Yöresel Tarif Adana Mutfağı

Yöresel Yemekler
Kaynar
Malzemeler. 50 gr. yedi türlü baharat, l kg. şeker, 200 gr. ceviz içi, 2 kaşık tarçın.
Hazırlanışı: Baharatlar bir tülbente sarılır. Baharatlar ve şeker 4 litre su konulan tencereye eklenerek kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılan kaynarın üzerine ceviz içi ve tarçın serpilir.
 
Palıza
Malzemeler: 200 gr. nişasta, 250 gr. şeker, 1/2 litre süt veya su, yeterince tarçın.
Hazırlanışı: Süt ve şeker eriyene kadar kaynatıldıktan sonra nişasta ilave edilir. Malzeme kaynayıp da koyu muhallebi kıvamını aldıktan sonra, tarçınla süslenerek servis yapılır.
 
Sıkma
Malzemeler: l kg. un, 1/2 kg. peynir, 1/2 demet maydanoz, 4 baş soğan, 1/2 paket margarin, 1/2 adet bayat ekmek, yeterince tuz, karabiber, su ve pul biber.
Hazırlanışı: Soğanlar küçük küçük kıyılarak iki kaşık margarinle sararmcaya kadar kavrulur. Peynir ilave edilir. Tuz, karabiber ve pul biberle birlikte karıştırılan malzeme tekrar kavrulur.
Hamurun hazırlanışı: Bayat ekmek bir bardak su ile ıslatılır. Islanan ekmeklerin suyu sıkılarak; un, tuz ve su ile yoğrulup hamur haline getirilir. Hamurun sert olmasına dikkat edilir. Hamur küçük parçalara ayrılır. Unlanarak küçük yufka biçiminde açılır. Açılan yufkalar iki taraflı olarak sıcak sıcak tereyağı (margarin sürülür). Hazırlanan iç, yufkaların arasına konularak rulo şeklinde sıkıca sarılır.



Afiyet Olsun
 
Ekşili Pancar
Malzemeler, l baş sarı pancar, l çay bardağı pişmiş yeşil mercimek, l çay bardağı pişmiş nohut, l baş soğan, l adet limon suyu, l kaşık salça, l kaşık yağ, 3 diş sarımsak, yeterince tuz ve kuru nane.
Hazırlanışı: Pul pul doğranan pancar rendelenir, yağda pembeleştirilen soğanla birlikte iyice kavrulur. Bu karışıma salça eklenerek eritilir. Nohut ve yeşil mercimek de eklenip üzerini örtecek kadar su dökülür ve pancarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmek üzereyken limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılarak altı kapatılır. Dövülmüş sarımsak ve kuru nane karışımı yemeğin üzerine dökülerek servis yapılır.


Afiyet Olsun
 
Humus
Malzemeler: 2 bardak iyi haşlanmış nohut, l adet orta boy patates, 1/2 bardak tahin, 3 adet limonun suyu, l baş temizlenmiş sarımsak, l kaşık tereyağı, yeterince tuz, kimyon, pul biber ve sumak.
Hazırlanışı: Haşlanmış nohut ve patates süzgeçten geçirilerek püre haline getirilir. Üzerine tahin, limon suyu, dövülmüş sarımsak ve baharatlar da eklenerek servis tabağına alınır. Üzeri kaşığın tersiyle düzeltilen humus kızdırılmış tereyağı ile yağlanır ve arzuya göre sumak ve pul biber ile süslenir.
 

Arkadaşım ben patates koymam, ilk defa duydum. Üzerine doğranmış maydonoz konursa hem görünümü güzel oluyor hemde ayrı bir tat veriyor.
 
Zidani diye adana yöremize ait bir yemek tarifi varmı arkadaşlar? varsa bilen bir arkadaşımız burda bizimle paylaşırsa çok mutlu olucam..Teşekkürler..
 
arkadaşlar bu akşam trt 1 de gezelim görelim programında "kurbağa tatlısı" isminde bi hamur tatlısı gösterdiler ,şekli çok değişik geldi ama tarifi konusunda bir bilgi vermediler,netten baktım yoktu bilen varsa rica etsem tarifini ve şeklin nasıl verildiğini yazabilirler mi?
 
Bir Adanalı olarak ,programı bende izledim.
Kurbağa tatlısı ,annemin meşhur bayram tatlısıdır.Bilenler özellikle o tatlıyı isterler.
Tabi kendimin yapmışlığı hiç yoktur.
Ama çok zahmetli bir tatlıdır.Zahmeti kadarda lezzeti harikadır.
Biz hep kızartma faslını yapardık.
Dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalışayım.
Normal tatlı hamuru yoğruluyor,annem hamuru hep dinlendirir.
Oklavayla incecik açılıyor.Açılan hamurun biraz kenar kısmına aralıklı olarak ,bölük bölük dövülmüş ceviz( cevizi az biraz toz şekerle karıştırıyorsunuz) konuyor.
Cevizlerin üzerine gelecek şekilde bir evraaç ( yufka ekmek pişirilen yassı ahşap) yanlamasına koyup, evraaçın üzerine yufkayı atarak gevşekçe sarıyorsun.
Sardığın yufkayı yavaşça evraaçtan boşandırıyorsun.
İnce uzun sarmadan , Cevizli bölmeleri ,ceviz ortasına gelecek şekilde kesiyorsun.Çıkan parçaların iki ucunu iyice büzüyorsun(kurbağa adını buradan alıyor).
Bu parçaları kızgın yağda (kısık ateş olmayacak) döndürerek kızartıyorsun, tek tek alıp süzdürüp tatlı şerbetinin içine atıyorsun.Bu arada biraz el çabukluğu gerekiyor.
Tatlılar şerbeti çekince bir kaba alıyorsun.
Ahhh o ne lezzettir ki tadına doyum olmaz, nefis oluyor.cokacimcoook
Mutlaka denemenizi öneririm.
 
bu tatlıyı annemlerde yaparlar ramazanda yada bayramlarda bizimkiler karakuş tatlısı derler
 

bu tatlı benim anneminde bayram tatlısıdır olmassa olmazımız
bende bu işi kızartmayla yetiniyorum hiç yapmayı denemedim
bizdede karakuş derler bu tatlıya gerçi biz tarsusluyuz belki isim değişikliği olabilir şekl,i de kurbağadan çok kuşu andırır
adı ne olursa olsun bence muhteşem bi tatlı kızlar...cokacimcoook
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…