selamlar güzel anneler
ara ara takip ettim ama çoookkkk uzun zamandır yazmıyordum, bi girip bakayım ne yapıyolar bizim anneler dedim.. gördüğüm kadarıyla herkesler aynı durumda, büyüdükçe kolaylaşacak diye düşünürken hergün yeni yeni huyları çıkıyor bu sıpaların
bizde de durumlar aynı, tam diyorumki tamam oldu artık düzene girdik hoopp yeni birşey hadi sil baştan.. 4.ay atağı fena salladı bizide ama sanırım sonlarına geliyoruz artık, inşallah
dikkatimi çeken birşey oldu, ek gıda konuşulmaya başlanmış, 5.ayda başlayacak olanlar varmış.. naçizane bu konudaki düşüncelerimi belirtmek isterim..
gerek takip ettiğim fb grupları, gerekse yaptığım araştırmalar sonucu bebeklere kesinlikle 6 ay dolmadan ek gıda başlanması önerilmiyor. hatta bu 6 ay doğması gereken tarihe göre hesaplanıyor, 40 hafta üzerinden yani.. sebebide sindirim sistemlerinin henüz ek gıda için hazır olmaması.. kısa vadede bir sorun yokmuş gibi görünebilir ancak ileride mide-barsak sorunları yaşamamaları için bu süre çok önemliymiş..barsak florasının sağlıklı bir şekilde oluşabilmesi için ilk 6 ay sadece anne sütü/formül mama alması gerekiyormuş bebişlerin.. hem zaten ömürleri billah yemek yiyecekler alabildikleri kadar süt alsınlar dimi ama
ek gıda diyince öyle kase kase püreler, karmakarışık çorbalar gelmesin aklınıza..ek gıda adı üstünde "ek". ilk bir yıl bebeğinizin asıl yemeği anne sütü/mama, geri kalan herşey tadımlık.. zaten yumrukları kadar mideleri var bebişlerin ona göre hesaplayın artık ne kadar yemesi gerektiğini.. (sütünüzün devamı için önemli bir ayrıntı bu)
ek gıdaya geçişte öncelikle sebze tadımları, (ancak hepsini karıştırarak değil, tek tek sunarak, hepsinin tadını ayrı ayrı öğrenmesi açısından), sonra meyveler, sonra süt ürünleri (inek sütü değil-inek sütü 1 yaş sonrası verilebilir-şahsi fikrim hiç gerek olmadığı yönünde), sonra yumurta sarısını tattırmak gerekiyormuş (yumurta beyazı ilk 1 yıl yasak- alerji riskinden dolayı)
ilk 1 yıl tuz, ilk 2 yıl şeker zinhar yasak!! hatta mümkünse şeker hiiiççç yemesin (öyle bi dünya yok tabi orası ayrı
), pirinç unu gibi kof kilo yapan şeyleri mümkün olduğunca uzak tutun mutfağınızdan..
son olarak blw denilen bir yöntem var ek gıdaya geçiş için. açılımı baby lead weaning-bebek liderliğinde beslenme.. çok çok kabaca bebeğin kendi kendine yemek yemesi olarak özetlenebilir ancak oldukça ayrıntılı bir yöntem.. merak edenler olursa "blw türkiye" adında internet sitesi ve facebook grubu var
bildiklerimi kabaca özetledim, ayrıntı merak eden olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım
herkese bebişleriyle musmutlu, bol kahkahalı, çok çok sağlıklı günler olsunn