Merhaba,
Henüz aranızda çok yeniyim. Öncelikle herkese iyi forumlar diliyorum, umarım hepinizin sağlığı ve keyfi yerindedir.
25 yaşındayım ve bu yıl bir üniversitenin Batı Dilleri ve Edebiyatı bölümünden filolog olarak mezun oldum. İyi derecede iki lisans biliyorum, bölümümün çalışma sahası çok geniş olsa bile yine de sigortalı ve tam zamanlı bir iş bulamıyorum. Zaten işsizlik büyük bir sorun iken pandemi de üstüne gelince işverenler artık virüsü bahane ediyor ve alım yapmıyor. Yaklaşık bir yıldır homeoffice olarak yurtdışına dizi/film çevirisi yaparak sigortasız olarak çalışıyorum ve aldığım para maksimum 200€, asgari ücretin altına çalışıyorum ve maalesef hiçbir şeyime yetmiyor. Aileme destek olmak için mutfak masrafını ben üstlendim, fakat herşey ateş pahası olduğu için param 15 günde eriyor, peynir et ile yarışıyor. Bunun haricinde ay başında planladığım hiçbir şeyi alamıyorum/yapamıyorum, herşey gözümde kalıyor. Gün içinde bunları çok düşünmüyorum ama artık geceleri hiç uyuyamıyorum. Eskiden bir yurtdışı hayalim vardı artık bu şartlarda o da çok imkansız. Kendime 3 yol çizdim, sizlerden de fikir istiyorum.
1-ALES denemeyi düşünüyorum. Türkçeme güveniyorum, paragraflarda hızlıyımdır fakat beni korkutan tek şey matematik. Üniversite ortalamam 3.03, gerekli dil sınavlarına da girdikten sonra yüksek lisans mı yapsam diyorum. Fakat seçeceğim YL ile ilgili şüphelerim var, kendi bölümümün yükseğini yapabilmem için bir yılımı daha feda etmem gerekiyor ve çok çok çalışmalıyım, diğeri ise kendi bölümümden farklı, mezun olduğum üniversitemin açtığı, tanıdığım hocalarımın da başında olduğu bir program, fakat üniversiteler kadro açarlarsa lisans ve yüksek lisansımın farkı olması sıkıntı yaratırsa tüm emeklerim boşa gider.
2-KPSS. Üniversitedeyken asla bu sınava ihtiyaç duymayacağımı düşünürken şu an acaba diyorum. Aslında bu fikri aklıma çevrem soktu, şöyle ki formasyon belgem olsa dahi benim bu sınav ile maalesef atamam yok. Maalesef dershaneler de kapalı olduğu için kimseden net bilgi alamıyorum, edebiyat bölümünden mezun olmuş biri kpss'nin hangi kısmında sınava girip atanabilir? Mesela ben sözelde iyiyimdir, bu sınavı deneyebilirim, hedefim Kültür ve Turizm bakanlığı tarzında bir yere atanmak. Bu konuda hiçbir bilgim yok, öğretmen olarak değil ama normal bir memur olarak atanmam mümkün olabilir mi? (Bir de mülakat kısmı var tabii, artık o kısım hayırlısı)
3-Özel Sektör, benim kesinlikle içinde bulunmak istediğim bir yer. Lise zamanı da hep büyük şirketlerde stajyer olarak çalıştım, sundukları imkanlardan çok memnun kaldım fakat herkes olumsuz yanlarından bahsediyor ve en kaba tabirle "Bir gün kapı dışarı edilirsin" ya da "Maaşın zamanında yatmaz" söylemlerinde bulunduğu için gelecek açısından korkutuyorlar. Zaten şu an aklımda başvurmayı düşündüğüm iki yer var, en azından işe alınsam istersem bu süre zarfında hem çalışarak hem de kpss'ye vs hazırlanabilirim diye düşünüyorum.
Çoook uzun uzadıya yazdıysam affola... Kafam karışık, deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum. Tek istediğim sağlam, güzel bir iş, bunun için çoğu şeyden fedakarlık yapmaya da hazırım. Özellikle kpss konusunda benimle düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.