Tevazuya gerek yok istediğin kadar şımarabilirsin hakediyorsun
Canım senden mutfak konusunda da pratik bilgiler isteyelim o zaman, zaman buldukça yazarsan sevinirim.
Mutfakta sağlık ilk ilkem, düzgün beslenmeye çalışıyorum, eşimin ve benim sağlığımız için dikkat ediyorum malum yaşlar 40
Öncelikle semt pazarına her hafta çıkarım, C.tesi günleri bizim pazarımız, yaz döneminde pek hararetli oluyor alış-veriş seanslarım çünkü kışlık hazırlık yapıyorum. Yazın sebze ucuz, sağlıklı şekilde depolamaya çalışıyorum.
Kış hazırlıklarım : Konserve domates (Ağustos'tan itibaren her hafta 5-6 kilo domatesten yapıyorum, yarım kiloluk ortalama 50-60 kavanoz kadar hazırlıyorum Eylül sonuna kadar. Ayrıca Ekim ortalarında en son çıkan uç fasulyelerden, fasulye turşusu yapıyorum, biz Karadenizliler için vazgeçilmezdir ayrıca tamamlayıcı yemek olarak sık kullanırım, onu da ortalama 12-15 kilo kadar yapıyorum.
Buzluk için : Taze fasulye, barbunya, bezelye, bamya, vişne, kabak, patlıcan (közlenmiş, karnıyarıklık ve fırında kızarmış) , etli biber dolması, türlü, diblelik fasulye hazırlıyorum
Et : Çok fazla tüketmemeye gayret ediyorum, her ay aylık alış-veriş yapıyorum, yarım kilo kıymadan köfte yapıp buzluğa atıyorum. 250 gramlık paketler halinde iki ya da üç paket kıymada ayrıca koyuyorum. Her köftelik kıymadan bir avuç ayırıp yemeklere koymak üzere streçliyorum. 1 kilo kuşbaşı alırım, kavurma seviyor eşim ondan da bakliyatlara koymak üzere birer avuçluk iki paket ayırırım. Tavuğu taze alıyorum, eskiden dondururdum artık dondurmuyorum, tavuk üzerindeki şaibelerden sonra tüketimi bayağı azalttım on günde bir falan yapıyorum
Yaz döneminde birer kilo çilek,vişne ve şeftaliden reçel yapıyorum, fazla tüketemediğimiz için birer kavanoz yetiyor
Yoğurdu evde mayalıyorum, mahallemde günlük süt getiren bir esnaf var, her hafta 3lt. sütten mayalıyorum
Bakliyatları 1 er kilo halinde hava almaz bakliyat kaplarında tutuyorum, böcekleniyor çünkü, satın alırken paketlerini mutlaka okurum,
yerli bakliyat alırım, ithal gıda maddesi istemiyorum evimde.
Pişirme konusunda Fissler düdüklüm en büyük yardımcım, hem zamandan, hem enerjiden tasarruf ediyorum
Kış sebzeleri pek buzluğa koymaya uygun olmadığından onları pazardan taze alıp pişiriyorum, fazla almam tek seferde tükenecek şekilde, ısıtılmış yemeği pek sevmiyoruz çünkü. Kış sebzelerinden sadece dolmalık lahanayı atıyorum buzluğa haşladıktan sonra.
Pazara çıkarken kendime bir limit belirlerim ve o kadar para alırım yanıma, yazın bu limit 100 lira idi kışlık hazırlıklardan ötürü, şimdi kışın 40-50 lira yetiyor. Tüm kışlık hazırlık hazırlıklarımı birer yemeklik olarak donduruyorum, sabah işe giderken ne pişireceksem buzdolabı kısmına alıyorum, akşam gelince de düdüklüye, yemek her şeyiyle yarım saatte hazır oluyor. Salata malzemelerini pazardan alınca topluca sirkeli suya basıyorum, yıkadıktan sonra süzdürüp kilitli kaba koyuyorum, bir hafta gidiyor.
Pazardan ceviz alırım, kalın kabuklu
yerli ceviz, sabahları hazırladığım kahvaltıların içine kırıp koyarım 3er 4 er tane, çiğ badem her gün 10 tane yerim bunları yaz sezonunda toplu alırım daha hesaplı oluyor.
Kereviz, yer elması ve enginarı mevsiminde alıp bölerek dondururum, bunlardan çorba yapıyorum. Kış sezonu haftada bir ya da iki gün balık seanslarımız oluyor. Şu an aylık mutfak masrafını 400-450 TL bandında tutuyorum. Bu arada alış veriş paralarından arta kalanlar ev kumbarasına gidiyor, ay sonunda apartman aidatı vs.. gibi giderleri ödüyorum. Aklıma gelenler bunlar, sorarsanız yine yanıtlarım =)))