Abim birkaç sene önce anlaşmalı boşandı ve yengem maddi olarak abimi çok darlıyor. 4 yaşında bir oğlu var. Ve sürekli çocuğun çeşitli ihtiyaçlarını göstererek nafakanın harici ekstra paralar istiyor. Yengem hemşire. Ailesinin yanında yaşıyor. Abim memur. Kirada yaşıyor ve boşandıktan sonra kurduğu bekar evinin eşyalarının taksidi bile bitmedi daha ve çok üzülüyor masrafları karşılayamayınca. Ama bana soracak olursanız vicdani olarak yıpratmak ve para koparmak için yalan söylüyor. Abim annemden ve benden para talep ediyor . Biz de yengemin çocuğu kullandığını bir çocuğun o kadar masrafının olamaycağımı olsa bile bu devirde kısması gerektiğini söylediğimiz için bizi vicdansızlıkla suçladı. Benim de çocuğum olmadığı için anlamıyormuşm. Sizlere soruyorum 4 yaşında kreşe giden erkek çocuğunun aylık masrafı ne kadardır? Bizden talep ettiği aylık 3 bin tl. 3 de ben harcıyorum diyor. Bir çocuğun aylık masrafı 6 bin olabilir mi? Olabilirse 2 -3 çocuk olsa nolurmuş
4 yaşına 2 ay kalmış yeğenim var anadoluda küçük bir yerde kreşi (özel okul kreşi) 3 bin lira
belki daha uygun kreş vardır ama tam gün + servis alıp bırakıyor derken böyle. anne çalışırken tam gün olmayan yer olamıyor.
babaannesinin bahçe evi var (bir de küçük kardeşi var, ona babane -dede bakıyor) misal h.sonu bahçe evine gidiyor orada havuz yapıyorlar, bahcede oyalanıyor -demek istediğim şu AVMsi filan olmayan bir kent, çocuk etkinlik olarak okulda yapılanları, bahçe evini, köye tarlaya gitmeyi keçileri kuzuları ördekleri biliyor, giderlerse de otel tatili ekstra. şehirde havuz mavuz yok. tiyatro filan olursa da onlar uygun oluyor. çocukları dedeye götür getir filan işlerini tabii arabayla yapıyorrlar öyle yolu benzini filan zaten hesaplayamam.
neyse bu çocuk annesini markete sokup bi sürpriz yumurta bi minik oyuncak bir şey aldırmadan eve girmiyor. h. içi her gün bu neredeyse.
yemek seçiyor o yesin diye evde börek veya köfte yapılıyor- bunları yiyor çünkü. çocuklar bir de paket içecek çok içiyor maalesef (meyveli süt filan). yemek seçiyor diye kuruyemiş filan çok veriyorlar bari onu yesin diye.
marka giymez, olağan bir çocuktan fazla bir hastalığı ekstra bi sağlık masrafı yok. özele gitmiyorlar normal devlet hastanesinde doğdu. akülü arabasını bisikletini filan biz alırız.
kreş bu sene sanmam ki 4 binden az olsun, geçen sene 3 tü. o da senelik peşin veriyorlar diye.
günlük masrafı sanmıyorum ki 50 liradan az olsun. 30x 50 1500 yapar.
e üst baş, hastane ilaç, evde yapılan kitap boyama....hepsi masraf. daha benim aklıma gelmeyen neler var kim bilir. 6 binin içinde lüks bir şey olmaz kısacası. normal çocuk masrafı.