• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

4 yaşındaki bir çocuğun aylık masrafı nedir?

Adamın ikinci karısı mı ki? Aklımdan geçmedi değil ama eski konuları varmış.

Ya bilmiyorum ben komşumun torunları var anneleri bırakıp gitti baba dünya iyisi onlara bile mutlu etmek için neler yapıyorum insan kendi canına böyle düşünmez ama abimin hayatı demez ya

90 tlye aldığım çok parçalı plastik Hayvan figür oyuncak 400 tl
Kizda oynar erkekte sever yaşı yok sıkılma ihtimali yok bozulmaz akmaz kokmaz.
Hadi 400 tl ye görüp anında alalim hangimize mantıklı gelir
oyuncak da lüks oldu.2. el uygulamalar var allahtan da çocuklara aileleri bir kaç bir şey alıyorlar .yoksa hiç oyuncaksız büyüyecek çoğu.

mönülerin fiyatı her hafta değişiyor avm de.çocuğun servisi yüzde doksan zam yaptı mecbur vereceğim.eskiden ayda 3000 tl yi savurarak harcardım bitmezdi.artık bir elbise 700 800 tl olmuş.lcw de bile 250 300 .eşofman altı yeni sezon 250 tl idi geçen hafta.çocuk hırkası 200 tl.nasıl alsın dar gelirliler?
Geçende arkadaşım geldi bir hafta tatil yaptık. Halamın yazlığında kaldık. Arkadaşım gelmeden bir mayo, bir plaj elbisesi, bir elbise, bir sandalet aldım. Lcw ve Colin’s aldığım mağazalar, 1.000₺ gitti. Penti’de fiyatlara bir baktım sadece mayo 600’dü. Ben 250’ye aldım. Kıstığında bile yeterince kısılmıyor. Konaklamaya para vermediğimiz halde ikişer bin lira harcadık. Lüks mekanlara gitmedik, denize halk plajında girdik, sitenin havuzuna girdik. Tek ekstra harcama sayabileceğim şey kitap alışverişi yaptık. O da kişi başı 150 bile değil.

Kupon vardı, pazartesi günü 55₺’ye yediğimiz Burger King menüyü cuma günü 70₺’ye yedik. Ailemi yemeğe götürmek istiyorum dönmeden, dürümle diye bir yerden dürüm yiyip çok beğendim geçende, babam da sever öyle şeyleri, üç kişi gidip yiyelim desek 210₺ içeceği patatesiyle. Şiş piyaz severiz ona götürsem 400₺’den aşağı çıkamayız 😂. Sözde çalışıyorum artık, durumumun iyi olması lazım ama yok 😂😂.

Son düzenleme:
az önce ayakkabı dediniz ayakkabıya baktım
bot çizme sandalet filan tamam benim de.. çok kullandığım sporlarımı 10 senedir giyiyorum, bunların şaftı kaydı... aslında almak vardı kafamda.
skechers olan 1800 olmuş lacoste olan da 2500 olmuş. -eski sezonları, yeni sezonlarına bakmadım. almıyorum ayakkabı filan. sandaletten sonra direkt bot giyecem.

zamanında bol bol kıyafet ayakkabı çanta almıştım neyse ki...
eskiden karbon ayakizi, tüketim fazlalığı sebebiyle kendime çok kızıyordum. şu anda iyi ki almışım diyorum.

benim büyük yeğen her 2 aileden ilk torundu...o kdar bol almıştık ki herşeyi montlar filan, l kadar bebeye, y.dışa giden ona özel 1 çanta kıyafet vs. getiriyordu (görmemişin yeğeni olmuş)
o zaman da diyordum biz bu işin şeyini çıkardık da neyse, olsun bakalım diye..

araya korona girdi bir yerlere gitmek-gelmek problem oldu
üstüne 2. bebe oldu
1 senede aldığıımızı 4 senedir 2 çocuk giyiyor :KK70:

memleket insanı hiçbir şeyi alıp kenara koyduğuna pişman etmedi yani, kısacası!
Çok yakın bir arkadaşımız var, evli çift. Ben de erkek arkadaşımla evlilik düşünüyorum. Arkadaşımızın eşi hamile. Alırken hep sizin olunca size de veririm, iki aile toplam dört çocuğu bunlarla büyütürüz diyor 😂😂. Çevresi de çok heveslenmiş, çocuğun ilkokula kadar kıyafete ihtiyacı olmaz diye geyik yapıyoruz 😂.

Çok yakın bir arkadaşımız var, evli çift. Ben de erkek arkadaşımla evlilik düşünüyorum. Arkadaşımızın eşi hamile. Alırken hep sizin olunca size de veririm, iki aile toplam dört çocuğu bunlarla büyütürüz diyor 😂😂. Çevresi de çok heveslenmiş, çocuğun ilkokula kadar kıyafete ihtiyacı olmaz diye geyik yapıyoruz 😂.
kolej çocuklarına herkes haldır haldır 2. el okul kıyafetleri alıyor.kolej böyleyse devleti sen düşün

Siz de cok abarttiniz yok etmis sutmus meyveymis. Önce Şükür.
512E3606-B408-4564-B783-DA0933A657E0.webp

Bakamiyorlar zaten. Cevremde var asgari ucretli bir de cocuk yaptilar faturalarini aileleri ödüyor, mutfak masrafi yardimi yapiliyor devamli. El birligiyle bir sekilde gecinilmeye çalişiliyor.
Bizim de yakınımızda vardı öyle bir çift. Kirasını erkeğin ailesi ödüyordu, arabayı kendi ailesinden kullanıyor. Çocuk yaptılar, yine aileler dahil oldu, çocuğa baktılar masraflarını karşıladılar. Yeni boşandılar, kadın ailesinin yanına döndü. Çocuğa anneanne bakıyor. Baba da aynı buradaki gibi ayrı ev tuttu, ailesinden 15 dk mesafede. Yine ailesi ödüyor kirasını aidatını faturasını. Nafaka vs ne ödeniyor bilgim yok. Yorumumdaki erkek kişisi kuzenim.

Hadi eeeeen ucuzundan anaokulu bulundu diyelim, ki bu zamanda 2000 liraya anaokulu bulmak zor, oldu da bulundu, dediğiniz gibi sadece anaokuluyla bitmiyor, kıyafetleri marka almasa onları da pazardan aldı diyelim, bugün pazarda bile giyim ucuz değil, çocuk olduğu için alacağınız kıyafetlerde sentetik olmaması, akan pis boyalarla renklendirilmiş olmaması lazım, ayak yapısı bozulmasın, taban düşmesi, kemik çıkığı vs olmasın diye doğru dürüst ayakkabı almalısınız eh öyle bir ayakkabı da 50 liraya alınmıyor, bugün mevsim meyvelerinin bile kilosu 30 liradan aşağı değil, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için et, balık yiyecek, sebze meyve tüketecek.

Adam akıllı bir peynirin kilosu dahi 150 liradan başlıyor, et balık keza öyle, sebze meyve fiyatları ortada, hani bu çocuğun diğer harcamaları?
Çocuk büyük insan gibi değil ki, oyuncak ister oyuncak fiyatları malum, bir spora yazdırsanız, bir müzik aletine merak salsa, annesiyle dışarıda hiçbir şey yapmadan gezse dışarıda bir yemek yemesi bile masraf.
Aynen katılıyorum. Oğlum 4 yaşında scooter istedi arkadaşında var,eli yüzü düzgün ortalama bir scooter aldım 500 lira(doğumgünüydü hediye oldu) 2000 lira belki daha pahalısı da var bu arada. Hadi herşeyin ucuzunu alalım desek yine olmuyor. Yaz başında aldığım giysileri o kadar yıprattı ki fazla almadım,4 takım alt üst,yaz bitmeden belki 2 takım daha alacağım. Bir koşuyor düşüyor pantalonun dizi yırtıliyor, kirleniyor lekeleniyor ha bire yıkanıyor zaten kirlenip. Aldım bitti olmuyor birde ,çorap alıyorum evde koşturmaktan altları aşınıyor ben hayatımda böyle birşey görmedim. Kızım bu kadar eskitmiyordu asla giysilerini. Ben yazlık kışlık hep 2 posta alır oldum birde kalite bitmiş çocuk kiyafetlerinde,öyle taş gibi 3 çocuk büyütür durumu yok asla.
Beslenme zaten sıkıntı,kızım ton balığı seviyor mesela öğlen tam buğday lavaşa sarıp marulla yiyor,10 yaşında kilo almak istemiyor diye bencede sağlıklı nispeten ve 60 lira 3lü paket zeytinyağlı bir ton balığı. Oğlum kaju hastası ona kaju alıyorum fiyatı malum. Dışarı çıksak yemek yemesek 2şer top dondurma yanına su alsan 100 lira harcadık bitti.
Yemek yenince fiyatlar malum yine de arada istediklerinde,haftasonu çıkılıyor evde yapılamayacak döner vs yemeye.
Basketbol kursu sordum aylık 1000 liraya dayanmış fiyatlar,dedim okulda klüp dersi olacak zaten kalsın şimdi.
Yani artık adım atmak para. Kendinize almayıverirsiniz,bazi şeyleri yemezsiniz,giymezsiniz elinizdekini idareli kullanırsınız ama çocuğa alınıyor yani bu bir gerçek. Herkes bütçesi dahilinde cocuğunu kendi önüne alıyor ihtiyaçlar konusunda.
Bu kadincağız 3000 lira ile okul mu ödesin,servisi mi karşılasın,giyim kuşama mı,beslenmeye mi harcasın? Cocuğu eve mi kapatsın,sokakta 2 top dondurma,arada bir yemek yedirmesin mi ayda alemde bir?
Bilemiyorum bunun sorgulanması çok tuhaf manasız geldi bana. Ne kadar yeter diye. Oturup kimse çetele tutmuyordur anne /baba olarak ama en temel harcamalara bakınca çocuga ödenenler öne çıkıyor ne harcadım ben diye düsününce. Kart ekstreme baktım az evvel,kızımın okul taksidi,spor ayakkabısı, oğlumun scooteri taksitli kısımda duruyor, kalanlar market,benzin,kendime eve eşya vb en ufak birşey yok halihazirda. Mesela mutfak şefi almak istiyorum ne zamandır,elim varıpta almadım bir tane,ha bire fiyatı artıyor,artik bu fiyatlara almam da daha diye düşünüyorum israf gibi geliyor bu pahalılıkta ama çocuğun ayakkabısı,montu vs küçülüp eskiyince eli yüzü düzgün bir tane almam gerek yani bu bir gerçek.
Kendi ile kıyaslıyor galiba konu sahibi çocuğu. İhtiyaçlarını öteleyebilir falan sanıyor.

Günde bir litre sütü içsem midem bulanır Kudra, empati yapıp hesaplayamadığım için sormak istedim :KK70:. Ben eve iki haftada bir 1 lt süt alıyorum o da bitmiyor. Açtığım günden sayıyorum 3 gün geçtiyse direkt çöpe gidiyor 😅. Artık 200 ml küçük süt alıyorum eve. En azından açıldı, bozuldu mu içilir mi derdi olmuyor 😂.
Çocuğun ictiği daha pahali ki.
Kızım küçükken o minik kutu sütlerden icerdi mesela sabah akşam 1er tane,1 litre sütten pahalıya geliyor. Birde küçük diye yogurt mayalıyım diyorsun süt alıp mayalıyorsun ,yazın dondurma muhabbeti var evde buzlukta dondurma bulunduruyorum ve külah alip veriyorum çocuklara. Yada bir sütlü tatlı yapıyorsun en basitinden paketli ürün yemesinler el altında olsun diye. Oglum kurabiye canavarı bisküvi yemesin diye tereyağlı kurabiye pişiyor bittikce. 1 litre süt nedir ki bunların yanında.

Çok şükür kedim az yiyor. 20 haziranda geldik, yaş mamayı saymazsam 1.300 kg Royal Canin daha bitmedi. Açık alıyoruz kilosu 85’ten, güvendiğimiz temiz petshop var. Eve de şubatta 4 kg paket almıştım 250’ye, o da daha bitmedi. Bim’de Friskies yaş mama buldum 4.5 ₺’ye, buzdolabına stok yaptım. Arkadaşımın kedisi bir haftada 1 kilo mama yiyor. Öyle olsaydı geçinemezdim 😂.

Yaş mama olarak schesir veriyordum. 85grami 20 tl civari oldu, şimdi arada proplan gourmet kariştiriyorum, vitamin her ay almiyorum ama o da gimcat marka oluyor 145 civari da o var. 🙄 Yaş mamalari kumunu vitaminleri detayli hedaplasam bence 1000lirayi geçer aslinda. 😂

İyi ki kreşe gitmiyor. 😬

Bizim de yakınımızda vardı öyle bir çift. Kirasını erkeğin ailesi ödüyordu, arabayı kendi ailesinden kullanıyor. Çocuk yaptılar, yine aileler dahil oldu, çocuğa baktılar masraflarını karşıladılar. Yeni boşandılar, kadın ailesinin yanına döndü. Çocuğa anneanne bakıyor. Baba da aynı buradaki gibi ayrı ev tuttu, ailesinden 15 dk mesafede. Yine ailesi ödüyor kirasını aidatını faturasını. Nafaka vs ne ödeniyor bilgim yok. Yorumumdaki erkek kişisi kuzenim.
Kirayi herseyi baskalari oduyorsa, kendileri ne oduyor🙄

ben evlenirken çeyrek altınlar 90 tl falandı 8 sene önce
150 tl ye dolu dolu market alışverişi yapardık :KK70:
kızımın bezi tek bir tanesi 50 kuruşa falan denk düşüyordu

8 sene çok değil ama alım gücüne fiyatlara bakarsak inanılmaz sanki 100 yıl öncesinden bahsediyormuşum gibi :KK70:
Evet üniversiteye başlarken, 2014’te, bana deselerdi ki mezun olup çalıştığında 10 bin lira maaş alacaksın. İnanmazdım 😂😂. Para iyice pul oldu. Öğretmen çiftin evine ek dersle birlikte ortalama 24-26 bin tl girer oldu. Ama hiç önceden düşündüğümüz gibi büyük paralar değil bunlar, asgari ücretin üstü, en düşük memur geliri haline geldi.

Aynen katılıyorum. Oğlum 4 yaşında scooter istedi arkadaşında var,eli yüzü düzgün ortalama bir scooter aldım 500 lira(doğumgünüydü hediye oldu) 2000 lira belki daha pahalısı da var bu arada. Hadi herşeyin ucuzunu alalım desek yine olmuyor. Yaz başında aldığım giysileri o kadar yıprattı ki fazla almadım,4 takım alt üst,yaz bitmeden belki 2 takım daha alacağım. Bir koşuyor düşüyor pantalonun dizi yırtıliyor, kirleniyor lekeleniyor ha bire yıkanıyor zaten kirlenip. Aldım bitti olmuyor birde ,çorap alıyorum evde koşturmaktan altları aşınıyor ben hayatımda böyle birşey görmedim. Kızım bu kadar eskitmiyordu asla giysilerini. Ben yazlık kışlık hep 2 posta alır oldum birde kalite bitmiş çocuk kiyafetlerinde,öyle taş gibi 3 çocuk büyütür durumu yok asla.
Beslenme zaten sıkıntı,kızım ton balığı seviyor mesela öğlen tam buğday lavaşa sarıp marulla yiyor,10 yaşında kilo almak istemiyor diye bencede sağlıklı nispeten ve 60 lira 3lü paket zeytinyağlı bir ton balığı. Oğlum kaju hastası ona kaju alıyorum fiyatı malum. Dışarı çıksak yemek yemesek 2şer top dondurma yanına su alsan 100 lira harcadık bitti.
Yemek yenince fiyatlar malum yine de arada istediklerinde,haftasonu çıkılıyor evde yapılamayacak döner vs yemeye.
Basketbol kursu sordum aylık 1000 liraya dayanmış fiyatlar,dedim okulda klüp dersi olacak zaten kalsın şimdi.
Yani artık adım atmak para. Kendinize almayıverirsiniz,bazi şeyleri yemezsiniz,giymezsiniz elinizdekini idareli kullanırsınız ama çocuğa alınıyor yani bu bir gerçek. Herkes bütçesi dahilinde cocuğunu kendi önüne alıyor ihtiyaçlar konusunda.
Bu kadincağız 3000 lira ile okul mu ödesin,servisi mi karşılasın,giyim kuşama mı,beslenmeye mi harcasın? Cocuğu eve mi kapatsın,sokakta 2 top dondurma,arada bir yemek yedirmesin mi ayda alemde bir?
Bilemiyorum bunun sorgulanması çok tuhaf manasız geldi bana. Ne kadar yeter diye. Oturup kimse çetele tutmuyordur anne /baba olarak ama en temel harcamalara bakınca çocuga ödenenler öne çıkıyor ne harcadım ben diye düsününce. Kart ekstreme baktım az evvel,kızımın okul taksidi,spor ayakkabısı, oğlumun scooteri taksitli kısımda duruyor, kalanlar market,benzin,kendime eve eşya vb en ufak birşey yok halihazirda. Mesela mutfak şefi almak istiyorum ne zamandır,elim varıpta almadım bir tane,ha bire fiyatı artıyor,artik bu fiyatlara almam da daha diye düşünüyorum israf gibi geliyor bu pahalılıkta ama çocuğun ayakkabısı,montu vs küçülüp eskiyince eli yüzü düzgün bir tane almam gerek yani bu bir gerçek.
Kendi ile kıyaslıyor galiba konu sahibi çocuğu. İhtiyaçlarını öteleyebilir falan sanıyor.
Sizler bana göre gençsiniz, 50 yaşındayım biz büyürken meyve-sebze sera vs değildi, zincir marketler, avmler yoktu, hayat daha ucuzdu geçim kolaydı, eh çoluk çocuk da her meyveyi 4 mevsim görmediği, çeşit çeşit oyuncak nedir bilmediği için 2-3 çocuk büyütmek de kolaydı ama şimdi öyle değil, dışarı bir çıkıyorsunuz çocuklar her şeyi görüyor.

Bugün eğer rahat yaşayabilecek bir gelire sahip değilseniz tek çocuğun masrafına bile yetişmek kolay değil.
Ben büyüttüm o yüzden kalem kalem çocuk giderlerini ezbere bilmiyorum artık, lakin okul fiyatları vb çevremde çocuk okutanlardan az çok biliyorum, bir dersane bile 60-70 bin olmuş, bugün TV’de özel üniversitelerin yaptığı zamları protesto eden çocukları gördüm, %200-300 zam yapmışlar, çocukların kimi mimarlık, mühendislik okuyor, aileler paniklemiş isyan ediyorlar haklılar da çünkü çoğu asgari ücretli ve ek iş yaparak çocuklarını okutmaya çalışan aileler, atıyorum 17 bin lira öderken yapılan zamla bir anda 55-60 bin lira ödemeleri isteniyormuş, insanların eti ne butu ne?
Göndermesin yollamasın denebilir, ki bunu demek de tuhaf olur doğrusu, çocuklar okurken okuldan mı alsın insanlar?

Yıllar su gibi akıp gider çocuk büyürken masrafları da artıyor, ortaokula, liseye giden çocuklara çocuğum sen büyüdün işe gir okul masrafını kendin karşıla mı diyecek aileler?
Scooter diyorsunuz, yarın telefon isteyecek, siz hep kendinizden kısıp çocuklarınıza harcayacaksınız çünkü başka türlüsünü yapmaya vicdan el vermiyor, istiyorsunuz ki çocuklarınız hiçbir şeyden mahrum kalmasın.

Hiç abarttığımı sanmıyorum çünkü kızıma bugüne kadar harcadıklarım ortada, benim gibi çocuk sahibi bütün ailelerin harcadıkları da ortadadır, bir çocuğa hamile kaldığınız andan evlendirdiğiniz güne kadar ki masrafınızla 1 ev 1 araba alırsınız, sadece okul masrafları bir servet zaten, doğum masrafı, doktoru, ilacı, bezi, maması, kıyafeti, oyuncağı, dersanesi, okul gezileri, aktiviteleri, ıvırı zıvırı, o’su bu’su derken bir de evlenirken nişanı, eşyası, takısı yardım ettiyseniz, 1 çocuk servet demek, dediğiniz gibi çocuğa harcanan göze gözüküyor hesap tutuluyor mu? Hayır hepsi sağlıklı olsun helali hoş olsun, dünyaya getirdiysek elimizden gelenin en iyisini yapacağız fakat çoğunluğumuzun demek istediği, doğdu tamam ver eline ekmeği, 2 tane penye bir ayakkabı da aldık mı tamamdır diyerek büyümüyor çocuklar.

Devletin zorunlu aşılarının dışında rota, menenjit vs aşıları yaptırayım deseniz, ki yaptırmak lazım 1 aşı yuvarlayarak söylüyorum 1000 lira olmuş, aşı bile 1000 liraysa daha söylenecek bir şey bulamıyorum vallahi🤷‍♀️

Doğru söylüyorsun mahkemelerimiz hep çocuk ve kadın lehine karar verirler, bunu herkes bilir... Mahkeme 750 dediyse, 750 dir.....bir kg süt 18tl, 18x30=540 TL sadece bir aylık süt masrafı....şunu bile hesaplayamayip mahkemeleri savunuyorsan umarım hayatın boyunca hiç mahkemelere işin düşmez deyip çekiliyorum....
Bende umarım işi düşer diyorum,Kendi tecrübe eder,mahkemelerden hayatın olağan akışına uygun olmayan ne kararlar çıktığını

dar gelirli değilim evime 25+ civarı giriyor valla yettiremiyorum.küçük şehirdekiler inanmıyorlar harcama kalemlerimize.sadece benzin masrafımız 3500 4000 .faturalar aidatla 2000 ini geçiyor o da yazın .kışın bir de yakıt var.düğünler var para takı vs alıyoruz.sağlık giderleri var.dışarda haftada bir iki de yersek ovvvv.yarı burslu okul 4000 taksidi 1800 servis 3500 kıyafet 5 6 bin de kitaba isteyecekler.kaskolar mtv ler giyim ayakkabı tatil masrafı günibirlik yakın ilçe gezisi dersen ucu ucuna bazen de borçla yaşıyoruz kartlara.ayda 1500 tl nafaka artı ayda 1000 1500 extra parayı baba ödemesin diyenlere hayretle bakıyorum o yüzden.başka bir gezegende yaşıyorlar galiba.kreşlerin bu sene ki fiyatlarına bir gidip baksınlar.tüm okullar kreşler zam yaptı yüzde yüz .

ayda 1500 tl nafaka
Ayda 1500 lira nafakayla çocuğa neler yedirilir, 2 günde 1 ekmek alırsanız 5x15=75 lira, 2 günde bir 1 litre süt 17x15=255 lira, 2 günde bir 1 kilo patates 10x15=150 lira, 2 günde bir 1 paket makarna 5x15=75 lira, haftada 1 damacana su 30x4=120 lira, sabahları süte ekmek doğrar yedirirsiniz, öğle ve akşam yemeklerinde patatesi haşlama, kızartma, yemek olarak dönüşümlü sunar yanına makarnayla takviye yaparsınız, hamurlar şişsin diye de suyu içirirsiniz, tüm bu giderler 675 lira tutar.
825 liraya ayakkabı, kıyafet, okul masrafı, oyuncak vb ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Ayda 1500 lira nafakayla çocuğa neler yedirilir, 2 günde 1 ekmek alırsanız 5x15=75 lira, 2 günde bir 1 litre süt 17x15=255 lira, 2 günde bir 1 kilo patates 10x15=150 lira, 2 günde bir 1 paket makarna 5x15=75 lira, haftada 1 damacana su 30x4=120 lira, sabahları süte ekmek doğrar yedirirsiniz, öğle ve akşam yemeklerinde patatesi haşlama, kızartma, yemek olarak dönüşümlü sunar yanına makarnayla takviye yaparsınız, hamurlar şişsin diye de suyu içirirsiniz, tüm bu giderler 675 lira tutar.
825 liraya ayakkabı, kıyafet, okul masrafı, oyuncak vb ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
maalesef öyle.eve badana yaptıramadım koltuğumun teli çıktı yenileyemedim okul masrafı ödüyorum.anne baba olmak kolay değil.bazen dışarda kendim yemiyorum sadece çocuğa yemek alıyorum.kuruyemişi çocuğa göre alıyoruz.çoğu ailede benim gibi yapıyor eminim.bizim annelerimiz de herşeyin iyisini bize yedirerek büyüttü.bu fedakarlık duygusu kalbinde olmayan erkek ya da kadın anne baba olmayı 2 kere düşünmeli.

Sizler bana göre gençsiniz, 50 yaşındayım biz büyürken meyve-sebze sera vs değildi, zincir marketler, avmler yoktu, hayat daha ucuzdu geçim kolaydı, eh çoluk çocuk da her meyveyi 4 mevsim görmediği, çeşit çeşit oyuncak nedir bilmediği için 2-3 çocuk büyütmek de kolaydı ama şimdi öyle değil, dışarı bir çıkıyorsunuz çocuklar her şeyi görüyor.

Bugün eğer rahat yaşayabilecek bir gelire sahip değilseniz tek çocuğun masrafına bile yetişmek kolay değil.
Ben büyüttüm o yüzden kalem kalem çocuk giderlerini ezbere bilmiyorum artık, lakin okul fiyatları vb çevremde çocuk okutanlardan az çok biliyorum, bir dersane bile 60-70 bin olmuş, bugün TV’de özel üniversitelerin yaptığı zamları protesto eden çocukları gördüm, %200-300 zam yapmışlar, çocukların kimi mimarlık, mühendislik okuyor, aileler paniklemiş isyan ediyorlar haklılar da çünkü çoğu asgari ücretli ve ek iş yaparak çocuklarını okutmaya çalışan aileler, atıyorum 17 bin lira öderken yapılan zamla bir anda 55-60 bin lira ödemeleri isteniyormuş, insanların eti ne butu ne?
Göndermesin yollamasın denebilir, ki bunu demek de tuhaf olur doğrusu, çocuklar okurken okuldan mı alsın insanlar?

Yıllar su gibi akıp gider çocuk büyürken masrafları da artıyor, ortaokula, liseye giden çocuklara çocuğum sen büyüdün işe gir okul masrafını kendin karşıla mı diyecek aileler?
Scooter diyorsunuz, yarın telefon isteyecek, siz hep kendinizden kısıp çocuklarınıza harcayacaksınız çünkü başka türlüsünü yapmaya vicdan el vermiyor, istiyorsunuz ki çocuklarınız hiçbir şeyden mahrum kalmasın.

Hiç abarttığımı sanmıyorum çünkü kızıma bugüne kadar harcadıklarım ortada, benim gibi çocuk sahibi bütün ailelerin harcadıkları da ortadadır, bir çocuğa hamile kaldığınız andan evlendirdiğiniz güne kadar ki masrafınızla 1 ev 1 araba alırsınız, sadece okul masrafları bir servet zaten, doğum masrafı, doktoru, ilacı, bezi, maması, kıyafeti, oyuncağı, dersanesi, okul gezileri, aktiviteleri, ıvırı zıvırı, o’su bu’su derken bir de evlenirken nişanı, eşyası, takısı yardım ettiyseniz, 1 çocuk servet demek, dediğiniz gibi çocuğa harcanan göze gözüküyor hesap tutuluyor mu? Hayır hepsi sağlıklı olsun helali hoş olsun, dünyaya getirdiysek elimizden gelenin en iyisini yapacağız fakat çoğunluğumuzun demek istediği, doğdu tamam ver eline ekmeği, 2 tane penye bir ayakkabı da aldık mı tamamdır diyerek büyümüyor çocuklar.

Devletin zorunlu aşılarının dışında rota, menenjit vs aşıları yaptırayım deseniz, ki yaptırmak lazım 1 aşı yuvarlayarak söylüyorum 1000 lira olmuş, aşı bile 1000 liraysa daha söylenecek bir şey bulamıyorum vallahi🤷‍♀️
Özel okullar konusu bambaşka bir başlık olur. Birde insanlara son dakika söylediler yatay geçis yapamıyorlar da,paşa paşa ödeyeceksiniz der gibi zoraki bir durum oluştu.
Arkadaşım kızını erken kayıt döneminde yazdırdı(3.sınıf ilkokulda,4ü de aynı okulda okusun mezun olsun diyerek)ödemelerini de geçen kış erkenden başlattı devam ediyor,geçen yanımda mesaj geldi artan maliyetler nedeniyle yemek ücreti zamlandı 3.000 lira daha yatırın diye. Artık mesajla para istiyorlar şaka gibi izahsız,yatırın diye.
Geçen sene de anaokulu/kreşlerde dönem ortasında fiyatlar zamlandı. İnsanlara sözleşmeye rağmen bu meblağları ödettiler. (Asgari ücret artıslarını bahane ettiler belkide haklılardır bilemiyorum ic işlerini)
Herkes fırsatçı,herşey pahalı.
Nasıl bir devir bu ben anlamıyorum.
Ben memur çocuğuyum,3 kardeştik annem ev hanımıydı ve biz hiç yokluk bilmedik ki. Az ama öz herşeyimiz vardı.
Bende çocuklarıma az öz alırım. İhtiyaç mı istek mi bakarım,ona göre ayarlama yapıp alıyorum, ihtiyaçsa ertelemiyorum ama istekse biraz erteliyorum bazen sabretmeyi de bilsinler.
Ailemde ihtiyaçlarımı hiç kısmazdı ,aynı ritüel devam ettiriyoruz.
Allah herkesin yardımcısı olsun gerçekten sadece karın doyurmak değil mesele zira çocuğun ruhunu,yeteneğini de beslemek gerekiyor. Ki bu şartlarda gerçekten zor yapabilmek.

Back
X