Alısveriş hastalıkmıdır

Arkadaşlar merhaba bu aralar eşimin işleri pek iyi gitmiyor ama ben alışverişten kendimi alıkoyamıyorum her seferinde kendimi durdurup bir daha bir sey almıycam diyorum ama kendime mani olamıyorum. Yazık eşimde bir sey demiyor ama cok üzülüyorum. biraz tasarruf ve para biriktirmem bu aliskanligimi biraz olsun frenlemem icin tavsiye ve onerilerinizi bekliyorum.
Şöyle birşey yapabilirsin... Nakit mi kullanıyorsun kredi ksrtımı bilmiyorum ama her dışarı çıktığımda yanında fazla para olmasın... Fazla psradan kastım bu sefer yanımda para taşımıcam diye de 10-20 tl ile takılmayın hep... Bir gun 50 tl bir gün 70 tl... Oyle buyuk alışverişler yapamayacak şekilde para olsun..

Hani yada mutfak alışverişi için çıkıyorsanız birde şurada mağaza vardı ona da bi bakıyım dememek için markette harcayacağınız tahmini bir rakam vardır kafanızda. Ona göre bir parayla çıkın.. Mesela ortalama 50 tl tutacak bir market alışverişi için 60-65 tl gibi bir miktarla gidin... Son zamanlardaki dolardaki yukselişler etiketlere de yansımış durumda çunku

Merhaba eğer konuyu bilinçli olarak açtınız ise Yüksek lisans tez konum :)
Materyalistik değerler ve alışveriş bağımlılığı
henüz makale okuma vs aşamasındayım.
tez devamında bir anket yapacağım
ki eğer hala buralarda olursak anketi size de göndermek isterim. :)
aşağıda kısa bir not paylaştım

Materyalistik değerler ile alışveriş bağımlılığı ilişkisi de üzerinde araştırmalar yapılan konulardan birisini oluşturmaktadır. Normal dışı bir davranış olarak ya da bireyin fiziksel, biyolojik ve ruhsal işlevleri üzerinde sorun yaratarak, bireyin dengesini ve düzenini bozan davranışların bütünü şeklinde de tanımlanan (Karaman ve Kurtoğlu, 2009) bağımlılık kavramı, günümüzde, bilgisayar, internet, cep telefonu, sigara, alkol, uyuşturucu gibi birbirinden çok farklı ve çeşitli alanlarda varlığını göstermektedir. Çağımızın bağımlılık türünden rahatsızlıklarından birisi de birisi de alışveriş bağımlılığıdır. Kısaca, bireylerin bir ihtiyaca dayanmaksızın, kontrolsüz ve rasyonel olmayan bir şekilde alışverişe yönelmesi şeklinde tanımlanabilen alışveriş bağımlılığı psikolojik bir rahatsızlıktır ve psikolojik hastalık; kişinin alışveriş yaparak rahatlaması, mutlu, güçlü ve kendini diğer insanlardan daha üstün hissetmesi gibi belirtiler göstermekte, genelde kişinin kendini depresyonda, yalnız ve problemleriyle başa çıkamaz hissettiğinde gittikçe artarak kontrolsüz alışveriş yapmasıyla ortaya çıkmaktadır.

X