Yani inancı olan da var olmayan da var, dedem anneannem hacı insanlardı. Göçmen bir aileyiz. Ama çocuklarını öyle baskıyla büyütmemişler. Öyle kaç göç olmayan, akraba evliliğinin olmadığı bir aile. Dedem anneannem mesela çok Atatürkçü de insanlardı. Tüm kızlarını 1970lerde üniversitede okutmuşlar. Mini etek giyerlermiş hacı dedemiz bir şey demezmiş. O dönemde bakıyorum fotoğraflara sahilde mayolu gezmişler sene 1970 yani.Seküler derken herhangi bir dine inanci olmayan mı?
Açıkçası ben de üzülürdüm.
Kızım yok ama kızım kapansa bir miktar üzülürüm.
Ama karışmam tabii kendi kararı.
İnsan çocuğunu büyütürken kendi dünya görüşüne göre büyütüyor bu da en doğal hakkı bana göre.
Ayrılıklar olduğunda da biraz şok olmak, tepki vermek normal. Zamanla düzelir mutlaka
Ben de tamamen kendi isteğiyle tesettüre giren biri olarak seni çok iyi anlıyorum :)Üniversitede samimi olduğum kimse yok. Yurt oda arkadaşlarim açık kızlar sadece oruç tutarlar ve aramızda dini konuları bile hiçbir zaman konusmadık. Sevgilim de yok. Bir arkadaşım var o da kendi kültürümden biri ailelerimiz benzer ve o da destekliyor beni. Yani çevremde öyle telkin veren kimse yok. Ama ben kitaplar alır okurum bilgi edinirim vs onların da katkısı oldu düşüncemin gelişmesinde
Binada çıkarmak mantıklı geldi tek yol o gibi, düşüneceğimBen de tamamen kendi isteğiyle tesettüre giren biri olarak seni çok iyi anlıyorum :)
Konuya gelecek olursak, benim ailemin dine yaklaşımı normal yani uç noktalarda değil. Arkadaş çevrem ise oldukça sekülerdi. Özellikle üniversitede. Ben de ünide aykırı tarzı olan rocker bir kızdım ve mutluydum da. Bayağı bildiğin kızıl saçlı falan. Bir gün bir rüya gördüm ve ertesi gün içimden kapanmak geldi. Öyle bir his ki durduramıyorum. Ama bir yandan da korkuyorum çevremin tepkisinden. Üniyi farklı şehirde okuyorum ve memleketime epey uzak. O yüzden ben aile tepkisinden değil ama arkadaşlarım arasında dışlanmaktan çekinmiştim.
Sonuç olarak etrafımda fikrimi açtığım herkes bana, sen kapanma nasıl olsa açılırsın, dediler. Bunu öyle hissetmeyen, içinden gelmeyen birinin anlaması çok zor. Ben bir şekilde kapandım. Arkadaşlarımın yanına gittiğimde beni zor tanıdılar. Arkadaşlıklarım devam etti. Ailemde ise karşı çıkmadılar ama sonuçta bu aile. Öyle ya da böyle kabulleneceklerdi. Yani gayri meşru çocukla kapıya dayanmamışsın, senin açından utanılacak bir şey değil başın dik gidebilirsin.
Ama madem ailen çok karşı, sana tavsiyem aniden değil ama alıştırarak gitmen. Mesela, yarın kapansan bile, ailenin yanına gittiğinde binaya girerken türbanı çıkarabilirsin sonuçta babanın yanında açık durabilirsin. Evden çıkıp okula dönerken yine takarsın. İlk başlarda tesettüre uygun kıyafetle gidersin başını kapatmazsın. Sonra, başına şal atarsın bone takmazsın. Bir şey söylerse, deniyorum baba sanki daha çok mutlu hissediyorum falan dersin. Sen mutlu olmamı istemez misin dersin. Şimdilik takayım da belki sıkılır çıkarırım, gibi orta yol şeyler söylersen belki çok üstüne gelmez. Baba yüreği kızına dayanamaz merak etme. Uzun bir yazı oldu ama kendi karar verdiğim zamanları hatırladım. 10 senedir tesettürlüyüm bu arada, hiç açılmadım çok şükür :) Allah isteyen herkese nasip etsin, kararın daim olsun, böyle hissetmene çok sevindim, ne güzel bir his bahşedilmiş sanaBabanın ve ailenin kalbine de yumuşaklık versin inşallah.
bu küçük yaşlarımda da içimde vardı o dönem konuyu onlara açmıştım ve asla izin vermediler hatta babam oldukça köpürdü v
Çok zor şeyler yaşamışsın ama yazdıklarından çok şükür seni yıkmadığını görüyorum. Ben de ne zaman işte birine aşırı güvensem, aşırı mutlu olsam, kendimi dünyaya kaptırsam mutlaka bir şey oluyor ve yine diyorum ki ne olursa olsun bu hayatta bir ben varım bir de Allah :) İnsan yanında o gücü hissedince başka bir şeye gerek kalmıyor, zamanla kendini toparlıyor. Hem ailende bir örnek yok, hem bir desteğin yok buna rağmen çıkarsız inandığın için Mevla sana bunu nasip etti diye düşünüyorum. Rica ederim, yaşın çok genç. Bahtın açık olsunBinada çıkarmak mantıklı geldi tek yol o gibi, düşüneceğimben geçmişte zor şeyler yaşadım bir de çocukken taciz vs sevgili tarafından. Zor şeyler atlattım sonra bir dönem ibadet falan ona sardım bir destek oldu tutunacak dal gibi mesela moralim bozulur tutunacağım birşey oluyor bu sayede. Ailede de tek ben bu şekilde düşündüğüm böyle bir yapıya sahip olduğum için diyorum ki demek ki böyle olması gerekiyor bunun o yüzden istiyorum diyorum. Teşekkür ederim güzel yorumun için
Vallahi ozaman yasayan insanlar gercekten insanmış. Kültür bakımından tutun iyi bir insan olmaya kadar.Yani inancı olan da var olmayan da var, dedem anneannem hacı insanlardı. Göçmen bir aileyiz. Ama çocuklarını öyle baskıyla büyütmemişler. Öyle kaç göç olmayan, akraba evliliğinin olmadığı bir aile. Dedem anneannem mesela çok Atatürkçü de insanlardı. Tüm kızlarını 1970lerde üniversitede okutmuşlar. Mini etek giyerlermiş hacı dedemiz bir şey demezmiş. O dönemde bakıyorum fotoğraflara sahilde mayolu gezmişler sene 1970 yani.
Şimdi de dayımlar teyzemler bir araya geldiğimizde illa rakı açılır, uzun sohbetler edilir.
Kapalı yok rahmetli anneannemden başka mesela. Ondan kapanan olsa üzülürler yalan yok
Hemen karar verme diye çevreni hesaba katarak diye dedim belki sen onları dinlemezsin bu senin fikrin yanlış anlaşılma olmasınCanım hemen karar verme belki alışamazsın,kendin karar versen de çevren de özellikle ailen önemli.
İlla da çok istiyorsan bence giyim tarzından başla nasıl giyiniyorsun bilmiyorum ama pantolon üstü kazak ya da bir tunik giymeyi dene,dışarda olmasa bile evde eşofman ya da tayt üstüne bir hırka dene bakalım nasıl hissediyorsun... Saçım görünmesin derli toplu olayım diye mi istiyorsun yoksa tesettür içinden mi geliyor? Bunu bir düşün
Erkek arkadaşınız var mı?Hepinize merhabalar. Dini konu yasak diye biliyorum ve dini kısımlara girmeden sizlerden fikir ve yardım almak istiyorum. Ailemin kültür yapısı çok farklı, akrabalarımız da öyle. Yani genel olarak farklı bir ortamda yetiştim farklı bir kültürde inanç açısından. 20 yaşındayım üniversite okuyorum. Hafta sonları aile yanına geliyorum ama. Konu şu ben kendim araştırıp tesettüre girmeye karar verdim ki bu küçük yaşlarımda da içimde vardı o dönem konuyu onlara açmıştım ve asla izin vermediler hatta babam oldukça köpürdü ve korkumdan bir daha konuyu açmadım. Hala açsam aynı tepkiyi alırım. Ben ailemden çok daha farklı görüşlere sahibim onlarla büyüdüysem de. Şimdi yurtta kalıyorum yine aynı şehirdeyim ama onlardan gizli tesettüre girsem, yani böyle radikal bir değişiklik yapsam bu eninde sonunda ortaya çıkar mı? En azından denemek bir de böyle hareket etmek istedim sonrasına karar veririm diye ama nasıl saklayacağım ya da gizlice böyle birşey yapıp sonradan ortaya çıkarsa neler yaparım bilmiyorum
Yok hayır çevremde erkek de yokErkek arkadaşınız var mı?
Bu mesajınızı yeni gördüm.. İçinizden nasıl olmak istiyorsanız öyle davranın. Belki Aileniz daha önce küçük olduğunuz için tepki verdi. Şimdi öyle olmayabilir.Yok sevgilim yok zaten içimden geldi açıkçası eskiden de vardı ve kendimi o şekilde daha mutlu huzurlu hissedeceğimi düşünüyorum diğer ibadetleri yapıyorum ve bu konuda da içimde olduğu için bir adım atmak istedim
Azminizi tebrik ediyorum,aileler ister muhafazakar ister seküler olsun ; çocuğunun kendisine benzemesini istiyor.İnsanız bu da doğal bir şey aslında ama baskı yapmak gerçekten çok kötü.Benim ailem de seninki gibi. Koca sulalede bir kapalı anneannem idiben kapanmak istediğimi dile getirdiğimde annemin dediği “ seni evlatlıktan reddederim” olmuştu. Hiç istemedi. 15 yaşındaydım bir de o zaman. Onun da etkisi var tabi… biliyordum istemeyeceğini ama gene de söylemiştim. Delirmişti. Ağladı etti yıktı ortalığı. Tabi ben de aynı sekilde. Ben yanlış bir şey yapmıyorum niye bu kadar ağlıyorsun çok üzülüyorum diyip ağlıyordum. Kaç kişiyi gönderdi bana annem. Konuş şununla vazgeçsin diye. Her gönderdiği kişiye düzgünce anlattım neden istediğimi, islamda tesetturun yerini. Sonrasında bana kapanma diye konuşan insanlar anneme karışma diye konuşmaya başladılar. Herkes karsımdayken bir anda yanımda oldular. Ki yanımda olan insanlar da kendileri açıklardı. Ama insanlar sonuçta ve anlayabiliyorlardı. O beni anlamaz diye kimse için düşünme o yüzden. Gerçekten anlayış gösterebiliyorlar. Bu sefer destekçim çok olmuştu ama annem hala aynı düşüncedeydi. O da yavaş yavaş alıştı. Başlarda benimle aynı ortamda bulunmak dahi istemiyordu. Bir düğün, bir cemaat bir şey olsun insanların toplanacağı, benimle görülmek istemiyordu. Annemin düşüncesi ise “ kesin gizli bir sevgilin var. O seni zorla kapatıyor. Sen böyle biri değilsin. İçinde olsa ben bilirdim” ve de “ annesi açık , kızı kapalı derler. Beni ayıplarlar” diyordu. “ “daha çok kücüksün. Fikirlerin değişir. Başörtü oyuncak değil. Katiyen olmaz” diyordu bir de. İkna edemiyordum. Zor oldu ama alıştı. Zamanla kabullendi. 5 sene sonra abimin düğününde “ nolur başını aç, her istediğini alıcam” diyordu hala mesela. Hatta 10 sene sonra kendi düğünümde bile “ başını aç. Kuaför paranı da ben vericem söz” diyordu hala ama kabullendi. Şimdi bir yerlerde kendi der “ milletin anası kapalı kızı açıktır. Bizde tam tersi. Bizim evde herkes özgür” diyor ya da kapanmakla ilgili konu geçsin şimdi der mesela “ kızım kapanıcam dediğinde hiç istemedim. Baş örtüyü alet etsin istemedim. Bir açıl, bir kapan hiç sevmem. İzin vermedim. Çok cekindim ben. Ama 10 sene oldu kapanalı daha kapandığından beri bir kere kafası açıkken camdan dahi baktığını görmedim” der yani. Geçen sene doğru tesettur bu değil dedim, ferace giymeye başladım. Onda da bir ortalık kalktı. Ama daha cabuk alıştı bu sefer. İlkteki kadar kaos olmasa da gene bir istememezlik oldu yani. Zamanla alıştı ona da