Anksiyete yakama yapıştı

Takıntıda var bende
Mesela narkoz alamam
Ya alırsam çarpıntım tutarsa
Ya kötü şeyşer olursa sürekli ama sürekli aynı düşünceler berbat bi his
Benim de ilaç konusunda takıntılarım var işte Umarım aşabiliriz

Sizin sorununuz psikolog’luk değil. Psikiyatriste gidip antidepresana başlamanız gerekiyor.
Bu tür ilaçların dozları ve çok farklı türleri var. Öcü gibi bakmayın lütfen. Eşim de kullanıyor 7-8 aydır iş stresi sebebiyle. Hayat kalitesi inanılmaz arttı. Uyku falan yaptığı da yok.
Şimdi o diyor bana boşver yaaa diye

13, 14 yıl oldu anksiyete ve panik atak teşhisi koyulalı. 13, 14 yıl boyunca kaç kez atak yaşadım, kaç kez anksiyete hayatımı esir aldı sayamadım bile. Öyle yorgunum ki bu konuda… Ama bir yandan seviyorum da bu rahatsızlığı, sağlığımın, sağlıklı hissettiğim zamanların değerini çok iyi biliyorum. İyi gelen şeyleri sıralayayım;

* Normal kan değerleri…
B12 eksikliği anksiyeteye sebep olabiliyor.

* Kabak çekirdeği, muz, probiyotik besinler ve bol su tüketimi iyi geliyor.

* Çarpıntı anksiyeteye, anksiyete çarpıntıya sebep oluyorsa ve bu kısır döngüye girdiyseniz demli çay ve kahveden kaçın.

* Nefes egzersizleri önemli. Nefes darlığı yaşadığınız anlarda, diyafram nefesi almak sakinleştiriyor.

* “Yürüyemem, bayılırım.” diye beynimin bağırdığı anlarda bile kulaklığımı takar yürürüm. Bu da iyi geliyor.

* Sizi strese sokan insanları hayatınızdan çıkarın. Güven vermeyen arkadaşlıklarınız varsa bitirin.

* Anksiyete anlarında kafa dağıtmak çok çok önemli, zor geliyor ama kendinizi zorladığınızda bir süre sonra iyi geliyor.

* Felaket senaryoları kafanızda dönmeye başladığında “ya olursa?” sorusuna cevap verin. Soruya takılı kalmayın, cevabı verin kendinize. Evet oldu diyelim, ben bununla nasıl başa çıkarım ve ya en fazla ne olabilir gibi soruların cevabı inanın rahatlatıcak. Çünkü başımıza gelmesinden korktuğumuz şeyleri yaşarken kafamızda kurduğumuz andaki kadar korkunç olmuyor. Bunu korkularını yaşamış bir insan olarak söylüyorum.

* Meditasyon, kitap okumak diğer iyi gelen şeyler… Anksiyete anlarında bende kendime böyle akıllar veremiyorum ama çok şükür ki bu güne kadar hep kontrol etmeyi başardım.

Hatta şöyle söyleyeyim; kalabalık bir ortamda anksiyete hissetsem, panik atak geçirsem etrafımda ki insanlar anlamayabilir. Kendimi salmadığım sürece :)

Dipnot: ilaç da bir seçenek, iyi de bir seçenek. Ama anksiyete için hayat tarzını değiştirmek ve kendini tanımak çok önemli. Çünkü kendinizi değiştiremediğiniz sürece ilacı bıraktığınız an en geç 1 yıl içerisinde nüksediyor.

Siz ben misiniz? Mesela düğün konusunda bile korkularım var, "ya düğünümde veya öyle önemli bir günüm de anksiyetem tutarsa ve günümü mahfedersem" diye korkuyorum. Son zamanlarda da dediğiniz gibi, deprem, virüs, ekonomi o bu derken iyice gergin bir ortam var ve çok fazla etkileniyorum

Tam tersine kaygı bozukluğu durumunda ilk seçenek terapidir. Doktorunuz gerekli görürse ilaçta verir. Sizin sorununuz psikologluk değil, psikiyatriste gidip antidepresena başlamanız gerekiyoru anksiyete sorunu olan birine söylerseniz "Çok mu kötü durumdayım" diye bir de takar. Kötü niyetle söylemediğinizi biliyorum ama anksiyetesi olan bir birey bunu felaketleştirebilir zihninde
Verdiğiniz tavsiyeler, bilgiler için teşekkür ederim Şuan daha iyi misiniz? Yani daha az mı anksiyete krizi yaşıyorsunuz, bunu çok merak ediyorum sanki hiç gitmeyecekmiş gibi geliyor bazen bu sorun

Demekki hep sıkıntılarımız benzer işte anksiyeteliler olarak
Bende sosyal fobi yok hatta en rahat olduğum konu
Bende hastalık ölüm korkusu ve takıntılı düşünce var
Gereksiz büyük tepkiler var kötü durumlara karşı
Birde benimki atak gibi değilde daha çok takıntılı düşünce sanki içimde iki farklı insan konuşuyo gibi
Doktora gittim şizofrensin demedi ama bundanda çok korkmuştum
Çünkü sürekli yok ya bişey olmaz demeye çalıştıkça yok yok olur der gibi içindeki his
Sürekli bi kavga var beynimde

Rica ederim, anksiyetesi ömür boyu süren bir insan yoktur muhtemelen yer yüzünde, dalgalı bir şekilde gelir, gider. Şu an covid pozitif olmama rağmen anksiyete geçirmiyorum mesela çok iyiyim, sadece hamilelikten korkuyorum ve bebek düşünüyoruz ama bunun için de terapi alıyorum, düşüncelerimi değiştirmeye çalışıyorum…

Ben hep “geçecek” düşüncesine sarılırım. Çünkü gerçekten geçiyor. Yeniden huzurlu hissediyorsun, cesur adımlar atıyorsun, şarkılar söyleyip danslar ediyorsun her şey gibi geçici. Aklına kötü düşünce geldiğinde, önemseme o düşünceler gelir gider :)

Ay bende deliriyor muyum diye korkmadım değil Kaygı sorunu yaşamayan bireylere bunu anlatamıyorsun bir de üstüne

Bunu böyle net söylüyorum çünkü kulağı ağrıyan bir insanı kbb’ye yönlendirmekten farksız görmüyorum bu tür durumları. Bu söyleminizle siz kendinizi ötekileştiriyorsunuz farkında değilsiniz.
İlaveten psikiyatriste sadece çok çok ciddi rahatsızlığı olan insanlar gitmez. Doktor onluk bir durum olmadığına kendi kanaat getirirse zaten psikoloğa da sevkeder.
Bence anksiyetenin ne olup ne olmadığına sizin ve ya benim değil, işin ehillerinin karar vermesine izin verin.

Tam olarak bu işte ve kendinizi yarattığınız o güvenli alanınıza atmak istiyorsunuz

Anksiyete icin ilac kullanmaniz gerekiyor. Ve malesef bu kendi kendine gececek bir durum degil. Aksine sizi evden bile cikamayacak hale getirecek. Ablamin tedaviye ragmen yillardir duzelmeyen ritim bozuklugu vardi. Cok da melankolik bir karakteri vardir. Biraz depresyon belirtisi gordugum icin psikologa gitmesi konusunda ikna ettim. O da psikolog yerine psikiyatr bulmus kendine bilmeden. Anlatmis sorunlarini kadin psikologa gitsen de seni psikiyatra yonlendirecekti zaten demis. Velhasil kelam ablamin vucudundaki bir vitamin eksikligi (hangisi oldugunu hatirlamiyorum) anksiyeteye sebep oluyormus (surekli kotu bir sey olacakmis gibi dusunuyordu,sevdigi birine ulasamasin o kisinin basina kotu bir sey geldigini dusunup ona ulasana kadar tum sulaleyi ayaga kaldiriyordu gibi...) anksiyete de ritim bozukluguna sebep olmus. Yani basit bir vitamin eksikligi olayi zincirleme nelere sebep olmus. 10 yil boyunca kullandigi kalp ilacinin duzeltemedigi ritim bozuklugunu psikaytrin verdigi ilac duzelti. Bir de halam var. O tedavi olmaya yanasmadi. Anksiyetesi panik ataga donustu. Simdi evden disari cikamiyor.

Benim panik atağım zaten vardı. Şükürler olsun çok uzun bir süredir panik atak beni rahatsız etmiyor. Yerini anksiyeteye bıraktı sanırım. Psikiyatra gittim zaten, çok hafif bir ilaç verdi ama ilacın protokolünü okuyunca kullanmadan attım İlaçtan önce alternatif başka yollar denemek istiyorum. Vitamin eksikliği bu ara çok sık duyduğum birşey. Hatta daha dün burada bir üyenin "vitamin eksikliğim varmış, tedavi olunca psikolojik olarakta iyi hissetmeye başladım" dediğini okumamın üstüne siz yazdınız. Şuan ard arda karşıma çıkması bir tuhaf geldi. Teşekkür ederim

Ben de gelecek kaygıları yüzünden anksiyete yaşamış, halen yaşamakta olan biriyim.

Maddi durumunuz elverişli ise psikolog + psikiyatr beraber götürmek en sağlıklısı. Ben de maaşım olunca bunu yapmayı planlıyorum şimdilik yıkıl düş gidiyoruz bakalım…

Farklı şeyler dusunuorum.Hava guzel olunca yuruodum .Yutuyus bana cok ıyı gelıofu ama çok soguk memleketteyım.Guzel seyler dusunuorum

Şuan yapabileceğiniz en iyi şey kendine yardım kitaplarına yönelmek. Çok samimi olarak tavsiye ediyorum, psikonet yayınlarına mutlaka bakın. Maddi durumumuz iyi ama ilaç kullanmak beni geriyor, korkutuyor. Tekrar terapi almayı planlıyorum bakalım.

Bunun tedavisi ilaç ve terapi. Bu duyguyu yönetmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Ve yalnız olmadığınızı bilin bir çok insan bununla başa çıkmaya çalışıyor kendi yöntemini kendi buluyor.

Açılın anksiyeteyle uğraşıp iyi olmaya çalışan ben geldim birincisi mutlaka psikiyatriye gitmelisin ama sende üstüne gideceksin bende kronik ürtiker de var ve neyin alerji yapacağını bilmiyorum mesela dışarda yediğim yemeğin içinde bana alerji yapacak ama daha önce hiç tanımadığım için o risk var çok korkaktim artık şöyle dusunuyorum şu anda bana alerji yapan bişey var mı yok eee olursa onu o zan düşünürüm diyorum sizde anksiyetem tutarsa demeyeceksiniz tuttu mu yapacağınız şu sakin kalmaya çalışarak derin derin burnunuzdan nefes alıp vermek inanın işe yarıyor ama zamana ihtiyaciniz var sizi kisitlamasina izin vermeyin

Keşke bir çözümü olsa. Ben ilaç da kullanıyorum. Eskisine nazaran daha iyiyim.
Ama kesinlikle normal insanlar gibi olamıyorum. İki gündür iç sıkıntım geçmiyor.
Resmen işkence gibi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…