"Baban, annen ne iş yapıyor?" Sorusunu Öğrencilere Yönelten Eğitimciler

Haklisiniz. Ben 7yasindayken babami kaybetmistim. Orta okulda din kulturu ogretmenim annen baban ne is yapiyor diye tek tek sordu hepimize. Sira bana geldi.annem emekli babam vefat etti dedim
Tek maasla nasil geciniyorsunuz,kim bakiyor size,3kardesmissiniz bir de,durumunuz nasil vsvs birsuru sey sormustu.
Cok daralip bunalmistim,utanmistim..
Bu kadar da sıkıştırılmaz ki..(oysaki durumumuz gayet iyiydi.annemle babam birikim yapip ev biraktilar bize)

O gunden sonra ikisi de emekli dedim. Hayattan soguttular ya.. neden öldü nasıl öldü,size kim bakıyor,kaç kardessiniz...

Bir gunde bi kizin montu calinmis. Benim montumun aynisiymis guya.okul kış tatilinde bahcede oynuyordum.nobetci beni cagirdi okul mdr u odasinda seni bekliyor diye.
Ayni soruyu o da sordu annen baban ne is yapiyor diye. Vefat etti babam dedim.
Adam dediki bi arkadasinin montu calindi,seninkinin aynisiymis. Sen bu montu nerden aldin,kaca aldin dedi. Özdilekten almistik. Adam pek ikna olmadi.
Neyse eve gittim anneme dedim durumu.okul da karsimizdaydi
Annem ustumden cikan ıslak montu kaptigi gibi okula gitti. Burdan aldik,bu kadara aldik,ben emekliyim kira gelirimiz var,gelir durumum gayet iyi,surda oturuyoruz hatta demis.herkesin icinde odaniza cagirip bu sorulari sormaniz bir egitimciye yakismiyor,kizim evde agliyor sizin yuzunuzden (abartmis onu:) )
Keske velisi olarak beni cagirsaydiniz.o kiz kimse ona da yeni mont alayim demis annem, ayrica kizim o kdr salak mı da caldigi montu herkesin icinde giyecek demis!

Sonradan ogrendik ki kiz montunu benimkine benzetmis...

Babasizlik zor durum...

Son düzenleme:
Evet hatta şöyle de bir anım var; öğretmen sordu sırayla ve bir arkadaşım da serbest meslek dedi. Öğretmen olacak şahıs da “yani işsiz, ne lafı dolaştırıyorsun lan baban işsiz, serbest meslek diye kılıf mı buluyorsunuz” dedi.
Hala her gün o öğretmene beddua ederim. Allah onu kahretsin.
Benim de babam vefat etti. Ve her zaman bu soruyu “babam vefat etti” diye cevaplardım, bu sefer de “annen ne iş yapıyor, size kim bakıyor” diye soruyorlardı.
Hayır sanane arkadaşım? Ekmeğimi suyumu sen mi vereceksin?
Memlekette insanlar önce insalık eğitimi alacak!
O babayı kim geri getirecek? Neymiş okul pantolonuymuş! Okul pantolonunuz g.tünüze girsin! Allah belalarını versin!
Kıyafete değil de akla bakmayı öğrenemedik gitti!
Ama olur mu canımmm disiplin önemli!
Disiplininize s.çayım!
Beni bu kadar sinirlendirdiniz lanet olsun size ya valla yaşanmıyor, cidden yaşanmıyor artık! Azıcık bir gelişme, azıcık bir insanlık yok bu memlekette!

Bu sorulardan yaralanmak çok absürd geliyor bana. Hatta soru yanlış da gelmiyor. Yanlış olan tek kısmı "baban ne iş yapıyor?" olabilir. Sanki tek baba çalışırmış gibi...

Ben rahatsız olmazdım sorulmasından. Zira bence çocuğun geldiği ailenin eğitim durumunu, maddi durumunu vs sormanın en kolay yolu meslek sormak. Ha uzatıp nasıl geçiniyorsunuz vs muhabbeti yapmazdı bizim öğretmenlerimiz.

Ha vefat vs durumu varsa da tolere edilebilir diyorum. Çünkü anneler günü, babalar günü, okuldan almaya gelen anne baba vs bir sürü yaralama potansiyeli olan şey varken tek öğretmenin sorusuna da kulp takmam yani.

Soyle soyleyeyim ,
Babam oleli 5yil olmustu ozmnlar. Zaten zar zor atlattigimiz donemdi o 5yil.(annem bayilirdi,ayakta duramazdi,sinirliydi hep,tahammulsuzdu..hak veriyorum ona da 38 yasinda 3cocukla kaldi.hem de calisti)
Tekrar ayni seyleri acip kanayan yarayı deşenlere lafım benim... cok meraklisiysan tenefuste konusalim dersin. Herkesin icinde sormak,irdelemek anlamsiz. Ne is yapiyor de.sorularin devam edecekse de birebir sor. O an gicik oluyorsun ama geciyor.. beni de rahatsiz eden bu davranis.soruya takilmiyorum yoksa

Son paragrafinizdaki, arkadaslarimin babalari,cocuklarini almaya gelenler,cocuklarini piknige goturen babalar,cocucugunu universiteye yerlestiren babalar, babalar gunu fasli.. bunlari gorunce insan daha cok yaralaniyor tabi,hocanin sorulari hic birsey bunlar yaninda!

Ama genel anlamda ortak paydada birlesmisiz sizinle de...

Gicik oluyodum bunu her ogretmenin sormasina.gereksiz bilgi.. sinifin cevabi yuzde doksan: serbest meslek:)

Ben de tam tersini anlatayim, babamin beyaz esya-mobilya mağazası vardi, bu sorunun arkadasindan ogretmenlerim not alip evlenecek-evini yennileyecek olanlar babamin yanina gidip ben pelinin öğretmeni diye kendini tanitir indirim beklerdi
Simdiki ogretmenlerin boyle seylere tenezzul edeceklerini hic sanmiyorum, ama yine de velisinden avon almak bile cirkin geliyor bana, veli-ogretmen arasinda hep bir sınır olmali ve asla asilmamali diye dusunuyorum.

Öğrencilerin aile yapısı, ekonomik durumu vs hakkında bilgi edinmek önemlidir fakat ben de asla öğrencilerime bu tarz sorular sormuyorum zamanla öğrencilerin hal hareket ve konuşmalarından az çok anlaşılıyor zaten. Aksine ben tanışma aşamasında "yaşınızı, kardeş sayınızı, hangi okuldan geldiğinizi değil sizi, kişiliğinizi merak ediyorum bana kendinizi, neleri sevip nelere kızdığınızı, hayallerinizi anlatın" diyorum.

Ben bu konuya daha farklı bakıyorum. Çocuklar kırılıyor sorulmasın demek yerine, verdiği cevaptan utanmayacak şekilde yetiştirmek daha doğru değil mi? Çocukken babasının annesinin mesleğini söylemeye utanan çocuk, yetişkinliğinde de aynı ezikliği taşıyor zaten. Aşağılık kompleksi olarak devam ediyor. Halbuki her mesleğin kıymetli olduğu, hiçbirini utanılacak işler olmadığı, ve kimseyi de anne babasının mesleği veya maddi durumu için eziklememeyi çocuklarımıza öğretsek daha güzel olmaz mı? Her sorulduğunda babasının popüler veya kariyer mesleklerden olmayan emekçi mesleğini göğsünü gere gere söyleyen arkadaşım hala benim gözümde kahraman gibidir.

Bir tanıdıgimin oğlu geçen sene okula başladı. Babası seneler evvel ölmüş bir çocuk. Okulda öğretmen soruyor baban ne iş yapıyor diye okulla evin arası 15 dk çocuk koşarak eve geldi. Annesi ile oturuyorduk bişey oldu sandik ettiği tek laf yüzüme vurdular babasizligimi. Sorulmasin düşüncesiz olunmasin bu çocukların psikolojisi de önemli değil mi öğretmenler için

Kesinlikle katılıyorum ve okullarda etkinlik adı altında örnek anneler günü gibi etkinlikler kutlanmasın fakülteden mezun olana kadar hiç bir arkadaşım veya öğretmenim bilmedi annemi çok küçük yaşta kaybettiğimi lütfen eğitimci arkadaşlar minicik kalpler bilseniz neler yaşıyor ne fırtınalar kopuyor

çok güzel bir başlık olmuş:) kendi anım aklıma geldi babam evdeki her şeyi tamir ediyor diye tamirci demiştim:)))

Bende aynı fikirdeyim sizinle arkadaşım. Geçen sene kızım anaokuluna giderken sınıfta babası vefat etmiş bir arkadaşı vardı. Ve baba şiiri verdiler. Çocuklara ezberletilmesi için.
Yavrum o şiiri nasıl okudu hala gözümün önünde. Başka bir sınıf öğretmeni. Bir kere böyle bir kutlama sırasında bir öğrencisi çok ağladığı için asla bir daha böyle günleri kutlamadığını gerek görenin evinde kutlaması gerektiğini söylemişti. Ne kadar da doğru..
Annem babam ayrıydı ve beni okula halam getirip götürürdü. Veli toplantısı vs hep halam. Okul başlamadan öğretmene gerekli açıklamayı yapmasına rağmen bir şekile konu aile kısmına geldiğin de annen nerde. Hiç gelmiyor mu bir sürü soru sorardı.
Tamam bazı öğretmenler çok anlayışlı eskiden daha çoktu belki ama şimdi de hala bazı eğitimciler var. Geçen sene okula yağmur çok yağdığı için gelemeyen çocuğa babanın arabası yok mu demiş öğretmen onca çocuk için de..Arkadaşım bu kadar üzülerek anlattıysa bana o çocuk nasıl anlattı kim bilir.
Bu örnekler uzar gider. Maalesef doldurulan anketler düşüncesiz şekilde soru sorulmasının önüne geçmiyor..

Zamanında sürekli duyduğum soruydu annem ev hanımı babam sofördü cevabı..
Gerçekten anlamıyorum bu soru neden sorulur?

Evet küçükken çok fakirdik gerçekten elektriğimizi kesmişlerdi babamda bel fıtığı vardı ve yatağa bağlı kaldı birsüre.. faturalar ödenemeyecince mum ışığında yaptığım yarım yamalak ödevleri unutamıyorum.. birde ayakkabım delikti ve ben hiç teneffüse çıkmıyordum bikere bir öğretmen kızmıştı herkes sınıfı boşaltsın diye hava alacakmış sınıf..
5.sınıfta babam inşaat işçisiydi bunu söylediğimde öğretmenin beni kale almayıp oturtmasınıda unutamıyorum çünkü anne babaları avukat öğretmen polis olanlar vardı onlarla daha çok sohbet ediyordu resmen ayrımcılık vardı.. onlara daha kibar davranıyorlardı.gerçekten eski öğretmenler çok bilinçsizdi.. birde okulumzda dayak.vardı. erkek öğrenciler tıraş olmayınca bütün okulun önünde müdürden tokat yerlerdi.. eski sistem gerçekten çok berbattı yaa..

Bu cok fazla degil mi sizce de? Yuzume vurdular filan.. Elbette üzülmüş olabilir ama bu kadari gerçekten normal degil (baska seyler sorulup soylenmediyse tabii) Hayat boyu bi yerlerde anne baba ile alakali seyler sorulacak, illa ki karsisina cikacak.. Cocugun bu konuyla baslayip asagilik kompleksi ile yetismesi, surekli tetikte beklemesi ona hayatin her alanında zorluk yaşatır..

10 yıl öncesine kadar sorulması mecbur olan bir soruydu. Istatistikleri istenir, sınıfta grafiği bulunurdu. Mecburduk sormaya. 10 yıldır sormam. Soranlarda eski alışkanlıklardan soruyordur. Öğretmenler ne yapsın yoksa anne babanın mesleğini. Velilerle tanistikca yıllar içinde öğreniyoruz zaten.

Yanında çok bahsedilmiştir. Acinmistir vs. Okulda sorulunca da tak etmiştir. Yazık. İnsan bunları duydukça üzülüyor. Ama bizden de hep aile bilgileri istenir. Mecbur öğretmenler öğrenmek durumundaydı. Gerçi şimdi direkt form doldurtarak hallediyoruz. İlkokul çocuklarına nasıl yapılıyor bilmem. 9. Sınıfta öğrenci tanıma formlarimiz var. Hiçbir ogrencime şimdiye kadar ailesiyle ilgili soru sormadım. Kendisi konu acmadiysa. Çalıştığım bölgede boşanma ebeveyn kaybi maddi güçlük çok çünkü.

Bir öğretmen olarak sonuna kadar katılıyorum aynı durumları yaşadım babam çiftçiydi okulumda hep asker savcı çocukları vardı çok üzülürdüm... Şimdi çeşitli formlar var dağıtıyoruz anne baba ayrıysa çocuğa daha bir özen göstermek yaptığı davranışı anlayabilmek için odası var mı anne baba çalışıyor mu? Maddi durumunu öğreniyoruz ki yardım gelirse adını yazalım falan ama tabi ki sınıfların kalabalagindan yaptığımız hatalar da vardır biz de insaniz velilerden ricamız fevri davranmayın hepimiz aynı gemideyiz ortak amacımız çocuğunuza iyi bir eğitim-öğretim vermek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…