• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Asker Eşleri

Bu sene ne çok kişi kıbrısa geliyor. Ben de kıbrıstayım, eğer sormak istediğiniz bir şey varsa yardımcı olurum.

:ok teşekkür ederim.. daha önce oraya tayin olmuş arkadaslarımdan belgi edindim. tayini ulukışla ve paşaköye çıkanlar için edindiğim bilgileri paylaşmak isterim. öncelikle lojmanların bulundugu yer köy gibi bir yermiş.böyle kurak çorak dağ bayır gibi.lojmanlarda müstakil (tek katlı ve dublex) ve apartman olmak üzere 2 türdeymiş. ulukışla-paşaköy arası yürüme mesafesıyle 10-15 dakıkasıymı. toplu ulaşım adına fazla bır arac yokmuş. genelde her yere askeriyenın servıslerıyle ulasım saglanıyormus.belırlı saatlerde servıslerı varmıs. kurak bir bölge oldugu için bol bol yılan çıyan böcek bulunuyormuş ama evın ıcıne gırmıyorlarmıs.lakin sokakta sagda solda sıkca rastlanırmıs. kira-elektrık su parası fln verılmıyormus. evlere tankerlerle su gelıyormus. evın ustundeki depolar dolduruluyormus. su ihtiyacı bu sekılde saglanıyormus. kışları bahar gibi çok ılık ve yagmurlu gecermıs. yazları uzun ve kavurucu sıcakmış. paşaköye ve ulukışlaya cok yakın bır askerı tesis varmıs ismi kapalı maraş. oradaki askeri kesimin tüm hayatını orda gecırırmıs. ıcınde orduevı havuz denız gibi sosyal tesısler varmıs.oradakı ortamı öve öve bıtıremedi arkadas.buralara da yurume mesafesıyle maxımum 20 dk flnmış. dedıgım gıbı askeri servısler de varmıs. 10-15 dakıka yurume mesafesıyle bır alısverıs ve çarşı yerı gıbı bır yer varmıs. 4-5 katlı bır bınanın ıcınde ne ararsan bulunurmuş. ev eşyası kıyafet canta tabak canak her sey yani.. lojmanlara yakın mesafede revir saglık ocagı tarzında kucuk saglık bırımlerı varmış. saglık imkanları acısından oldukca zayıf bır bolgeymıs kıbrıs. kıbrısın merkezınde 1-2 tane genıs kapsamlı askerı hastane varmış. kaynasma ve sosyallesme acısından sık sık kokteiller yemekler duzenlenırmıs bayanlar ıcın. gün ıcınde girne lefkoşa ve degısık yerlere geziler olurmus. bunların dışında tatil köyü gibi bir yermiş kıbrıs.bol bol kumarhaneler gece kulupleri vs.. bulunurmus. mıllet su gibi para harcarmış. yıyecek ıcecek cok pahalıymış.yerlı halk cok zengınmış. herkesın spor jip arabalaarı varmıs. zten bu yuzden toplu tasımaya ıhtıyac duyulmazmıs.bızım gibi garibanları dusunen yok tabi :S ercan havaalanına en yakın yermıs burası. yaklasık 15 dakıkaymış. şuan aklımda kalanlar bu sekılde. herkesın tayini hayırlı ugurlu olsun..

Eski sayfalara bi bakıyım dedim, yazınızı gördüm ve ben de bir kaç yorumda bulunmak istedim. Biraz geç oldu, ne yaptınız ne ettiniz bilmiyorum ama, daha gelmediyseniz umarım yardımcı olurum.
Şimdi öncelikle, burda kimse yürümez, yürünmüyor çünkü. Kaldırım denen bir şey yok. Lefkoşa-Mağusa, Girne- Lefkoşa gibi merkez anayolları yola benzer düzeyde sadece. Diğer ara yollar tek şerit. Mümkünatı yok yürümenin, burda arabaları çok hızlı kullanırlar. Ayrıca ara yollarda trafik lambası, ışık vs. de yok zaten.

Paşaköy ve ulukışla arası yürüyerek 10-20 dakika değil daha uzak, arkadaşınız size yanlış bilgi vermiş. Hele ki kapalı maraş araba ile yarım saat sürer paşaköyden. Kapalı maraş denilen yer, Mağusa'da. Sivil halk giremiyor, sadece tsk, kıbrıs ordusu ve birleşmiş milletlerden gözetleyiciler var. O yüzden denizi çok temizdir. Ama Maraş'ta havuz yok onu söyleyim :) Girne orduevinde var havuz.

Burda Türkiyedeki gibi avmler yok. Bu sene yeni bir yer yapıldı mağusaya,avm gibi, ama avm demeye bin şahit ister, biz büyük avmler gördüğümüz için çok çok basit geliyor.

Sizin bahsettiğiniz 3-4 katlı, her şeyin bulunduğu yerin adı büyük ihtimalle Önder'dir :) çakma bir avm. Burda yaşam pahalı, dolayısıyla avmleri de pahalı.

Kaynaşma ve sosyalleşme adına yapılan kokteyller bu sene pek fazla olmadı. En azından bizim tabur için söyleyebilirim bunu. Sağolsun tabur komutanının eşi öyle işlerle uğraşmadı, bizi de bunaltmadı :)

Yerli halktan zengin olan da var, fakir olanda var. Herkes zengin değil, ama zenginler de iyi zengin :) Mercedes'in görmediğim modellerini burda görmek nasip oldu bize :D

Toplu taşıma olmadığı için bir ailede 2-3 araba mevcut evet.. Fakat burda toplu taşımanın olmaması, herkesin arabası olduğundan değil; aksine devletin böyle şeylerle uğraşmadığı için. O yüzden mecbur araba alıyo millet.

Böcek çok var evet, müstakillerde kalan aileler genellikle böcek, kertenkele türevlerinden korunmak için kedi ve köpek beslemeyi tercih ediyolar. ama öyle abartıldığı gibi yılan, çıyan da yok korkutmayın kendinizi.

Kıbrıs'ta merkez dışında her yer köy gibi, sadece ulukışla, paşaköy ya da akdoğan değil :) Merkez dediğim Girne, Güzelyurt, Lefkoşa, Mağusa, Lefke. Gelince de görürsünüz zaten :)

Su sorunu artık eskisi gibi yok, tankerle su basmıyolar yani. Basıyolar da susuz kalırsanız.
Evlerin çatısında genelde 1 tonluk su deposu olur, bir de bahçede 2 tonluk depo olur. Bahçedeki depoya 1 gün arayla şehir şebekesinden su gelir, çatıdaki depoya gider o su. Suyunuz biterse şayet tankerle isterniz, ama bitmezse gelip de tankerle su basmazlar.

Depolara dikkat edin, genelde kapağı düşmüş depoların içinde güvercinler oluyo, tabi ölmüüş halde. Bu da her açıdan kötü oluyo. Hem depoyu temizletmeniz gerekiyo, hem de ilk başlarda farkında olmazsanız leş gibi kokuyosunuz duş aldığınız halde.

Bizim öyle oldu çünkü, allahtan çok geç olmadan depoyu değiştirdik.
:43:kıbrıs akdoğanda ki lojmanları bilen varmı TR den neler götrmek lazım...
perde nevresim battaniye mutfak eşya sı dışında. sahsen orada porselen ucuzmuş bende oradan almak istiyorum ama küçük ev aletleri(blendır,ütü, çaycı, tost makinası) ütü masası, çamaşırlık vs oluyormu eevlerde..beyaz eşya varmış sanırım...
birde ordaki lojmanlar müstekil ve apartman şeklindeymiş hangisi daha kullanışlı ve rahat...
kantin de herşeyi bulmak mümkün mü spor salonu varmı ..
VEson olarak 2buçuk yaşında bir kızım var onun için sıkıcı bir yer olsun istemiyorum kalabalık bir lojman mı eğer öyleyse oyun grubu olsun istiyorum...
ben öğretmenim kıbrıs olduğu için 2 yıllık zorunlu emeklilik olucak ve çok sıkıcı olucanı düşünüyorum 2 yıl nasıl geçer bilemiyorum......

Kırılacak eşyalarınızı sakın getirip de heder etmeyin. Burda 1001 var, tabak çanak falan ordan alırsınız. Arabayla gelecekseniz şayet, getirin. Arabanız yoksa burdan araba alırsınız büyük ihtimal, çünkü arabasız kıbrıs hayatta çekilmez.
Asposla yollarken, yolladığınız hurç, koli vs. üstüne yazın içinde ne olduğunu. Düşmeyecek, kopmayacak bi şekilde olsun mümkünse. Ve kolinin seri numarasının son hanelerini bi yere not edin, içinde ne olduğunu. Çünkü bizim bir kaç kolimiz hala kayıp, ve hangisi olduğunu çıkaramıyorum :( Çok kaybolma olasılığı oluyor, bu konuya dikkat edin.
Halı burda genelde oluyor, ama eski, altı kavlamış halıflex tarzında kullanmak istemediğiniz bi görüntüde oluyor :( Ben evdeki halıflexleri attım mesela zimmetli olduğu halde, giderken kendi halılarımı bırakıcam çünkü kullanılcak gibi değil, yıkatsan bile o kadar iğrenç görüntüsü var ki insanın midesi bulanıyor. Ama kışın burdaki zimmetli halıflexleri alta serip, üstüne getireceğiniz kilimlerden sererseniz iyi olur, hem görünmez hem sıcak tutar. Burda soba, doğalgaz yok çünkü, klima dışında ufo tarzı elektirikli ısıtıcı alırsanız anca ısınırsınız. Yerler buz gibi oluyor.

Mutfak eşyası getirmeyin derim. Tost makinası, katı meyve sıkacağı gibi yani. Ben getirmedim, iyiki de getirmemişim diyorum, yoksa telef olurdu asposla. Çok hoyrat davranıyorlar.

Apartmanlar genelde kullanışlıdır, burda her yerde apartman stili aynıdır. 3+1 odaları iyi, büyük. Ama bazı müstakiller de oluyo ki apartmandan daha kullanışlı. Biraz şans işi. İlk dağıtıma gelme şansı varsa eşinizin güzel bir ev seçebilirsiniz. Ama 2. ve 3. dağıtımlarda pek de güzel evler kalmıyor, açık söyleyim. Adam etmek için çok uğraşıyosnuz.

Ütü masası genelde oluyor, ama çamaşırlıktan emin değilim. Bizim evde yoktu mesela çamaşırlık.

Kantinde her şeyi bulmak pek mümkün olmuyo, burdaki askeri kantinleri sivil halka açıyolar, ucuz olduğu için yamyam gibi gelip bitiriyolar kıbrıslılar. Bize bişey kalmıyo onlardan.

Spor salonu hemen hemen her yerde bulunur, burda meraklılar kas yapmaya erkekler. Ama kızları görseniz %80 i obez.

2 yılı geze geze geçirirsniz merak etmeyin. Kıbrısta zaten anca gezilerek zaman geçirilir yoksa bi halta yarar memleket değil.
Pis, her taraf kanalizasyon kokuyo. Başkent dedikleri afedersiniz bokkent.

Başka sorularınız olursa cevaplarım elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Ha unutmadan hastane olayına değiniyim.
Burda özel hastane var, ama allah düşürmesin. Girne askeri hastanesi var, doktorları genelde keyfi çalışırlar, izinde olur çoğu. Bi gidersiniz adam akıllı bölüm doktoru bulmanız şansa kalmıştır. Şansınız varsa doktoru vardır, yoksa 1 ay izindedir :31:
Devlet hastaneleri zaten aman aman, felaket.

Yakın doğu hastanesi var, askere %30 indirimli, ama o indirimi de habire test yapıp sizden çıkarıyolar dikkatli olun.
Burda hastaneden çok doktorunu bulmak önemli. İnşallah sağlık sorununuz olmaz.

Merhaba hanımlar. Ben 2 yıllık evliyim eşim de asker... İzmirdeyiz ve son yazımızı geçiriyoruz burada. Seneye doğuya gideceğiz hayırlısı ile.

Son düzenleme:
Merhaba kızlar.. erkek arkadaşım piy.üsteğmen..şuan doğuda şark görevini yapıyor.. sormak istediğim.. piyadelerin Trabzon,samsun,sinop gibi şehirlerde birlikleri var mı?Tayin için soruyorum

Merhaba kızlar.. erkek arkadaşım piy.üsteğmen..şuan doğuda şark görevini yapıyor.. sormak istediğim.. piyadelerin Trabzon,samsun,sinop gibi şehirlerde birlikleri var mı?Tayin için soruyorum

benim esimde piyade usteymenligini samsunda yapmistik en gusel gnlerimiz samsunda gecti.... trabzon da da var galiba ama kaydirma birlik diye biliyorun sinop kojusunda bilgim yohakkinizda hayirlisi olsun yalniz piyadeler cok tayin gorur ve bir cok yerde birlikleri vardir....

benim esimde piyade usteymenligini samsunda yapmistik en gusel gnlerimiz samsunda gecti.... trabzon da da var galiba ama kaydirma birlik diye biliyorun sinop kojusunda bilgim yohakkinizda hayirlisi olsun yalniz piyadeler cok tayin gorur ve bir cok yerde birlikleri vardir....

çok ama çok teşekkür ederim :16: burada ya da başka bir yerde hiç duymadım o taraflara tayini çıkanı o yüzden çok merak ediyordum.. evet çok tayin görüyorlarmış.. napalım sevdim çekeceğim :)

merhaba arkadaşlar.. biz kars'a gidiyoruz, eşim şuan orada da evi taşımamıza biraz daha var..
aklıma birşey takıldı..
kars merkezde nerelerden alışveriş yapıyorsunuz?? kozmetik, giyim, yiyecek-içecek vs..
kozmetik ve giyimde hangi magazalar bulunuyor??
koton ve lcwaikiki varmış misal eşim söyledi, başka bişey de görmemiş, tam merkezi gezememiş zira.
yakın zamanda oradan gelmiş veya hala orada olanlar cevaplarsa sevinirim. : )

Kıbrıs yolcusuyuz bizde asposla gönderdiğimiz eşyalar 750 tl tuttu 13 çuval vardı pttde açıldı bizim çuvallar 30 kgyu aşanları açıp tekrar paketlemiş eşim:31:.Aklınızda bulunsun Kıbrısa gidecekler bilsin diye yazıyorumm.Ayrıyetten giden kolilerimin bazıları patlamış.:47::50:Henüz bir evimiz yok ayın 15inde 2.lojman dağıtımı var biz 13ünde yollcuyuz nasipse:10:..Kabus başlıyor bakalım:))Bu arada ulukışlaya gidiyoruz.Hepimize hAYIRLI OLSUN.:38:

Kıbrıs yolcusuyuz bizde asposla gönderdiğimiz eşyalar 750 tl tuttu 13 çuval vardı pttde açıldı bizim çuvallar 30 kgyu aşanları açıp tekrar paketlemiş eşim:31:.Aklınızda bulunsun Kıbrısa gidecekler bilsin diye yazıyorumm.Ayrıyetten giden kolilerimin bazıları patlamış.:47::50:Henüz bir evimiz yok ayın 15inde 2.lojman dağıtımı var biz 13ünde yollcuyuz nasipse:10:..Kabus başlıyor bakalım:))Bu arada ulukışlaya gidiyoruz.Hepimize hAYIRLI OLSUN.:38:

İnşallah ne yolladığınızı biliyosunuzdur. Çünkü benim eşyalarım kayıp hala, ne olduğunu bilmediğim bile var :/
Hayırlı olsun tayin yeriniz:)

İnşallah ne yolladığınızı biliyosunuzdur. Çünkü benim eşyalarım kayıp hala, ne olduğunu bilmediğim bile var :/
Hayırlı olsun tayin yeriniz:)
Malesef bilmiyorum oraya gidince bakıcam hepsine yeni aldım bir çok şeyi nereeye giderki çok garip yani...Eşim 1 koli eksik gibi bişey dedi ama inşallah öyle birşey yoktur çok üzülürümmm çünkü:((:50::50:

Malesef bilmiyorum oraya gidince bakıcam hepsine yeni aldım bir çok şeyi nereeye giderki çok garip yani...Eşim 1 koli eksik gibi bişey dedi ama inşallah öyle birşey yoktur çok üzülürümmm çünkü:((:50::50:

Biz Mağusa'dayız, bizim kolinin biri Lefkoşa'daki bi üsteğmene gitmiş mesela, çok alakasız bi yere. Bu gibi şeyler oluyo. Tayin döneminde çok yoğun oldukları için karmakarışık oluyo. İnşallah kaybolmaz eşyalarınız..

Biz Mağusa'dayız, bizim kolinin biri Lefkoşa'daki bi üsteğmene gitmiş mesela, çok alakasız bi yere. Bu gibi şeyler oluyo. Tayin döneminde çok yoğun oldukları için karmakarışık oluyo. İnşallah kaybolmaz eşyalarınız..

Bizim koliler tammış canıımm ya ben birde bişey sorucam biz 14ünde feribota binicez bize bir arkadaş aracımızı araba vapuruna koyduktan sonra biz ayrı deniz otobüsüyle gidecekmişiz:10: böyle bişey var mı? Bana çok mantıksız geldii ama bellimi olur :=):44:

nerde bu topiğin güzel sakinleri
ilk yılımda lojmanda çok şeylerle karşılaştım ama bunu sıcağı sıcağına paylaşacak bir topik bulamadım
önceden çok yoğunda burası, sessizliğine çekildi, bizde acemiliğimizle kaldık

[SUP]e[/SUP]
nerde bu topiğin güzel sakinleri
ilk yılımda lojmanda çok şeylerle karşılaştım ama bunu sıcağı sıcağına paylaşacak bir topik bulamadım
önceden çok yoğunda burası, sessizliğine çekildi, bizde acemiliğimizle kaldık

Ebonum nasilsin:) burasi baya seasizlesti eskisi gibi hareketli degil bu yil bende lojmandayim 2 ay oldu ama baya bir problem yasadim cat kapi geliyorlar cay icmeye geldik diyorlar ucan kustan haberleri var zaten esim yok uzuntum kenddime ama bir tek basima kalamadim hergun birseyler getiriyorlar 2 yil nasil gececek bilmiyorum

[SUP]e[/SUP]

Ebonum nasilsin:) burasi baya seasizlesti eskisi gibi hareketli degil bu yil bende lojmandayim 2 ay oldu ama baya bir problem yasadim cat kapi geliyorlar cay icmeye geldik diyorlar ucan kustan haberleri var zaten esim yok uzuntum kenddime ama bir tek basima kalamadim hergun birseyler getiriyorlar 2 yil nasil gececek bilmiyorum

okyonusum sorma canım yaa kpss hayal kırıklığı oldu
sistem değişti, batırdı beni
geçen yılki sistemde 172. yim ama bu yılki sistemde 2298 o da bi işe yaramıyor
bıraktım artık sadece kitap okuyarak gircem sınava

off dur daha neler göreceksin
bizim lojman küçük olmasına, personelimiz az olmasına rağmen inan ki 2 kişi yetiyor ortalığı karıştırmaya
sana tavsiyelerimi vereyim
hemen güvenme, gözlem yap
benim güvenim sarsılmadı ama iş ortamını kadınların ortamına taşınması beni çok yıprattı,
eşim hepsinin komutanı, ama kendini bilmeyen kadınlar kocalarının eşimle olan durumlarını
kadınlar ortamına taşıyınca sinir oldum, çok şükür tayini çıktı gitti ama hala çatlak sesleri çıkıyor

insanları küçümsemem ama kendini bilen insan kendini belli ediyor
hayatına dahil olmak istiyorsa, sürekli özel hayatının içinde olmak istiyorsa o insanlardan sakın
çat kapı gelemesinler sınır koy ona, gerekirse açma kapıyı anlasınlar

şuan için yenisin, yalnızsın sıkıntın varsa paylaşmak istiyor olabilirler ama hangisinin ne niyetle geldiğini anlaman zaman alacaktır

biz yazışalım takipleşelim burdan
kopmayalım

şimdilik hoşçakal, iyi bayramlar
dün bir topikde bişey gözüme takıldı, 2 yılın sonunda hakkariden gelen polis eşi anlatıyordu duygularını
bu topikde de vardı sanırım sweetseptember eşi 2 yıl gitti geldi
sıra sende inşallah sende atlatacaksın, sağlık olsun yeterki herşey geçer
ama allah kolaylık versin, gam keder vermesin inşallah ki, nasıl geçtiğini anlayamayasın

yazınca aklıma geldi kitap okumayı severmisin
vaktin geçmesine birebir gelir
ben son okuduğum kitaplardan tavsiye vereyim sana
en son livanelinin kitaplarını okudum 3 tane
üçü de birbirinden güzel
serenad, leylanın evi, kardeşimin hikayesi
sürükleyici
biraz gülmek, kafam dağılsın dersen puccayı tavsiye ederim
şimdi sinan akyüz şahika ve ferayeye başladım, bitireyim güzelse tavsiye ederim okyonusummm :1:

okyonusum sorma canım yaa kpss hayal kırıklığı oldu
sistem değişti, batırdı beni
geçen yılki sistemde 172. yim ama bu yılki sistemde 2298 o da bi işe yaramıyor
bıraktım artık sadece kitap okuyarak gircem sınava

off dur daha neler göreceksin
bizim lojman küçük olmasına, personelimiz az olmasına rağmen inan ki 2 kişi yetiyor ortalığı karıştırmaya
sana tavsiyelerimi vereyim
hemen güvenme, gözlem yap
benim güvenim sarsılmadı ama iş ortamını kadınların ortamına taşınması beni çok yıprattı,
eşim hepsinin komutanı, ama kendini bilmeyen kadınlar kocalarının eşimle olan durumlarını
kadınlar ortamına taşıyınca sinir oldum, çok şükür tayini çıktı gitti ama hala çatlak sesleri çıkıyor

insanları küçümsemem ama kendini bilen insan kendini belli ediyor
hayatına dahil olmak istiyorsa, sürekli özel hayatının içinde olmak istiyorsa o insanlardan sakın
çat kapı gelemesinler sınır koy ona, gerekirse açma kapıyı anlasınla

şuan için yenisin, yalnızsın sıkıntın varsa paylaşmak istiyor olabilirler ama hangisinin ne niyetle geldiğini anlaman zaman alacaktır

biz yazışalım takipleşelim burdan
kopmayalım

şimdilik hoşçakal, iyi bayramlar
dün bir topikde bişey gözüme takıldı, 2 yılın sonunda hakkariden gelen polis eşi anlatıyordu duygularını
bu topikde de vardı sanırım sweetseptember eşi 2 yıl gitti geldi
sıra sende inşallah sende atlatacaksın, sağlık olsun yeterki herşey geçer
ama allah kolaylık versin, gam keder vermesin inşallah ki, nasıl geçtiğini anlayamayasın

Ah canim bu osym iyice sapitti toplumun kanayan bir yarasi oldu malesef cok emek verdin ins Allah baska bir kapi acar dualarim seninle canim bende ilk yil cok emek verdim evliligimden ilk yil birsey anlamadim cok sukr yerlestim 2.yilimiz dolmadan esiminde tercih disi tercihicikti biliyorsun durumumuzu tek tesellim kpss ile yerlesmem oldu esimin gitmesine hala alisamadim cok zor birgun bile nobette olmasi zor geliyordu bu tayin olayidacok zor geldi yastik kilifini pijamalarini yikayamadim dolabini acamiyorum dus fircalarini fln kaldirdim hwr gordugumde aglamaktan helak olmustum yeni yeni toparlaniyorum 2 yil nasil gececek bilmiyorum Allah yardimcimiz olsun en kotu ayriligimiz bu olsun sag saglimgelsinde birsey iatemiyorum ins siz ayri kalmazsiniz sweetle gorusuyoruz canim oda cok yardimci oluyor Allah razi olsun onlarda 2 yil ayriydi es durumundan esi yanina dondu kavustular artik esimde es durumundan benim bulundugum yeri isteyecek donuste ins gelir

Tavsiye ettigin kitaplara bakicm canim ben suan jojo mayes senden once ben diye bir kitabi okuyorum sonra sinan akyuz piruzeyi okuycm bakalim iclal aydininda bir kitabini aldim ismi aklimda degil bakinca yazarim sana onuda cok tavsiye ettiler

Ebonum telden yaziyorum valla gobegim catladi msj yayinliycm diye :) sana ozelden msj aticm eve gittigimde suan annemlerdeyim bayram dolayisiyla:)

Canim benim kpss icin hicc uzulme bak hayirlisiyla evlendiniz kpss icin bir yil daha ertelemediniz hayatinizi cok sukur esinde yaninda Allah elbet hayirlibir kapi acar sanada hakkinda hayirlusi olsun butaraflarada gelirsen hbr et giruselim mutlaka cok opti.

Back