen-nizam-eşitlik algısı anlayışına olan etkisi yadsınamaz elbette lakin; belki buna bizim de zamaninda bazen uyamamamizin sebebi intizama isyandan ziyade, ailemizin ikinci bir ayakkabı-kıyafeti alacak kudrette olamamasiydi. Kenara koseye cekilip usulca, incitmeden sebebi sorularak halledilecek basit meselelerde yargisiz infaza ugramakti gordugumuz muamele.
Suistimal eden ogrenciler belli olurdu halbuki...
Ilkokul, ortaokul, lise fark etmeksizin her cocuk,ergen inanilmaz hassastir maddi meselerde. Malesef bu hassasiyete riayet edilmiyor, edilemiyor.
Eliyle, fiiliyle duzeltemeyecegi imkansizliklarin o yaşlarda yuzune vurulmasi, kaldirilmasi agir bir yuk olarak biner omuzlarina ve psikolojisini olumsuz etkiler. Hatta hayata, insanlara ve gelecege bakisi da bundan olumsuz etkilenebilir. Durumun zaten farkindadir o, cocuklar her seyin farkindadir aslinda lakin bu gibi durumlarin baska biri tarafindan hissettirilmesi hatta ve hatta "BABAN, ANAN NE IS YAPIYOR?"(!) tarzi sorularla butun sinifin onunde rencide edilmesi onu yaralar... Arkadaslariyla kiyasa goturur hatta butun sinifin onunde ağlayabilir kendini tutamadan(bizzat zamaninda yasadim) daha niceleri... Belki ailesi zor gunler geciriyordur gecim bakimindan, belki ailesi yoktur... Hazir yeni donem basladi, lutfen bu soruyu sormayin egitimciler ve bu sorunun cocugunuza hatta hicbir cocuga sorulmasina izin vermeyin sayin veliler...
Bu illa ki ogrenilmek istenilen bir bilgiyse (Kİ NEDEN, HANGİ ÇIKAR UĞRUNA VEYA HANGİ CIFTE STANDART UYGULAMASI ADINA OGRENILMEK ISTENIR GENELDE ACABA?!) bunu ogrenmenin bin turlu hassas yolu var.
Haddimi aşan bir cumlem varsa özur diliyorum simdiden sadece icimi dokmek ve bu durumun yasanmasina bir nebze de olsa engel olmak istedim.
Herkes Bir'iciktir. Minik yurekler incinmesin, koşarak gitsinler okullarina...
Formlar hala var ama rehberlik saati kalktı. Önceden bir saat rehberlik dersimiz oluyordu, bu tarz uygulamaları o zaman yapabiliyorduk, şu an pek çok şey havada kalıyor. Benim için öyle en azından. Teneffüslerimiz 5 dakika, bir lavaboya gidip el yıkayana kadar bitiyor. Yani ders dışı vaktimiz de olmuyor. Tabiki birkaç yıllık öğrenciler hakkında zamanla bilgi sahibi olunuyor ama bu sene benim öğrencilerim 5.sınıf.Form dağıtılıyordu bir ara sanki çocuğun maddi durumunu öğrenmek için. O uygulamada mı kalktı
İşte o acımasız zorba çocukları iyi yetiştirmek lazım. Dikkat ediyorum, yaşıtlarını giyimi maddi durumu sahip olup olamadıkları üzerinden aşağılayan çocukların anne babaları da hep aynı ukala burnu havada tipler. Çocuk ne görüyorsa onu yapıyor maalesef.Doğru söylüyorsunuz lakin o kadar küçük yaşta bunların farkına varmak biraz zor sanki. Birde çocuklar çok acımasız olabiliyorlar. Sınıfta ki gruplaşmalara ve dışlamalara neden olabiliyor.
Bir öğretmenimiz serbest meslek diyen bı arkadaşımıza serbest meslek ama ne iş yapıyor demişti arkadaşımızda marketi var demişti öğretmen gülüp o serbest meslek miymis demişti çocuğu bayağı ezmisti yazıkÇocuğun maddi durumu hakkında fikir sahibi olmak istenirse form dağıtılır bu durum çözülür. Ben ismini, ilgi alanlarını, sevdikleri ve zorlandıkları dersleri sordum hep. Ama öğrenciliğimden hatırlıyorum ebeveyni vefat eden arkadaşlarımın titreyen seslerini. Bir de "serbest meslek" diyince "nasıl bir meslek"diye üstüne giden öğretmenlerim vardı maalesef, zıkkımın kökü meslek oldu mu yani?
Resmen bir neslin travmasını oluşturdular.
Doğrudur inanırım eğitimci de olsalar eğitilemeyen insanlar var ne yazık ki. Sınıfımızda babası mühendis olan çocukla babası işçi olan çocuğu karşılaştırıp "Okuyun da Ali'nin babası gibi olun okumazsanız Mehmet'in babası gibi olursunuz." denmesini hiç unutamıyorum. Kırdıkları yerden kırılsınlar.Bir öğretmenimiz serbest meslek diyen bı arkadaşımıza serbest meslek ama ne iş yapıyor demişti arkadaşımızda marketi var demişti öğretmen gülüp o serbest meslek miymis demişti çocuğu bayağı ezmisti yazık
Çok doğru söylüyorsunuz katılıyorum ama ben öğrencilik hayatımda çok şahit oldum öğretmenin tavrına, yüz buruşturmasına, eziklemesine.Ben bu konuya daha farklı bakıyorum. Çocuklar kırılıyor sorulmasın demek yerine, verdiği cevaptan utanmayacak şekilde yetiştirmek daha doğru değil mi? Çocukken babasının annesinin mesleğini söylemeye utanan çocuk, yetişkinliğinde de aynı ezikliği taşıyor zaten. Aşağılık kompleksi olarak devam ediyor. Halbuki her mesleğin kıymetli olduğu, hiçbirini utanılacak işler olmadığı, ve kimseyi de anne babasının mesleği veya maddi durumu için eziklememeyi çocuklarımıza öğretsek daha güzel olmaz mı? Her sorulduğunda babasının popüler veya kariyer mesleklerden olmayan emekçi mesleğini göğsünü gere gere söyleyen arkadaşım hala benim gözümde kahraman gibidir.
Benim öğrencilerim 4 ya da 5 yaş grubu. Çocukların dosyalarında zaten bu bilgiler mevcut. Ben anne babayla ilgili soruların kırıcı ya da rencide edici olduğunu düşünmüyorum. Bilmiyorum belki de ben o niyetle sormadığım içindir. Benim babam işsiz diyen çocuğa "evde sizinle ilgileniyor ne güzel bir baba" benim babam temizlik görevlisi diyen çocuğa da (çocuk çöpçü diye adlandırıyor düzeltmeyi ben yapıyorum) senin baban çevreyi temizleyerek ağaçların çiçeklerin sevgisini kazanıyor diye cevaplar vererek her mesleğin gerekliliğini anlatıyorum. Soru değil niyet önemli yani.
Tabi sınıfta anne babası vefat etmiş ya da ayrı olan çocuk varsa aileyle ilgili konulara kesinlikle girmiyorum.
Ergenlik çağındaki çocuklar için biraz daha sıkıntılı oluyor bu soru evet.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?