Popüler Konu 40 yasından sonra anne olmaya cabalayanlar


Evet Memorial’a geçtim. Bülent Hoca’ya çok sempati duymama rağmen hastanenin işleyiş problemleri zaten stresli olan süreci hiç çekilmez hale getirdi benim için. Ha bakınca oradaki sonuç nicelik olarak daha iyi gibi görünüyor, Memorial’da döllenmeyen yumurtam çok oldu ve moralim de bozuldu açıkçası. Eşim de ben de ilaçlar kullandık yaşantımıza daha dikkat ettik ama gidişat rakamsan olarak kötüye gitti. Ama bakalım genetiğe giden 2 embriyomdan sağlıklı dönen olursa bu nicelik bakımından değerlendirmelerin bir anlamı kalmayacak.
Yumurta rezervimi gören pgt/NGs’siz asla diyor ama işte kaliteli yumurtayı bulana kadar bu şekilde tedavi ola ola rezervi bitirmekten korkuyorum artık. Yıllar sonra yumurta az taze transfer edelim derse olay çıkar!
Çok güzel bir dua; Allah hepimizin işini yolunu kolaylaştırsın
 
Merhaba arkadaşlar nasılsınız size kuzenim adına soru sormak istiyorum. Kuzenimde dış gebelik oldu bugün hcg si 3300 dü kemoterapi ilacı başlandı kaç günde etkisini gösterir acaba inşaallah ameliyata gerek kalmadan bebek düşer
 
Bülent Tıraş'ın şu açıklamaları çok umut vericiydi :)


inşallah sizin hikayenizde kendi kendine hamile kalanlardan olur :)
Canım keşke ama anlatayım bak kısaca benim eşimde sperm düşüklüğü vardı zaten doğal yolla hamile kalamayacaktım o yüzden evlendiğimizden beri ki geç evlendim 5 yıldır biz hiç korunmadık. Eşim geçtiğimiz ocak sonu varikosel ameliyatı oldu ve ben mart ayında kendiliğimden hamile kaldım. Fakat maalesef bebeğin kalbi 7. haftada durdu ve kürtajımı yapan doktorun bana dediği şu; kesinlikle korunuyorsun bir daha aynı şeyleri yaşayıp strese girmek vakit kaybetmek olmasın. senin yapacağın tek şey tekrar tüp bebek denemek olmalı. Sağlam yumurta sağlam sperm ve kaliteli embriyo oluştuktan emin olduktan sonra yani dedi. O yüzden ben bu seferde korunmadan birlikte olamıyorum korkudan çok üzülüyorum üzüldüm ama maalesef böyle oldu.
 

Darısı başımıza
Bülent Hoca çok tatlıdır, çok sevmiştim ben, özlüyorum da o babacan halini falan ama Acıbadem beni çok yordu o yüzden ikiz hayalim de suya düştü. Gerçi ikiyi geçtim 1 tane bile sağlıklı embriyo bulamadık henüz.

Evet sizde ve eşinizde genetik sorun yoksa önceki yumurtalara genetik teste gerek olmayabilir. Yumurtaları ayrı ayrı mı dondurdular? Tek tek çözdürebilecek misiniz?
Bir de hangi merkezdesiniz bilmiyorum dondurma/çözme/genetiğe yollama sistemleri her merkezde farklı. Mesela Bülent Hoca birkaç opu’da her seferinde çıkan tüm yumurtaları 3. gün donduruyor, sonra sonunda hepsini birden çözdürüp 5. güne gidenleri genetiğe gönderiyor. Ama tek bir embriyo varken o risk alınır mı bilmem. Dondurma/çözdürme esnasında da problem olabiliyor çünkü. Bu nedenle birçok merkez direk 5. güne gidip biyopsi alıp donduruyor.

3. gün transferi hep aklımın bir köşesinde. İnşallah gerek kalmaz
 
Cok gecmis olsun cok uzuldum O zaman PRP yi denemek su an en iyi opsiyon. Saglikli bir yumurta ve sperm insallah en guzel sekilde guzel sonucu verecek. yeter ki strese girme. Mutlaka doktor ne diyecek haber ver merak ederim
 
Evet Bulent hoca tatli da benimle pek ugrasmak istemedi sanirim yumurtalari tek tek cozerler mi bilmem. Yumurtalarim memorial de cem demirel e gitmistim. Simdi acibadem fulya da devam ediyorum. Cem hica atasehirde bana uzak oluyor cunku simdi cok sık doktora gidiyorum yakın olsun istedim.
Bakalım sizde bence güzel sonuç gelecek ve gerek kalmayacak içime öyle doğuyor :) ne zaman sonuç geliyor bu arada kaç gün kaldı?
 

Yaa çok teşekkür ederim iyi enerjilere dualara çok ihtiyacı oluyor insanın bu süreçte.
Sonuç ne zaman gelecek bilmiyorum sormayı unuttum 2 mi kaldı geriden gelenler ne oldu telaşıyla Acıbadem’de 21. gün cevap gelmişti.
Bir sorayım bakayım memorial grubuna kaç günde dönüş oluyormuş

Hepimiz 3-5 merkez arasında dolaşıp duruyoruz Her biri iyi ve başarılı. Hangisinde iyi ve rahat hissediyorsanız devam.
İnşallah en kısa zamanda ve en rahat şekilde bebeğinize kavuşursunuz
 
American hastanesi Ayşe Hanim, cok hastalari var, mekanik bi sekilde calismak zorundalar, Ben de bahceciyi dusunur oldum, bahceci de Ilgili bi Doktor ismi Kim bilmiyorum ama American da basari saglayamadik, pgt onermedi Doktorum
Aynen hasta cok kesinlikle bir mekanik yaklasim var bana da pgt ancak 3.deneme ve 2 dusukten sonra benim israrimla onerildi, ben daha once Bahçeci ile de gorustum onlar da pgt taraftari memorial da ama Amerikan hastanesi pek girmek istemiyor girerse de cok fazla ekstra aliyor, tek avantaji normal tup bebek ilkinden sonraki denemelerde iyi indirimleri var ama klasik tup bebek hastalarina uygun, biraz zor ve ozel bir vakaysaniz bence uygun bir yer değil ama iste benim tup ameliyatım ve tum denemelerim burda yapildigindan esimi baska yere ikna edemiyorum yoksa coktan baska yerde yaptirmistim....
 
 

Merhaba. İşinizi kolaylaştırmak için yazmak istedim. :)

Rahim filmini şu an tekrar çektirmenize gerek yok bence. Cdsini veya fotoğraflarını mutlaka edinin ama.

Pıhtılaşma ile ilgili size yapılması gereken testlerin adı şöyle:

Kadın Doğum Bölümünün yapacağı testler:
Protein c
Protein s
Antitrombin 3 (AT3)
LAC testi (lupus antikoagülanı)
ACA (antikardiyolipin testi)

Genetik Bölümünün yapacağı testler:
Kromozom (Karyotip analizi) (Karı koca kan verilecek)
Ve
Trombofili paneli.

Bunların tümü için herhangi bir kadın doğum doktorunun sizi üniversite hastanesine yönlendirmesi yeterli. Bu listeyi küçük bi kağıda yazıp kaşesiyle not olarak gönderse kafi. Ya da geçmişte birden fazla düşük hikayesi var diyerek sebepli bi not yazabilir. Sizin durumunuz çok daha özel ve risk almamanız gereken bi durum olduğu için hikaye uydurmaya da gerek yok aslında, doktorunuz isterse kapsamlı bir hastanede bunların hepsini yaptırabilirsiniz. Gerek yok derse de ısrarcı olun veya kendi çabanızla uğraşın, yaptırın mutlaka.
Böylece boşu boşuna zaman, para ve yumurtalarınızı kaybetmemiş olursunuz.

Bol şans.
 

Evet merkezler hep aynı aslında artık iş allaha kalıyor.. doktor ile kurulan ilişki de çok önemli.. bin tane soru soruyorum her defasında.. şimdi şu genetik test..vs konuları ile ilgili yeni taleplerim olacak belli ki doktordan :)
siz de nolur haber gleince bize de bilgi verin ben çok umutluyum gerçekten iyi enerjilere en çok ihtiyacımız olduğu zamanlar bunlar.. umarım hepimiz en kısa zamanda bebeğimize kavuşuruz sağlıkla..
 

Merhaba , çok teşekkür ediyorum süper bir liste olmuş :)

Kadın doğum bölümünün yapacağı testler pıhtılaşma ile ilgili olan ve sadece bana yapılacak olan testler değil mi?

genetikler mutlaka üniversite hastanesinde oluyor di mi? mutlaka yapacağım

Allah korusun bir sorun varsa genetikte acaba çözümü de var mı hiç bilmediğim konular..

evet işimiz şansa kaldı cidden artık, inşallah herkesin de şans yanında olur.. çok teşekkür ediyorum gerçekten
 
Vitamin bu ama içeriği yeterli mi arkadaşlar baksınlar.

Herseyden bir pincik var; oyle dise dokunacak dozajlar yok burada. Zaten hicbir multivitaminde dise dokunur dozaj beklemeyin arkadaslar; vitamin dediginiz sey pahali, o yuzden belli basli olanlari ihtiyaca gore ayri ayri temin etmek en mantiklisi. Hele ki infertilite hazirlik asamasinda onerilen dozlarin cok cok altinda bazi kalemler.
 

Teşekkür ederim cevabın için canım.
 
Arkadaslar merhabalar,
Uzaktan takip ediyorum; ama cok detayli yazamiyorum bu aralar her ne kadar cok istesem de.
Oncelikle yeni katilan arkadaslara hosgeldiniz diyorum; ben de bu forumda cok eski sayilmam, daha kidemli arkadaslar var; ancak sanki yillardir birbirimizi taniyormus gibi olduk kimileriyle.

Dogurganlik konusu cok hasas bir konu. Ilk seferinde olmadigi takdirde iki veya 20 defa yapilmis olsa da hic farketmiyor. Icimizde actigi yaralar, umutlarin kirilmasi, psikolojik ve fizyolojik travmalar, ve daha bircok baslik var iliskilendirilebilecek. Erkek kadina gore daha kisisellestirebiliyor benim gordugum. Benim esim yabanci oldugu halde sperm testinin sonucunda sorunun ondan kaynaklanmadigini duymak cok mutlu etmisti kendisini. Kadin cok daha guclu aslinda bu surecte; farkinda olmadan da erkege cok fazla odun verebiliyor. Benim bu konuda oyleyebilecegim sey su: Vucut sizin, o kadar hormon ilacini siz aliyorsunuz, tutmadiginda ya da kurtaj vs gerektiginde operasyonalra siz giriyorsunuz, ve daha bunun gibi bircok surecten siz geciyorsunuz. O yuzden lutfen aklinizdan cikarmayin, erkege birazcik halt yemek duser bu surecte. Altyapi, kultur, yetistirilme farki gibi seyler yuzunden hayatlar farkli olabilir; ancak her erkege anladigi dilden bence bunu anlatmak veya acik acik olmasa da hissettirmek cok onemli diye dusunuyorum. Benim esim bu ise ilk giristigimizde tedavinin yasadigimiz yerde olmamasi, parasal yonu vs gibi bircok seyi bahane etmeye kalkmisti. Tabiri caizse agzini ilk actiginda kuvvetli bir sekilde kapattim ve sonrainda bir daha acamadi, pasa pasa ben neyi uygun gorduysem yapti. Sonucta kanser olma, rahminde hasar gorme vs gibi riskleri tasiyan benim ve bu konuda kendisine cok soz dusmez diye dusunuyorum. Tabi ki herkes kendi eseginin nalini cakmayi en iyi bilir.

Tedaviye hazirlik asamasi, merkez ve doktor secimi cok onemli. Bu isin bircok bileseni var. Yasi genc olanlar icin izlenmesi gereken yok ayri, 40 yas civari cok farkli. Her iki durumda da kadinin ve erkegin fizyolojik durumlari cok belirleyici olabiliyor. Ayrica doktor ile iliskiniz cok cok onemli; eger kimyaniz tutmadiysa piyasanin krali doktor dahi olsa isiniz rast gitmiyor bence. Ve en onemlisi dogru zaman, dogru yer dogru insan uclemesi. Yani hersey cikacak yumurtanin sagligina ve sonrasinda da bir miktar iyi dollenme ve laboratuvar sartlarina bagli oldugu icin, hangi ayda hangi merkezde hangi doktorun kesistigi cok onemli. Uc ay cok iyi merkezde deniyorsunuz, birsey cikmiyor; dorduncu ay burasi beceremiyor diye kosebasindaki adi duyulmadik bir merkezde ilk denemede tutabiliyor. Aslinda arka planda rol oynayan en onemli faktor o ayki cikan bir adet yumurtanizin tesadufen cok kaliteli ve saglikli olmasi; ama bunu asla bilemiyoruz ve merkeze veya doktora bagliyoruz. Aslina bakarsaniz, biraz da sans isi buna inanmak lazim ve tevekkul.
O yuzden onerebilecek tek bir formul yok bu iste.

Bilesen cok olunca, konusan da cok oluyor tabi ki. Herkesin tecrubesi farkli farkli. Benim de bilmedigim sorunlari yasayan o kadar arkadas tanidim ki... Insan hepsine yardimci olabilmek icin yaniyor ama elden birsey gelmiyor maalesef. O yuzden herkese bol bol dua ediyorum bir taraftan.

Su ara gordugum konusulan konulardaki fikrimi de soylemek istiyorum bu arada.

Oncelikle prp konusu...
Bu su anda secilmemis deneklerle uzun uzun arastirma yapilarak kanitlanmis bir metod degil. Lutfen bunu cok iyi anlayin. Yaptiracak olanlar, bu isi piyasaya sokan doktorlarin bilincsiz denegi oluyorlar. Eger bunu bilip isin icine girecekseniz, onden buyrun derim, en kotu ihtimalle sadece bilime bir katkiniz olur, fiziksel olarak bir hasar gormezseniz.
Ben olsam, hic yumurtam kalmadigini duyana kadar yaptirmam (ki o da cok dusunulecek bir durum). Kaldi ki prp yaptirdiktan sonra o zamana kadar dollenme sorunu olmadigi halde bunu yasayan, yumurta cikaramayan kadinlarla da tanistim. Yani cok buyuk bir risk aliniyor bence.
Ama yine de siz bilirsiniz.

Akabinde, DNA / yumurta hasari konusu...
Buyuk ihtimalle tesbihte hata oluyor genelde; fakat sunun altini cizmek istiyorum. DNA seviyesinde varolan hasarlar geri dondurulemez arkadaslar. O yuzden lutfen vitamin mineral veya baska tavkiyeler kullanarak yumurtalarinizin kalitesinin artacagina inanmayin, bunu soyleyen varsa da kosarak uzaklasin oradan. Bu bilimsel olarak mumkun degil.

Kadin yumurtalari daha kendisi ana rahmine dustugunde olusuyorlar. Erkek spermi gibi hayat boyu uretilen birsey degil. Dogurgan oldugumuz yillar boyunca (adet gormeye basladigimizdan menapoza kadar) vucut var olan yumurtalari folikul olarak birakiyor. Yani siz annenizin rahminde dollendiginiz sirada olusan rezervi kullaniyorsuniz. Hayatiniz boyunca yediginiz, ictiginiz seyler, maruz kaldiginiz sigara, alkol, deterjan, yiyeceklerdeki katki maddeleri vs toksik seyler yillar icerisinde var olan butun hicrelerinize zarar verdigi gibi yumurtalariniza da zarar veriyor. Ki yumurta hucreleri vucudumuzdaki en hassas hucrelerdir ve gelen zararin tamiri mumkun degildir.
Oyle olsa var olan bircok genetik hastalik geri dondurulebilirdi.
Bu demek degildir ki takviyelerin faydasi yok. Tabi ki var. Yaslandigimiz icin yumurtalarimiz (bir hucre olduklari icin) da yaslaniyor ve kaliteleri sadece zaman faktoru ile giderek azaliyor. Bu geri dondurulebilecek bir dongu degil. Bununla birlikte yasam sartlarimiz (yediklerimiz, ictiklerimiz, kullandigimiz kimyasallar, temizlik maddeleri, soludugumuz hava vs daha bir suru sey) da yumurta kalitelerini azaltiyor. Iste takviyeler, bilhassa antioksidanlar, bu ilave zarari onlemek icin faydali.
Takviyeleri kullandiginiz zaman ve ayrica yasam standartlarinizi saglikli bir seviyeye cektiginiz zaman, maruz kaldiginiz dis ektenleri en aza indirip, kalan saglikli hucrelerinizi koruyorsunuz.
Ama o zamana kadar verilmis olan zarari geri cevirebilecek henuz bilimsel bir yontem kesfedilmedi henuz.
Unutmayin ki yumurtalariniz, mayoz bolunmeyi bekleyen hucrelerdir (bu da dollenme sirasinda baslar) ve icerigini genetik olarak degistiremezsiniz. Bir yumurta hucresi zarar gormusse gormustur; bunun geri donusu yok.
Aksini iddia eden kim varsa bu piyasada, hipokrat yemininden suphe edin lutfen.

40 yasinda bir kadinin yumurtasiyla ayni yaslarda bir erkegin sperminden dollenen embryonun saglikli olma sansi bu sebeplerden dolayi 10% civaridir. Bu bende sigara ictigim icin daha da dusuktu, 5% ti oran. O yuzden nacizane tavsiyem, kalite artirma umut tacirlerine kanmayiniz ve var olan yumurtalarinizin kalitesini nasil koruyacaginizin pesine dusunuz. Bu da yuksek dozda antioksidan ve esansiyel yag ve vitaminlerle mumkun.

Bunlarin da tavsiye edilen dozajlari onemli. Baska maddeler olabilir; ben sadece buraya bildiklerimi ve sahsen kullandiklarimi listeliyorum.
Bunlardan omega ve ubiquinol u ben zaten normal hayatimda da kullanirdim, fakat tup bebek tedavisi icin ikisinin de miktarini artirdim.
Ayrica en onemli husus, tedaviye baslamadan once bir kan sayimi, onemli vitamin ve minerallerinize baktirmanizi tavsiye ederim. Lutfen ozellikle D3 ve diger vitamin testlerinizi yaptirip sonucunuzu ogrenmeden hicbir sey kullanmayin. Gerekirse bana sorun ben yine ne yapmak istediginiz ile ilgili fikrimi soylerim. Daha once burada kafasina gore D vitamini alip cok yuksek seviyelere firlatan arkadaslar oldu; aman boyle yapmayin rica ederim.

1. Gunde ortalama EPA+DHA seviyesi 3 - 3,5 gr olan bir Omega3. Aldiginiz urunun IFOS 5 yildizli olmasi onemli, yoksa piyasada cok balik yagi adi altinda satilan cop var. Ben normalde 1,5-2 gr kullanirdim, tup bebek tedavisi icin bu seviyeye cikardim. Bunun icin test yaptirmaniza gerek yok, esansiyel bir yag oldugu icin vucudumuza hergun azami 3-3,5 gr in hicbir zarari yoktur, her bunyenin de ihtiyaci vardir. Fazlasini almayin, Omega3 kani sulandirdigi icin tehlikeli olur. Ayrica baska bir kan sulandirici ile birlikte kullandiginizda da temkinli olmaniz gerekir.

2. Gunde 400-600 mg arasi Ubiquinol (Ubiquinone ya da koenzim degil dikkatinizi cekiyorum)- gun icinde bolusturulerek alin. Bu bizim yasimizda dogurganlik disinda da onemli oldugu icin hep kullanilmasi lazim aslinda. Vucudumuzdaki hucrelerimize hasar vererek bizim yaslanmamiza ve yangisal (inflammatory) hastaliklara sebep olan serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesi icin gerekli. Vucudumuz bunu aslinda kendisi 25 yaina kadar uretiyor; ancak 25 yasindan sonra bunu uretememeye basliyor ve dolayisiyla biz de yaslanmaya basliyoruz. Cok kisa olarak faydasi boyle aciklanabilir. Sizi daha genc yapmaz ama yasin getirdigi yan etkileri bertaraf eder. Normalde gunde 100-200 arasi kullanirdim, tup bebek tedavisinde bu yuksek orana yukselttim.

3. D vitamini: kesinlikle seviyenizi olcun once, sonra gerekiyorsa takviyeye baslayin. D vitamini yuzyilimizin en onemli kesiflerinden biri. Eksikligi bircok yangisal hastaligin sebebi oldugu kanitlanmis, dogurganlikla da direk iliskilendirilmektedir. Bilim dunyasi optimal seviyeler hususunda ikiye bolunmus vaziyette; ben sahsi olarak kendi tecrube ettiklerimle seviyemi 80-100 arasinda tuttugumda optimal fayda elde ettigimi biliyorum. Benim seviyeme standart ekolden gelen cogu doktor toksik der, fakat benim takip ettigim ekol de aksini iddia ediyor. Bu oranin toksisitesi de kanitlanmis bir iddia degil. Misal, benim alerjilerim vardi bu sekilde gecti, ayrica cogunlukla hic hastalanmam (ya da cok hafif geciririm) insanlar gripten kirilirken falan yani cok faydasini gordum. Ama mutlaka once seviyenize baktirin. D vitamini almanin en uygun yolu guneslenmek, fakat gunesin Turkiye’ye D vitamini uretebilmek icin vucudumuza gerekli olan gelis acisi olan minimum 55 derece, mayis ve agustos aylari arasinda vurdugu icin, bu aylarin disinda takviye almak sart. Gunluk ideal doz da hicbir gunes gormeden kilo basina 100IU olarak oneriliyor. (Misal 50 kilo iseniz, 50 x 100 = 5000 IU gunde almak gereken doz). Ama tabi hem gunes gordugunuz bir zamandasiniz hem de takviye kullanacaksaniz, dengeyi kendiniz bulacaksiniz olcumlerle.

4. K2 vitamini: D vitamini benim gibi yuksek D vitamini kullanimi oldugunda, vucutta kalsiyum emilimi artiyor. Kalsiyumun damarlarda birikmemesi, bobreklerde tas yapmamasi, kemikler ve disler gibi gereken yerlere yonlendirilmesi icin K2 vitamini gerekiyor. Gunde 90 veya 100’luk tabletler kafidir. 200'e kadar cikarilabilir.

5. C vitamini: ben gunde 1000 mg kullaniyorum, vucut zaten ihtiyac fazlasini idrarla atiyor, o yuzden tereddut etmeye gerek yok. Biyolojik iyi bir marka kullanin.

6. B12: Mutlaka once kendi seviyenizi olcturun, ben 800-1000 pg/ml arasi tutuyorum seviyemi. Metilkobalamin en dogal formudur, kullanmaniz gerekirse bu formu olan dil alti tabletleri tercih edin.

7. Arisutu: dogal bir urun bulun, ben gunde 1000 mg kullanmistim. Aktarlardan degil, ekstrati yapilmis tablet/kapsul olanlari tercih edin. Iceriginde 10-DHA nin en az 2 veya 3% olmasi onemli. Lutfen icerigine dikkat edin, dolandirilmayin.

8. Ve tabi ki Folik asit: ben gunde 800 mcg aliyorum, 5mthfr formunda olani en iyisi ve dogal olani.

Bunun disinda yasam sartlarinizi degistirmeye calismak da faydali olabiliyor. Hepsini yapamasaniz da birkacini yapsaniz kardir.
Deterjan kullanmayin mesela; klasik zeytinyagli sabun, boraks, camasir sodasi ve sirke ile ben senelerdir camasir yikiyorum. Eger olmazsa biyolojik kimyasali en aza indirgenmis deterjanlar var.
Deodorant ayni sekilde senelerdir kullanmam; onun yerine bildiginiz Ingiliz karbonati kullaniyorum, Ayrica deodaranttan daha etkili koku onleme konusunda.
Turkiye'de ne kadar mumkun bilemiyorum tabi ama dogal yemeye ozen gosterin. Pakete girmis hicbir sey yemeyin ve icmeyin. Herseyin evde yapimi mumkun. Ilk baslarda zor; ancak imkansiz degil. Zaten alistiktan sonra ne disarida yemek yiyebiliyorsunuz ne de pakete girmis birsey.
Sadece soguk sikim szeytinyagi ve diger saglikli yaglari tercih edin yemek yaparken.
Yogurdunuzu evde kendiniz yapin.
Sekeri (ozellikle rafine edilmis olani) ve basit karbonhidratlari (patates, pirinc, pismis havuc, unlu mamuller, her turlu ekmek) hayatinizdan mumkun oldugunca cikarin. Cok zor birsey; ama imkansiz degil. Inanin rafine edilmis seker ve basit karbonhidratlar, sigara kadar zararli seyler vucudunuz icin.

Doktor ve merkeze gelince...
Eger ozellikle yas sebebiyle bu isin icindeyseniz, lutfen zamanin en onemli kriter oldugunu aklinizdan cikarmayin.
Doktorlar gerek yok dese de bence gerekli gereksiz tum testleri en basta yaptirin ki sonradan ay su da vardi bunun yuzunden tutmadi diye zaman kaybetmeyin aylarca. Bu yaslarda kaybedilen her saglikli yumurtaya cok cok yazik; cunku cok zor cikariliyor. Arkadaslar uzun uzun liste vermisler, ben de vermeyecegim o yuzden; ama tum genetik, pihtilasma, rahim durumu, kalinligi, bagisiklik, ayrica rahminizin gebelige elverisliligi ileride erken doguma meyilli mi vs ne varsa bence yaptirin hem kendinize hem esinize (yani saglikli gebelik elde edip sonradan 6. 7. aylarda sirf rahim bozuklugundan dusuren insanlar da oluyor Allah korusun). Sonra bunlarin yuzunden saglikli yumurtalar tutmazsa ya da ileriki zamanlarda dusuk yaparsaniz cok uzulursunuz.

Ve embryo genetigi...
Bu da cok kisisel bir durum; insan yasadigindan tecrube ediyor ve korkuyor dogal olarak. Ben ileriki aylarda kromozomal bozukluktan bebeklerimi kaybettigim icin bu benim korkulu ruyam olmustu. SSu anda da tavsiyem benim yasimda herkese bu olur. Genetiksiz transfer, kesinlikle risk almak bence. Yumurtaniz ciktigi muddetce genetigi yaptirin. Ama tabi isin maddi ve bir de fiziksel yonu var. Cok yumurtasi olmayan arkadaslar korkuyorlar ileri goturmeye bu kadar; fakat unutmayin ki hersey sayi degil. Ben 60'in uzerinde yumurta toplattim, 20 tane genetige gidebildi; anca 2 tanesi saglikli geldi. Ama uc bes yumurta gonderip yine iki uc tanesi saglikli gelenler de var. Yani sayi kesinlikle kistas degil. Bir de ben sigara ictim; lutfen icmeyin. En azindan tedavi boyunca birakin.

Cok konustum, kusura bakmayin. Aslinda daha anlatilacak cok sey var; ama yeri ve zamani geldikce ben yine dusururum cenemi.
Hepiniz saglicakla kalin, moralinizi hep yuksek tutmaya calisin ki bu da cok onemli unutmayin.
 
Son düzenleme:

Evet kadın doğumdakiler sadece sizden alınan kanla yapılacak testler.

Devlet hastaneleri yapıyor mu bilmiyorum ama üniversite hastanesinde yapıldığını biliyorum. Genetik bölümü her hastanede olmuyor çünkü.

Genetik ile ilgili problem çıkarsa embriyoya genetik tarama yaparlar. Ama ailelerinizde engelli birey ya da bolca düşük, ölü doğum hikayesi yoksa çıkacağını sanmam.

Pıhtılaşmayla ilgili problem çıkarsa gebelik boyunca yüksek dozda kan sulandırıcı iğne kullanacaksınız. Çıkmasa da tüp bebekte progesteron takviyesi pıhtılaşmaya sebep olabiliyor diye düşük dozda önlem amaçlı kullandıran doktorlar, merkezler var. Benim testlerde hiç problem çıkmamasına rağmen transferden beri düşük doz kan sulandırıcı iğne kullanıyorum. 12.haftada bırakacaktık sonra nolur nolmaz progesterona devam ediyoruz diye 20.haftaya kadar kan sulandırıcıya da devam edelim dedi doktorum.
 

yani kafam hep şurada karışıyor anne ve babada genetik sorun yoksa zaten neden genetik teste gönderiliyor ki embriyolar? sırf yaş faktörümüz yüzünden mi?

neyse ben bu iki konuyla ilgili de aksiyon alıcam çok teşekkür ederim.

daha tabi transfer aşamalarına gelemediğimiz için şu an her şey bir toz bulutu gözümde..

sizin de inşallah çok rahat geçer hamilelik süreciniz bu arada, tebrik de etmemişim önceki yazışmalarda :) çok tebrik ediyorum, sağlıkla kucağınıza alırsınız bebeğinizi inşallah
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…