Paraben nedir biliyor muydunuz ?
Organik kozmetik ürünlerin en önemli farkı insan sağlığına zararlı herhangi bir madde içermemesidir.
Örneğin; şampuan, losyon gibi birçok kişisel bakım ve güzellik ürününlerinin içeriğinde ciltte egzama tipi tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep olan zehirli ve toksik PARABEN maddesi bulunur.
Paraben, sadece kozmetik ürünlerde bulunan onlarca zararlı kimyasaldan biri… Unutmayın; parabenler vücutta östrojeni taklit eden madde olarak bilinir. En önemli verilerde, göğüs kanseri hastalarının tümör örnekleri içinde bol miktarda paraben maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Unutmamalıyız ki hiçbir organik bakım ürününde paraben ve benzeri kimyasal içeriğe rastlanmaz
Parabenler
(Metil Propil Butil Etil)
Raf ömrünü uzatıcı olarak kullanılan madde ciltte egzama tipi tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep olur. Benzoik asidin bir türevidir. Zehirli ve toksik bir maddedir. Parabenler vücutta östrojeni taklit eden madde olarak bilinir. Göğüs kanseri hastası kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda alınan tümör örnekleri içinde bol miktarda paraben maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Vücutta hormanal etkileri artıran kimyasal maddelerin kullanılması özellikle öströjen hormonuyla artan göğüs kanserinin yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Göğüs dokusundaki yoğun yağ oranı vücuttaki toksik maddelerin burada yoğunlaşmasına ve göğüs kanserinin en yaygın kanser çeşidi olmasına sebep olmaktadır
PARABENLER
FDA kozmetikte kullanılan parabenlerin güvenliği üzerine araştırmayı bir numarayla içine almaktadır. Aşağıdaki bilgiler soru cevap üzerine tasarlanmaktadır.
Parabenler nedir?
Parabenler çok geniş çapta kozmetik ürünleri içinde kullanılan koruyuculardır. Kimyasal olarak parabenler p-hidroksi benzoik asidin esterleridir. Kozmetik ürünlerinde propylparaben, methylparaben ve buthylparaben birlikte kullanır. Tipik olarak, ürünlerin içinde birden fazla paraben kullanılmaktadır ve onlar, mikroorganizmaların geniş alanlarına karşı koruyuculuğu sağlamak için sık sık diğer koruyucu tipleri ile birlikte kullanılırlar. Karışımlarda düşük seviyelerde kullanılan parabenlerin aktivasyonu, koruyucunun aktivasyon süresini artırır.
Niçin kozmetikte koruyucular kullaniriz?
Kozmetik ürünlerinde kullanılan koruyucular, ürünü mikrobiyolojik büyüme karşı ve ürünün güvenirliğini sürdürmesi her ikisi de, tüketicinin korunması içindir. Kozmetik ürünlerde kullanılan hammaddelerin, yasa gereği müşteriyi bilgilendirmek için etiket üzerine yazılması zorunludur. Müşteriler için bu önemli bir bilgidir. Böylelikle onlar, tanımadığı bir içeriği içeren üründen almamaya karar vermektedir. Parabenler isim olarak kolaylıkla tanınmaktadır, öyleki methylparaben, ethylparaben, buthylparaben ya da benzylparaben gibi.
Bu yil içinde yakin zamanda medyada yer alan, Ingiliz arastirmacilarin raporuna göre meme tümörlerinin örneklerinin içinde paraben oldugu saptanmistir.
Bundan dolayi, inandiricilik adina arastirmacilardan, Edinburgh’da üniversitede okuyan onkoloji uzmani Philippa Darbe yeni bir çalisma yapmistir. Kimyasal olarak 20 tümörün 18’inde Paraben tespit etmistir. Bu da göstermektedir ki, onlar cildimize yaptigimiz bazi uygulamalardan kaynaklanmaktadir. En olasi aday mevcut deodorantlar, antiperspirantlar, kremler ve vücut sprayleridir.
Bu çalismayi yazan yazarlar onlarin gazetesinde: “ Çevrenin listesine bu parabenleri de estrogenik kimyasallar olarak eklenmelidir ve insan memesi içinde toplandigi/birikim yaptigi ve çoktan polyklorinat byphenyls (PCBs) ve organoklorin pesticide (OCPs) dahil edilmelidir. Bu dahi, bütün kimyasallarin arasinda bunlarin olasi zehirli etkisi ile mümkün olabilecek etkilesimden dolayi piyasadan kaldirilmalidir.
ALERJİ VE PARABENLER
PARABEN MIX – PARABEN KARIŞIMI (methyl-, ethyl-, propyl-, butyl- and benzyl-parahydroxybenzoate)
NEDİR? En yaygın olarak kullanılan korucuyucu maddelerdir, birçok ürünün içinde bulunur
NERELERDE BULUNUR? Kozmetikler (Fondoten, pudra,, göz farı, maskara, makyaj temizliyiciler, ruj, çabuk kuruyan ojeler).
Ilaçlar (Krem- merhem şeklinde ilaçlar, göz, kulak ve burun damlaları, rektal -vaginal ilaçlar, bandajlar, lokal anestezik ilaçlar)
Kişisel bakım ürünleri (Nemlendirici losyon ve kremler, diş macunu, diş tozu ve temizliyicileri, güneş yağları, cilt temizleyiciler, terlemeyi önleyici deodorantlar, sabunlar…
, Gıdalar (Salata sosları, mayonez, hardal, ketçap, dondurulmuş gıdalar-sebzeler, reçeller, meyve suları…
ÇAPRAZ REAKSİYON VERENLER (benzerlik nedeniyle allerji yapanlar) -Paraphenylenediamin ve benzokain
ÖNEMLİ NOKTALAR Kortizon içeren merhemlerde bulunabilir. Paraben içeren kremler kronik deri hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Paraben-free (paraben içermeyen) kozmetikler piyasada mevcuttur.
Ne yiyorsak oyuz, ne içiyorsak oyuz, bütün bunlara ilaveten cildimize ne sürüyorsak, saçımızı neyle boyuyorsak ne ile yıkanıyorsak, ellerimizi ne ile yumuşatıyorsak, yüzümüze hangi malzemelerle renk katıyorsak biraz da oyuz…
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bakımlı bir kadın, 1 gün içinde cildine en az 12 çeşit ürün uygular. Böyle söyleyince çokmuş gibi geliyor ama sıralayınca bu tespitin ne kadar yerinde olduğunu hatta daha fazlasının bile kolayca mümkün olduğunu görüyoruz;
1.Şampuan,
2.Saç kremi
3.Köpük
4.Sprey
5.Jöle
6.Vücut şampuanı
7.Sabun,
8.Temizleme losyonu,
9.Tonik,
10.Nemlendirici,
11.Gözaltı kremi,
12.Vücut losyonu,
13.Aseton,
14.Oje,
15.Güneşten koruyucu,
16.Allık,
17.Ruj, kalem, parlatıcı vs.
18.Rimel,
19.Parfüm,
20.El kremi...
Şaşırtıcı değil mi? Bakın bir çırpıda 20 ürünü ve hatta daha fazlasını sıralayıverdik. Tüm bu gündelik malzemelerin içeriklerini kabaca hesaplarsak, cildimizi her gün sayısı 175 den az olmayan kimyasal madde ile sıvadığımızı söyleyebiliriz. Bunların her birisi deriden nüfuz ederek vücudumuza girer.
Erkeklerin bıyık altından tebessüm ettiklerini görür gibi oluyorum. Ne yazık ki onların da düşünmeleri gerekir. Çünkü bugün söz konusu edeceğim toksik kozmetikler arasında deodorantlar, duş jelleri, traş köpükleri de yer almaktadır..
ALINTIDIR........................