2020 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğinizin / Bebeklerinizin cinsiyeti ne olacak ?

• Ankete Katılan
    293
Ayakta duruyor ya, uzun zamandir tutunup kalkiyor, esyalardan ya da bizim elimizden tutunup yuruyor. Elimi vermezsem aglayip oturuyor yalniz yurumeye korkuyor gibi. Kendi basina 2-3 adim da atiyor ama fark edince oturuyor. Fizyolojikten cok psikolojik gibi

he tamam aman ben de korktum
bizimki de böyle aynı
daha yeni yeni gel annecim deyince koşarak geliyor ama kendi kendine asla yürümüyor
bence adım atabilmesi yeterli kaslarda sorun yoksa illaki yürüyecekler.

Gece uyanıp ağlayan uyumayan bebekle baş etmek çok zor oluyordur tahmin edebiliyorum. O konuda fikir veremem yaşamadığım için ama gaz konusunda kendi tecrübemden şunu söyleyebilirim. Biz mama hiç kullanmadık. Havaların soğumasıyla birlikte evde yerler soğudu. Bebekte yazdan kalan alışkanlık ne çorap tutuyor ne birsey çıplak ayak gezmek istiyor. Bende altı kalın ev tipi yumuşak patik aldım. Altına çorap giydirip üstüne onu giydiriyoruum. Eğer gün içerisinde onlari giydirmezsem çok gazı oluyor ve gece sık uyanıp gaz sancısı yaşayıp çığlık atıyor. Ayaklarindan üşütüyor sanırım. Panikle gezdiginde sorun yaşamıyoruz. Belki gece çığlık çığlığa uyanması sizinde gaz sancısı yüzünden olabilir. Birde yazınızda dikkatimi çeken bebek uyuduğu yer çok farklı. Bir bebek arabası yanınız vs gece bölünüyor surekli. Belki bir uyku rutini oluşturursaniz bu kadar uykusu bölünmez. Tabi ilk birkaç gün çok zorlu oluyor sonra alınıyorlar ama. Mesela kendimden örnek vereyim Doğa uyuduğu yeri çok benimsiyor. Şehirden yazlığa geldiğimiz ilk 3-4 gün kabus gibi resmen uyumak istemiyor, gece sık uyanıp ağlıyor uykuya direniyor sonra alışınca düzeliyor aynı şekilde yazliktan şehire döndüğümüzde de. İlk 3-4 gün aynı. Şuan yazliktayiz mesela sahile iniyoruz uykusu gözünden akıyor ama asla uyumuyor veya yazlik 2 katlı bizim alt katta asla uyumuyor üst katta sabit uyuduğu odayı istiyor. Bende odaya sadece uyku zamanı götürüyorum. Gece uyanıyor ışıklar kapalı kesinlikle oyuncak vermiyorum yatak içinde oturuyor hopluyo zıplıyor yuvarlaniyor bazen ağlıyor sakin kalıp kucağıma alıp konuşmaya çalışıyorum bak karanlık uyumamız lazım diye. Sakinleşince emzirip uyutmaya çalışıyorum. Uyku saatlerimiz belirli bizim sabah 8 de kalkiyor 11.30 gibi 1.uyku 16.30 gibi 2.uyku akşam 21.30 gibi da gece uykusu. Gün içinde olabildiğince yormaya çalışıyorum ki rahat uyusun diye. Belki sizde bebek arabasını kademeli olarak kullanmayı bırakabilirsiniz. Akşamları parka cimene çıkartıp yürüyorsa özgürce koşsun emekliyorsa da cimde kumda emeklesin 1-2 saat yorulsun eve gelince banyoya sokup uykusu yoksa banyoda suyla oynatıp sonra emzirip yanınızda yatirabilirsiiz. Bebek arabasında uyuyup yatağa alırken de çok kolay uyanabiliyorlar çünkü.
Ben Birde birsey yaparken kendim üzerinden düşünüyorum. Mesela uyusam bir yerde sonra biri gelse beni orda oraya taşısa gözümü açsam bambaşka bir yerde olsam tedirgin olurum uyumak istemem tekrar uyursam bambaşka bir yerde uyanma ihtimalini düşünürüm.
Bilemediğim için soruyorum şey denediniz mi eşiniz dışarıda uyutup getiriyor ya bebek arabasında, hiç bebek arabasindan çıkartmadan odanızda bebek arabasında uyumasına izin vermediniz mi ? Çünkü bir yerde okumuştum bebekler son uyuduğu yeri hafizasina isler uyandığında son görüntüyü arar. Uyuduğu yerde uyanmak ister diye belki o yüzden gece huzursuzluk yapıyordur. Sanırım uzun bir yazı oldu yine 🤔

merhaba,öncelikle o kadar güzel yazmışsınız ki, çok ama çok teşekkür ederim.

evet ben de ayaklarından üşütmesinden şüpheleniyorum. ama diger yandan patik giydirmek de istemiyorum, çünkü daha emekliyor, yürümeye geçmedi, ve okudugum kadarıyla bu aylarda patik giydirmek yürümeyi zorlaştırdıgı için istenmiyor. diger yandan çorap giydirmeye çalışıyorum, ama çoğu zaman çorabı istemiyor, hemen geri çıkartıyor.
buna nasıl çözüm bulabilirim bilemiyorum ???

uyku rutini konusunda ise maalesef çok başarısısız. yani bir türlü bir rutine sokamadık. ne zaman soktuk desem ertesi gün farklı birşey oluyor. bence en büyük sıkıntısı, uykusu gelse bile uyuyamıyor, uyuması gerektigini bilmiyor. sarhoş gibi dolaşıyor, uyumak istiyor, ama uyumuyor.

farklı yerlerde yatma konusunda. esasında haklısın. sürekli farklı yerlerde yatmak kötü. esasında en çok sevdigi yer, yatakda bizim aramızda yatmak, ama buna da alışır ve sürekli ister diye bunu da yapmak istemiyorum.

bazen bebek arabasında uyuttuktan sonra yatagına koymadığımız oluyor. çünkü yatagına koymak her zaman uyanma riskini içeriyor. ama bebek arabasında uyumak ne derece sağlıklı o konuda da şüphem var.

yorgun olunca uyur düşüncesine gelince. bizim bebiş için geçerli olmadıgını düşünüyorum. çünkü bazen gerçekten yorgun oldugunu görüyorum, gün içerisinde de çok yordugumu biliyorum, ve uyumak da istiyor, ama yukarıda yazdıgım gibi uyuyamıyor.

birde yatak olarak park yatak kullanıyoruz, joker'den almıştık. yatak olarak gelen yatagı kullanıyoruz, yani hani ebebekte falan daha sert yataklar varya park yatagın içine koymak için satılan. onlardan almadım. ve park yatagın içindeki yatağı çok yumuşak. acaba diyorum ki bu yumuşaklıktan mı rahatsız ?

detaylı cevabınız için tekrardan çok teşekkür ederim :)

merhaba,öncelikle o kadar güzel yazmışsınız ki, çok ama çok teşekkür ederim.

evet ben de ayaklarından üşütmesinden şüpheleniyorum. ama diger yandan patik giydirmek de istemiyorum, çünkü daha emekliyor, yürümeye geçmedi, ve okudugum kadarıyla bu aylarda patik giydirmek yürümeyi zorlaştırdıgı için istenmiyor. diger yandan çorap giydirmeye çalışıyorum, ama çoğu zaman çorabı istemiyor, hemen geri çıkartıyor.
buna nasıl çözüm bulabilirim bilemiyorum ???

uyku rutini konusunda ise maalesef çok başarısısız. yani bir türlü bir rutine sokamadık. ne zaman soktuk desem ertesi gün farklı birşey oluyor. bence en büyük sıkıntısı, uykusu gelse bile uyuyamıyor, uyuması gerektigini bilmiyor. sarhoş gibi dolaşıyor, uyumak istiyor, ama uyumuyor.

farklı yerlerde yatma konusunda. esasında haklısın. sürekli farklı yerlerde yatmak kötü. esasında en çok sevdigi yer, yatakda bizim aramızda yatmak, ama buna da alışır ve sürekli ister diye bunu da yapmak istemiyorum.

bazen bebek arabasında uyuttuktan sonra yatagına koymadığımız oluyor. çünkü yatagına koymak her zaman uyanma riskini içeriyor. ama bebek arabasında uyumak ne derece sağlıklı o konuda da şüphem var.

yorgun olunca uyur düşüncesine gelince. bizim bebiş için geçerli olmadıgını düşünüyorum. çünkü bazen gerçekten yorgun oldugunu görüyorum, gün içerisinde de çok yordugumu biliyorum, ve uyumak da istiyor, ama yukarıda yazdıgım gibi uyuyamıyor.

birde yatak olarak park yatak kullanıyoruz, joker'den almıştık. yatak olarak gelen yatagı kullanıyoruz, yani hani ebebekte falan daha sert yataklar varya park yatagın içine koymak için satılan. onlardan almadım. ve park yatagın içindeki yatağı çok yumuşak. acaba diyorum ki bu yumuşaklıktan mı rahatsız ?

detaylı cevabınız için tekrardan çok teşekkür ederim :)
Patik konusunda dediğim yanlış anlaşıldı sanirim. Evet haklısınız yürüme oncesi surekli tabanı sert ayakkabı kullanmak cocugun yere kavramasini zorlaştırıyor doğru. Benim aldığım ayak taban kısmında sertlik yok. Taban kısmı yumuşak pamuklu ayak altları da kaymaz taban. Aslında 3 kat çorap giymiş gibi çokta kalın değil. Amac ayağını soğuktan korusun üşütmesin. Kışın çok soğuk zamanda yetersiz kalacak ama şuan idare ediyor bizi. Tabi ben bu şekilde yapıyorum benim yöntemim. Herkes yapacak diye bir kaide yok.
Uyku konusunda da açıklamanızdan anladığım kadarıyla sabit uyku rutini olmadığı için sorun yaşıyorsunuz. Mesela ben Doğa yi uykusu geldiği ilk anda yani saatinde uyutmazsam hircinlik ağlama uykuya direnme hepsini yapıyor ki gece de uyumuyor sık uyanıyor. Sanırım sizinde öyle. Kendimden düşünüyorum uykum gelse uyumasam oyalansam sonra hem uykum kaçar hem asabi agresif sınırlı olurum ve uyumak istemem. Çocuklar da boyle. Bir kaç gün çocuğu dikkatli inceleyip uyku sinyallerini takip edip ona göre bir rutin olusturursaniz bence siz de çocuk ta rahat eder diye dusunuyorum.

Bu azi disleri onu da beni de babasini da aglatti. Dun bir ciglik atti dustu sandim. Cenesini tutuyor, gozleri kapali bagriyor. Sisti kizardi damaklari. Eli hep agzinda. Daha ilk azi disleri. 2 tanesi geliyor ama daha 6 tane daha var 😒

Bu azi disleri onu da beni de babasini da aglatti. Dun bir ciglik atti dustu sandim. Cenesini tutuyor, gozleri kapali bagriyor. Sisti kizardi damaklari. Eli hep agzinda. Daha ilk azi disleri. 2 tanesi geliyor ama daha 6 tane daha var 😒

ya bizimki de geçen böyle ağladı
acaba dişlerinden mi?
hiç de baktırmıyor allahım bir inat bir inat

kızlar merhaba,

benim bebiş ile ilgili son 2 haftadır büyük bir uyku sorunu yaşıyoruz. yaşadıklarımı anlatmak istiyorum.

saat 9:30-10:00 gibi yatırıyorum. ama kendi kendine yatmıyor, zaten hiç yatmadı. babası dışarıda arabasında gezdiriyor, ve eve uyutup getiriyor. bende arabasından alıp yatagına koyuyorum. burada 2 saat falan güzelce uyuyor.
sonra saat 12 gibi bagıra çagıra uyanıyor. emer diye gögsüme alıyorum, ama gözü hiç birşeyi görmüyor bagırmaktan ve kesinlikle memeyi reddediyor. ne yapsak susturamıyoruz. kucakta durmak isteimiyor, oturmak istemiyor. böyle bir yarım saat geçiyor, sonra oyuncaklarıyla oynamaya başlıyor. ne zaman emmesini istesem veya yatagına dogru götürsem bagırmaya aglamaya başlıyor. arabasına zorla oturtuyoruz, ve yaklaşık 30dakika evin içinde arabasında git gel yaparak zar zor uyutoyoruz. bu anlattıklarım toplamda 2-2.5saat sürüyor. yani gece 2-2.5saat hepimiz ayaktayız.

sonra arabasında uyumaya başlıyor, çünkü yatagına koymaya çalışsam uyanıyor.

uyumaya başladıktan 1 saat sonra falan yine aglayarak uyanıyor. ama bu sefer gögsüme geliyor ve emiyor, emerken uyuya kalıyor, ama bu sefer ben kendi yatagımıza alıyorum, ikimizin arasında uyumaya başlıyor.
sonrasında ise sabaha kadar yarım saatte bir uyanıyor geri uyuyor bazen memeye gelip emiyor falan derken bu şekilde sabahı buluyoruz.
sabahda saat 7 gibi galan veya bilemedin 8 gibi tamamen uyanıyor ve kalkıyoruz.

özellikle gece 2-2.5saat ayakta kalmak bizleri çok yoruyor. ve yıpratıyor. bebişte aynı şekilde. esasında çok uykusuda var, ama çıldırmış gibi davranıyor.

birde dikkatimi çekiyor, çok gaz çıkartıyor. yani acaba gazımı var diye düşünüyorum. son zamanlarda hipp mamanın 2 numarasından 3 numarasına geçmiştik, acaba mama gazmı yapıyor diye mama da vermiyorum ama halen aynı. gece uyanıyor ve uyumuyor.

varmı bir yorumunuz acaba ? çok yıpratıcı oluyor çünkü :KK43:
Selam, bende ilk aylarda hipp mama kullandım hiç gaz yapmadı. Zaten o yüzden kullandım ama ileri numaralarını bilemiyorum. Ufaklık 7 aylıkken mamayı bıraktı. Üşütmüş olabilir çünkü üşümek çok gaz yapıyor. Bebeği sıcak tutun, ayakları ve belini koruyun.
Uyku konusunda bizde berbat durumdayız. Alt dişleri kabarmış bir huzursuz ki sormayın gitsin 😬özellikle gece saat 12 den sonra başlıyor, bende yatağına yatırmakta çok zorlanıyorum sanki yatakta diken var 😅artık ayağımda salla salla emzir emzir vs ne zaman uyursa😴😴😴
Yani büyüme ve diş olayları olabilir, inşallah çabuk geçer 🙏🏼🙏🏼🙏🏼bizde birde grip var nerdeyse bir hafta olacak yeni yeni geçiyor valla bu kaçıncı hastalık 😷

Patik konusunda dediğim yanlış anlaşıldı sanirim. Evet haklısınız yürüme oncesi surekli tabanı sert ayakkabı kullanmak cocugun yere kavramasini zorlaştırıyor doğru. Benim aldığım ayak taban kısmında sertlik yok. Taban kısmı yumuşak pamuklu ayak altları da kaymaz taban. Aslında 3 kat çorap giymiş gibi çokta kalın değil. Amac ayağını soğuktan korusun üşütmesin. Kışın çok soğuk zamanda yetersiz kalacak ama şuan idare ediyor bizi. Tabi ben bu şekilde yapıyorum benim yöntemim. Herkes yapacak diye bir kaide yok.
Uyku konusunda da açıklamanızdan anladığım kadarıyla sabit uyku rutini olmadığı için sorun yaşıyorsunuz. Mesela ben Doğa yi uykusu geldiği ilk anda yani saatinde uyutmazsam hircinlik ağlama uykuya direnme hepsini yapıyor ki gece de uyumuyor sık uyanıyor. Sanırım sizinde öyle. Kendimden düşünüyorum uykum gelse uyumasam oyalansam sonra hem uykum kaçar hem asabi agresif sınırlı olurum ve uyumak istemem. Çocuklar da boyle. Bir kaç gün çocuğu dikkatli inceleyip uyku sinyallerini takip edip ona göre bir rutin olusturursaniz bence siz de çocuk ta rahat eder diye dusunuyorum.
Tekrardan çok teşekkür ederim :)

Bahsettiğiniz ev tipi yumuşak patiği nereden aldınız acaba ? Linkini verebilir misiniz rica etsem ?

Ay bizim de böyle sürekli aglak gece sürekli memede üstüne de hasta. Oldu bu sabaha dış fircalamada fark ettim bir tane azı dişi gelmiş o dişlerin hepsi gelene kadar ben bitecegim bizim Baba biraz rahat çocuk ağlar çocuk bu huysuzlugu tutar deyip işin içinden sıyrılır

Benim oğlum hiç bir şekilde et yemiyor doğuştan vegan oldu ya 🥗 bende kıyma yedirmeye çalışıyorum ama beyimiz kıyma ağzına gelince dilini dışarı çıkartıyor red ediyor var mı böyle durum yaşayan ve öneriniz

13.5 aylik 74cm cikti. Kilosu da 9.250. 3.640 gram dogan bir bebeğe gore cok iddiasiz ilerliyor. Dun bir bebek gorduk ondan 5.5 ay kucuk ama Luna'dan buyuk gorunuyor 😅 Yurumek kas ve kemik sistemi Ile alakali bir kaba motor gelisimi. Acaba diyorum minik kaldi diye mi yurumuyor. Ama yoktur herhalde alakasi. Hep yurumek istiyor ama elinden tutmamizi bekliyor, tutmazsak agliyor. belimiz koptu. Yurumesini cok istiyorum artik. Niye burasi yaradi cocuga 3 saat uyuyor ogle kesintisiz. Yanaklari al al oldu, renk geldi.
Merhaba kızlarımız kilo ve boy olarak aynı gidiyor bizimki cok ince kemikli yaşıtlarına göre çok ufak duruyor yaklaşık bir aydır yürüyor bizimki ama çok düşüyor popo üstüne ablası iri kemikliydi 11 ayda yürüdü ve hiç düşmezdi bende ayakları kemikleri ince diye mi dengede duramiyor diye düşünüyorum.

Günaydın arkadaşlar.gecen başımıza gelen birşey için sizi de uyarmak istedim burada da alerjik bebeler vardı.kizimq babası bikac kaju vermiş daha önce fındık ceviz yemişti ama dokunmamisti .kaju dan sonra yüz göz kasimaya başladı ve kısa sürede gözleri yüzü şişti .hastaneye zor attık hemen serum verildi.cocuk perişan durumdaydı kasinmaktan yüzünü yırttı hastaneye gidene kadar.dikkatli olmakta fayda var

H&m den aldım.. mağazadan aldigim için linki yok. Uygun bir vakitte resmini çekip atabilirim. Şuan çocuğun ayağında bizim ufaklikta ordan oraya koşuşturuyor çekemedim o yüzden.
Tekrardan çok teşekkür ederim :)

Bahsettiğiniz ev tipi yumuşak patiği nereden aldınız acaba ? Linkini verebilir misiniz rica etsem ?

Ay bizim de böyle sürekli aglak gece sürekli memede üstüne de hasta. Oldu bu sabaha dış fircalamada fark ettim bir tane azı dişi gelmiş o dişlerin hepsi gelene kadar ben bitecegim bizim Baba biraz rahat çocuk ağlar çocuk bu huysuzlugu tutar deyip işin içinden sıyrılır
Gunlerdir insan gibi uyuyamiyorum. Gercekten cok yoruldum. Bi ara ne guzel koca insan gibi uyuyordu sabaha kadar deliksiz. Yine basa donduk disle. Cok zor ya. Allah basta bebislerinize de bize de yardim etsin.

Günaydın arkadaşlar.gecen başımıza gelen birşey için sizi de uyarmak istedim burada da alerjik bebeler vardı.kizimq babası bikac kaju vermiş daha önce fındık ceviz yemişti ama dokunmamisti .kaju dan sonra yüz göz kasimaya başladı ve kısa sürede gözleri yüzü şişti .hastaneye zor attık hemen serum verildi.cocuk perişan durumdaydı kasinmaktan yüzünü yırttı hastaneye gidene kadar.dikkatli olmakta fayda var
Çok geçmiş olsun. Alerji gerçekten zor ya. Bizde uzun süredir uğraşıyoruz yeni yeni toparladi. Alerji testi yaptırmamızTabi büyük avantaj oldu. Sürekli listeye hangi enzime alerjisi var diye bakıp araştırıyoruz. Anne sütüyle de geçince bende diyete girdim. Bildiğim kadarıyla kaju ya alerjisi varsa fıstık alerjisi de olabilir. Tabi doktorunuza danisirsaniz daha iyi bilgi verir. Tekrar geçmiş olsun.

Merhaba kızlarımız kilo ve boy olarak aynı gidiyor bizimki cok ince kemikli yaşıtlarına göre çok ufak duruyor yaklaşık bir aydır yürüyor bizimki ama çok düşüyor popo üstüne ablası iri kemikliydi 11 ayda yürüdü ve hiç düşmezdi bende ayakları kemikleri ince diye mi dengede duramiyor diye düşünüyorum.
Aaa di mi? Aslinda ilginc geliyor, soyle ki baska bebek gormezsen yanakli bacakli bir bebek. Bodur ve tombis biraz, bodur ve kut hatlari var. Kilosu boyu kisa diye az durmuyor ya da kemikli diye iri duruyor. Neyse yani narin de durmuyor bakinca. Ama baska bebekle gorunce ya da kilosunu tartinca diger bebeklerden kucuk cikiyor. Yuruyecegini biliyorum endiseden ziyade sabirsizim biktim egilip durmaya. Disi icin huysuzlugu ayri, yurutmeyince afrasi tarafi ayri. Cok bunaliyorum son gunlerde

Gunlerdir insan gibi uyuyamiyorum. Gercekten cok yoruldum. Bi ara ne guzel koca insan gibi uyuyordu sabaha kadar deliksiz. Yine basa donduk disle. Cok zor ya. Allah basta bebislerinize de bize de yardim etsin.
Ah o dişler aah... çok zorluyor bebisleri ya. Hic te kıyamıyorum ama yapcak bir şey yok
Bu bir süreç ve atlatacak ama atlatana kadar bebeğe de anneye babaya da eziyet gerçekten. En zoru da elin kolun bağlı yapacak birsey yok. Bizde bu ara dislerden cekiyoruz tabi biz size göre daha geriden geliyoruz. Altta 3 üstte 1 disimiz var üstteki.2.disi daha bu sabah patlattı. Pes pese gelince çok zorladı bizi bakalım azilarda ne sıkıntılar yaşanacak. Şimdiden gerginliği bastı üstüme.

Aaa di mi? Aslinda ilginc geliyor, soyle ki baska bebek gormezsen yanakli bacakli bir bebek. Bodur ve tombis biraz, bodur ve kut hatlari var. Kilosu boyu kisa diye az durmuyor ya da kemikli diye iri duruyor. Neyse yani narin de durmuyor bakinca. Ama baska bebekle gorunce ya da kilosunu tartinca diger bebeklerden kucuk cikiyor. Yuruyecegini biliyorum endiseden ziyade sabirsizim biktim egilip durmaya. Disi icin huysuzlugu ayri, yurutmeyince afrasi tarafi ayri. Cok bunaliyorum son gunlerde

tutuna tutuna ilerlemiyor mu peki? bizimki hep tutuna tutuna geziyor evde, yeğenimdeyse sürekli ellerinden tutuyorduk, bizimkinin öyle bir durumu olmadı hiç.

tutuna tutuna ilerlemiyor mu peki? bizimki hep tutuna tutuna geziyor evde, yeğenimdeyse sürekli ellerinden tutuyorduk, bizimkinin öyle bir durumu olmadı hiç.
Oyle de ilerliyo. Ama serseri serbest stili var 🤣 elinden tutucaksin bir o yana bir bu yana gidecek odalari tek tek gezecek bir de anı fren yapiyor. Duruyor tersi istikamette donuveriyor istemedigi yere mümkün değil goturemiyorsun. Gidecegi yere kendi karar veriyor

Ah o dişler aah... çok zorluyor bebisleri ya. Hic te kıyamıyorum ama yapcak bir şey yok
Bu bir süreç ve atlatacak ama atlatana kadar bebeğe de anneye babaya da eziyet gerçekten. En zoru da elin kolun bağlı yapacak birsey yok. Bizde bu ara dislerden cekiyoruz tabi biz size göre daha geriden geliyoruz. Altta 3 üstte 1 disimiz var üstteki.2.disi daha bu sabah patlattı. Pes pese gelince çok zorladı bizi bakalım azilarda ne sıkıntılar yaşanacak. Şimdiden gerginliği bastı üstüme.
Allahtan bu donemleri hatirlamiyor, resmen trauma. Nasil aciyodur Allah bilir. Gecen hafta aksam saatlerinde 2 kez atesi çıkmıştı, dis ates yapmaz diyolar ama enfeksiyon cikmadi kaninda. Belki de yapiyormus sanilanin aksine.

X