• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ailesi için kredi çeken sevgili

Herkese merhaba öncelikle,
Daha önce burada hep konuları okudum ilk kez sormaya karar verdim. İnşallah becerebilirim. Hemen konuya giriyorum. Sevgilimle 2 yıllık bir birlikteliğim var. Yaşlarımız 26-28. Maddi durumumuz fena sayılmaz. Seneye evlenmeyi düşünüyoruz. Güzel, sağlıklı ve iyi giden bir ilişkimiz var. Fakat son 1 aydır kafama bir konu takıldı. Sevgilim tek çocuk ve ailesinin durumu iyi sayılır. Annesi de babası da çalışıyor. Geçen sene askere gitti ve ücretini babası karşıladı. Şimdi ise ailesi antalyada bir arsa bulmuş ve fiyatı çok uygunmuş. Yazlık yaptırmak için almayı düşünüyorlar. Sevgilim de geçtiğimiz ay ailem benim askerlik paramı verdi ben de onlara destek olmak için kredi çekeceğim dedi. Çekeceği miktar yaklaşık 150 bin lira. Askerlik ücretinin kat be katı. Kaç ay vadeyle çekecek bilmiyorum ama biz evlendiğimizde bu krediyi ödüyor olacak. Şu ana kadar birbirimizin maaşını ve yatırımlarını bilmek dışında maddi konular konuşulmadı. Normalde para işlerine karışmayı sevmem ama bu konu çok fazla canımı sıktı. Dediğim gibi ailesinin ödeyebilecek imkanı var. Ama sevgili iken ailesi ile arasına girmeyi kendime yakıştıramadım. Paragöz kadın imajı da çizmek istemiyorum daha resmi bir adım atılmadan ama düşündükçe sinirleniyorum. Hatta çekerse ayrılmak bile aklımdan geçti. Tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
siz karisamazsininiz su anda böyle bir mevzuya bunu erkek arkadasinizin dusunmesi gerekirdi.

Yani aileyi tanımam ama zaten parası olan ailenin çocuğuna git para getir demesi bana mide bulandırıcı geliyor. Öte yandan aile çek getir demese bile çocuğun görev edinipekip vermesi de saçma, ailenin kabul etmesi de kötü. Askerlik parası 15.000 civarı değil mi, 10katını çekip verip yıllarca ödemek aptallık. Siz oraya rahatça gidebilecek misiniz, kv kp ile üst üste rahat edemezsiniz. Nişanlı çocuk salak geldi bana, bilmiyorum belki ben böyle vıcık vıcık işlerden hoşlanmıyorumdur ama genç ve evlenecek birinden para kabul eden aile bana kalitesiz geliyor.
15.000 mi 🥲 Geçen yıl 40-50 bin bandındaydı bu sene 80 bin oldu. Hangi yıl gitmişti acaba, ona dikkat etmedim ama bedelli ilk uygulandığında, 8-10 yıl önce, 18 bin liraydı.

yorumları okumadım linçlenmeyeyim de bana 150 bin tl yüksek bir rakam gelmedi. sonuçta kendisi tek çocuk, ne yaparsa bir bakıma kendine yapıyor. ve ayrıca herkesin maddi durumu farklı, evlenme düşünceniz için de illa bir planları vardır. bende tek çocuğum şimdi ailem antalyadan arsa alsa ve yazlık yaptırmak istese 150 bin tl gözü kapalı çekerim..
ben de böyle düşünüyorum salak değildir sonuçta insanlar. ayrıca bu tarz konularda planlı ve bilinçli hareket eden insanların bişey kaybettiğini görmedim. mutlaka altında yatan bir neden vardır. dolar ve altında birikmiş param var ama toplu para lazım olsa kredi çekmeyi tercih edebilirim mesela bir anda birikmiş paramı harcamak yerine. bankaya taksit taksit öderim TL 'nin devamlı değeri düşüyor ama benim birikimdeki dolarım her gün artıyor. finansal okur yazarlığı olan ve ne yaptığını bilen insanlar bu işlerden zararlı çıkmaz. ayrıca ben de bu durumda 150 bin kredi çekerdim böyle bir imkanımız olsa. tek çocuk değilim ama 3 senede falan borç bitecekse anında çekerdim.

ben de böyle düşünüyorum salak değildir sonuçta insanlar. ayrıca bu tarz konularda planlı ve bilinçli hareket eden insanların bişey kaybettiğini görmedim. mutlaka altında yatan bir neden vardır. dolar ve altında birikmiş param var ama toplu para lazım olsa kredi çekmeyi tercih edebilirim mesela bir anda birikmiş paramı harcamak yerine. bankaya taksit taksit öderim TL 'nin devamlı değeri düşüyor ama benim birikimdeki dolarım her gün artıyor. finansal okur yazarlığı olan ve ne yaptığını bilen insanlar bu işlerden zararlı çıkmaz. ayrıca ben de bu durumda 150 bin kredi çekerdim böyle bir imkanımız olsa. tek çocuk değilim ama 3 senede falan borç bitecekse anında çekerdim.
Yani belki adamın başka kardeşleri olsa farklı düşünmesini anlayabilirim konu sahibinin ilerisi icin ama tek çocuklarda genelde ailemin mali benim de malım düşüncesi oluyor. Tabi ki yeter ki onlara bişey olmasın da bana kalmasın ama miras helal diye bir şey var. Yapılan her şey zaten adamın. Bu devirde mal almak için 150 bin katkı sağlamak bedava. Burada yazılan bazi yorumlara şaşırıyorum. Benim eşim emlak gayrimenkul işi yapıyor, şu an 150ye küçük bir arsa bile alınmıyor. Nerede yaşıyor 150yi yüksek görenler bilemiyorum. Düğün konusunda da insanların elbet bir planı vardır.. tek çocuklarının zorda kalmasını isteyeceklerini düşünmüyorum bunu da tek çocuklara olan hassasiyeti bildiğimden söylüyorum.

Bugün Antalyada daire baktim. Güzel olmayani bile olmus 400000 Euro. Insanlar nasil ev alacak bu durumda 😱
Antalyalıyız, bizim 2015’te 270.000’e aldığımız 2+1 bir dairemiz var. Daha kredisi bitmedi. Havuzlu güvenlikli bir sitede. Pandemi öncesi 750.000’e alıcı vardı. Geçende (babam sitenin yöneticilerinden) babama 3.500.000 bütçemiz var sitede satılık var mı diye sormuşlar. Hadi satalım desek kredisi bitmeden aldığımızın 10 katından fazlasına gidecek ev. Satsak borcu kapatsak kalanla buna benzer bir ev alamayız diye satmıyoruz.

Evleneceğiniz resmileşti mi yani 2aile de haberdar mi ?evet ise evlilik tarihini borç bitimine şeklinde belirleyin hayır ise yarının ne getireceğini kimse bilemez ..biz nişanlanmadan hemn once esim araba satın aldı alıyım mi demedi bile cunku resmi hiçbirşey yoktu aramızda sadece evliliği düşünen 2 sevgiliydik, ailesi de pesinatta yardim etmiş neyse biz evlendik 2 yıl boyunca arabanın taksidini ödedik suan hâlâ kullanıyoruz boyle bir borca girdiği için ayrılmayı hic aklımdan geçirmedim doğrusu ..yararı size olur arazinin ama siz bilirsiniz

Bu aile nasıl bir zihniyette 2 yıldır öğrenmiş olmalısınız…har vurup harman savuran insanlar mı yoksa yatırım yapmayı bilen insanlar mı? Borçsuz hiç bir yatırım yapılmıyor artık…ailenin tek çocuğu olması sebebiyle oğulları İçin yapıyorlar aslında…siz maaşınızla destek olmak istemiyorsunuz… benim anladığım bu…benim de oğlum var…mesela en son ev aldık ona krediyi benim üzerimden çektik ve benim üzerime tapu oldu…işyerini açarken de babasıyla benim üzerimizden kredi çektik…keza arabası da öyle oldu…ödedi bitirdi…biz işveren olduğu için Onun üzerinde kredi görünsün istemiyoruz..çünkü işyeri için ani bir para ihtiyacı olabilir…biz çekiyoruz oğlum ödüyor…borç bitince ne almışsak onun üzerine devrediyoruz…ciddi olduğu kız arkadaşı var asla tek sözü olmadı…bizim bu maddi konularımıza hiç yorum yapmaz…çünkü bizi iyi tanıyor yanlış yapmayacağımızı biliyor…teşekkür etti hatta defalarca…oda çalışıyor oda yüksek maaş alıyor…demem o ki bence sizin bu insanlara güven konusunda sıkıntınız var…ve bu çok önemli bir sıkıntı…ayrıca bana güvenmeyen bir gelin adayımın olması fikri de çok itici…

Biz ailesinden başka bir şehirde yaşıyoruz ve izinlerimiz çok fazla değil. Orada en fazla kalabileceğimiz senede 1 hafta. Dediğim gibi ailesi genç orası bize biz nine torun olunca anca kalır. Kaldı ki kimsenin evinde yazlığında gözüm yok. Benim kızdığım nokta evlenmeyi düşünen birisinin kendisini gereksiz sıkıntıya sokması. Verdikleri parayı tam hatırlamasam da 40 bin gibi bir rakamdı. Ayrıca bize ev araba alacak bir aile değil kirada oturacağız. Neyse eğer bu krediyi çekerse ve evlenme teklifi ederse ben de düğünden önce kredi çekip kendime araba alacağım. Artık nasıl geçinirsek.
Belki düğün için de aile ortaya para koyacaktır. Siz ne kadar koyuyorsanız, aynısını karşıdan da bekleyebilirsiniz. Eğer bu denklik olmuyorsa o zaman gerekli konuşmayı yaparsınız. Ama daha tarih yokken yatırıma karışmanız çirkin gözükür.

Ailesinin evleri arabaları var, durumları kötü değil. Öyle olunca da büyürken para esirgenmemiş, sevgilim de para konusunda biraz plansız ve çok harcıyor. Çünkü yakın zamana kadar ailesi oldukça destek olmuş ama çalışmaya başlayınca artık kendi parasıyla geçiniyor. Bunu planladığını bile sanmam ona kalırsa hem evlenir, hem arabasını yeniler, hem yazlığa para verir ama benim param bunlara yeter mi diye hiç düşünmez.

Eşim evlenmeden önce babasına kredi çektiğinde ben de çok şaşırmıştım. Ne diyeceğimi bilemedim. Bir süre gözlemledim. Sürekli eşimin ödediğine ikna oldum. Neyse ben bunu bir şekilde söz konusu ettim ve evlendikten sonra nereye gittiği belli olmayan ödemeleri kabul edemeyeceğimi, ailelerimizin gerçekten ihtiyacı olduğunda destek olacağımızı ama durduk yerde kredi ödemesi vs anlam veremediğimi söyledim.
Yoksa devam edemeyeceğimi söyledim. Neyse benim mesele çetrefilliydi. Resmen bir kara delik vardı ailede. Ve ben eşimi o delikten kurtardım gözünü açtım bence.
Senin durumun başka.
Ortada ailecek alınacak bir yazlık var. Ve erkek arkadaşın buraya para koyup yatırım yapıyor. Seni ilgilendiren bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Back