Alkol bağımlısı birine nasıl yardım edebilirim?

Barta kulesi

Çok cahilsin, keşke ölsen
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2022
4.814
21.406
238
O kadar çok başım ağrıyor ki, belki uyur kalırım ama tüm mesajları okuyacağım. Bu benim en zor konum olacak sanırım..

Abim alkol bağımlısı, birkaç yıldır “fazla” alkol alıyordu ama yalnız yaşadığı ve anne-baba açısından şanslı olmadığı için önünü alamadık.

Son dönemde taşınmak zorunda kaldı, yeni iş yeri ve yeni ev, bambaşka bir şehir, onu daha da dibe çekti, daha fazla içmeye başladı.

sürekli borç yapıyor haliyle, aldığı maaş yeterli gelmiyor, o borçlar anne baba tarafından ara ara kapatılıyor, alkolü bırakma kararı alıyor ama uyuyup uyanınca geçiyor.

Geçen yıl benim zorumla 2 seans psikolojik destek aldı, devam etmedi, hep konuşuyormuş ne kadar daha anlatıp duracakmış falan filan.

Düğün öncesi ayrıldığı bir ilişkisi oldu, ondan sonra zaten kayış koptu, bu kadar mahvoldu. (Tamamen karşı taraf kaynaklı sebeplerle bitti ilişki, kandırıldı.)

Bugün konuştuk, hissettiğim en bitik döneminde. Mantıklı düşünemiyor, her şeyini satıp yurtdışına gidecekmiş, mümkün değil böyle bir şey ama yok, anlatamıyorum.

Bir şeyler yapmak istiyor ama yapamıyor, gücü yok. Ben yardımcı olmak istiyorum ama konuşmak dışında bir şey yapamıyorum, onun da etkisi hiç yok. Anne ve babayı asla dinlemiyor, aramıyor bile.

Ben nasıl yardımcı olabilirim? Böyle giderse işini kaybedecek, bir yere yatarak tedavi olsa işinden olur, o kadar üzgünüm ki, lütfen yakınlarından bu şekilde bağımlılığı olan varsa deneyimlerini paylaşabilir mi?

Çok geçmiş olsun umarım bir an önce kurtulmak için çabalar.
Benim amcam evli ve hergün içerdi, 10 yıl önce kalpte rahatsızlık çıktı, durum kritik olunca korkuyla sigara ve alkolü bir anda bıraktı.
Hastalık öncesinde kimseyi dinlemez, çocuklarına dahi acımadı.

Daha deneyimli kişiler size yol gösterir inşallah

Benim gorumcemin kocası da eskiden alkolikmiş Dr hap vermiş enişte kabul etmeyince görümcem gizli gizli yemeklerine karıştırmış. O şekilde bırakmış.

Aynı şekilde bir arkadaşımın babası da alkolik annesi de yemeğine gizli olarak hap atıyormuş ama belli bir süre sonra hapı kadında vermeyince adam hâlâ alkolik.

Ha bu arada eniştem arada bir hâlâ alkol alıyor ama bu seferde dokunuyor haptan dolayı yüzü falan kıpkırmızı oluyor görümcem o şekilde yakalıyor. Ama abiniz yalnız yaşıyormuş o hapı kullanmak istemezse gizli gizli yemeklerine kim koyacak o sorun var.

Onu daha önce annemle yaşadığı dönemde düşündük ancak çok tehlikeliymiş, ölüme kadar götürebiliyormuş o yüzden cesaret edemedik.

Benim eski eniştem alkolikti.
Ama öyle böyle icmezfi kasayla alkol alır gelirdi eve.
Çocuğu doğdu doğuma zilnzurna sarhoş geldi.
Böbreklerde,kalp de sıkıntı başladı doktor hap verdi kardeşim gizli gizli verdi ama yol duzelmedi.
Kardeşim boşandı ikinci evlilik yaptı.
Eniştemin durumu daha kötüye gitmeye başladı.
Senin dediğin gibi yurt dışına gidecegim derdi hep gitti de Rusya falan çalıştı ama alkolü bırakmadı.
35 yaşına gelmeden kalp krizinden 2 sene önce vefat etti.
Hâlâ çok üzülüyorum enistemi,alkolü düşündükçe ağlamak geliyor içimden.
Normal alkole bişey demiyorum ama bu hastalığa dönünce çok korkunç hâl alıyor.
İmkan varsa yatması tedavi olması lazım çok geç olmadan

Allah rahmet eylesin.. kötüyü çağırmak istemiyorum ama bende sonucu iyi göremiyorum, çok üzgünüm.. doktora gitse neler çıkacak, göbeğinde şişlik var, kilo aldım diyor ama değil yani belli içmekten olmuş. Yatarak tedavi onun için çok zor cemos, hem kendisi istemiyor hem de işinden olur bu defa iyice olur her şey

Ben çok uğraştım abimle. Senelerce uğraştım. Bizde alkol+madde+ilaç istismarı var. Vesayetini aldım. En iyi merkeze yatırdım. Sürekli psikiyatrik tedavi almasını sağladım. Düzelmedi. Olamadı. Hep daha da kötüye gitti. Tedaviden sonraki 1 yıl sadece iyiydi. Sonra eskisinden de kötü oldu. Psikolojik tedaviye kendini verecek bilinç ve zihniyette değil çünkü. İçgörüsü yok. Şunu anladım ki kendimi boşa tüketiyorum. Bazı insanlara yardım edemezsiniz. Belli bir hayat düzeninden kurtulmak istemiyorsa elden hiçbir şey gelmiyor. Umarım sizin abiniz benimki gibi değildir. Tutunacak bir el arıyordur ve o el size aittir, onu çeker kurtarırsınız. Geçmiş olsun..

İstanbul’da amatem var ayakta da tedavi olabiliyor her zaman yatış verilmiyor diye biliyorum. Baska illerde var mi bilmiyorum.

Bana abinizin depresyon sorunu var gibi geldi
Alkolik tanısı konmuş bir kişi tanıdım, çalışamaz durumdaydı. İşe gidebildiğine göre sabahtan başlayan bağımlılar gibi değil. Alkol sorunundan değilde ruhunun tedavi olması gerektiğinden giriş yapıp tedaviye ikna etmeye çalışsanız belki faydası olur. Alkolizm tedavisinde kullanılan ilaçlar tehlikeli yemeğe koymak falan riskli. Kendisi tedaviye ikna olmalı. Birde yalnız kalmasa iyi olur, bunu depresyon geçirdiğim dönemde özellikle söylemişti doktor, yalnız yaşamayı kimseye önermem depresyon ve anksiyeteyi tetikler en azından tedavi süresince ailenin yanında ol demişti

Ne iş yapıyor?
Babam alkolikti. Hastaneye yatırdık. Komşumuz hastanede psikiyatri hocasıydı. Bağlatalım mı dedi kabul ettik. Babamı bağladılar bir süre ve bıraktı. Yalnız benim babam siroz da olmuştu Allah abine vermesin inş. Yani imkansız değil.

Onu daha önce annemle yaşadığı dönemde düşündük ancak çok tehlikeliymiş, ölüme kadar götürebiliyormuş o yüzden cesaret edemedik.
Aaa öyle mi orasını bilmiyordum. Ozaman kendi ikna olması gerekiyor. Çünkü kendi çevremden örnek verdim yukarıda size eniştem içmek istiyor ama içemiyor içtiği zamanlar kızarıyor falan. Yani hapı bir bıraksalar heralde anında yine başlayacak gibi.

İnşallah en kısa zamanda sağlığına zarar vermeden bırakır Allah yardımcınız olsun.

Öncelikle okuduklarımdan dolayı çok üzüldüm. Gerçekten çok zor bir durum, umuyorum abiniz ve bu durumdaki herkes kendini kurtarır. Bunu demek doğru mu bilmiyorum ama çok geçmiş olsun.

Bildiğim kadarıyla Naltrexone oldukça işe yarayan bir ilaç. İmkanı varsa terapi ile desteklendiğinde çok iyi sonuç alanlar duydum. Ayreten telefona indirilebilen bazı uygulamalar var. (Reframe vb) Bu uygulamaların zoom vs. üzerinden katılınabilen toplantıları ve dinletileri oluyor. Bunlar da işe yarar diye düşünüyorum.

Tabii ki yukarıda bahsettiğim her şey ancak ve ancak kişinin gerçekten bu durumdan kurtulmak istemesiyle işe yarayacak şeyler. Kendisi iyileşmek istemediğ sürece sizin yapabileceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum.

Gerçekten çok zor, bağımlı kişinin yakınları ve sevenleri için çok çok daha zor. Abinizin ve bu durumdan muzdarip herkesin en yakın zamanda iyileşmelerini diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum, sevgiler gönderiyorum.

Eğer kendisi istemiyorsa gerçekten çok zor; benım kardeşimin de alkol bağımlılığı var üstelik kamu sektöründe calısıyor.
Bir dönem çok konustuk, yönlendirmeler yapmaya calıstık eskiden gittiğim psikologumu önerdim, daha ters tepti. Antidepresan kullanırken de alkol alıyordu sonra ilacı da bıraktı.
Sımdı hayatına birisi girdi, biraz azalttı. Ben anladım ki kendisi isteyince azaltıyormuş, yalnız kalınca daha çok oluyor. Hep desteklemek lazım maalesef, zor bir durum. Konuyu takipteyim.

Benim babam bıraktı. Burda konularım da vardır hatta. Çok çok kötü günler yaşadım yaşadık. Anne ve babasının kaybından sonra kardeşinin boşandıgını ögrendiği gün evdeki duşa kabini kırmıştı her yer tuzla buz çok korktum polisi aradım rezil bir andı eve polis geldi karakoşa gittıer vs ondan sonra düzeldi. Bir gün insan gibi karşınıza alın ve tedavi olup olmak istemediğini sizin de maddi manevi gücünüzün azaldıgını söyleyin kendi yolunuza bakın. Bebek gibi ilgilendiköe daha da arsızlaşıyorlar. Ya da ben artık acıma duygumu kaybettim bilmiyorum. Yardım isteyene yardıma ihtiyacı olana yardım edin. İstemeye çekinenene yardım edin. Öbür türlüsü enayilikmiş

Kendisi net bir karar vermezse başka biri ne kadar uğraşsada çok zor Allah yardımcınız olsun

Ev arkadaşı var şuan tamamen yalnız değil ama aslında evet, depresyonda. Düğüne 20 gün kala ayrılması, eşyalarını toplamak, damatlığını geri getirmek.. hepsi yıprattı onu..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…