5 yaşındaki kızım ve arkadaşları

Kesinlikle katılıyorum
Bizim evde küfür eden kimse yok
Benim minnak öyle bişey söylüyor ki ne yapacağımı şaşırıyorum o an birinin yanında söylese dediğiniz gibi ana avrat küfür ediliyor evde sanırlar
Sokakta küfürün haddi hesabı yok
Ben duymak zorunda kaldığım halde utanıyorum
Çocuk bu doğruyu yanlışı
İyiyi ve kötüyü görerek ayırt edecek
Ben ebeveyn olarak doğru ve yanlışı tanımlayabilirim sadece
Duygu olarak ona bunu hissettiremem
Bunu da tecrübe ederek yaşayacak
Yaşlarından büyük tecrübeler yaşatmasın Rabbim çocuklarımıza

Çocuğum bir şeye üzüldüğünde ben de çok üzülürüm ama bunlar çocuk ya. Seni sevmiyorum dese nolacak? Ertesi gün tekrar sever Ayrıca sevmezse de sevmesin. Siz böyle yaparsanız çocuğunuz hep onaylanmak isteyecek size söyleyeyim. "Sevmezsen sevme sen bilirsin" demesini bilmeli bence. Bunun üstüne gidip sınıf değiştirmeyi bile düşünmek çok ilginç.
Şiddet varsa amenna, hakaret varsa amenna, ama çocuğunuza seni sevmiyorum denildi diye bunları düşünmeniz doğru değil.

Benim kızım 4 yaşında ve "sanırım Ayşe beni sevmiyor anne" dedi bir gün. Ben de herkes herkesle anlaşmak zorunda değil canım, bazı çocuklar diğer çocuklarla daha iyi anlaşıyor. Sen de anlaşabildiğin çocuklarla oynabilirsin diyorum. En çok kimi seviyorsun dendiğinde de "kendimi" diyor

Ama hangimizin ismiyle, tipiyle, giysisiyle dalga geçilmedi ki? Ya da hangimiz arkadaşlarıyla küsmedi? Bununla başa çıkmayı öğrendik. Şu an sınıf değişse yarın diğer sınıfta da çıkacak böyle bir sorun.
Benim kızım da 4.5 yaşında ve küstüğü arkadaşları oluyor. Biz bile hoşlanmadığı bir şey yapsak/istesek seni sevmiyorum diyebiliyor. 5 dk sonra hayır çok seviyorum oluyor. Anne bugün sare bana elbisen iğrenç dedi diye geliyor bazen. O elbiseyi bir daha giymicem diyor. Burada bence önemli olan çocukla ağlamak değil mücadele yollarını göstermek. Cevap vermesini kendi düşüncesini savunmasını öğretmek. Geçen gün yine sare bu elbisen anne elbisesi gibi diye dalga geçmiş. Hayır benim elbisem anneler için değil kızlar için, ben çok seviyorum diye söyledim sareye dedi.
Yani böyle böyle insan ilişkileri, sınırlar vs öğreniliyor. Benim çocuğum da çok nazlı ama onların iyiliği için biraz mücadeleci kendi haklarını savunan ve kendine yetebilen şekilde yetişmeleri gerekiyor

Muhtemelen kizi arkadaşını kızdıracak, hoşuna gitmeyen bisey yapmıştır. Misal , ikiside aynı oyuncagi alacakken kizi almıştır oda oyuzden demiştir. O yas için böyle basit durumlar bile önemli. Benim kızımda 4 yaşında, hoşuna gitmeyen durumlar olunca aynısını söylüyor. Ben seni sevmiyorum, bu evden gidecem artik gibi gibi. 5 dk sonra unutup canım annem diye konuşmaya başlıyor.

lütfen bilinçli anne olun, ki oylesiniz fark edip dinlemişsiniz ne güzel. Ben çmrüm boyunca kızınız gibi zorbalık gördüm okula gitmeyeli yıllar oluyor hala daha üstümde o denilenler, depresyon ve okjl uzatmaya kadar gitti mesele, lütfen kızınızın psikolojisiyle iyi ilgilenin ufacık çocukların dedikleri yıllarca yara olabiliyor

Kızınıza herkes herkesi sevmek zorunda değil sana saygı duyduğu sürece senin canını acitmadigi sürece sınıftaki kurallara uyarak oyun oynamaya devam et seni seven diğer arkadaşlarınla daha çok zaman geçir bu üzülecek bir şey değil de. Tabi 5 yaş seviyesinde bir konuşma olsun . Pamuklar sardigimiz evladinizi her zaman seven kadar sevmeyen de olacak şimdiden bu kadar ustelemyin normallestirin.saglikla büyüsün minnik kus

Sizin o anda karşı tarafa nasıl tepki ve cevap vermesini öğretmeniz gerek. Malesef karşı tarafı değiştiremiyoruz

Zorluk yaşadığı yerden alıvermek zaten iyi olmaz böyle böyle zamanla öğrenecek. Baş etmeyi, çözüm bulmayı, kendine sınır çizmeyi, duygularını doğru ifade etmeyi böyle iletişim halindeyken öğreniyorlar. Acı da olsa... Siz ona sadece bu anlamda destek olabilirsiniz. Derinleştirmek yerine evet olabilir onun seni sevip sevmemesi seni kıymetsiz kılmaz ki gibi tek cümlelik konuşmalar yeterli olur.

Bir anne olarak sizin hassasiyetinizi anlıyorum fakat “seni sevmiyorum” da zorbalık değil.
Bu kadar narin , hassas çocuklar yetiştirmemenizi tavsiye ederim çünkü ilerleyen dönemlerde daha neler görüp duyacaksınız ohoooo…

(Not: 3. Sınıftan bildiriyorum )

Salın biraz çocuğu..tek çocuk o degil premses yetistirince böyle sorunlar oluyor. Arladaşlar arasinda olur oyle deyin gecin. Şimdi bu olaya aşiri tepki verirseniz bisey var sanacak çocuk. Ilerde sevgilisi ayrilir seni sevmiyorum.derse yataklara düşer demekki..çocukla cocuk olmayın. Anne olgunluğu gösterin sıcak bir gulümsemeylenolur oyle arkadas arasında derseniz sakinleşir çocuk

Bu konu en basiti giydiği kıyafetlerle konuşmasıyla annenin eşyalarını mı giyorsun sana bişey almıyorlar mı diye bir çok şey
Anne değilim kimseyi de yargılamak istemem. Ama bu tarz şeyler biraz bana aile yetiştirmesi hatta yetiştirememesi gibi geliyor. Bizde çocuk olduk ergen olduk her yoldan geçtik ne birinin kalbini kırdık ne de ailemize laf getirdik. Bence ailesinden ne goruyorsa çocuklar onu yansiliyor gibime geliyor. Keşke daha kibar daha nazik daha empati yeteneği olan çocuklar yetiştirmek için cabalasa ebeveynler

5 yasinda cocuklar dalga gecmeyi nerden ogreniyor yahu?Kurtlar mi yetistiriyor bu bebeleri

Söylediklerinize genel olarak katılıyorum. Ancak çocuğa “küserim ama” dedirtmemekte ablanız haklı. Bu cümlede hem tehdit var hem de bu tehdit sonucunda çocuğun kendi duygu/isteklerinin önemsizleştirilmesi var. Çocuk doğruyu yanlışı değil karşısındakinin tehditine boyun eğmeyi öğrenmiş oluyor. Çocuk gelişimciler bu nedenle oldukça karşılar bu tarz manipülasyonlara.

Ohooo daha nelerle karşılaşacak,çok küçükler daha.Akran zorbalığı diyebilmek için çok erken.Hayat yolu çok uzun,bu kadar kırılgan olması çok üzer onu.Sınif değiştirmek çözüm değil,çocuklar yine benzer çocuklar olacak muhtemelen.

Konu sahibi “seni sevmiyorum” çok da sıkıntılı gelmedi bana. En çok bizim çocuğumuz sevilsin, bütün oyunlara dahil edilsin vs istiyoruz ama karşıdaki de çocuk. Belki onları rahatsız edecek bir şey yaptı.

Benimki de birgün okul çıkışı konuşurken oyuna dahil edilmediğini söyledi. İçime öküz oturdu tabii. Dayanamadım öğretmene “sürekli bir dışlanma var mı” diye sordum. Meğerse oyunda benimki arkadaşını itmiş o yüzden almamışlar. Aslında bunlar hayata hazırlıyor. Arkadaşını itersen onlarla oynayamazsını öğrenmiş oldu. Ertesi gün oyunlara dahil oldu zaten. Sizinki de böyle bir durumdur belki.

Birebir olmasa da 4.5 yaşındaki kızım kreşten “x benimle oynamadı, y beni oyuna almadı” falan diyerek geldi birkaç kere. Ben “o zaman sen de başkalarına takılsaydın, bugün başka bir arkadaşıyla oynamak istemiş olabilir” gibi şeyler söyledim. Yaşıtının sevmemesinin çok altı dolu bir laf olduğunu düşünmüyorum. Bugün kapışıp yarın barışıyorlar

Bence siz müdahil olmayın onlar kendi arasında halleder. Ama çok isterseniz çocukların seveceği bir şey hazırlayıp kızınızın paylaşım günü yapabilirsiniz.

Yani bunlar hep yaşanıyor malesef alışması gerekecek. Ailelerde herkes çocuklarını sever anne baba teyze hala amca dayı, ama dışarı çıktığında herkes onu sevmek zorunda değil ve bunu malesef öğrenmeli. aynı yaşta oğlum var. sınıfında bir kız arkadaşı var ve oğlumdan hoşlanmıyor. bir gün gelip anne beni oyununa almadı evcilik kızlar oynar dedi bende baba olabilirdim dedi. erkeklerde evcilik oynayabilir seni oyununa almazsa sende başka oyun kurabilirsin seninle de oynarlar dedim. yada aarkadaşının biri şaşkın salatalık demiş oğluma üzüldüm dedi. rahatsız olduysan sana öyle dememesini söyle dedim. yine derse öğretmenine söyle konuştuk geçti. aile ortamı çocuğun gururunu kıracak laflar hareketlerden uzak bir ortamdır. okul ise karışık bir ortamdır çocuklarımızı balon içinde büyütemeyiz alışmaları başa çıkmayı oğrenmeleri gerekiyor.

Ayrıca bu yaş grubu için “zorbalık” tanımı doğru değil. Hepsi çok küçük ve hem kendilerini tanıyıp hem isteklerini dile getirmeyi öğreniyorlar. Bunu yaparken “yaşları gereği” bencil olabilirler. Sizin kızınıza tutumunuz biraz fazla hassas bu şekilde davranmamanızı tavsiye ederim. Bu arada 9-6 yaşında 2 çocuğum var emin olun bilmeden konuşmuyorum. Sevgiler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…