Ancak bir alışkanlık kazanma sürecinin başlangıcında neler yaşandığını bilmek bana devam etmem için güç verdi. Bu süreç aynen bir uzay aracının havalanmasına benzer. Başlangıçta çok fazla enerji harcanır. Ancak uzay aracı atmosferi geçip uzayın derinliklerine doğru ilerlediğinde artık eskisi gibi enerji harcamaz, bir anlamda boşlukta süzülür. Bu nedenle bir alışkanlığı kazanmak başlangıçta bizi çok zorlar. Bu herkes için geçerlidir ve normaldir. Bir süre sonra da herhangi bir çaba ve irade harcamadan yapmaya başlarsınız.
Eğitimlerimde katılımcıların hayatlarında bir değişiklik yapmaya çalışırken hep dile getirdikleri bir konudur bu: “Çok zorlandım, bana göre olmadığını düşündüm ve bıraktım.” Halbuki çok zorlanmak doğru yolda olduğumuz ve devam etmemiz gerektiğinin bir işaretidir.
..................................
İrade sınırlı bir kaynaktır. Bir örnek verelim: Diyelim ki o gün çok istediğiniz halde kendinize engel olup beğendiğimiz ayakkabıyı satın almadınız. Çünkü ihtiyacımız yoktu ve evde aynı modelden 9 tane daha ayakkabınız vardı. Eğer iradenizin toplamını 100 birim ile ifade edersek, diyelim ki 70 birimini buraya harcadık artık 30 birimlik bir iradeniz kaldı. (Ne kadar irade harcadığımız gelen dürtüye ne kadar direnç gösterdiğimize göre değişiyor) Artık o gün kalan 30 birim irade ile (eğer alışkanlık haline getirmemişsek) hem spor yapmamız, hem tatlı yemeye karşı koymamız, hem ekmek yemememiz çok zor. Hele bir de stresli ve yoğun bir gün yaşıyorsak…
Yapılan araştırmalar çok net gösteriyor ki; kendimize bir konuda söz verip o sözü tutmadığımızda irade büyük ölçüde zayıflıyor. Bir sonraki dürtüye karşı artık çok daha kolay irademize yeniliyoruz. Beynimiz kendimize verdiğimiz sözleri tutmadığımızı bir kere anlarsa, sonrasında bizim hiç bir sözümüze güvenmiyor.
Eğer herhangi bir konuda kafanız karışmış ve bir türlü harekete geçemiyorsanız, en büyük etkiyi yaratacak tek şey nedir diye sorun. Ve ona odaklanın. Bir kitap okudunuz ve bu kitaptan hayatınıza dahil edeceğiniz tek şey nedir diye sorun. O gün işiniz ile ilgili kafanız karışık bugün yapacağım ve en büyük etkiyi yaratacak şey nedir diye sorun. Sağlığınızı düzeltmek için hemen yapmaya başlayacağınız tek şey nedir diye sorun. Bu tek iyi şey pozitif bir sarmal yaratacak ve başka iyi şeyleri de yapabilmenize yer açacaktır. Örneğin ben şeker yemeyi bırakıp ilk ay 3 kilo verdikten sonra egzersiz yapmaya tekrar başladım.
Sizin bu yazıdan hayatınıza geçireceğiniz tek şey nedir?
..........................
Hakan gokbayrak