merhaba kızlar,
birkaç kez yazmıştım buraya. ben de bugün sınava girenlerdenim. hayal kırıklığı oldu benim için... sınavımın genel değerlendirmesini yaparsam 70-80 arası bir net bekliyorum, ama sanırım en fazla 75 falan olur. genel kültürden işaretlediklerimi bile sayamadım çünkü genel kültür tam bir felaketti. şimdiye kadar bu tarz sormuyordu ösym kpss genel kültürünü. misal iki üç tane bilinmedik şeylerden soru gelirdi her sene fakat bu yıl tam tersi 5-10 soru bilindik konulardan geldi. diğerleri bilgi sorusu ve oldukça ayrıntıydı.
türkçeden 4 soruluk bir sözel mantık sorusu vardı, ona bakmaya vaktim yetişmedi çünkü sona attım o soruyu sağlam kafayla çözeyim diğerleri bitsin diyerek. önce türkçeden başladım 26 soruyu yaptım. sonra genel kültüre başladım. sonra matematiğe döndüm. hızlıca sınav bittiği anda baktığımda 19 tane mat. işaretlemiştim. matematikten birkaç soru çok oyaladı beni, onlarda vakit harcadım. zaten 5-6 tanesini heyecan mı ne yaptım ne yaptım bilmiyorum ama çözemedim. tekrar genel kültüre gelirsem, o tuhaf soruları saymadım ama onlardan çok boşum var. aklıma gelenleri sayarsam...
- uygur hükümdarlarının güçlerini aydan aldığına inandıkları din hangisiydi diye bir soru vardı. maniheizm ve budizm arasında kaldım. aslında maniheizm olduğu ilk aklına geliyor insanın ama ya budizm falansa diye düşünüp işaretlemedim. cevap mani.ymiş galiba.
- iran, ırak, afganistandan kuzey hindistana kadar uzanmış devlet hangisiydi diye bi soru vardı. hindistanı görünce direk gazneliler yaptım geçtim. cevabı bilmiyorum.
- en saçma bulduğum soru ise at bakıcılarına verilen isim neydi sorusunda da üç şıkkı eledim iki tane kaldı. biri voynuk muydu neydi, diğerini de hatırlamıyorum. iki şık arasında çok düşündüm ve sallamak istemedim çünkü ne zaman sallasam yanlış olur bilirim

- gaziyan-ı rum kimlere denir diye bir soru vardı. dedim bari bunu sallayayım. onu da anadolu akınlarında savaşanlara denir diye bir şık vardı onu yaptım.
- kırım tatar meclisi başkanı sorusunu ise sallayıp yanlış şıkkı işaretledim. cevap mustafaymış

- atatürk döneminde hangi demiryolu hattı yoktu sorusu boş.
- falih rıfkı atayın atatürkün filistin cephesni anlatan eseri neydi vardı, o boş.
- vatandaşlıkta kayıp malezya uçağı nereye gidiyordu demişti, hiçbir fikrim yoktu. boş.
- istiklal harbimiz isimli eser kime aittir diye br soru vardı, ihtiyacın kitapçığında dün okumuştum ama hatırlayamadım. aklıma ilk kazım karabekir geldi, onu işaretledim.
aklıma ilk gelenler bunlar... bu sınavda baya eser-yazar sorusu vardı, edebiyat sınavında gibi hissettim kendimi. şunu diyeyim ki ne kadar çalışırsak çalışalım mutlaka bir engel çıkıyor. bu tür genel kültür sorularını tarihte yapabilmek için, tarh bölümünde okuyanlardan kitap falan tedarik etmek gerekli çünkü bunları cevaplamanın başka bir yolu yok. sınav başka bir boyut kazandı artık.
tavisyem ne yaparsanız yapın matematik ve türkçeye ağırlık verip en az gy den 50-55 net yapmaya bakın. çünkü artık gk nin hali ortada.
inşallah hepimizin emeği bir gün karşılık bulur. iyi çalışmalar sizlere