Yahu o kadar zor ki, o kadar koyuyor ki sesi yok, yüzü yok, gülüsü yok..
Anneee diyorum, cevap yok..
Kapıyı o acmıyor bana her sofraya oturdugumuza bos kalan yerine bakıyorum 1.5 ay öncesini düsünüyorum hayat ne kadar garip bir varsın, bir yok..!
Her sabah sesiyle uyanmak, ayak seslerini duymak..
Kahvaltı yaparken Tv' de haberleri izlerdi bazen bagırırdı, cagırırdı uyanırdım bazen de gözyası dökerdi '' yine sehit vermisiz '' derdi.
İbrahim tatlıses vuruldugunda bile erkek kardesim bakmıs aglıyo korkmus ne oldu anne? demis. Baksana İbrahim tatlısesi vurmuslar iyi adam' dı demiss...
Saka mı bu? Benim annem öldü mü?
2 gün önce birden bire basım dönmeye basladı, yere düstüm kalkamadım bir süre sonra da siddetli bir karın agrısı basladı zar zor kalktım yüzümü yıkadım, aynaya bi baktım yüzüm sapsarı, dudaklarım bembeyaz kardesimi kaldırdım agrı kesici falan verdi baktım ben daha icmeden uyumus
O zaman bir kez daha anladım annemin yoklugunu o olsaydı agrım gecmeden, ben iyi olmadan uyur muydu hic?
Anne be, boynum agrıyo ovsana derdim, sırtım kasınıyo kasısana derdim pamuk elleriyle ovardı, kasırdı hiiic itiraz etmezdi ooof yanıyorum yaa, icim yanıyo.
Son bir kez sarılamadım, öpemedim ya ona yanıyorum.
Bana birsey olsa, en cok onun canı yanar, o üzülürdü...
Annem benim canım annem, melek annem, birtanem..
[/QUO yaa güzel kızım sen beni mahvettin sabah sabah....ağlamaktan yazamıyorum....başın sağolsun yavrum...başın sağolsun...
Başınız sağolsun.Rabbim sabırlar ihsan etsin size ve ailenize.
Hayatınızda çok büyük boşluklar olmuştur muhakkak,siz biraz daha aklı başında
ve kardeşlerinizin de büyüğü olarak onlara annelik yapacak,her zaman kol kanat gereceksiniz.
Maalesef ki böyle akrabalar her yerde herkesin başında var.Ben hiçbir zaman anlamayacağım
böyle bir zihniyeti.Nasıl da kendilerini haklı görüyorlar demi.
Eşimin dayısının hanımı vefat etti geçen sene.Çok severdik,çok iyi bir insandı.Düğünümüzde hep
yanımızdaydı,beni hep o rahatlattı,hiçkimseyi tanımıyordum ve adetlerine yabancıydım çünkü.
Herkesin işine koşuştururdu,çok yardımseverdi.
İki oğlu vardı,ikisini de öyle zorluklarla okutuyordu ki,evlere temizliğe giderek.
Biri polis okulunu kazanmıştı,diğeri Anadolu lisesini.Halaları(kayınvalidem ve kardeşleri)
el birliğiyle hemen evlendirdiler abilerini.Daha iki ay bile olmamaştı.Duyunca çok üzüldüm,
içten içe herkese kızdım,yeri geldi yanlış yaptıklarını bile tartıştım.Ama onlar öyle haklı görüyorlar ki
kendilerini.Küçük olan kaldıramadı bu evliliği.Okula gitmedi,yanlış hareketler yaptı,okuldan atıldı.
O okulu kazandı diye annesi ne kadar sevinmişti oysa.Bütün akrabaya düşman,saygısız(bu onların fikri)
biri olup çıktı.Ne zaman ondan bahsetseler "ee kolay değil daha annesinin yokluğuna alışamadan
onun yerine başka birini görmek,hem de ergenlik çağındayken."Dedim dedim kimseye anlatamadım.
Yok erkek yalnız yapamazmışta,yok telefon etmişler evde yemek yok demişte.
Kimse açlıktan ölmez kardeşim.Hele bir zorluklarla yaşasaydı,belki çocuklarda durumu görüp,
bu böyle zor olacak deyip bu kadar tavır almayacaklardı,hayata küsmeyeceklerdi.
Asıl beni bitiren(evet gerçekten içimi nefretle doldurmuştur bu cümle)eşim onu evlendikten
sonra arayıp nasılsın dayı dediğinde;
-Çok çok çok çok çok mutluyum demesi olmuştur.
Yazarken bile kızarak yazıyorum,o çoklar kadar başına taşlar düşsün emi.
Kayınvalim arada şikayetleniyor ben onlara ne yapmıştım ki bu kadar düşman oldular bana diye.
Koskoca ailede sadece ben ve eşim onlara hak vermiyoruz.Allahtan eşim onlar gibi düşünmüyor.
Gerçi aklı başında hiçbir insan düşünmez ya.
Kadın hamileydi,bir kaç hafta önce doğumda yaptı.Herkes kendi halinde yani.Olan çocuklara oldu,
siz ve kardeşleriniz birbirinize destek olduktan sonra,kimse size zarar veremez.
Bu tür şaka yapanları da uyarın gerekirse sert bir dille.
Ninem derdi ki ;
Erkek ölünce evin direği, kadın ölünce evin temeli yıkılırmış..Bir annenin ölümü erkeğin ölümünden daha sarsıcı oluyor..Anne genelde evlatlarına sarılıp o hayatı idame ettiriyor bir şekilde ama babalar için aynı şeyi düşünemiyorum..istisnalar herzaman söz konusudur ama kaideyiz de bozmadığı da aşikâr
üstüne bi de çocuk mu yapmış 2.eş..onun için dayı bey çok çok çok mutluyum diyor..
sinir olmamak işten değil..
çocukların yaşadığı sarsıntı ne kötüdür..
Ekim ayında 7 yıl olacak annemin vefatının..Anlattıkların okadar tanıdıkki bana..Benim babannem ve halam kendilerini yerden yere attılar annem vefat edince..Çok severim kendilerini..Ama iş babam olunca 6 ay olmadan birilerini bulmaya başladılar..Amcam sayesindede 2 yıl sonra evlendi babam.. Çok şükür babamın eşi iyi bir insan.. Babam evlendiğinde ben bekardım..Bir kere bile münakaşamız olmadı.. Ama şunuda söyliyeyim babam anneme çok bağlıydı.Şimdi çok mutsuz.Evliliği kendi istediği için bize yakınamıyorda..Ağlıyor çok..Eşimle bir tartışmamızda babamla konuşmuştuk..2. evlilik çok zor diye ağlamıştı. Annesizlik çok zor.Acım günden güne artıyor. Babamın durumunada çok üzülüyorum..
Eşimin annesi annemden 6 gün sonra vefat etmiş. Babası daha 40ı çıkmadan evlilik lafları etmeye başlamış.Babamla aynı zamanlarda evlenmişler..Babası resmen aşık kadına..Kadın parmağında oynatıyor. Çok düşkün olduğu çocukları bile gözünde yok adamın..Beni istemeye gelecekleri zaman karımda gelecek diye diretti.Eşim istemiyordu.Eşimi ikna ettim tamam gelsin dedi.Bu seferde babası ananenler gelirse gelmem dedi..Adam çocuklarını okadar silmişki tek oğlunun ne isteme merasiminde ne nişanında bulundu. Düğünümüzde misafir gibi geldi..Şimdilerde görüşüyorlar ama samimi değiller..
Sana iki örnek.Umarım baban benim babam gibi davranır..
Annesizlik çok zor. Acın hiç azalmıyor günden güne artıyor..7 yıldır hergece ağlarım ben anneme..Annesine sabah kahvaltısına gidenleri,haftasonunu annesinde geçirenleri çok kıskanırım..
Allah sabır versin
Sevgili arkadaşım hissettiklerini, içinde yanan ateşi, öfkeyi, bitmek bilmeyen acını o kadar iyi anlıyorum ki, aynı acıyı yaşadım bende 2003 yılında kaybettim bende anneciğimi, evimizin herşeyini, biriciğimizi...
O olmayınca hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Bizim annemiz 2000 yılında rahatsızlandı ve 3 yıl boyunca Fransa Türkiye arası mekik dokudu, herkes elinden geleni yaptı ama zaman dolduğunda elimizden bir şey gelmedi, sadece söylediği bir kaç söz avuttu bizi, çok güzel bir hayatım oldu kızım benim sevdiğim adamla evlendim ondan sağlıklı üç çocuğum oldu, sen üniversiteyi bitirdin, kız kardeşin üniversite sınavını kazandı ve sizlere aslan gibi bir erkek kardeş teslim ediyorum, harika bir babaya sahipsiniz ve ne olursa ne yaşanırsa yaşansız yanlız değilsiniz yanınızda bir aileniz var, onlara darılsanızda kızsanızda öfkelensenizde yanlız olmanızdansa yanınızda olmaları daha önemli demişti.
Bizde annemizi ilk kaybettiğimiz zamanlarda çok tuaf şeyler duyduk büyükler erkeğin yeniden evlendirilmesi konusunda aceleciler yanlız kalmasın bir bakanı olsun diye, sen babanı al karşına konuş ama kırmadan üzmeden ben evin ablası olarak öyle yaptım.
Çünkü kız kardeşim üniversiteyi yeni kazanmıştı, erkek kardeşim daha ilkokul 3. sınıfa gidiyordu ve evde bu kadar acı taze iken hepimiz bu büyük acıyı çekiyorken bu tip konuşmaları kaldıracak durumda değildik. Ben babam ile konuştum daha evlenmeyi düşünmediğimi herşeyi bir şekilde düzene sokmamız gerektiğini erkek kardeşimin pisikolojiisini düşünmemiz gerektiğini anlattım o da bu tip konuları açan büyükler ile konuştu ve bu konu uzun bir süre açılmamak üzere kapandı.
Hayat devam etti arkadaşım herşey rayına oturdu, ben ailem için onları bir arada tutmak hayatlarımızı bir düzene sokmak için anneme verdiğim söz için çaba gösterdim kızsamda büyüklere hiç belli etmedim saygımı eksik etmedim. Şimdi aslan gibi bir delikanlı olan erkek kardeşim üniversiteye başlıyor, canım kız kardeşim yoldaşım hayatta ki en büyük dayanağım öğretmen oldu ve daha iyi nesiller yetiştirmek için çalışıyor. Beni sorarsan geçen yaz evlendim, şimdi anne olmak için hazır olmayı bekliyorum. Annem kadar iyi bir anne olurmuyum bilemem ama elimden geleni yapmaya çalışırım en azından.
Babamı sorarsan evlenmedi, ama biz evlensin istiyoruz, hayat yanlız geçmiyor, onunda bir hayat yoldaşına ihtiyacı var, kendini politikaya verdi :)))
Acın taze, sabrın yok ama unutma, öfke ile söylenen bazı sözlerin dönüşü yoktur mantığını kullan akıllı ve ılımlı davran seni dinlemelerini sağla, kardeşlerin için buna mecbursun.
Allah yarıdımcın olacak ve sana o gücü verecektir, yeter ki buna inan.
smuwila Rabbim bol bol sabır versin annenin mekanını cennet etsin inşallah.
babanın kısmetinde varsa biri evlenir zaten.
ama böyle yangından mal kaçırır gibi daha annenin 40 ı çıkmadan evlenme laflarının dönmesi bana çok çirkin geldi.
halaların nasıl işliyorsa babanı sende aynen işleyeceksin.
çünkü baban kafasına koymuşsa ne kadar karşı çıksanızda evlenir.
o yüzden baban evlilik hakkında konuşunca "sende tabi babacım yalnızlık Allaha mahsus tabi evlenebilirsiniz ama ölçmek biçmek üzerinde çokça düşünmek lazım.
sonuçta 3 çocuğunuz var evleneceğiniz kişinin üvey anne gibi değil öz anne gibi davranması lazım çocuklarınıza. bu yüzden iyice düşünmek zamana yaymak gerek acil verilen bir karar çok büyük sorunlar yaşatır bize." gibi şeyler söyleyerek süreci yavaşlatmaya çalış zaman kazanmış olursun.
çevrende bu tarz 2. evliliğini yapmış kötü sonuçlar elde etmiş insanlar varsa onların durumunuda laf arasında anlatırsın.
şöyle olmuş böyle olmuş diye.
2. evlilik fikrinden belki uzaklaşır baban.
Öncelikle basiniz sagolsun.
Annenizin mekani cennet olsun, yüce rabbim size bol bol sabir versin.
Babaniz tabiki belirli bir zaman gectiginde evlenecek, yeniden hayatini kurcak AMA daha kac senelik karisinin kirki cikmamisken evliligi düsünmek bence asiri derecede abes.
Anneniz kac sene babaniz yüzünden cile cekmis; simdi daha topragi kurumamisken baska kadinlari düsünmek annenize yapilan büyük bir saygisizlik. Hele hele dinimizi bahane etmesi kabul edilemiyecek birsey.
Umarim hersey gönlünüzce olur, ölüm yakinlarimiza gelmeyecek saniyor insan hep ama maalesef her canli ölümü tadacaktir. Eminimki anneniz sizi bir yerlerden izliyordur.
Sagolun, diyorum acaba basımı oksuyor mudur, konusuyordur belki biz duyamıyoruz
Ani ölüm cok acıymıs babam diyordu bize bende annemi, babamı kaybettim dedem ve babaannem 1,5 yıl önce vefat ettiler.
Diyorum sen 56 yasındasın sen bile rahatsızsın, bir ayagım cukurda diyorsun, aynı sey mi?
Ben daha 24 yasındayım, ne yuva kurdum, ne coluk cocuk sahibi oldum.. Aynı sey degil diyorum. Tabiki kime kızacagız ölüm sıralı degil Rabbim böyle istedi, böyle oldu ne gelir elden...?
1 ayda mahvolan hayatıma bakıyorum yasadıklarım film seridi gibi geciyor gözümün önünden. Neler oldu bize böyle? Nazar mı degdi ailemize?( Halamlardan nefret ediyorum anneme yasattıklarından dolayı. Cok cektirmisler kendileri, adıma kadar karısmıslar annem yeni evliyken altınları, bilezikleri bozdurmuslar neymis, annem safmıs kandırırlarmıs onu. Annem öldügünde daha bir kac günlükken konustukları seyler; '' abim simdi ne yapıcak?, evlenmezde '' Babamı odaya cekip, muhabbet adı altında doldurmalar yalnızlık Allaha mahsusmus hatta teyzemlerin yanında bile söylemekten cekinmemisler. Anneme biraz saygıları olsa, öyle bir zaman da bunları düsünmezleri ki, bırakın dillendirmeyi. O zamanlar biraz kaldılar bir daha da sadece bir kere geldiler oda oturmaya! Ev temizlenicekti halamlar teyzemlere, '' siz evi halledin, sonra biz geliriz '' demisler. Ancak boy göstermeye gelirler zaten namaz kılma bahanesiyle yatak odasına girip dolapları karıstırmayı bilirler bide!
Annemi o kadar cok üzdüler ki, babaanneme uyku uyumadan baktıgı halde, sadece bir kere hastaneye gec gitmesi yüzünden kücük halam acmıs agzını yummus gözünü kalabalık dinlemeden nasıl abimin altına ... öyle gelip, bakıcaksın demis. Hatta hastanedeki hasta yakınları bile karısmıs olaya cünkü hepsi duymuslar babama bile biri dayanamayıp senin ne bicim kardesin var, karına neler söyledi, ne kadar cok üzdü demis. Babamsa hic birsey yapmadı annem o kadar cok agladı, o kadar cok agladı ki..Aklıma geldikce cok kötü oluyorum..
Babam, annem vefat etti diye anaanneme gitmeyecekmis artık ayda yılda bir, bayramlar' da seyranlar' da gidermis. Oysa biz anaannemin elinde büyüdük.Babam sürekli halamlardan bahsediyor halamlara gidicekmisiz artık, halamlar gelicekmis falan. Haftasonu halama gitti, geldi laf evlenmeye geldi annem yeni vefat ettiginde ben evlenmem diyen adam, '' nikahsız ölmek günahmıs '' dedi. Birseyler söyledi hep tepkimizi ölcmeye calıstı.
Böyle sacma sacma konusmalar geciyor yeri ve zamanıymıs gibi annemin daha kırkı cıkmadı ya kahroluyorum ben.( Aile dostlarımız geldi babamın arkadası babama takıldı seni' de bas göz ederiz diye ben sasırdım böyle seyler demeyin lütfen, hos degil diye tepki gösterdim babamsa sessiz kaldı karısı ki, annemin arkadasıydı, cok iyi anlasırlardı bana sürekli evlenmesi gerektigini, dogru olanın bu oldugunu anlattı. Babam yalnız kalıcakmıs? gelini istemezseymis? Damadın yanına yakısmazmıs, colugumuz cocugumuz olacakmıs falan, filan..
Bide biraz simdiki semtimizde oturmayı deniycekmis eger yapamıyorsa kendi semtine yani halamların yanına tasınıcakmısız ve eger öyle birsey olursa, o cok dedikleri seyi gerceklestirmis olurlar, yani babamın agzından girerler, burnun' dan cıkarlar cok cabuk etkileniyor zaten insanlardan. Bize bir faydaları da dokunmaz, bundan önce' de dokunmadıgı gibi.. Ancak muhabbet etmeye gelirler öyle cok seviyorlar ki lak lak etmeyi. Hic unutmam giderdik babaanneme halam veya halamlar gelirdi bir baslarlardı konusmaya car car car.. Annem mutfakta yemek yapardı, sofrayı kurar, servis yapar, toplar, bulasıkları yıkardı biz kücüktük o zamanlar onlar yerdi yemegi gecerlerdi kenara, tekrar kaldıkları yerden devam ederlerdi. Bu hep böyle oldu.
Ben nasıl seveyim bu kadınları Allah askınıza?? Annem babaanneme baktıgı halde bir kere Allah razı olsun demediler mecburmus cünkü. Annemle kafayı yemislerdi zaten bu yüzden kimi yengem kacıp gitmis, kimisi de kocasını kandırıp uzaklara gitmisti. Bir amcam ikinci evliligini yapmıstı, ne hastane' de baktı, ne' de temizlikti, badanaydı yardıma gitti. Ama annem hele bi gitmesin.(((
Babam bide onların yanına tasınmaktan bahsediyor halam börek yapmıs cok güzelmis, bize' de gelip yapsın, ögretsinmis haftasonu gelsin diyor acelesi var sanki ne de börek yiyecek durumdayım ya ben! :84:
Tek olsam bakarım basımın caresine ama tek degilim 2 tane de kardesim var. Ben annemin yerine babamın yanında baskasını görmeye dayanamam hele de annemin babamı nasıl sevdigini bilirken o kadar zorluklar, eziyetler cekti ki ama yine de babama olan sevgisinden bir dedigini iki etmedi ilaclarını elleriyle agzına verirdi babam hangi ilacını ne zaman ictigini bile bilmezdi. Her sabah ise gönderirdi kapıdan da degil dısarı cıkardı babam arabaya binerdi annem öyle girerdi eve.Hastalandıgında ambulans beklerken zar zor konusarak, '' Ben ambulansla gitmem, Ahmet gelsin, ahmetle gidicem ben. '' dedi son lafı' da bu oldu sonrada uyudu ve bir daha uyanmadı annem
Annem olsaydı böyle olur muydu hic? Canım annem bizi bırakıp gitmeseydi, bunları yasar mıydık biz? O kadar cok özlüyorum ki onu..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?