Arkadaşlar çocuğunuza gerçekten aylık 6 bin masraf yapıyorsanız siz ne yiyip içiyorsunuz cidden merak ediyorum ana babaya ne kalıyor geriye,? Ben yeni evlendim. Eşimde bende asgari ücretle çalışıyoruz. Evimiz kira gerçekten 6 bine çocuk büyütüyorsa bizim gibilerin çocukları nasıl oluyor
Bu yüzden bilinçli insanlar enine boyuna düşünmeden çocuk sahibi olmuyor. Bilinçsizce oluyorsa da çocuğun her şeyinden kısarak yaşamak zorunda kalınıyor muhtemelen. Siz de yeğeninizin beslenmesinden vs. kısılmasını istiyorsunuz sanırım.
Bakın üşenmedim ve internette bir diyetisyenin okul çağındaki çocuklar için hazırladığı örnek beslenme listesi üzerinden ve sanal bir marketteki en ucuz fiyatlar üzerinden bir hesap yaptım;
Kahvaltı
1 su bardağı süt - 4 TL
1 yumurta - 2 TL (organik vs değil)
1 dilim peynir - 4,5 TL
2-3 tatlı kaşığı bal/reçel - 10 TL (hakiki bal vs. değil)
Sebze söğüş - 8 TL (salatalık- domates)
Ara öğün
Meyve - 5 tl (ortalama bir fiyat belirlemeye çalıştım. şu an sözkonusu marketteki en uygun meyve şeftali ve kilosu 10 TL. Onu sayarsak tanesi 2,5 liraya falan gelir. Ama her gün aynı meyveyi yiyemez ki.)
Öğle
1-2 köfte büyüklüğünde et, tavuk, balık ( en uygun kıymadan iki köfte düşünsek 20 TL, tekli en ucuz ton balığı 10 TL )
1 kase yoğurt/ayran - 4 TL
Sebze yemeği -10 TL (en ucuz kabak vs gibi sebzeyi düşünürsek)
İkindi
Meyve - 5 TL
1 dilim kek - 5 TL (üstelik ev yapımı bile değil, paketli gıdayı temel aldım)
Akşam
Çorba - 10 TL
Etli sebze yemeği- 20 TL
Yoğurt/ayran -4 TL
Salata: 15 TL (sadece iki üç malzemeden bahsediyorum)
Gece
1 bardak süt - 4 TL
Bakın, hiç biri de öyle organik vs değil. En düşük kalite gıdaları esas aldım, en ucuz meyve sebzelerin yedirildiğini varsaydım. Üstelik anneler kesin itiraz eder, çünkü porsiyon vs. hesaplarından da anlamıyorum. Ekmek, makarna, pilav, yağ pişirme maliyetini de tam olarak dahil edemedim. Bir avuç kuruyemiş eklesek o da size en az 20 TL.
Günlük 150-160 TL eder. Aylık 4,500 TL sadece beslenmeye gider.
Tabi daha kaliteli, organik gıdalar alınırsa farklı, çocuk sadece ekmek/makarna ile beslenirse farklı olacaktır.
Not: Beslenme tavsiyesi değildir. Aşağı yukarı bir hesap yapmaya çalıştım. Anneler hatalarımı düzeltebilir.