Oooo kızlar sizde bı kadar önemli bir sürece körü körüne atlamışsınız yani bebişlerim :) gerçi sizin gibi körü körüne hiçbir araştırma yapmadan tüp bebek yaptıran arkadaşım ilk denemesinde hem de kalitesiz 2 tane embriyo ile hamile kaldı bende tık yok ama olsun yine de araştırma gerek :)
A Aybens canım bizde problem eşimdeydi sperm azlığı ve hareketsizliği onun için hoca ben bütün testleri istiyorum desem de dur bakalım Bi deneyelim tutmazsa onları yaparız bunlar pahalı testler yapmayalım ilkinde dedi. ilk denemede 22 tane olgun yumurtam vardı 14 tane döllendi ve 5. Güne kadar yaşadı 1 tanesi transfer edildi ve 3 tane 1. Kalite donduruldu. Sonuç tutmadı. Yani ay şu kadar 1. kalite embriyon var demekle olmuyor yaşadım ve gördüm maalesef . Bu arada dediğin iğneyi bilmiyorum ben pıhtılaşma için her gün cleaxen isimli bir iğne kullanıyorum.
H hisira pgt ücreti tüp bebek ücretinin içine dahil değil ve her merkez farkı fiyat istiyor. Aslında olay şöyle bu testi tüp bebek merkezleri yapamıyor ve genetik testler yapan anlaşmalı labaratuvara gönderiyorlar yani parayı aslında labaratuvara alıyor. Ücret embriyo başına oluyor ama 10 tane üstünde teste giderse fiyatı sabitliyorlar. Ben 12 embriyoniçin 1620 tl para verdim. Doktorunun dediği genetik test sana ve eşine yapılacak testler . O testlerde de sizin kromozomlarının düzgün nü diye bakıyorlar. Eğer sizin kromozomlarınız düzgün değilse embriyoda da sağlıksız kromozom çıkabilir. Ama bu testlerde 1000 tl tutuyor onun için bence sen kendine be eşine genetik test yaptırmak yerine embriyoya pgt yaptır ve kromozomları tam mı sağlıklı mı diyr baktır çünkü senin kromozomlarında yani genetiğinde bir sorun çıkarsa zaten illa embriyolarına pgt yapacaklar onun için 2 kere para vermeye gerek yok bence. Ama şunu da söyleyeyim biz o genetik testlerini de yaptırdık ve bende %7 oranında bozukluk çıktı. Genetikte de bozukluk çıkınca artık pgt yaptırmak farz oldu. Ama arkadaşımda genetik olarak bir sorun çıkmamasına rağmen pgt den gelen embriyolarında kromozom bozukluğu çıktı. Yani embriyoda kromozom bozukluğu çıkmadı için illa sende ya da eşinde bir sorun olmadı gerekmiyor down sendromu da bu testle tespit ediliyor.
mavimli sanırım pgt ile ilgili soruna yukarıda cevap verdim ama yok olmadı diyorsan bikaç tane yazı gönderebilirim sana. Kısacası embriyonun kromozomlarına bakıp tam mı eksik mi fazla mı ona bakıyorlar. Bu da sağlıklı mı hasta mı onu ortaya çıkarıyor. Kromozomu bozuksa yani hastaysa transfer edilen embriyo tutmuyor, tutsa bile düşüyor ya da down sendromlu çocuksa vücut anlamıyor bunu ve doğum gerçekleşiyor. Bu test ile bu tür genetik hastalığı olan embriyolar ayıklanıyor ve tutma ihtimali olan embriyolar transfer ediliyor. Tabi bu embriyolar illa 1. Kalite olacak diye biley yok. Mesela benim kromozomu bozuk embriyolarım çok iyi gelişmiş doktor dediki göz ile seçim yapsaydık kesin onları koyardık ama biliyoruz ki onlar hasta. Tabi bu sağlıklı embriyolar tutacak diye bir kesinlik de yok onu da belirteyim. Bu arada Bi de sgh var pgt nin daha gelişmişi ona hiç girip sizin kafanızı iyice karıştırmayayım :))