Sebze çorbası, muhallebi, kesinlikle anne sütünden ve mamadan daha tok tutar. Fakat henüz aldıkları süt miktarını azaltmak için çok erken, mümkün olduğunca sütü de hayatlarından çıkartmamak lazım. Ben şuanda çok sık şekilde emziriyorum, emmek istemez kafasını çevirirse bırakıyorum.
Sana da şunu tavsiye edebilirim canım; 125.gr'lık hazır sebze ya da mryve püresi kavanozlarından al. İçini ister yedir, ister boşalt. Sonra kavanozu yıkayıp steril et.(kaynat) Hazırladığın meyve sebze pürelerini bu kavanoza doldur. Bebek tükürmeye, kafasını çevirmeye ya da ilgisini kaybetmeye başlayana dek minik minik yedir, sonra bak ne kadar yemiş. Böylece gr olarak ne yediğini bilebilirsin. Kavanozun dörtte birini yediyse, 30 gr yemiştir gibi... (Sonraları gerekirse doktorla konusurken iki parmak, tabagın birazını yedi filan birşey ifade etmiyor o açıdan da önemli)
Bu süreçte eline kağıt kalem almalısın. Sabahtan itibaren başlayıp yedip içtiğini ve hatta uyuduğu süreleri kağıda yazmalısın. Sen meyve 10:30, sebze 13:00, muhallebi 17:00 saatlerini pek şaşırtmadan uygularsın. Uygulama yaptığın günlerde, mama için biraz "yap dök"ler olacaktır. Sık sık biberon teklif et. 2-3 gün sonra kağıtları al bak, hemen hemen aynı saatlerde benzer çeyler yaptığını göreceksin. Bir de sorun varsa nerde olduğu görünecek. Mesela, sütü çok az mı içiyor yediği ek gıda miktarlarına bakarsın, demek ki fazla geliyor, hemen ek gıdasının miktarını azaltırsın. Kavanozla ölçü tuttuğun için ne kadar azaltacağını bilmen işini kolaylaştırır. Yani yedirirken daha erken kesip, bir süre sonra sağdığın sütünü ya da mamasını verirsin (ya da emzirirsin)
Ek gıda az mı yiyor, acaba beslenme saatleri uykulu oldugu bir zamana mı denk geliyor, saatleri ileri geri çekebilirsin. Mesela Deren, saat 17:00 den sonra o kadar uykulu oluyor ki, daha geç saatte kaşıkla beslemek istesem sinirleniyor.
Bu uygulamayı yaparsan, şimdi şu kadar uyuyacak uyku, şimdi bu kadar şundan yiyecek-içecek olarak herşeyi bilip rutine girebilirsin. Hiçbir rutine girmiyorsa en azından bir yerinden de başlamış olursun ama anlattıklarından Duru'nun bu konuda sorunlu bir bebek olmadığını hatırlıyorum.
Mama ile yoğurt, sebze püresine ekleme ve muhallebi yapabilirsin. Ben zaten anne sütü yerine, mama kullanırdım sağmasaydım. Oğlumda öyle yapmıştım