Alışveriş bağımlılığı

Evet sürekli online alışveriş, kıyafet makyaj malzemeleri, parfüm bunlar aslında bunları alacağıma çok iyi birikim yapabilirdim
Maalesef alışkanlık, ben çocukluğumda yokluk hiç görmedim her şeyim fazlasıyla vardı bununla alakası yok bağımlılık, öğretmebin bende oldum olası hep çok alışveriş yaparım çok beğendiğim ürünlerin farklı renklerini alırım ona uygun kombinler takılar, evlendim 3 kızım var onlara da öyle çok alıyorum bı alışta 3 er çift ayakkabı mesela.. ama eksiye de düşsem takı olarak Birikim yapmaya çalışıyorum konu sahibi. Kargo beklemek, dağıtımda mesajı görmek ne olduğunu bilmeme rağmen heyecan yapmak beni mutlu eden şeyler 🫠 Birikim artı alışveriş benimki öbür türlü hep kenara atmak benlik değil. İçimde kalmamalı benim olmalı makul ölçüde alacağım her şey 🤣 cilt bakım ürünleri de bi ara çılgınlar gibi alıyordum hep kore ürünleri

Evet sürekli online alışveriş, kıyafet makyaj malzemeleri, parfüm bunlar aslında bunları alacağıma çok iyi birikim yapabilirdim
Maalesef alışkanlık, ben çocukluğumda yokluk hiç görmedim her şeyim fazlasıyla vardı bununla alakası yok bağımlılık, öğretmebin bende oldum olası hep çok alışveriş yaparım çok beğendiğim ürünlerin farklı renklerini alırım ona uygun kombinler takılar, evl
BES yapın miktarı fazla olsun.
Fon dağılımında altına yapın mis gibi altın almış oluyorsunuz :)

O nasıl oluyor,en yüksek oranlı bes i hangi banka veriyor biliyor musunuz

Maalesef alışkanlık, ben çocukluğumda yokluk hiç görmedim her şeyim fazlasıyla vardı bununla alakası yok bağımlılık, öğretmebin bende oldum olası hep çok alışveriş yaparım çok beğendiğim ürünlerin farklı renklerini alırım ona uygun kombinler takılar, evl

O nasıl oluyor,en yüksek oranlı bes i hangi banka veriyor biliyor musunuz
Ben de aynıyım

Kızlar merhaba malesef alışveriş bağımlısıyım, almayacağım desem de illa bir şeyler satın alıyorum. Birikim yapmak istiyorum ama nasıl, özellikle çok kıyafet alıyorum bazıları çok saçma bunu neden aldım diyorum . Sonra üzülüyorum. Arabam var onu çok şükür aldım ama etrafta kenarda hiç param yok aksine borcum var. Ayakkabı, kıyafet parfüm derken maaş bitiyor çocukken ve üniversitede çok alıp giyemezdim başkalarının eskileriyle büyüdüm Ama 4 yıldır alıyorum, giyiyorum asla içimdeki bu açlık bitmiyor , kredilerin faizleri yükseldi acaba kredi çekip altın alıp onu mu ödesem. Ev içinde tutumluyum boşa israf etmem. Önerilerinizi dinliyorum
Maasi aldığınız gibi direk gidip.bi miktarla altij alın para elde kaldıkça harcaniyor

BES yapın miktarı fazla olsun.
Fon dağılımında altına yapın mis gibi altın almış oluyorsunuz :)
Aynen bende böyle yapıyorum. Maaşımın 1/4 altın endeksli BES'e yatırıyorum hem kendim icin hem çocuklarım icin. Bir kısmı sabit giderlere gidiyor. Her ay mutlaka yine 3/5 altın hesabıma atıyorum. Altın hesabımda gram biriktirerek 3 tane Ajda bilezik aldım. Şu an acil ihtiyac/tatil vs gibi şeyler için biriktiriyorum. Geri kalanı da hiç düşünmeden harciyorum. Kendime değil ama çocuklarıma 😅 Benimde kendime para harcayamama durumum var. Harcayınca suçluluk duygusu sarıyor beni.

Aynen bende böyle yapıyorum. Maaşımın 1/4 altın endeksli BES'e yatırıyorum hem kendim icin hem çocuklarım icin. Bir kısmı sabit giderlere gidiyor. Her ay mutlaka yine 3/5 altın hesabıma atıyorum. Altın hesabımda gram biriktirerek 3 tane Ajda bilezik aldım. Şu an acil ihtiyac/tatil vs gibi şeyler için biriktiriyorum. Geri kalanı da hiç düşünmeden harciyorum. Kendime değil ama çocuklarıma 😅 Benimde kendime para harcayamama durumum var. Harcayınca suçluluk duygusu sarıyor beni.
Bes altın endeksli oluyor mu

İçinizde kalan bir şeyler var demek ki. Belirli markalar zamanında benimde kalmıştı kendi paramla aldım hepsini şuan sizi aşırı zorlamıyorsa alabilirsiniz aslında. Benim taktiğim psikolojik bir limit koymak oldu. Kredi kartımız bakiyesi çok düşük, sanal kart zaten. Ona harcama limitli belirleyip sadece oradan alıyorum.

Ne kadarlık bir alışveriş bağımlılığı mesela?
Ne kadar maaş alıyorsunuz? Bunun ne kadarı alışverişe gidiyor merak ettim..

60 ı geçiyor 14 kira
Ne kadarı fuzuli harcanıyordur sence aylık?
%10-%20 ise mesela çok takılma... :)
Ya da yatırım yaptığın kadar fuzuli harcama şartı koysan?
15.000 yatırım yapınca 15.000 harcama limitin açılsa...
Ödüllendirme sistemi gibi düşün :KK24:

Bende de durum tam tersi bende çok yokluk gördüm üniversiteyi sadece bir tane pantolonla okudum o da artık son günlerde yırtıldı yani öyle bir yokluk ama ben harcayamıyorum elim gitmiyor alacağım her şey israf gibi geliyor kenarda paramın olması bana kıyafet almaktan daha iyi geliyor kendimi güvende hissediyorum ha öyle aman aman bir param yok ama olsun bir şey olursa param var hissi bana iyi geliyor ama yaşta geçiyor bu zamanlar geri gelmiyor al diyorum benim ki de kötü ortayı bulmak lazım
Bana benzeyen birisini buldum sanırım. Geçenlerde bu huyum geçsin diye züccaciyeye girdim bişey görürde alırım diye olmadı.
Toyzshop gibi yere girdim belki bir etkinlik olur bişeu alırım diye o da olmadı. Her şey boş geliyor. Alıp kenarda durunca sinir ediyor. Sizde de öyle mi?

Deneyip memnun kaldığım önerilerim;

1)Ben saatlik emeğimi hesaplıyorum örneğin saatlik çalışmam 250 tl diyelim, bir ruj almak istiyorum ama ihtiyacım yok aslında o ruju almak için kaç saat çalışmam gerektiğini hesaplıyorum o ara zaten karar verip vazgeçiyorum

2) önemsemediğiniz küçük masraflar için defter tutup ay sonu küçükleri küçümsememek gerektiğini anladım

3) maaşı alır almaz fiziki altın almak hemen bozamadığınız için birikim yapmak kolay okuyor

4)finansal okur yazarlığa dair okumalar yapmak

5) parayı nakit olarak tutmuyorum, bütün harcamalarımı bi karttan yapıp inceliyorum

6) İhtiyaç mı istek mi sorusuna samimiyetle cevap verebilmek

Bana benzeyen birisini buldum sanırım. Geçenlerde bu huyum geçsin diye züccaciyeye girdim bişey görürde alırım diye olmadı.
Toyzshop gibi yere girdim belki bir etkinlik olur bişeu alırım diye o da olmadı. Her şey boş geliyor. Alıp kenarda durunca sinir ediyor. Sizde de öyle mi?
Ben özellikle kendime öyleyim yani eşim kendine ne alırsa alsın sorun yok çocuklarıma alınca da sorun yok ama kendime gelince cimrilik yapıyorum evim çok sadedir mesela çevremde daiyson süpürgesi olmayan yok eşim bizde alalım diyor mevcut supurgem saglamken gidip onu almak bana musriflik gibi geliyor. Alıp kenarda duracak hiç bir şey almıyorum. Yani kaynaklar sinirsizmis gibi insanların tuketmesini doğru bulmuyorum ama bazende bakıyorum etrafima kimsenin umrunda değil bugün buldum bugün yerim yarına Allah kerim mantığı ile yaşıyorlar birazda bu kafa da olmak isterdim.

Back
X