2017 Şubat Anneleri

bu yazıda su kosede dursun...okumak isterseniz. .Cerrahpaşa tip fakultesi cocuk metabolizma ve beslenme hastaliklari anabilim dali Başkanı rahmetli Prof.Dr.Ahmet Aydın in sut ve süt ürünleri ile ilgili yazisi...sizin de okudugunuz inek sütü tuketimini uygun bulan/ bulmayan icerekli yazilar varsa Paylaşn birlikte bilgilenelim sonra annelik ic gudusuyle kim hangisini yapmk isterse onu yapsın :)
http://arsiv.dha.com.tr/cocugunuza-sut-icirmeyin_245098.html
 
Bu arada kızımla ymek yiyemez olduk her kasiga agiz aciyor eller hep uzaniyor takio edip duruyor vermeyince de ağlıyor. Bende diline az az değdiriyorum ona verilebilecek seylerden. Oturtup yedirsem yer yani
 

Bunu ben de farklı uzmanlardan duydum daha önce .. süt yerine süt ürünleri.. mantıklı da gelmiyor değil..
 
Bu arada kızımla ymek yiyemez olduk her kasiga agiz aciyor eller hep uzaniyor takio edip duruyor vermeyince de ağlıyor. Bende diline az az değdiriyorum ona verilebilecek seylerden. Oturtup yedirsem yer yani

Bizde de durum aynı yaa. Yanında bir şey yiyemez olduk :))
Gözünün içine öyle bir bakıyor ki :))
Sofraya oturunca bi kavga kıyamet başlıyor. Elimizde olanlara saldırıyor.
Oyuncakla veya eline tadını alabileceği şeyler veriyorum ama bu defa da damağıyla koparıyor. 15 gün daha sabır edersek süper olacak :))
 

Enes Talhacim nasil alistik resimlerine ozledik hersey yolundadir insallah

Bunu ben de farklı uzmanlardan duydum daha önce .. süt yerine süt ürünleri.. mantıklı da gelmiyor değil..

Pastorize sutleri ben kendim bile icmiyorum icerisinde koruyucu katki maddesi cok biliyorsunuz haftalarca bozulmuyor süt. Süt icirir miyim icirmez miyim bilmiyorum henuz arastirmasini yapmadim ama icirirsem de Revna nun dedigi gibi cam sisede gunluk sut ya da koy sutu falan tercih ederim sanirim. Gerci gunluk sutleri bile denedim bazilari gunlerce bozulmuyo hangisine guvenecegiz bilemiyorum.
 
Dun bahsetmistim alternatif annenin sut dosyasi yazi dizisinden o da Ahmet Aydın'in bu soylemine yer vermiş hatta bi kac cumlesini alintilayim:
(Haa sunu da soyleyim sut vermeyin sut urunu verin demesi ztn sansayonel bir cabasi oldugunu gosteriyor bana)

14 Aralık 2011’de, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Aydın, Vatan Gazetesi’nden Mine Şenocaklı’ya verdiği röportajda “Çocuklarınıza süt içirmeyin” dedi. Prof. Aydın, sütün yoğurt, peynir ya da kefir şeklinde tüketilmesi gerektiğini, pastörize/UTH gibi işlemlerin sütün besin değerini ve içindeki iyi huylu enzimleri öldürdüğünü, sütün sanıldığı gibi kemik erimesine iyi gelmediğini, alerjik bir gıda olduğunu ve çocuklara verilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu haberin arkasından diğer bilim adamları, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ve ayaklandı. “Yanlış bilgilerle halkın aklını karıştırıyorsunuz” dediler.

Konu kamuoyunda uzunca bir süre tartışıldıktan sonra, tam tartışmalar diniyor derken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Piyasadaki sütlerde karaciğer kanseri, sarılık ve siroza yakalanma riskini arttıran antiyobik kalıntısı ve aflatoksin M1 olduğu” konusunda beyanat verdi. Daha sonra sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylese de, ok yaydan çıktı bir kere…
 
Son düzenleme:
guzel paylasim cnm bn de bahsettigin yazi disini okuyayim. yogurtve kefirin sütten daha saglikli olduğu konusuna bn katiliyorum ama hic sut vermemek.. Bu cok iddiali...hazir oldugu zaman ogluma sut icirecegim muhtemelen de kutu sut yerine koy sütünü tercih ederim ama su an süte hazir oldugunu dusunmuorm hem okuduklarm hem de beslenme uzmani arkdaslarin soyledikleri sebebiyle...saglik bakanliginn kitapçığındaki ilgili sayfayi paylasmistm dün orda demir eksikligi anemisi olustrdugundan bile bahsedilio ama biz de bi yandan demir ilacı vermesek mi diye düşünüyoruz..
 
Slm guzel anneler,
Dun aksama kdr gezdik oglumla hatta esiyordu ikeaya girdik,kotondan alisveris yaptim oglusuma bi baktik aksam olmus bile..
Bu arada benim kucuk adamin 6 tane gorustugu aydaş arkadasi var;
Emir,Batu,Aslan,Miray,Doğa,Masal..
Dun Miray ile cok komiktiler gulmekten öldük ayni dogumlu bebisleri izlemek harika..
Revna cum aslina bakarsan kafam cok karisik degil su an emzirerek idare ediyorum ama ek gidaya baslayinca sutte vermeyi dusunuyorum sadece alerji durumumuzu bilmiyorum o yuzden yogurtla baslicam(kalsiyum onemli)Yogurt deyince mayayi kendim nohuttan yapicam ki (bir an once yapmam lazim 5 6.mayalama da en guzel yogurt oluyormus)sonra kasik alistirmalari ve alerji takibi..Baktim iyi gidiyor TuRuNCu gibi sutlu gıdalar vermeye devam edicem
 
Kutu sutleri, cok kisa sureli isil islemden gectigi icin, icindeki maddeler hicbir degisime ugramadan,
mikroplarin tamami oldurulur..
Cig sut icinde, yararli bakteri YOKTUR!! Yogurtta vardir.Cig sut icildiginde; Barsak veremi, Listeria, Salmonella, gibi pek cok hastaligin bulasma riski vardir..
Evde, sutu kaynattiginizda ( uzun sure kaynattiginiz icin), sutun kalitesi bozulur.
UHT veya Pastorizasyon ile; sut cok kisa bir sure, isiya temas eder ve aniden sogutulur. Bu sistem ile,
sut; yapisal olarak bir zarar gormez.
Kutu veya sise sutleri; ayrica; "Homojenizasyon" isleminden gectikleri icin, kaymak tutmazlar, yagi
sutun icinde kalir.. Evde kaynatilan, cig sutlerde ise, sut kaymak tutar ..Bu kaymak ayrica yenilmedigi
zaman, yagda eriyen vitaminler bebeğe geçemeZ. VE bu sekildeki bir sut; ayrica;kabizliga sebep olur. R renklerguzeldir cnm köy sütünden bahsetmişsin ondan yazayım dedim.köy sütü düşünürsen de azıcık ısıtıp hemen ocaktan aldıktan sonra içir derim. Birde üzerinde ki kaymak biberon ağzını tıkadığından ayrıca birşekilde içirmeni tavsiye ederim.

'80'li yillarda; bir SUT dusmanligi vardi.. Sut cok zararli, sut icirmeyin, onun yerine Dereotu veya genis
yaprakli sebzeler yedirin diyorlardi.. Tabii, Bir bardak(200ml) sute es deger Kalsiyum alabilmek icin, 2,5
kilo Lahana veya Dereotu yenmesi gerekir.ben kutu süt içirmiş biri olaraktan söyleyeyim süt iyi geldi kızıma.
Haklısın cnm bunun için bol bol okumak araştırmak kendine göre doğru olanını bulmak gerekir. Ayrıca 4 aydan sonra sütü sulandırmaya gerek yok. Bebek onu sindirebileceği döneme gelmiştir. Bir iki bebekte alerjik reaksiyon gösterilmiş diye herkeste olacak diye bişey yokki. Asıl tam yağlı sütün bebeğe daha çok faydası vardır.
Kızlar Demir damlası konusu sanırım konuşuldu ama bulamıyorum hangi sayfada?
Damla kullanmayan var mı ben gibi?
D vitamini kullanıyorum ama o daha masum görünüyo gözüme :)
ben kullanmayı düşünmüyorum 12 aydan önce vücuda fazla demir depoladığı için hastalık dönemleri zorlu geçebiliyormuş seneye veririm belki cnm ama d vitamini kullanıyorum
 
Revna cnm benim kızım gece emiyo ama gündüz göğsüm yumuşak ve sütüm azaldığı için emmiyo. Nasıl bi taktik cnm. Ben gece emzirip gündüz öğünlerde süt içiriyorum
 
Iyi cok sukur canım anneannedeyiz bayramdan bu yana nemden biraz pişti ama bugün biraz derin rahat biraz daha diş ler cikti :)
 
MaHlass nohuttan maya derken? Nasıl oluyo? Ne gibi bi artısı var ve de?

Famm canım her çocukta aynısı olur mu bilmem amblemimde kız da gündüz emmeyi sevmiyo ama dünden beri doğru zamana denk getirip 3 saatte bir emdiriyorum. 5-6 dk emiyo o şekilde.
Yani inşallah böyle devam eder. Benim de sütüm çok az. Geçen sağdım 6 saatte 60 cc ancak birikmişti. Ama emerek çoğaltmak için en geç 3 saate emziriyorum.
Uygun zamandan kastım uykudan kalkar kalkmaz, uyku sersemi iken. Eğer uyku vakti değilse de mama öğününden yarım saat önce.
Çünkü çok ayıkken ya da çok açken emmiyo.
Dünden beri bu şekilde 6-7 kere emzirdim.
İnşallah böyle devam eder.
Bu arada sen hiç mama vermiyor musun? Onun yerine tamamen kutu süte mi geçtin?
 
TuRuNCu cnm kadir hoca ya ek gıda ile ilgili soru soran sen misin....
Hocanın cevaplarıni merak ediyorum çünkü banada ışık tutmuş olacak
 
MaHlass nohuttan maya derken? Nasıl oluyo? Ne gibi bi artısı var ve de?
Özellikle B vitamini ve demir kaynagi sirf bu yuzden -diger mineral ve vitamin ozelliklerini de unutmamak gerekir- Tam pirinc unu,tam yulaf unu bunlarda ayni sekilde ama kuru baklagilleri ve bugday ruseymini 8.aydan sonra kullanmak gerektigi icin dogrudan nohut yerine mayasini kullanmak istedim..
Famm Uht ve Pastorize arasinda fark var canim Pinarin gunluk kutulu sutu pastorize normal kutulusu da uht mesela (Universitede F&B bolumumuz icin Gida derslerimize giren Ayhan Duran hocama cok borcluyum bu ayrimi ogrettigi icin hatta hadi gidelim sut tesisini gezelim demisti de bizimkiler Turizm mi okuyoruz sut urunleri mi diye yanasmamislardi keske gitseymisiz) Uht 130 derece uzeri isil islem gorme ile patojen mikroorganizmalarin yok edilmesi pastorizasyon ise 70 derece ile..Yalniz buzdolabindan cikarsa bakteriler tekrar uremeye baslar o yuzden oda sicakliginda bekletilmemeli(demisti hocamiz)..Uht de ise patojenler yuksek isida tamamen yok ediliyor..O yuzden %5 civari vitamin kaybi olusuyor..Ve hocamiz sunu demisti uht nin sindirimi gunluk sute gore daha kolay(ne icin demisti hatirlamaya calisiyorum hala)
 
Son düzenleme:
TuRuNCu cnm kadir hoca ya ek gıda ile ilgili soru soran sen misin....
Hocanın cevaplarıni merak ediyorum çünkü banada ışık tutmuş olacak

Evet canım benim
Cevapları alınca burda da paylaşırım muhakkak..
Ek gıda ile hala kafamda net bir şeyler oturmadı.
Büyük oğlumda çok araştırma yaptım,özel mamalar hazırladım ve sonuç olarak hala bir çok ev yemeğini yemiyor oğlum.
Ayrıca ilk aylar blender kullandım,bu yüzden midir bilmiyorum ama 1.5 yaşına kadar pütür sorunumuz oldu.
Küçül oğlana ise hiç özel şeyler yapmak istemiyorum. Eski usul ev yemeği vermek istiyorum ama kararsızım. Ev yemeği derken öyle yağlı salçalı baharatlı anlaşılmasın ama :))
 
Doğrusu cnm eğer 4 aylığı geçmeseydik vericektim mama. Ama hiç vermedim. Benimde gündüzleri hiç yok sütüm nerdeyse ya. Birde göğsümün biraz dolu olduğunu hissediyorum. O ara içiyo az olunca emip bırakıyo bi daha emiyo bi daha bırakıyo bende şimdiye kadar çok sık emzirdim. Ama bebekler artk büyüdükleri için yetersiz oluyo sanırım. İnşallah hersey yoluna girer.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…