Canım aslında bu konuda benim bazı söylemek istediklerim var. Bu konuyu doğumdan önce çok araştırmış çok kaynak okumuştum. Bebek doğduğunda anneye aşık olarak doğar, varsa yoksa annedir onun için, onu ister, kokusuyla sakinleşir, anne onun herşeyi ve tek aşkıdır. Bu içgüdü yaşamını sürdürmesi için ona verilmiştir, çünkü yaşamı başka bir kişinin yaşamına ve bakımına bağlıdır.
Ama bu durum anne için böyle değil, bize her ne kadar bebeği ilk görünce aşk yaşanır, herşey unutulur dense de bu bir yalan. Anne bebeğin doğumuna kadar geçmişi olan, belli bir karaktere sahip, kaygıları, düşünceleri olan, en önemlisi de hayatı bebeğin hayatına bağlı olmayan bir varlık.
Bebek doğunca tüm kaygı ve düşünceler bir anda silinmez, hatta anne bebeği çok beğenmeyip hayal kırıklığı bile yaşayabilir, bebeği ona çok sarışın, çok esmer, çok saçlı, çok kel, çok beyaz, çok tipsiz vs gelebilir. Anne olmak sihirli bir değnek değil ve bir yetişkinin kendi çocuğu da olsa bir yabancıyla, özellikle de ona muhtaç ve sıkıntıya sebep olacak bir yabancıyla bir anda aşka düşmesi çok olası değil.
İşte lohusa depresyonu bu noktada başlıyor, anne diyor ki ben nasıl bir kadınım, nasıl olur da bebeğime aşık olmadım, neden onun hakkında olumsuz bazı düşüncelerim var, neden böyleyim, acaba böyleyim diye mi sütüm gelmiyor, bir bebeğe bile bakamadım, bak şu internetteki doğum fotoğraflarına, hikayelerine herkes nasıl herşeyi unutmuş nasıl da görür görmez aşık olmuşlar, ben nasıl anneyim vs vs vs derken ve yadırganmak korkusuyla kimseyle paylaşılamadığından nur topu gibi bir depresyona adım atılıyor.
Halbuki bu düşünceler normal, yetişkin bireyleriz ve kendi bebeğimiz de olsa ona objektif bakabiliriz, kusurları görebiliriz, gün geçtikçe, iletişim ilerledikçe çoğu sağlıklı anne başta beğenmediği kel kafaya aşık olmaya başlar, bebeğin her kıvrımı her mimiği aşk ve mutluluk kaynağı olur. Bu yabancı için herşeyden, gerekirse hayatından vazgeçme gücü bulur anne. Ama bunun için bence az da olsa zaman gerekli, aksini beklemek maalesef lohusa depresyonuna sebebiyet verebiliyor.
Kısacası beklentiyi çok büyük tutmamak lazım ilk aşamada.