Bunu kul hakki olarak mi degerlendiriyorsunuz?
Yurtdisinda yasayan milyonlarca Türk cocugu ülkesinde okumak isteyecek, not ortalamasina bakilacak üstelik girmek istedigi üniversite tarafindan sinava tabi tutulabilecek ve bu kul hakki mi olacak?
Iste yazilar:))
Hepsinde ayni seyi tekrar tekrar söylemisim:)) Ama israrla carpitilmis konu.
Sirf insanlara yanlis bilgi verilmesin diye ugrasiyorum ama nafile.
Hükümet cemaate ayricalik yapti, cemaati her kilit noktaya yerlestirdi öyle mi?
Bu iddia bile bugün yasananlar dolayisi ile yalanlaniyor.
Onun icin mi 2008 den beri yapmak istedikleri seyler dolayisi ile hükümet rest cekiyor.
Onun icin mi hükümet bizi fisliyordu, tasviye edecekti diye bagiriyorlar?
Onun icin mi secim öncesi demeden dersanelerinizide kapatacagim dedi?:)))
Ve en önemliside onun icin mi santaj ve tehditlerine ragmen ( kasetler) ben size boyun egmem dendi:)))
Gecin artik bunlari gercekten, mantikla bagdasmadigi gibi birde komik oluyor.
Eger cemaate kiyak gecip kilit noktalara yerlestirmek isteseydi hic ses cikarmaz yapmak istediklerini gördügü halde "eyvallah" derdi:))
Konuyu yeni ögrenmek mi:))
Bu konuyu ayni carpitilmis hali ile bu forumda dile getirenlere karsi yine bu forumda dil dökmüstüm yanlis aktariyorsunuz diye:))
Gayet iyi biliniyordur o gün ki konusmalarda ama neyse:))
o konusmalarin linkini bulayim, koyarim buraya insanlar daha iyi anlar.
böyle birşey gerçekten var mı merak ettim nerden duyduğunuzu
bi öğrenci puan almadan nasıl istediği okulu seçebiliyo hayret
Simon arkadasim, merak etmeyin yabanci uyruklu ögrenciler, onlar icin ayrilan kontenjanlar kadar üniversitelere aliniyorlar.
Yani Türkiye den yabanci ülkelere üniversite okumaya giden ögrenciler gibi, yabanci ögrencilerde ayrilan kontenjanlar kadar gelip Türkiye de okuyorlar.
Türk uyruklu ögrencilerde, girmek istedigi üniversitenin belirledigi not ortalamis, uygunluk gibi seylerden gectikten sonra o üniversitelerin bu ögrncilere uygulayabilecegi sinavlar sonrasinda alinacak.
Bu uygulamanin neden yapildigida bakin burada anlatilmis;
"Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yapılan yabancı muamelesini kaldırarak diğer Türk öğrenciler gibi harçsız üniversite hakkı tanıdı. Lise öğretiminin tamamını yurtdışında tamamlayan Türk vatandaşları, Türkiye’de üniversite eğitimden ücretsiz faydalanacaklar. Bu öğrencilerin harç paraları Yurtdışı Türkler Başkanlığı tarafından ödenecek. Kararın Türk çocuklarının ülkeleriyle bağını koparmaması ve burada eğitim görmesi için alındığı belirtildi. Resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, ortaöğretimlerini yurtdışında bitirmeleri şartıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenciler, üniversiteyi Türkiye’de okumak istediklerinde sadece başvurdukları üniversitenin sınavına girecek.
Üniversiteler, kabul koşullarını kendi belirleyecek. Türkçe yeterliliği, lise akreditasyonu ve not ortalamaları gibi kriterler üniversitelerce belirlenebilecek. Üniversitenin aradığı uygun şartları taşıdığında her isteyen Türk öğrenci istediği bölüme girebilecek. Öğrenciler YÖK onayı ile eğitime başlayacak. YÖK başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yurtdışındaki Türk gençlerinin Türkiye’de eğitim görmelerini teşvik etmek amacıyla böyle bir karar alındığını açıkladı."
Buna ragmen burada ki ögrenciler bu uygulamaya ragbet etmiyor.
Hem yillardir Almanca ( yada baska dilde) egitim aldiktan sonra Türkce egitim zordur ayrica not ortalamasi iyi bir üniversiteye girecek kadar iyi olan cocuklar Türkiye de okumaktansa burada okur.
Hem ailesinden ayrilmaz hemde denklik sonrasi Türkiye den aldigi diploma burada bir asagi seviyeye denklendigi icin kaybi olur.
Yani sizin yillarca hazirlandiginiz üniversite hakkini kimse gasp etmiyor!
Weiss sen Almanya'da yaşamıyor musun ? Davulun sesi uzaktan hoş gelir diye bir atasözü vardır,bilirsin.
Kitaplar bedava oldu.Evet bedava oldu ama hiç açıp baktın mı o kitaplara ? Bomboş içi...Kitap bedava olsa ne olur ? O performans ödevleri için insanların yaptığı kağıt,karton parası nerdeyse aynı masrafa ulaşıyor.İnternetten araştırma yapması lazım.Bilgisayar alıyor,internet bağlatıyor vs.vs. derken... Uzayıp gider bu...
Harçlar sadece birinci öğretim okuyanlara kaldırıldı.İkinci öğretim okuyanlar hala çatır çatır ödüyor.Hani fırsat eşitliği ? :44:
Üniversite sayısı artırılması...Arttı da ne oldu ? İşsiz ordusu her geçen gün artıyor.
Ayrıca cümlelerin sonuna onlarca ünlem koyunca kimsenin düşüncesi değişmiyor.
yanlış anlamanızı istemem ama ben bu görüşe katılmıyorum ikinci öğretimler örgün öğretimlere göre daha düşük puanla giriyor bunun da bir bedeli olması gerekiyor bence
belki harç parası düşürülebilir ama tamamen kaldırılırsa da örgün öğrencilere haksızlık olmaz mı
sonuçta aynı diploma alınıyo birileri yüksek puanla girerken birileri düşük puanla giriyo bu da adaletsiz oluyo
o zaman ikinci öğretim puanları da örgün puanlarıyla aynı olmalı
hatta açıköğretimlerde de harçlar kaldırılmalı o zaman
ayrıca ikinci öğretimde okuyan arkadaşlarım seçmeli vs dersler almıyolardı bize göre dersleri de daha hafifti akşam olduğu için o yüzden bitakım farklılıklar olması gerekir bence ki diğer insanlara haksızlık olmasın
Haksızlık konusuna girersem ohooo...
Ben de örgünde okudum,öğretmenlik mezunuyum.Benim 5000 ile girdiğim bölüme 2 yıl sonra ikinci öğretimler 50000 sıra ile girdi.
Sadece para mevzusu olarak değerlendirdim.
Hala 2. ögrenimde kalkmadi deniyor.
Yahu onlara zulm olsun diyemi kalkmadi.
2. ögrenime giren ögrenciler daha düsük puanla ama üniversite icin daha büyük masrafla okuyorlar üstelik sonunda Örgün Ögretimle ayni diplomaya sahip oluyorlar.
2. ögretimle, az puanla o okulu okumak istiyorsaniz elbette bir bedeli olacak.
Üniversite ders veren ögretim elemanlari 2. ögretimliler icin fazla saat yapip fazla saat parasi aliyor, üstelik üniversiteler bu kisiler icin ek bircok masraf yapiyor.
Keske onlarda harcsiz okusaydi ama ülkenin gelismesine engel olmak icin sürekli ayagina celme takilacak, sirf 2013 te 3 ay arayla ülke milyarlaca zarara ugratilacak, bu yapilanlar alkislanacak, sonrada "2. ögretimin harcini kaldirmadi" denilecek.:))
Keske ülkemiz gelisimine sekte vurulmadan devam etsede bütün sorunlari cözse..