- 2 Şubat 2008
- 53
- 0
Avukat hanım, ben bir kamu kurumunda çalışıyorum. Eşim ise yerel bir gazetede asgari ücretle çalışıyor. Eşimin adına olan kredi kartını ödeyemedik ve şu anda borcumuz bayağı yükselmiş durumda. Benim sizden öğrenmek istediğim bir kaç şey var.
1- Eşim evimize haciz geleceğini düşünüyor ancak evimiz kira olduğu için ve adımıza herhangi bir mal varlığı olmadığı için eşyalarımıza gelir diyor. Eşimin maaşı olduğu için eşyalarımıza haciz gelir mi?
2- İcra Müdürlüğünden "ortak kullanım alanı" adı altında bir belge alınırsa eşyalara haciz gelmiyormuş. Yani benim böyle bir belge almam gerekliymiş. Acaba böyle bir belge veriliyor mu? ve bunun için nereye müracaat etmem gerekli? Ben İcra Müdürlüğü yazdım ama öyle tahmin ettiğim için yazdım.
3- Eşiminde benimde maaşlarımızdan başka gelirimiz veya adımıza kayıtlı arsa, araba vs. gibi hiç bir mülkümüz yoktur. Eşimin maaşının asgari ücret olması nedeniyle eşyalarımızı alırlar mı acaba? Lütfen beni bu konularda aydınlatır mısınız? Durumumuz gerçekten çok acil. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.a.s.
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Evinizdeki eşyalara haciz gelir maalesef bunun için böyle bir belge alabilme imkanınız yoktur. Ancak haczedilen malların faturası mevcut ve sizin ya da başka birinin üzerine ise hacizden itibaren üç gün içinde icra müdürlüğüne istihkak iddiasında bulunabilirsiniz. Haciz esnasında da malların eşinize ait olmadığını beyan etmeniz gerekir. Ancak evinizde ederi çok yüksek bir mal yok ise bankalar genellikle bu malları haczederek yeddi emin olarak size bırakmaktadırlar. Bu durumda hacizli malları elinizden çıkarmamanız gerekir. Eşinizin maaşı üzerine haciz konulması yoluna gidilecek ve maaşının 1/4 kadarı kesilecektir. Banka ile görüşerek borcunuzun yapılandırıllması konusunda yardımcı olmalarını istemelisiniz. Bu durumda uygun taksitlerle borcunuzu ödemenizi sağlayabilirler.
Saygı ile...