ben ABD Yİ ÇOK SEVMEDiĞİM için sosyal ve kültürel açıdan pek araştırmıyorum ama insanlarda ABD demokratik şu ülke demokratik sözünü yıllarca duydum madem öyle o sistem geliyor bu kavga niye bir diğeri bakanlar kurlu üyeleri Başbakan tarafından seçilir TBMM'de güven oylamasından geçirilir. Cumhurbaşkanı tarafından atamaları onaylanır.eskiden de ben seçmiyordum başbakan seçiyordu TBBMNİN şeçme değil tekrar bakın şu yetkisi çıkarıldı ....'Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek'
ABD'deki baskanlik sistemi ile Turkiyede yapilmak istenen sistem arasinda ufacik bir benzerlik bile yok. ABD'de parlamentoyua girecek uyeleri, burada milletvekili diyoruz, gercek anlamda halk secer. Parlamenter olmak isteyenler bir partiye yazilir, orada aday olmak isterler. Ozgecmisleri, sabika kayitlari gozden gecirilir, uygun ise adayliga secilirler. Mahallelere isimleri, ozgecmisleri kendileri tarafindan gerekirse kapi kapi dolasarak yayilir. O parti gonulluleri belirlenen gunlerde belirlenen merkezlere giderek kendi aralarinda adaylari oylayarak secerler. Yani bizdeki gibi lider suntasi yoktur, kendi cabasi ile secilen parlamenter gene kendini secen bolgeye hizmet etmek, onlarin ihtiyacini parlamentoda dile geirmek, boylece gelecek secimde basarili oldugu takdirde gene secilmek icin calisir. Parti menfaatlerine uyan kanunlari oylarken kendini secen halkin istegi esastir, liderin degil. Parlamentoda aksi hareketleri tartisma, tartisarak uzlasma ozgurlugu vardir. Bizde butun adaylari lider secer, kendine itaat etmeyenlerin siyasi kariyeri biter. Halk sandiga kadardir, sonrasina karisamaz.
Orduya Pentagon bakar, yargi ise bagimsizdir, gerekirse baskani bile catir catir yargilar. Bakiniz: Clinton'un puro davasi. Baskan hata yaparsa hesap verir. Beyazsarayin elektrik, su parasi baskana aittir. bizdeki gibi 1000 odali sarayda oturup ayda 21 milyon masraf cikartamaz. Daha neler neler iste, saymakla bitmez farklari..
RTEnin istedigi Saddam gibi bir yonetim kurmak. Ordunun, yarginin, devlet kurumlarinin, universitelerin, vilayetlerin tek emir veren adami, tek yoneticisi olmak, denetlenmemek, hesap vermemek, birgun yargilanabilme riskini tamamen yok etmek. Istedigi kanunu istediginde tek basina cikartabilmek, kimseye sormadan OHAL karari, ya da savas karari alabilmek.. Bunlar ABD'de imkansiz olan seyler.. Erkler ayriligi var, her kurum birbirini hataya karsi denetler. Emniyet sibobu olmayan kazan patlar birgun, hepimizin basina..
O anayasa konunun ilk mesajinda link olarak verilmis, iyi okuyun, neyi oylayacaginizi iyi anlayin bence.