Çalışan anne adaylarına bir sorum olacak; bugün İnsan Kaynakları ile görüşmem vardı. Orada hamilelik izni olayını da sordum. Prosedürün değiştiğini iletti. Yani 18 hafta doğum izni var sonrasında sırasıyla 6 ay ücretsiz izin / yıllık izinler / süt izni diye gidiyor dedi. Doğum izni sonrası süt iznini kullanmak istesen olmuyor öncesinde muhakkak ücretsiz izin ve yıllık izinleri kullanmış olman lazım dedi. Bu uygulama özel sektör için mi geçerli yoksa devletin bir kuralı bilen var mı?
6 ay ücretsiz izni seve seve kullanırım. Sonra da diğer izinleri, çocuklar rahatlıkla 1 yaşını geçer çok da güzel olur ama yöneticilerim bana kullandırmazlar ki bu kadar uzun izni
![Pensive face :pensive: 😔](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f614.png)
onlar en fazla 6-7 ayda dönmemi bekliyorlar.
18 hafta sonrasinda ise donerseniz her gun sut izni belirttiginiz saatlerde kullandirilir. Maksat kesintisiz sut saglamak oldugu icin sut izinlerinin birlestirilip toplu kullandirilmamasi gerekir (ozel durumlarda, ornegin; ulasim ile ilgili sorunlar var ise haftada 1 gun ya da 2 yarim gun olarak birlestirilebilir)
Ikinci yol; 18 hafta sonra ise doner 2 isgunu fiilen calisirsiniz, ardindan yillik izninizi bitirirsiniz (İzinler birlestirilemedigi icin 2 gun calistiniz) sonra ise doner gunluk sut izni ile devam edersiniz
Ucuncu yol; 18 hafta sonra, ozelde 6 aya kadar, kamuda 2 yila kadar ucretsiz izniniz baslatilir (bildirim yaparsaniz erken donus imkaniniz var) sonra sirasi ile ucretli yillik izniniz kullanildiktan sonra gunluk sut izni ile ise donersiniz..
Uzun yaziyorum kusura bakmayin; is kanununa gore uygulama da adim adim şoyle;
1) Doğum Raporu:
16 hafta (çoğul gebelikte 18 hafta)
2) Ücretsiz İzin:
Doğum sonrası 6 aylık süre içinde, 6 ay bitene kadar maksimum 6 ay olarak kullanılır. Doğum raporu bitiminde hemen de başlanabilir, dilerse çalışmaya başladıktan sonra da bu izin kullanılabilir. Yarım çalışma yapıp ardından ücretsiz izin de kullanılabilir.
Yarım Çalışma: 1. çocukta 60 gün, 2. çocukta 120 gün, 3. çocukta 180 gün, çoğul gebeliklerde bu sürelere 30 gün eklenerek, engelli çocukta ise 360 gün süreli yarım çalışma yapılabilir. Yarım çalışmaya doğum raporu bitiminden sonra başlanabilir. Ücretsiz iznini kullanan bir işçi de doğum sonrası 60/120/180/+30/360 günlük süreleri geçirmediyse, ücretsiz iznin bitiminden itibaren kalan süre kadar yarım çalışma yapabilir. Örneğin, 2. çocuğu için 2 ay ücretsiz izin ardından yarım çalışma yapmak isteyen bir işçi düşünelim. Yarım çalışma için normalde 180 gün yarım çalışma süresi uygulanabilir. Fakat bu işçi 2 ay (120 gün) ücretsiz izin kullanımını sonrasında, kalan 1 ay/60 günlük süre için yarım çalışma yapabilir. Yarım çalışma süresince süt izni hakkı uygulanmayacaktır.
Yıllık İzin: İşçiler, varsa birikmiş yıllık izinleri, doğum izinleri sonrasında bu izinleri de kullanmak isteyebilirler. Yıllık izin tamamen işçinin talebi-işverenin onayı ile gerçekleşen bir izindir. Toplu yıllık izin kullanmak isteyen işçi, bu izni dilerse doğum raporu bitiminde, dilerse yarım çalışma sonrasında, dilerse de ücretsiz izninden sonra talep edebilir.
3) Kısmi Çalışma:
Ebeveynler kısmi çalışmaya geçiş süresini ve sonrasında tam zamanlı çalışmaya dönüş zamanını kendisi belirler. Bu doğum izinleri kullanıldıktan sonra kullanımı tercih edilen bir izindir.
4) Toplu Süt İzni:
Kullanımı her ne kadar yasal olmasa da, işverenler ve işçilerin anlaşarak uyguladığı bu iznin kullanımı sadece fiili çalışma süreleri için verilmelidir. Bu nedenle toplu olarak kullanılacaksa, işçinin tüm doğum izinleri bittikten sonra, çalışmaya başlayacağı süreden itibaren çocuğu 1 yaşına gelene kadar olan çalışma günleri üzerinden işçiye verilmelidir. En son kullanılacak izindir. Bu iznin işçiye günlük olarak verilmesi gerektiğini, toplu olarak kullanımının yasal olarak bir geçerliliği olmadığını da tekrar hatırlatmak isteriz.