- 27 Şubat 2017
- 665
- 622
- 44
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Ben 2011 de aldım. İlk arabaya oturduğumda karşıya değil yere bakıyordum. Hoca "yere bakıyorsun karşıya bak"dedikçe yere bakıyordum.
Sınav günü geldi. Ben bir heyecan yaptım. Vitesi değiştirirken debriyaja basmayı unutmuşum. "Gacırttt" diye bir ses geldi. Komisyonla göz göze geldim. Arkamda "cık cık"lıyorlar. Suratlar düştü. Ben iyice panik oldum. Hata üstüne hata yaptım o sınavda kaldım. 50mi-60mı ne almıştım. İkinci sınav daha rahat geçti ama. Komisyon dikkatimi dağıtmaya çalıştı bozmadım. Önümde şahsi araç arkamda tırlar vardı. Sakin kaldım. 90aldım. Velhasıl kelam. Bu iş pratiğe bakar. Bir de kendine güvene. Bu ikisi tamsa arabayı gayette sürersün. Hiç üzülme.
Siz bir de o anı bana sorun.Ay siz çok yaşayın. yaşadığınız şu anı hayal ettimde
Sınav günü geldi. Ben bir heyecan yaptım. Vitesi değiştirirken debriyaja basmayı unutmuşum. "Gacırttt" diye bir ses geldi. Komisyonla göz göze geldim. Arkamda "cık cık"lıyorlar. Suratlar düştü. Ben iyice panik oldum. Hata üstüne hata yaptım
Kameraya yakalanırsan 60 la cezayı yiyorsun.selam, şehir içi hız sınırı kaç acaba?
Yok ya, denmiyor. Burada ya da başka bir yerde mesela kafa tut, ağzının payını ver falan tarzı da fikirler oluyor ama ben kendi sinirlerim için böyle birşey yapmam herhalde çileden çıkmadığım sürece. Sinirlenirsem direksiyon başında kendi başımı derde sokabilirim. Direksiyon başında olmanın önemli kurallarından biri de öfke kontrolü sağlayabilmek. Ben bu adama tahammül ederek direksiyon başındaki öfkemi de testten geçiriyorum bahane ile.Ayy özürlüye bak sen! 'Hocam siz benim kocam mısınız,hocam mısınız? Trip manyağı yaptınız beni 2 günde' diyeceksinde işte, kader
Ehliyeti istememin en önemli sebebi başvurduğum iş ilanları için aradıklarında GEREKTİĞİNİ BELİRTMEMİŞ OLMALARINA RAĞMEN araba kullanabiliyor musunuz? diye sormaları oldu. Çünkü iş arıyorum, önüme engel olarak çıkıyor psikolojisine kapıldım. O nedenle henüz araba almam imkansız ama iş için şirket aracına falan sahip olabilirim. Biz bomboş alanda çalışmıyoruz zaten maşallah parkurumuzda iş makinelerinden dengesiz otobüslere, çılgın dolmuşçulardan benim gibi sürücü adaylarına, sürekli aralardan geçip gitmek isteyen binek otomobillere kadar yoğun trafiğin bir tık altı şekilde bir akış var. Yolumuzun sakinleştiği yerler de var ama kavşağımız ve dönüşlerimizde özellikle, ne ararsanız var. Tek eksiğimiz kırmızı ışık yani, o derece. Ben de acaba tamamen trafiğe kapalı alanda mı çalışacağız, nasıl olacak diyordum. Böyle oldu. Yine de gerçek trafikte yanımda beğenmesem de bir hoca olmayacak, acil bir durumda müdahale edecek olan tek kişi ben olacağım. Ama bir yerden de başlamak lazım ne yapalım... Yine de zorlandığım durumlar için ders alırım ileride.Ben de sizin motivasyonunuz ile başlamıştım ehliyet kursuna,ilk seferde alacağım bu mereti diye.2015 Ağustos ta aldım, o zaman 16 saat değildi. 12 saat tercih etmiştim.Bittikten sonra biraz daha pratik yapmak için 2-4 saat daha almıştım hatırlamıyorum şu an kaç ek aldığımı ama bu süreçte 4 ayrı hoca ile çıktım trafiğe.ilk hocam çok hoş sohbet sakin ve pozitifti 8-10 saatin sonunda bu hocanın programı çakıştı ve bana cadaloz sert sert uyaran resmen azarlayan bir kadın geldi o dersin sonunda arabadan iner inmez bu hocayla bir daha asla çıkmayacağım değiştirin diye şikayette bulundum sonra mülayim tatlı bir hoca geldi onun yerine o da çok rahattı ek derslerde de babacan bir adama denk gelmiştim.Neden anlattım? Bu hocaya mecbur değilsiniz değiştirin beklentinizi belirtin öyle bir hocayla son 5 saati yapmak istediğinizi söyleyin..ekstra olan derslerde kendinizi hazır hissedip hissetmemenize göre bakarsınız..ben hazır hissetmediğim için almıştım ve kendimi rahat hissetmem açısından yararlı olmuştu farklı bir arabayla da çalışma fırsatım olmuştu bu sayede. Hocaya bakmayın araba sürmek çok keyifli onu düşünün..Ben de bu sorunları yaşıyordum, ehliyetimi aldığımdan beri araba kullanıyorum şimdi siz deyince arabayı vitese alırken ne yaptığımı hatırlayamadım inanın o kadar otomatiğe dönüyor araba kullanmak :) yalnız ehliyet aldıktan sonra ara vermemenizi tavsiye ederim gerçek trafik ile kurs trafiği arasında ciddi fark var bir an önce adapte olmak gerekiyor..
aracınız olsa tek başınıza pratik yapar başınızın çaresine bakardınızMerhaba hanımlar, belki benimkisi birçoğunuzunki yanında dert bile sayılmaz, belki de benim gibi olanlara göre gerçek anlamda bir derttir ama... Neyse uzatmadan konuya gireyim. Şimdi ben ehliyet almak için bir süre önce bir ehliyet kursuna yazıldım. Biliyorsunuz ki sistem değişti, artık kurslarda 16 saat minimum direksiyon dersi almak lazım, sınavlarda daha titiz davranılıyor vs. derken sistem yani ehliyet almak eskisine göre daha zor. Neyse teorik sınavı güzel bir puanla geçtik derken 16 saatlik direksiyon dersime başladık. Derslerin hepsine katıldım, geriye sadece 5 tane dersim kaldı yani 5 saat daha direksiyon dersi alacağım, araya bir hafta kadar boşluk giriyor ve sonrasında sınava gireceğim. Araba kullanmayı çok istiyordum, çok meraklıydım ancak hayatımda hiç direksiyon başına oturmamıştım. Arabamız olmadı hiç, inşallah yarın öbür gün benim olacak çünkü çok istiyorum, halen istiyorum. derslere başladık tabi gözüktüğü kadar kolay değil, manuel vitesli araç ama ilk hafta çok zorlandım. Debriyaj konusu hep kafamı karıştırdı. Hocam erkek, makul ve sakin birisi ama ben ona göre çok kötü kullanıyorum. Yani nasıl desem, iyi bile gitsem hocanın en ufak bir lafı kafamın karışmasına ve hata yapmam sebep oluyor. Mesela normal giderken elbette aynalara da bakıyorum, ama adam bana "aynalara baktın mı?" dese bile dikkatim dağılıyor ve bir yerde hata yapıyorum. Motive etme huyu zaten yok, hep hatalarımı söylüyor. Tamam söylesin, işi bu zaten ama galiba direksiyon başında özgüven kazanamıyorum. Kaç tane dersi geride bıraktık, geri gitmeyi yapıyorum, L şeklinde geri geri sokağa girmeyi yapıyorum, park etme çalışıyoruz onu da yapıyorum... Parkta ölümcül hatalarım yok. Önceleri kavşaklarda falan debriyajla sorun yaşıyordum, artık onu da yaşamıyorum. Stop ettirme olayım 2 saatlik derste ya bir kez stop ettiriyorum ya da hiç etmiyorum. Çalıştığımız parkur sınav parkurumuz ile aynı, eğimli yollarımız var, dimdik bir yokuş yok ama yokuşta kalkış yapmam gerekince de yapıyorum... Yolda giderken direksiyon hakimiyetimde vites değiştirirken bazı minik kaymalarım olsa da dikkatimi verince o hatayı yapmıyorum. Ama şeridimi koruyorum, sinyal vermeyi ilk hafta hep unuturdum artık onu da unutmuyorum.
Gel gelelim hocam bugün daha ücreti ödenmiş 5 saatlik dersimiz varken bana "sen yeterli değilsin, birkaç saat ders daha alman lazım sınava kadar" dedi. Ekstra gibi düşünün. Kaç saat mesela? dedim. "En az 5-6 saat daha ek ders almalısın, yeterli değilsin" dedi. "biz böyle deyince öğrenciler yanlış anlıyor, para almak için böyle diyoruz sanıyorlar ama benim için önemli olan direksiyon başında kendine tamamen güveniyor olmanız, bu konu paradan çok daha önemli" dedi. Direksiyon başında geriliyormuşum, pek kendimden emin durmuyormuşum falan. Bu duruma canım sıkıldı açıkçası. Hanımlar nasıl desem, nasıl anlatsam bilmiyorum ama hoca hiç karışmasa sanki ben daha başarılı olacakmışım gibime geliyor. En basit örnek, direksiyon başına ilk oturuşumda aynaları ve koltuğumu ayarlarken, tam kalkış yapmaya hazırlanırken bana "debriyaj+fren yap, vitesi bire al öyle kalk" vs diyor. Bunu demese de yapacağım zaten ama dediği zaman kendimi çok yetersiz hissediyorum. Ben yarın öbür gün trafiğe tek başıma çıkacağım, kimse bana "şuna bas bunu tut" demeyecek ki. Beni kendi halime bıraksa daha rahat olacağım. Dedim ya, adamın "aynalara bak" demesi bile benim modumu düşürüyor. E bugün de dedi ki 5 saat daha ders al. Babama söyledim, aynen böyle dediğim gibi, "direksiyon başındayken konsantre ol, hocanın seni bozmasına izin verme" diyor ama olmuyor işte. Çalıştığımız parkurda yollar hep bozuk, her yer yol çalışması. Yabancı arabalar da var, bazen kamyon falan sıkıştırıyor. Bazen de arabanın arkasına yapışık şekilde takip mesafesinden bihaber tipler denk geliyor. Önüme çıkanlarda sinyal verme durumu da yok. Yani anlayacağınız ben daha derslerde bile stres olmaya başladım. Bir hata yapınca hoca evet bağırmıyor, kızmıyor, rencide etmiyor ama "şunu yanlış yaptın, bunu yanlış yaptın" demesi bile beni bozar oldu. Adama bişey diyemiyorum çünkü onun işi bu. Keşke hiç karışmasa... Açıkçası daha 5 dersim var, son halimi görmemişken bana "5 ders daha yazalım sana" demesi canımı sıktı. 5 ders dediğin şey 400 lira masraf. Benimle aynı durumu yaşayan var mı merak ediyorum. İnternetteki yorumlara bakıyorum millet derslerde stres olup sınavda daha rahat ediyormuş. Öyle içimi dökmek istedim bir yandan. Okuyan herkese teşekkür ederim...
Tamamen para tuzağıydı zaten. Güncelleme yaptım konuya en son sayfada :) Yani şu an bulunduğumuz sayfa oluyor sanırım,her neyse. Yeni hocamla tamamladık 16 saati, hocam sizce ek ders almam gerekir mi? dedim. Bana ne dedi biliyor musunuz... Ek ders alsan da almasan da değişen birşey olmayacak, sen şimdi gir sınavına, kalırsan duruma göre karar verirsin dedi.aracınız olsa tek başınıza pratik yapar başınızın çaresine bakardınız
bunlar para tuzağı bence de
ben 20 yasımdan berı arac kullanıkyorum 37 yasındayım
bizim aracımız vardı hep arabayı tek basıma kacırarak öğrendım kullanmayı
acemiyken yanında sürekli birisi birseyler dediği sürece kafan karısıyor
17 yıldır kullanıyorum hiçbir hasarım yok Allaha şükür.
5 ders daha alsanız , bir 5 derslik daha işiniz oldugunu düşüneceksiniz ( düşündürecekler )
bence gerek yok.