• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

adet olma ve oruç

Hanımlar âdetli günlerinde namaz kılmadıkları gibi oruç da tutmazlar. Bugünlerde kılınamayan namazlar daha sonra kaza edilmezken, tutulamayan oruçların Ramazan sonrası kaza edilmesi gerekir. Bu hükmün kaynağı Peygamber Efendimizdir. Muaz (r.a.) anlatıyor: “Ben Hz. Aişe’ye hayızlı bir kadının sadece orucu kaza edip, namazı kaza etmediğinin sebebini sordum. O şöyle cevap verdi: “Biz Resûlullah ile beraber bulunduğumuzda, hayızlı iken sadece orucu kaza etmemizi söyler, namaz hakkında herhangi bir emirde bulunmazdı”. (Buhâri, “Savm”, 14; Müslim, “Sıyam”, 21.) Bu açıdan oruç tutan bir hanım âdet gördüğünü öğrendiği andan itibaren orucu bozulmuş olur. Orucunu akşama kadar sürdürmemesi gerekir. O anda yiyip içebilir.

Adetliyken oruç tutulur mu?

İmamiyye'den Zeyneddin b. Ali, er-Ravda el-behiyye adlı serinde şöyle diyor:

Adetli kadının hangi türlü olursa olsun namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Sonradan kılmadığı namazlarını kaza etmez ama tutmadığı oruçlarını kaza eder. Bu farkın sebebi, nassın bunu farklı bildirmesidir (bu bir içtihat konusu değildir) (Adı geçen kitap, Gusül bahsi)

Ezher'in yayımlanan 100 yıllık fetvalarında:

"Adet ve loğusalık, namazın ve orucun sahih olmayacağı şerî özürlerdendir" denir.
Suudda Fetva Dairesi Başkanlığının Yayımlamakta olduğu "Fetâva el-Lecne ed-Dâime adlı fetva külliyatı aynı hükümleri tekrarlıyor ve adetli kadının namaz kılmasının caiz olmadığını söylüyor.. (Fetva No: 1545, 3684)

İbn Hazm Muhalla'da adetin orucu bozduğunu (Mesele 764), adetli iken oruç tutan kadının Allaha ası olduğunu söylüyor. (Mesele 785), İşte klasiğiyle moderniyle İslam fıkhının konu hakkındaki görüşleri bunlardır.

...
adetliyken oruç tutulmaz...temiz değilsin çünkü,temiz değilken allaha dua harici ibadet edilmez...adet kadınlara mahsus sağlık(hastalık) halidir.

ben daha da yorum yapmam:1: benim yazdıklarıma karsın herkes o hocamı yaaaaaaaaaaaa :32: degil yasar nuri ozturk gibi bilmemne falan filan:52: dendi ki bana yasar nuri ozturkun fikirleride her zaman dogru gelmistir neyse yani herkes bildigi yoldan devam ne diyelim :31:

Son düzenleme:
ben anladım tamam farklı kafa yapılarındayız saygı duyuyorum herkese:31:

Canım benim bu zamana kadar böyle yapıyor olabilirsin bilmiyordun ama her işte bi hayır vardır iyiki arkadaş konu açmış sende öğrendin..

Bundan sonra sende adetliyken oruç tutma daha çok günaha girme :34:

ALLah dicek ben sana akıl verdim irade verdim araştır bul diye..

He sana tavsiyem Süleyman ateş,Abdülaziz bayındır,Zekeriya Beyaz,Yaşar nuri öztürk gibi hoCa diye geçinip insanlara fetva verip insanları daha çok günaha sokanları dinleme :34:

Iftara 30dk kala adet olmustum ve bozdum dogal olarak :31:
Ister 3saat once ister 1dk once, adet olursan orucun bozulmus demektir.
Polemige gerek yok.

Canım benim bu zamana kadar böyle yapıyor olabilirsin bilmiyordun ama her işte bi hayır vardır iyiki arkadaş konu açmış sende öğrendin..

He sana tavsiyem Süleyman ateş,Abdülaziz bayındır,Zekeriya Beyaz,Yaşar nuri öztürk gibi hoCa diye geçinip insanlara fetva verip insanları daha çok günaha sokanları dinleme :34:
:34:

:27::27::27::27::27::27:

Adet olundumu oruç bozulur istersen bir bardak su iç istersen yemek ye eskiden büyüklerimizde hep böyle söylerlerdi..

Bencede polemiğe girilmesin hanımlarr...

desene ben cok yanıcam neden adetliyken oruc tuttum diye:34: iste su fikir bana mantıklı gelmiyor benim niyetimi Allah biliyor ibadet etmek istiyorum kendimi iyi hissediyorum ben sanmıyorumki bu gunah olsun ben cok okudum arastırdım zaten o yuzden suan boyle inanıyorum..oyle yani:34:

Son düzenleme:
ben daha da yorum yapmam:1: benim yazdıklarıma karsın herkes o hocamı yaaaaaaaaaaaa :32: degil yasar nuri ozturk gibi bilmemne falan filan:52: dendi ki bana yasar nuri ozturkun fikirleride her zaman dogru gelmistir neyse yani herkes bildigi yoldan devam ne diyelim :31:

yapma zaten yapman hata ben sana diyim sen yazmasan ben de yazmazdım snein yüzünden ben de hata ettim :D

orta çağ zihniyetini yaşayan günümüz türkiye'sinde kime ne anlatıyorsun bırak kim napıyorsa yapsın kuran'ı açıp okumak yerine hacılara hocalara inanıyor herkes.

lekum dinukum ve liye din, kafirun'da bir ayet.

allah kuran'ı kerim'i göndermiş, peygamber efendimiz değişmeden yazılmasını emretmiş kitabımız kime gönderilmiş de efendimiz kimin için yazdırmış acaba? ben şöyle düşünüyorum kimse kendi zekasına güvenmiyor anlayabileceğine inanmıyor o yüzden de başkaları okusun da bana anlatsın diyor. sonra da millete cennette arsa satıyorlar müstehak boşver. prof.lara bile inanılmıyor seni beni mi dinleyecekler :D

pek imanlı biri değilim fakat ben bile kan geldiğinde orucun bozulduğunu biliyorum yahuuu:S ye tatlım sonra telafi edersin

"Orucun bozulur, sevap olmaz." diyenler bununla ilgili kuran'dan ayetler gösterirlerse inanan insanlar doğrusunu, yanlışını öğrenebilir. Tek rehberiniz kuran'sa ve kuran'da her şeyin açıkça yazıldığı söyleniyorsa niye başkalarının yorumlarına ihtiyaç duyuyorsunuz?

yaşar nuri eti şarapta marine etmenin mübah olduğunu,iki duble rakının haram olmadığını savunur,o bakımdan pek güvenmem efendim.günahı sevabı kişiyi ilgilendirir ama kuranda açıkça haram yazan birşeye kılıf bulunması taraftarı değilim her neyse bunlar buhari den...
buhari nereeee yaşar nuri nere?

1- Namaz kılmak. Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması câiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s), Fâtıma binti Ebî Hubeyş'e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl" buyurmuştur. Buhâri'deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl" (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).

Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).

yapma zaten yapman hata ben sana diyim sen yazmasan ben de yazmazdım snein yüzünden ben de hata ettim :D

orta çağ zihniyetini yaşayan günümüz türkiye'sinde kime ne anlatıyorsun bırak kim napıyorsa yapsın kuran'ı açıp okumak yerine hacılara hocalara inanıyor herkes.

lekum dinukum ve liye din, kafirun'da bir ayet.

allah kuran'ı kerim'i göndermiş, peygamber efendimiz değişmeden yazılmasını emretmiş kitabımız kime gönderilmiş de efendimiz kimin için yazdırmış acaba? ben şöyle düşünüyorum kimse kendi zekasına güvenmiyor anlayabileceğine inanmıyor o yüzden de başkaları okusun da bana anlatsın diyor. sonra da millete cennette arsa satıyorlar müstehak boşver. prof.lara bile inanılmıyor seni beni mi dinleyecekler :D

:1::1: evet o konuda haklısın hata ettim yazmakla ama dayanamadım :31: dogru soyluyorsun herkes nasıl biliyorsa oyle yapsın fazla diyecek birsey yok aslında:34:

yaşar nuri eti şarapta marine etmenin mübah olduğunu,iki duble rakının haram olmadığını savunur,o bakımdan pek güvenmem efendim.günahı sevabı kişiyi ilgilendirir ama kuranda açıkça haram yazan birşeye kılıf bulunması taraftarı değilim her neyse bunlar buhari den...
buhari nereeee yaşar nuri nere?

1- Namaz kılmak. Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması câiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s), Fâtıma binti Ebî Hubeyş'e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl" buyurmuştur. Buhâri'deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl" (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).

Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).

Teşekkür ederim pea.. Mesaim bitti de benzer şeyler kopyalayacaktım , sen bulmuşsun zaten :9:

Bu ve bunun gibi birçok delil varken şimdi uzun uzadıya ıspatlar arayamayacağım.. Arkadaşın biri sormuş ta bana ?

Allah herkese ' akıl ' vermiş.. Kimisi kullanır kimisi kullanmaz..

Her söylenilene inansak evin yolunu bulamazdık :9: neyse işte..

Yaşar Nuri ve türevlerine inanmıyorum inanmak zorunda hiç değilim , inana da saygı duymayacam ( saygı duymamazlık yaptığım nadir durumlardan biri ) işte :9: Adam çakma hocayım diye bağırıyor resmen..

Eşim aşağıda bekliyor kızlar :9: Allah'a emanet olun , görüşürüz..

desene ben cok yanıcam neden adetliyken oruc tuttum diye:34: iste su fikir bana mantıklı gelmiyor benim niyetimi Allah biliyor ibadet etmek istiyorum kendimi iyi hissediyorum ben sanmıyorumki bu gunah olsun ben cok okudum arastırdım zaten o yuzden suan boyle inanıyorum..oyle yani:34:

Orasını ALLah bilir..

Güzel kardeşim tamam senin niyetin güzelde öyle olmuyor işte..Rehberimiz Kuran da hadissiz de kuran olmaz..Kurana da ışık tutan hadislerdir..

Benim anlamadığım bilmediği şeylerde inat eden insanlar hiç şu ihtimali düşünmüyorlar mı ? ya bildiğinizin tersiyse ? : )

Orasını ALLah bilir..

Güzel kardeşim tamam senin niyetin güzelde öyle olmuyor işte..Rehberimiz Kuran da hadissiz de kuran olmaz..Kurana da ışık tutan hadislerdir..

Benim anlamadığım bilmediği şeylerde inat eden insanlar hiç şu ihtimali düşünmüyorlar mı ? ya bildiğinizin tersiyse ? : )

ben kuranda boyle bir yasak okumadım hastalar yolda olanlar icin tutamadıgı gun kadar daha sonra tutabilir yada fidyesini verir yazıyor..simdi diyorsunuz ki hadis var oyle hadis kitapları varki yazanları okuyunca yok artık ya diyorsunuz ben burda profösör begendiremedim kimseye herkes kendi fikrini alt etmeye calısmak icin ugrasıyor o nedenle ne siz ne de ben kimsenin fikrini degiştiremiycez gibi gozukuyor ..

su son cumlenizi bende cok dusunuyorum ya bildiginizin tersiyse:34:

Son düzenleme:
Orasını ALLah bilir..

güzel bir yaklaşım bilmediğim şeylerde inat etmem, imanın şartı kuran'ı kerim'e inanmaksa ben iman eden biri olarak kuran'dan başka yazılı metin tanımam. ha kuran'da yazanı sorgulamaksa niyetiniz bu bana ters. hadislere güvenmem kimin ne zaman nerde söylediği belli olmayan şeylerdir, değişmeyen ve allah tarafından gönderilen tek şey kuran olduğuna göre hadislere neden bu kadar güveniyorsunuz bir de onu sorgulayın derim ve sizin sorunuzu ben de sorarım ya bildiğinizin tersiyse?

kuran'da adetliyken oruç tutulmaz diye bir şey yok, adet olan kadın orucunu bozmalıdır diye bi şey yok ya burdaki konu sahibine durduk yere orucunu bozdurduysanız?

bence boşver, uğraşma. onlar da onun doğruluğuna inanıyo. herkes doğru bildiğini yapar,herkesin kendi seçimi :34:

Back
X