Popüler Konu 40 yasından sonra anne olmaya cabalayanlar

merhaba,

çok etkilenerek okudum bütün yazdıklarınızı..tabi önceki hikayenizi bilmiyorum ama bilgi olarak kat kat ilerdesiniz

öncelikle belki yanlış ama bu vitamin takviyeleri..vs onları yapabilme ihtimalim yokmuş gibi geliyor, çok karışık geliyor. ya da allah korusun insanın başına gelmeden akıllanmıyor bilmiyorum. bana her iki doktorum da ki prof'lar vermediler. ben kendi kendime sadece folik asit içmeyi becerebiliyorum. impryl almıştım bir de bir zamanlar. başka bir şey yapamıyorum. yazarken bile saçma geldi yapamıyor olmam ama vitamin olayına giremedim bir türlü şöyleki bir avuç avuç hap/vitamin içme fikri kafamda oturmadı sanırım ya da korktum. ama yazdıklarınızdan Ubiquinol ve Omega 3 alsam mı diye de içimden geçirdim. çok anlamıyorum ama belirli bir marka var mı direk alıp çıkabileceğim?

PRP konusunda bir kaç şey söylemek istiyorum; çok haklısınız, ben galiba denek oldum biraz pişmanım direk atladığım için bu olaya... olur da yumurta çıkmaya başlarsa zaten paylaşırım ama yaptırdığım ay sıfır yumurta olması beni biraz düşündürdü.. yumurtalıklara igne değmesi falan zaten çok hassas olan yumurtalıkları etkilemiş olabilir korkusundayım. neyse olan oldu bakıp görücez..

kendi adıma embriyo genetiği konusunda ise benim hiç sansım yok zaten zar zor yumurta çıkıyor bir de elimde sağlıklı az sayıda donmuş yumurta var.. artık deneyip görücez..siz o iki kaliteli testten gelen embriyoru transfer ettiniz mi? yoksa bekliyor musunuz? kusura bakmayın öncenizi bilmedğimden merak ettim süreci..

şu foruma katılmak en cok genetik test ve kan pıhtılaşması ile ilgili testleri yaptırmam açısından önemli bir farkındalık yarattı bende transferden önce.. direk buna odaklanıyorum şimdi :)

şans ve sabır hepimizin yanında olsun, bizim yaşadıklarımızı yaşayan herkes inşallah bir an önce güzel sonuçları alsın..

Teşekkür ederim sağolun. En kısa sürede darısı başınıza inşallah.

Evet yaştan dolayı oluşan genetik hasar durumu var bi de.
Genetik bozukluğu aileden aktarımla taşıyıcılık durumuna kandaki genetik testle bakılıyor.
Ama yaştan dolayı üreme hücrelerinde hasar var mı yok mu durumu yumurta, sperm veya embriyo genetik incelemesinde belli oluyor.

Mesela ayrı ayrı anne baba hücresinde sorun olmayabilir ama bir araya gelince uyumsuzluk ve genetik dizilimde sorun çıkabiliyor. Bunu tüp bebek aşamasındaki genetik taramada anlayabiliyorlar.

O yüzden 40 yaş ve üzeri tüp bebek tedavisinde pgt önemli. Üreme hücrelerindeki hasar genellikle 40 yaş sonrası artıyor çünkü. Hem kadında hem erkekte.

Genetik bozukluk taşıyıcılığına o geni ayıklamak dışında çare bulunamaz ama yaş sebebiyle üreme hücrelerindeki yaşlanmayı yavaşlatmak, yenilenmelerini sağlamak mümkün olabiliyor. Sağlıklı ve doğal beslenme + d vitamini + koenzim q10 veya ek başka antioksidanlar + omega 3 düzenli kullanım ile hem genel sağlığa hem üreme sağlığına fayda sağlanabilir. Ben cildimden, enerjimden farkı görüyordum. Mutlaka faydası oluyor.

Her saglikli insanin butun hucrelerinde 46 adet (23 cift) kromozomu vardir. Bunlarin yarisi annemizden diger yarisi da babamizdan gelir.

Dollenme sirasinda annenin hucresi olan yumurta ve babanin hucresi olan sperm, bolunur ve 46 kromozomun 23'unu olusacak bebek icin verir. Yani annenin yumurta hucresinin 46 adet olan kromozomlarinin yarisiyla babanin sperminin kromozomlarinin yarisi birleserek yeni bir hucre olustururlar. Buna mayoz bolunme deniyor. Bu, hucre olusumunun en onemli asamasi. (Cunku bu bolunme sirasinda bazen hatalar olusabiliyor. Bu hatalar genlere bagli olusan hatalar yuzunden oluyor genellikle. Yas faktoru onemli; cunku ileriki yaslarda hucrelerimiz yaslandiklari icin hasarlaniyorlar. Ama genc yaslarda da mumkun.)
Bu bolunme olustuktan sonra o bir adet olusan ilk hucre, zamanla kendini ikiye boluyor. Her bolunen hucre, otomatik olarak ilk hucreyi aynen kopyalamaya kodlanmistir. Buna da mitoz bolunme deniliyor. Fakat bu surecte de bazen hatalar olusabiliyor. Kimisi ilk gunlerde, kimisi sonraki haftalarda da olabiliyor. O zaman da bazi hucreler kopyalanirken yanlis kromozom sayisina bolunuyor, bazilari saglikli bolunmeye (46 kromozom olarak) devam ediyor. Iste bu duruma da mozaik deniliyor. Aslina bakarsaniz bolunmede olusan hatalar ne kadar gec baslarsa, olusan bebekteki hasar / kusur da o kadar az oluyor. Cunku bu hucreler organlara donusuyor zamanla.

Simdi anne ve baba saglikli oldugu durumda dahi yukarida anlattigim riskler mevcut. Bu doganin isleyisi.

Bir de anne veya babada kendi hucrelerinde bu kromozomal bozukluklar zaten var olmus oluyor. Kendileri saglikli, hicbir belirti yok; ancak bebek yaparken bu sorun ortaya cikabiliyor. Cunku zaten olmasi gereken butun hucrelerin 46 adet kromozomu olmasi; ancak bazilarinda bu olmasi gerektigi gibi degil. Iste bu durumda da kesinlikle pgt yapilmali; cunku dollenme sonucunda saglikli / sagliksiz seciminin yapilmai lazim.

Yani ilk durum sans isi, biraz da yasa bagli bir gereklilik. Ikinci durumda ise kesinlikle pgt secilmesi gerekilen bir yontem.

Ya bu arada daldim muhabbetinize; ama bugun cenem dustu kusura bakmayin :)

anladım, yaş pek çok şeyi etkiliyor vitamin içmem gerektiğine de ikna oldum artık :)

amin güzel dilekleriniz için de inşallah burada isteyen herkesin başına en kısa zamanda

Kızlar bağışıklık testi nedir,?yaptirmak istiyorum,gerçi doktorum gerek yok dedi ama ben bir dahaki transfer öncesi yaptirayim diyorum,nerede ve hangi bölümde gidip yaptiravilirim

O kadar detaylı ve guzel anlatmissinizki bizler için çok değerli fikirler mesela ben aylarca boşuna folik asit almışım,ve B12 bunların formları çok daha onemliymis yeni yeni sizlerin mesajlariyla öğreniyoruz. Simdiye kadar hiç K vitamini almadım onu da listeme ekleyeyim.

Beslenme hakkında geçenlerde bir makale okudum diyorki " vücut sağlıksız beslenmeye başladığında (paketlenmiş gıda,sigara,alkol, aşırı karbonhidrat vs.) İlk etkilenen üreme hücreleri olurmuş,vücut kendine bakamiyor doğacak bebege nasıl baksın gibi bir mantıkla ureme fonksiyonları en aza indirgermis,aşırı zayıflama veya aşırı kilo alişida buna dahil,tam tersi sağlıklı beslenme,doğru dozlarda ve doğru formlarda vitaminler kullanılması da üreme fonksiyonlarını iyileştirici özelliğe sahip o nedenle doğru beslenmek çok önemli.

Bu arada prp ile ilgili çoğu forumda yazdım burda da yazayım,Şubat ayında biz de Bülent hocayla görüştük ve direk yumurtan bitmiş prp yapmamız lazim dedi,adamın günahını da almayayim ama sırf yaptırmamiz için durumumuzun ne kadar kötü oldugunu anlatıp durdu hatta hiç unutmuyorum" senin tek yumurtan var bu diğer aylarda 4-5 olmaz " dedi,nihayetinde geçen ay 5 yumurtam toplandı 4 tane 5. Güne gitti, demem o ki düşünenler mutlaka başka hekimlere de danissinlar öyle karar versinler.

bu durumda pgt yapılmamış ama hasarlı emriyolar da zaten tutunamamış oluyor..mesela benim 3.gün emriyom 4 hücreli. doktor aslında kalitesi fragmantasyonu çok iyi ama yavaş geliştiği için orta kalite diyorum, 6 ya da 8 hücreli olmasını tercih ederdim dedi. Ame kaliteli ve umutlu olduğum bir emriyo dedi..

yani muhtemelen 5.güne zaten bu gitmeyecekti dondurmasalardı bile..PGT zaten yapılamayacaktı.. transfer edildiğinde de şansı yavaş olduğundan mükemmel değil..

hayırlısı tabi de benim işim gerçekten şansa kalmış sanırım :)

bakalım hayırlısı, şu aşamada

selam,

PRP konusunu ben anlamadım. yaptırdınız değil mi sonuç olarak? ve sonra 4-5 tane çıktı yumurta?

peki kaçıncı ay çıktı?

Hem d hem k2 vitamini bir arada olan venatura marka damlayı tavsiye ederim. n11'den alabilirsiniz. Ben memnun kaldım. 1 ayda 23'ten 35'e çıkmıştı d vitaminim. Değeri arttırmak için 10 kilo başına 2 damla kullanacaksınız.
50 kiloysanız günde 10 damla. 60 kiloysanız 12 damla. 70 kiloysanız 14 damla.

Turkiye'de benim anladigim cok fazla urun yok benim belirttigim standartlarda Omega3 veren; ama su ikisini tavsiye edebilirim. Kullanan arkadaslar da vardir sanirim.

Omega3 icin, su urunden gunde 3-4 tane:
EFA One - Yüksek Doz Omega 3 - New Life
EFA One - Yüksek Doz Omega 3 ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bizimle ile irtibata geçiniz.

www.newlife.com.tr
Ubiquinol, su urunden gunde 4 tane;
CoEnz QH - Aktif KoEnzimQ10 - New Life
CoEnz QH - Aktif KoEnzimQ10 ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bizimle ile irtibata geçiniz.

www.newlife.com.tr

Prp konusuna da cok takilmayin artik; dediginiz gibi olan olmus. Degistiremeyeceginiz seyler icin uzulmenin anlami yok su asamada. Umarim ki hasarsiz bir sekilde atlatmissinizdir ve daha cok umarim ki aslinda bu yonem kanitlansin ve kadinlara bir faydasi olsun. Sadece su asamada bence insanlara temkinli yaklasmayi salik vermek en dogrusu...

Embryo genetigi de oyle dusundugunuz gibi sayiyla veya embryo kalitesiyle ilgili degil kesinlikle. Bakin benim gecen sefer tutan 5AA kalitesinde embryomda bebeklerim down sendromlu cikti (bu test olmadan yaptirdigim transferdi). Teste gonderdigim iki embryomdan biri 5BC embryom saglikli geldi, digeri 5AB. Yani o kalite dedikleri sey, embryo genetik testi icat edilmeden once cok onemliydi. Su anda yine bir gosterge eger pgt yaptirmiyorsaniz; ama pgt yapilan embryoda cok da farketmiyor benim anladigim. Ben bu sefer birini transfer ettirdim; cok sukur hamileyim. Zaten test yapilinca iki tane transfer ettirmeyin, cok buyuk ihtimalle ikiz oluyor; o da cok sagliksiz bir durum. Kulaga hos geliyor ikisi bir arada olayi; ama komplikasyonlari gercekten cok, lutfen ozenmeyin.

Hangi yolu secerseniz secin, insallah tutar bu sefer ve bebeginizi kucaginiza alirsiniz.

Beslenme konusu gercekten dediginiz gibi cok onemli. Maalesef doktorlarimiz koruyucu hekimlik konusunda cok egitimli degiller. Benim dusunceme gore en iyi doktor, hasta olmayi onlemeye calisan doktordur. Surekli kimyasal maddelerle sebep yerine sonuclari ekarte etmeye calisan degil...

Bulent Hoca icin ben de cok fazla konusmak istemiyorum; ama oyle seyler duyuyorum ki bana da ayni izlenimi uyandiriyor. Yani iki yumurtasi da ciksa 20 yumurtasi da ciksa, her onune gelene prp oneriyor. Bu da bana biraz kotu koku veriyor... Birkac hekimle gorusmeden gercekten bir karar vermek cok tehlikeli... Sonucta gercekten yumurtaliklara girip mudahale ediliyor; cok riskli bir olay...

Son düzenleme:

O hic belli olmaz. Yani demin yazdigim gibi 5AA kromozomal hata tasiyor olabilir; ama 5CC saglikli gelebilir. Bunu test yapmadan ya da yasayip gormeden goremiyorsunuz. O yuzden kac hucreli oldugu da kromozomal dogrulukla ilgili garanti degil.

Bir de su risk var ki sakin gozardi etmeyin: Bir embryo sagliksiz oldugu halde tutabilir ve ilerleyebilir; cunku yasamla bagdasan kromozomal sorunlar var (Down, Edward sendromlari gibi). Bu olmasi muhtemel en kotu senaryo aslinda. Dusunenize, transferiniz tutuyor, uc dort ay geciyor; sonra genetik testte bebeginiz down sendromlu cikiyor.
Tanri kimseye boyle bir sey yasatmasin dilerim. Insan nasil karar verir?

selam,

PRP konusunu ben anlamadım. yaptırdınız değil mi sonuç olarak? ve sonra 4-5 tane çıktı yumurta?

peki kaçıncı ay çıktı?
Hayır yaptirmadim,eşim başka doktorların fikirlerini alıp öyle yapalım dedi,biz de bahçeci ve memorialle görüştüm nihayetinde memorialde başlamaya karar verdik.
Benim zaten en az 2-3 ortalama 4-5 yumurta görülüyordu ama Bülent hoca tek yunurtan var dedi,adamin günahını almak istemem ama belki de prp yaptıralım diye bu kadar olumsuz konustu.

Çok teşekkür ederim bu markayı biliyorum mutlaka deniycem:))

Iki merkez de prp konusunda olumlu gorus belirtmezler beni bildigim zaten.
Sen bir de bagisiklik testini sormustun demin, bulamadim; ama Bahceci yapiyordu bu testi hatirladigim kadariyla. Bazi kadinlarda dogustan gelen hucreler var, bunlar rahimde olusan embryoyu yabanci olarak algiliyor ve oldurmeye calisiyor. Bunlara 'natural killer cells' diyorlar. Iste bunlarin olup olmadigini anlamak icin yapiliyor bu test. Adini hatirlamiyorum; ama bir sor merkeze.
Eger daha once tutup ilerleyen hamileliklerin varsa bence gerekli degil; benim doktorum gereksiz demisti. Saniyorum bu hucreler direk tutunmayi engelliyor embryoyu oldurdukleri icin...
Yani tabi yanlis hatirlamiyorsam ya da baska birseyle karistirmiyorsam boyleydi...

Daha önce gebeliğim olmuştu 9. Haftaya kadar,belkide ondan gerek gorulmedi.
Evet bahçeci de guvenc beyle gorusmemde prp sormuştum,etkinliğine inanmadigini söylemişti ama ne hikmetse iki ay sonra kendileri de yapmaya basladilar,yani çok garip insan inanmadigi şeyi neden hastalarına uygular ki bunda bir kaç sebep görüyorum;
1. Belki de ise yarayacak deneyelim ne kaybederiz.
2 ticari kaygilar
3 hastaların istemesi

Umarım yaptıranlar çok güzel sonuçlar alırlar.

Bahceci benim anladigim kadariyla ticari kaygilardan basladi; o kadar cok sorup yapmadiklarini ogrenince baska klinige giden var ki... onlari da anliyorum, en nihayetinde bir ticarethane orasi. O sebeple her klinigin ya da doktorun her onerdigine hemen atlamamak lazim.
Ama Guvenc Bey su anda bile yapmaz eminim; zaten o sebeple ben kendisine cok guvenirim; klinik, politika geregi onerse bile bazi seyleri yapmiyor kendi inisiyatifiyle dogru bulmadigi icin. Isterseniz gidin bir sorun hocam bana prp yapar misiniz diye ☺

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…