Biz hayatta 80 birim yapar, eder, harcar, öder, ama 20 birimlik yaşarız. Bunun adına seksende 20 kuralı denir. Nam-ı diğer Pareto ilkesi. Geçenlerde Amerikalı finansçı Hank Colemanın bir yazısını okumuştum. O da Pareto ilkesinin yararlarını savunuyor. İşte size kadınlar günü şerefine pratik, hayatın içinden Pareto tüyoları:
Ne Giysem Maliyetli Bir Soru
Araştırmalara göre, bir kadın toplam 287 gününü, hayatının 1 koca senesini, Hmm ne giysem? ile geçiriyor. Amma velakin, dolaptan seçtiğimiz kıyafetler hep aynı. Dolabın 1/5′i (Pareto). Diğer kıyafetler ise birgün modası yine gelir zayıflarım, Ucuzdu dayanamadım diye kimi zaman etiketi ile bekliyor. Çantalar, ayakkabılar, aksesuarlar
Dolup taşıyor. Üstelik sayıları arttıkça birbirine uyan kombinler matematikçileri bile zorluyor! Ve hayat böyle akıp geçiyor. Tık tıkıştır, sonra sadece yüzde 20′sini kullan.
Ne Kadar Oyuncak Var?
Ev sürekli dağınık gibi geliyor. Bir bak sağda solda. Çocukların artık oynamadığı oyuncaklar, atmaya kıyamadığın ufak tefek biblolar, kullanmadığın süs eşyaları. Yüzde 80′inin gereksiz ve hiç kullanılmadığını fark ettin (Pareto). Dursun bir işe yarar, hatırası var. demekten vazgeç. Zaman ve paradan tasarruf et.
Buzdolabını Boşalt
Buzdolabının kapağını aç ve bak. Yüzde 20′sini ancak kullandığını fark ettin değil? (Pareto). Bazı şeyler aylardır aynı yerde. Bazılarını da sürekli bozup atıyorsun. Ayrıca, buzdolabının tıka basa dolu olması fazla enerji harcatır. Eğer ambalajı açılmadıysa bazı yiyecekler normal dolapta da saklanabilir. Alışverişlerini büyük miktarlarda almak yerine tane ile kullanacağın kadar al. Buzdolabın rahatlasın, israf son bulsun. Derin dondurucu varsa öncelikle onun içindekileri tüket. Her şeyin tazesi iyi.
Ne Kadar Televizyon İzliyorsun?
Yüzlerce kanal var ama televizyon izlemeye vakit bulamıyorsun. Televizyon seyredebildiğin zamanlarda ise birkaç kanal arasında dolaşıyorsun. E o zaman ne gerek var seyretmediğin yüzlerce kanal için para ödemeye. Ailece izlediğiniz kanallar, toplamın yüzde 20′si bile etmez (Pareto). Paralı uydu kanallarına veya kablo TVye ödediğiniz para aylık olarak küçük görünse bile yıllık toplama vurduğunda ciddi miktar eder. İptal et gitsin. Küçük bir uydu anteni yeter. Yeni ürünler çıktı, televizyonun arkasına takılıyor, tüm uydu kanallarını çekiyor. Üstelik aylık ücreti de yok.
Pareto prensibiyle yaşa, hem zamanını hem de paralarını doğru harca.
Yeryüzünün yarısı, gökyüzünün yarısı kadınlarındır. Kadınlar Gününüzü kutluyorum. Hepiniz özel, güzel ve önemlisiniz.
Sağlık, sevgi ve para ile kalın
Para durumu sitesinden alıntıdır, kaç gündür o siteyi de takip ediyorum.