7 yaş kızım ve kötü beyin senaryoları

Nasıl tamam dememişim
İlk sayfadaki mesajımı düzenledim sonuna psikolog önerisi istedim zaten dünden beri araştırma yapıyorum burada hemen hemen her yoruma psikolog önerisi istediğimi yazdım
Cihan Çelik önerildi 4 Ekim en erken randevu tarihi dediler
Psikolog veya psikiyatri hangisi kuzum için uygunsa oraya götüreceğim
İçtenlikle soruyorum sizinde önerebileceğiniz çocuk psikolog var mıdır
Tekirdağ da yaşıyorum
Ama İstanbullara gidebilirim
Referans alarak ilerlemek istiyorum
 
Kızınınızın son dönemde kaygısını arttıran bir durum olmuş olabilir mi? Bu anlattığınız şeylerden bir yorum yapmak gerekirse kızınızda obsesif düşünceler başlamış gibi ve çocuk psikiyatrisine götürdüğünüzde kaygı üzerine çalışır muhtemelen. Durum daha fazla ilerlemeden önlem olursanız kalıcı olmadan kısa zamanda halledilir diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.

Şunu söylemeden de geçemeyeceğim bir üyenin yazdığı gibi istismara dair herhangi bir şey olduğunu sanmıyorum. Çünkü aileye yönelik obsesyonlar oluşmuş. Bunun içinde anne babaya veya çevrede tanıdığı insanlara karşı uygunsuz düşünceler de bu tarz durumlarda çok görülür diyebilirim
 
Tüm yorumlarınızı okumak zorunda değilim. İlk mesaja dönüp dönüp güncellenmiş mi diye bakmak zorunda değilim. Kaldı ki benim mesajıma verdiğiniz cevaba nazaran yazmışım.
Uzun süre sonrasına randevu veriyorlarsa ilk aşamada küçük çaplı araştırma yapıp bir tane seçip gitmeniz daha faydalı olacaktır. Sonrasında referansla ilerlersiniz. Acil olan durumları ayırt edebilmek önemli.
 
Cok
Telefon televizyon çok mu izliyor.? Bunları kesin yaşına uygun olmayan videolar önüne geliyor sanırım. Bir uzmana götürün kaygıları ile başa cikamiyor.
Yapay zekaya sordum şu önerilerde bulundu




Öncelikle bu durumu ciddiye alıp kızınızı anlayarak dinlemeniz ve onunla güçlü bir bağ kurmanız çok kıymetli. Gerçekten çok hassas, sevgi dolu bir kalbi olduğunu anlattığınız her cümleden anlaşılıyor. Ağlayarak gelip “ben böyle düşünmek istemiyorum” demesi onun içinde yaşadığı duygusal karmaşayı, suçluluk hissini ve sevgiyle karışık korkusunu gösteriyor. Bu yaştaki çocuklarda bu tür “istenmeyen düşünceler” (obsesif içerikler) nadir değildir ve genellikle bir çocukluk çağı obsesif düşünce örüntüsü olabilir.


Bu tür düşünceler genellikle şunlarla karakterizedir:


  • Çocuğun istemeden kötü bir şey düşünmesi (sevdiği birinin başına kötü bir şey gelmesi, uygunsuz çağrışımlar gibi),
  • Bu düşünceler nedeniyle yoğun suçluluk hissetmesi,
  • Bu düşüncelerle baş edemediği için ağlaması ya da kaygı yaşaması.

Bu yaşta çocuklar “düşünmek = yapmak” gibi bir düşünce hatasına (magical thinking) sahip olabilir. Yani kötü bir şey düşündüyse, bunun gerçek olacağına ya da kötü biri olduğuna inanabilir. Ama bunlar çocuğun kötü olduğunu değil, çok vicdanlı ve hassas olduğunu gösterir.


Neler Yapabilirsiniz?​


1. Onu rahatlatın, suçluluk duygusunu azaltın:Şöyle şeyler söyleyebilirsiniz:


  • "Bazen insanların aklına istemediği düşünceler gelebilir. Bu senin suçun değil."
  • "Senin beni sevdiğini biliyorum, bu düşünce sana ait değil, sadece zihninden geçiyor."
  • "Bu düşünceler senin iyi biri olmadığını göstermez, aksine sen çok duyarlı ve sevgi dolu bir çocuksun."

2. Düşünceyi ayırmayı öğretin:Ona “Kötü beyin” dediği şeyi bir karakter haline getirebilirsiniz. Mesela bir çizgi film karakteri gibi… “O bizim düşünce fısıldayan ama yaramaz küçük yaratığımız, ona inanmak zorunda değiliz” gibi… Bu, onun düşüncelerini sahiplenmeyip gözlemlemesine yardımcı olabilir.


3. Güven ortamını pekiştirin:Ona bu düşüncelerle size her zaman gelebileceğini, ne olursa olsun onu sevdiğinizi, aklından geçenlerin sizin onu sevmenizi değiştirmeyeceğini anlatın.


4. Bu durum devam ederse bir uzmana başvurun:Bu tarz obsesif düşünceler eğer haftalarca sürerse, çocuğun sosyal hayatını, okulunu ya da uykusunu etkiler hale gelirse bir çocuk psikiyatristi ya da çocuk psikoloğuna başvurmak iyi olur. Çünkü bu, “çocukluk çağı obsesif kompulsif bozukluk” belirtileri olabilir ve erken müdahale çok etkili sonuçlar verir.


5. Sakin kalmaya çalışın:Sizin tepkiniz de çok önemli. Onun korkusuna eşlik edebilirsiniz ama panik hali çocuğun kaygısını artırabilir. Siz onun limanı olun, korktuğunda sığınacağı bir güven kalesi gibi davranın.


İsterseniz bu süreci daha da kolaylaştırmak için evde kullanabileceğiniz küçük oyunlar, çizgi hikâyeler ya da kitap önerileri de yapabilirim.
 
Son düzenleme:


Çok teşekkür ederim ilginiz için var mıdır İstanbul’da uzman bir psikolog öneriniz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…