Yaşınızın genç olduğunu tahmin ediyorum.
Genç yaştayken sanki bütün yetişkinlere saygı gösterilmesi onlara kendini beğendirmek gerekliymiş gibi gelir.
Zaman içinde anlarsınız ki iş yeri ortamı evdeki lisedeki kurallardan çok farklı.
Özetleyelim:
1) Orası iş yeri, herkes ama herkes geçim sağlamak için orada. İşinizi düzgün yapmak,
üstlerinize ve takım arkadaşlarınıza ortak çalışabilmek dışında bir zorunluluğunuz yok.
2) Karşısında ezilip büzüldüğünüz insanlar sizden kariyer olarak ya eşit ya da çoğunlukla altınızda. O insanlar hürmet ettiğiniz annenizin yakın arkadaşı değil. Yaş kıdemi işlemez.
3) İşyerinde temel saygı kuralları vardır. Bu dedikleri bir üst yönetime çıksa, gerine gerine dalga geçenler oturup ağlamaya başlar. Hadlerini bilsinler.
Şimdi gelelim yapacaklara:
1) Öncelikle kendi işinizin bir kıymetini bilin. İş yoğunluğunuzun olmaması önemli değil, bugün azdır yarın boğulursunuz. Önemli olan uzmanlık istemesi, uzman olmayan az da olsa o işi hiç yapamaz.
2) Neden laf attıklarını anlayalım. Öncelikle ağır kıskançlık krizindeler, işe girme koşulları belli, o kadar kolaysa kendileri yapsınlar. Yapamıyorlar (kolay mı bölüm bitirmek?
) tabi, bulmuşlar genç kızı sinir atıyorlar. Güçsüz ve çaresiz olduklarını anlayın. Yavru kedi köşeye sıkışınca sırtını gerip kocaman oldum der aynı hesap.
3) Sizinle aynı konumdaki kişilerle sosyal iletişim kurun, bu insanlarla iletişimi kesin. Niye bilgi yarışması yapılıyor, niye iç içesiniz? Yemeğe falan arkadaşlarınızla çıkın. Buzlar kraliçesi olun, sorularına kısa sert cevaplar verin, uzaklaşın.
4) Yine laf atmaya çalışırlarsa. “Bölüme girme kuralları belli, madem o kadar güzel giren girsin” diyin. Açıklama yapmayın, işinizin zorluğunu falan anlatmayın, “bizden uzaklaştın hiiiii heeee” diyecek terbiyesize buz gibi suratla iş yapıyorum diyin. İşiniz olmasa da eğitim vardır, zaten çalışıyorsunuz.
Sizin iş ortamında terbiyesizlik arşa çıkmış. Yukarıdaki önlemleri aldığınızda geri çekilirler, daha ileri gitmeye çalışan da müdürler için mükemmel şikayet konusu olur, bırakın onlar düşünsün.