Aracımı elimden alırlar mı?

Nasıl yani şimdi benim engelli annem ya da babam var diyelim. Banada araba lazım oldu. Emaneten bile kullanmam yasak mı?
Ben tam vakıf değilim konuya yanlış bilgilendirme yapmak istemem. Ama benim bildiğim kadarıyla ve internetten bulduğum ya engelli bireyde olacak araçta ya da onun işi için kullanılacak. Kimseye yanlış bir şey söylemek de istemem. Direk işin içinde de değilim çünkü.

Siz isyaninizi yanlış yere yapıyorsunuz bence.

Aslında bir nevi aynı şeyi söylüyoruz bir hak var kullanılabiliyor ama engelli bireyle ve ya onun ihtiyaçlarına yönelik. Arabayı alıp kendiniz işe gidip gelirken kullanırsanız tatile giderken bu suistimale giriyor ve fark edilirse ağır para cezası var. Benim demek istediğim bu. Fark edilir mi orası belirsiz.

Yok hayır, yukarıda saydığım kişiler böyle bir şeyden muaf. Ben annemin engelli raporuyla alınan aracı başka bir şehirde, kendi kişisel amaçlarımla dahi kullansam ceza almam. Çocuğum olsa (annemin torunu) ya da kuzenim (annemin yeğeni), bir arkadaşım vs ruhsatta kullanım hakkı yazılı olmayan birisi kullanırsa arabada annem olmadan, o zaman cezası var. Mahkemeden bu konuda açık ve net bilgilendirildik .

Benim ehliyetim yok bu arada, örnek olarak anlatıyorum. Ehliyetimi alırsam da ailemin yaşadığı şehre geldiğimde kullanırım, kişisel aracım haline getirmek için de anne babamın vefatı gerekir, tek çocuğum zaten. Bu yüzden arabayı ben de kullanacağım dedim önceki yorumumda.

Torunun kullanım hakkı yok zaten. Ceza alması normal.
Konu sahibinin de fiziki şartlarda olsa da etik olarak yok. Gerçi etik değerler kimin umrunda? Sadece Ben iki örnek gördüm, başkasının üzerinden alınan o araca engelli bireyin hiç bilmediğini. Evet bu araçları hakkı ile kullanan, engelli bireyleri taşıyan yakınlar vardır ama konu sahibi öyle değil. Engelli babasını bir kere bile o araca alacağını sanmam. Zaten sevmediği bir adamın üzerinden devletin verdiği hakkı kullanarak sahtekarlık yapmak ne kadar doğru, tartışılır. Bu konuyu babam çok hasta, onu götürüp getirmek için alacağız ama çok borcu da var diye açmıyor. O bizi zamanında tokatkadı, Gider ayak ben de onu nasıl tokatlarım diye açıyor.
Devletin verdiği bu hakkı sadece hakkıyla kullanacak olanlar alsın. Burda doğum iznim bitti, rapor alayım, maaşım yatsın diyen sahtekarLardan hiçbir farkı yok. Sözüm bu araçları engelli bireyler için alanlara değil elbet

Bizzat bilgi aldıysanız zaten bana söz düşmez ben kendi duyum ve araştırdıklarımı ilettim sadece, sizden öğrenmiş oldum en doğru halini.

Ifadeleriniz çok çirkin. En az beni itham ettiğiniz etik olmama durumu kadar. Keşke sizin de fiziki imkanlariniz olsa da elinizin tersiyle çok etik davranip itseniz ve bu kadar kinlenmeseniz.

Konu sahibi burda deseki. Ben arabayi babam icin aliyorum diye kimse bisey demezdi. Ama isine gelince babasindan faydalanmak istiyor, eee borca gelince? Reddi miras.
Konu sadece araba degil. Benim tanidigim da engelli kizi sayesinde araba aldi, ona niye hak yiyorsun demiyorum, cünkü kizini o arabayla tedaviye götürüyor. Zaten devlet o hakki bu yüzden taniyor.

Ama konu sahibi babasindan bagimsiz zimmete gecirmeyi düsünüyor. Bunu da ben dogru bulmuyorum.
Ayrica kendisi de yanlis oldugunu biliyor ki buraya konu acti. Tir tir titriyor araba elinden gidecek diye. Yaptigi yasal ise niye bu korku?

Evet korkudan bayıldım su anda , ayilirsam cevap yazacagim gülünç olmayın ya. Araci normal yolla almisim zaten. Otv siz almanin oluru var mi diye arastiriyorum. Burda atıp tutanlarin hicbirinin 1.dereceden yakinlarinda yüzde 90 engelli olan olsa arastirmazlardi etik kaygilarla ,çok eminim....

Ya bugüne kadar babandan sana hayır gelmemiş ki, zaten baban da şansı yaver giden,kısmeti açık biri değil belli ki. Bu iş kesin size sorun cikartir. En olmayacak işler gelir başına bin pişman olursun.
Neden bulaşasin ki?
Ben huzurlu uyumayı risk alıp kar etmeye tercih ederim her zaman. Araba senin ama baban öte aleme göçünce elinden alacaklar mi? Üstelik reddi miras yapacağım diyorsun. Babanın diğer mirasçıları ile bu konuda sorun yaşayacak misin, eşin ne der?
KKda bir kadın konu açsa 'esim ÖTV indiriminden yararlanmak için arabayı babasının üstüne alacak' dese şurada sen dahil tüm kadınlar 'deli misin, bosansan kredisini ödediğin arabada hakkın olmayacak, kocan mal kacirir' falan deriz:) yani eşin sana yakistiramaz ama onun da fedakarlıklar yaptığı yüksek bir ödemeyi babanın üstüne alman eminim ki hiç hoşuna gitmez. Ayrıca ölüm sırayla değil, sen babandan önce ölsen kocanin arabada hiç hakkı olmuyor. Boyle bir durumda baban da hak hukuk gözetip 'al canım damadım,mal senindir' diyecek bir adam değil..
Kaldı ki babam katakulle çeviriyor diyorsun. Engeli sadece fiziksel mi, satış ve yapabilir mi bilmiyorum ama beş senenin sonunda ya borclarindan kurtulmak için arabayı senden gizli satarsa? Sonra uğraş dur.
Yukarıdaki arkadaş Birinci derece aile üyesi hariç böyle arabalari kullanmanın-sehir dışına çıkarmanın yasak oldugunu yazmış. Bu doğruysa eşin araç kullandığı zaman hep bir stres yaşayacak demektir.
Gerek var mı?
Bence yok..

Yaptığı yasal olmasına rağmen korkusu babasının borçlarına, kendi aldığı ödediği aracın gidecek olma ihtimali diye okudum ben. Konu sahibi babam sağlıklıyken bir araba aldı, çok da borç yaptı, ölümü durumunda miras olarak borçları reddedip arabayı elde tutabilir miyiz demiyor. Engelli yakınlarına tanınan bir hakkı yasal olarak kullanmak istiyor.

Araba çok büyük bir şey olduğu için yanlış düşünmemize sebep oluyor olabilir. Şöyle bir örnek vereyim, birçok restoranda, telekominikasyon ve hatta ulaşım şirketinde engelli bireylere ve onların yakınlarına özel indirimler, kampanyalar ve tarifeler var. Ben ailemden ayrı yaşadığım halde, annem yanımda olmasa dahi, annemin raporuyla interneti daha uyguna kullanabilirim. İstersem otobüs, uçak vs biletini indirimli alabilirim. Annemin engel kartını göstererek bazı restoranlarda indirimli menüleri yiyebilirim. Çünkü engelli yakını olarak buna hakkım var. Araba da bu şekilde. Sadece engelli bireye değil yakınlarına da tanınan bir hak söz konusu.

Son düzenleme:
Isin içine biraz girip arastirinca bizim işin pek de olurunun olmadığını gördüm. Zaten engelli araci almak için engelli kişinin vasisi olmak gerekiyormus. Bu durumda otomatikman borclar da ustlenilmis oluyor. Araci kurtarmanin pek de bir yolu kalmiyor

Zaten engelli araç için %90 engelli raporu lazım. %90 engelli insan da mantıken araba kullanamaz. Hak yiyorsunuz diyenler devlet sizin kadar düşünemedi heralde

yüzde 90 engelli biri bu kadar çetrefilli işi nasıl yapıp bu kadar borçlandı ben oraya takıldım

Konu sahibinin eşi yasal olarak aracı kullanabiliyor. Diğer tüm dediklerinde haklısın sevgili yenGEnC sonuna kadar katılıyorum. Babanın böyle bir borcu olmasa, konu sahibi tek çocuk olsa yorumum farklı olurdu.

Borc durumu olmasa zaten su anda bu konuyu açmış olmaz, otv indirimiyle süreci yurutuyor olurdum :) hayat işte...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…