türkçe bilmeyen çocuklara nasıl türkçe öğreteceğim hem de o yaşta onu düşünüyorum... Herşey belirli illeri baz alınarak yapılıyor şöyle bir doğu ve güneydoğuyu baz alarak yapsalar...
05:50 de sabahçılar ders başı yapacak öğleciler yani bu 1-2-3-4. sınıflar 7:30 da dersten çıkacakmış nasıl gidecek o çocuklar karanlıkta. Güneydoğuda kuyu varsa (suyun bulunduğu yer) ev orada oluyor nasıl gidecekler hiç düşünüldü mü bunlar acaba. Sabahçı olab öğrenciler okula uykulu gelmeyecekler mi acaba? ve bir sürü acabalar bitmek bilmez. Beni konuşturmayın doluyum zaten....
sözün bittiği yerdeyiz hep batı örnek alınır ama batının imkanları bizlere ve öğrencilere verilmez.bu ülkenin heryerinde çocuklar sıcak servislerle okula taşınmıyor...ben de karadeniz kırsalında çalıştım ki nüfusun büyük bölümü köylerde yaşar, en yakın ev birbirine 500 m uzaklıktadır...çocukların bir kısmı şanslıdır evinin önünden taşınır okula, ama büyük kısmı servise inebilmek için kar, kış, yağmur çamurda saatlerce yol yürür...5 buçuk yaşında bir çocuk... o zorlu yollardan bir başına aşacak, okuluna ulaşacak sonra ondan yetişkin gibi okulda tüm ihtiyaçlarını kendisinin karşılaması beklenecek...bilemiyorum
benim minik tam 5.5 yaşında 15 günle yakalandık ve rapor aldık. anasınıfına devam içim de çok rahattı. Ta ki seminerler için okula gidene kadar. Öğrendim ki okul küçük yaşlarla büyük yaşları ayıracakmış. Müfredat çok hafiflemiş. 1. dönem sadece 2 harf var ve 10 a kadar sayılar.Sınıf mevcutları 15-20 arası 4. ve 5. sınıfın öğretmenleri 1 e döndüğü için. seneye yaş grubu ayrımı olmayacak bu müfredatla sıkılır mı acaba bilmiyorum. Ama öte yandan öğretmenleri eğitime alıyoruz dediler de 66 ay minişlerle ilgili tek birşey öğretmediler. Kafam karışık. Yarın okullar açılıyor ama kalbim hiçbirşekilde rahat değil. Sanırım anasınıfına devam.
benim çok kafamı karıştıran bişey var belki seminerde bahsetmişlerdir ya da birileri sormuştur...bilemiyorum açıklandı mı, ben mi kaçırdım...
şimdi 66 aylık bir öğrenci 1. dönemi 2 harf ve 10 a kadar saymayı öğrenerek kapatacak...ama sene sonunda 1. sınıfı bitirmiş olacak...peki diğer büyük grupta normal 1. sınıf müfredatı mı uygulanacak yoksa onlara da mı 1. dönem 2 harf ve 10 a kadar sayma öğretilecek...yani 1. sınıfın sonunda iki yaş grubu da aynı seviyede mi olacak...öyle olacaksa bunu iki ayrı müfredatla nasıl sağlayacaklar...eğer öyle değilse yani aynı müfredat olacak aynı seviyede bitireceklerse 1. sınıfı büyük öğrencler harcanmış olmayacak mı?? bu çocuklar temel eğitim denen ilk 4 yılı bitirdiklerinde ne seviyede olacaklar...iki ayrı seviye mi olacak ortaokula bu şekilde mi başlayacaklar...yani küçük yaş grubu ve büyük yaş grubu şeklinde...
bunu bilen anlayan çözen varsa lütfen bir zahmet beni aydınlatır mı ....müfredat hafif, çocuklara yaşına göre müfredat uygulanacak dendi kimse ne olduğunu bilmiyor ve yukarıda bahsettiğim konularda kocaman kocaman soru işaretleri var, nasıl bir eğitim sistemimiz olacak...birileri aydınlattı da ben mi kaçırdım?????
Büyük yaş grubuna uygalanacak ayrı bir müfredat yok. Tek müfredat yani. Kademeli olarak bütün sınıfların müfredatı değiştirileceği için her sene ayrı müfredat hazırlamalrı gerekirdi ayrı hazırlasalardı. Şimdi ben 2. sınıf müfredatı seneye nasıl olacak merak ediyorum. Büyük yaş grupları her sene sıkılmak durumunda kalmaz sınıfta inşallah. Zaten şöyle de bir durum var arkadaşlar her okul bu yaş ayrımını yapmıyor homojen dağıtım yapan okullar da var malesef. Bu tür okullarda çocuklar hepten harcanacak. Şu iki seneyi bir atlatsak herşey yoluna girer sanırım.Öğretmen olarak bu sene birleri okutmayacağım için seviniyorum Allah kuzucuklarımızın yardımcısı olsun.
merhaba ben eğitim fakültesi öğrencisiyim şuan üniversite bazında hocalarımız dersleri ne şekilde değiştireceğini bilemiyor. onlar da şaşkın oyun dediğimiz kavramın dozu çok önemli sonuçta. biz bu kadar zorlanıyorsak çocuklara ne kadar verimli olabileceğiz bilmiyorum. yeğenim okula başlayacak yarın çok üzülüyorum ya arada kaybolup giderse diye. çünkü sınıfında ondan büyük çok öğrenci varmış. umarım hepimizi yanıltacak kadar iyi bir yıl geçirir tüm çocuklar ama sanmıyorum, zira altyapısı olmadan bir sistem bana pek başarılı olacak gibi gelmiyor.
çok doğru söylüyorsun altyapısı olmadan, önce pilot uygulamalarla artı eksilerini görmeden uygulanan hiçbirşey başarılı olamaz...bilemiyorum ama kimsenin hatta işin içindekilerin (eğitimcilerin) bile hakkında bişey bilmedikleri bir sistem nasıl başarılı olur, mümkün müdür böyle birşey ???
fiziksel olarak okullar hazır değil , donanım yok, daha da önemlisi çocukları eğitecek öğretmenler hazır değil...
arada nesiller heba oluyor ...
bazı çocuklar anasınıfına gidemeden okula başlayacak. bu sebeple öz bakım becerilerini tam kazanamamış olabilirler. şimdi düşünüyorum sınıfta 5.5 6 7 yaşında çocuklar olacak. Bazı becerileri tam kazanamamış çocuklar örneğin altına kaçırabilir ve ya tuvalete yalnız gitmekte zorlanabilir. Bu beceriyi kazanmış büyük çocuklar diyelim bunlarla dalga geçecek malum okulları biliyorsunuz arkasından türlü türlü isimler takacaklar. e bunlar olmuyomuydu deseniz hakılısınız. ama bir sınıf içinde yaş aralığı genişleyince bunlar çok artacak gibi geliyor bana. e öğretmen 40 dk içinde hem bu çocuklarla uğraşacak hem ders anlatacak.bunlar size çok ayrıntı gelebilir ama kişilik gelişimi için bunlar anahtar şeyler. bir nesil içinde iki zıt kutup ezenler ezilenler olacak gibi. ben psikolojik danışmanlık okuyorum bu yüzden bu tarz şeylere daha çok üzülüyorum. evet belki matematiği öğrenemeyecek onu telafi edebilir ama bazı şeylerin telafisi olmuyor. çok üzülüyorum çocuklara bir an önce mesleğime başlayıp hepsine destek olmak istiyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?