2013 Temmuz Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğinizin cinyeti ne olacak


  • Ankete Katılan
    530
ayyy hayatım allah sesini duysun ama bazen buraya bakıyorum diyorumki kendimi avutuyorum ama hayırlısı olsunda allah gönlümdekini biliyo bende ilk zaman ağzımın tadı hiç yoktu o yuzden çok ttlı yedim ve çok sevmem rağmen tiskindim bide miğde bulantım aç kalınca çok oluyodu yemek kokuları ağır geliyodu kızımda hiç anlamadım ama bunda miğdem baya bulandı

ya aslına yenilenlerle alakalı olmadığını düşünüyorum ben ama halk arasında yaygınlaşmış işte genel bi kanı var ya tatlıyı çıkar hakkıyı ye ekşiyi çıkar ayşeyi gibi :)
 
Hamilelikte kafein alımı ne tür etkiler yaratır?

İlk önce akılda tutulması gereken kafeinin bir vitamin ya da besin maddesi olmadığıdır. Kafeinin hiçbir besleyici değeri yoktur.

Yapılan çalışmalar hamilelikte yüksek miktarlarda kafein alımının (günde 6 fincandan fazla kahve) özellikle ikinci trimester düşükleri başta olmak üzere düşük ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Hamile olmayan kadınlarda kafeinin asıl etkisi kalp ve dolaşım sistemi ile sinir sitemi ve davranışlar üzerindedir. Hamilelik ya da emzirme süresinde alınan kafein fetus ve yenidoğanda da benzer etkiler yaratır. Hamilelikte kafeinin yarıömrü 11 saate kadar uzayabilir. Fetus da ise durum daha ürkütücüdür: 100 saat. Bu ne demektir? İçtiğiniz kahveden bebeğe geçen kafeinin yarısından fazlası 100 saat sonra bile hala daha karnınızdaki bebeğin kanında dolaşmaktadır. Bebeğiniz ne kadar küçük ise onun kafeini detoksifiye etme yeteneği de o kadar azdır.

Alınan orta düzeyde kafein anne adayında çarpıntı ve benzeri yakınmalar yaratmasa da bebeğin kalp atımlarında ve solunumunda (bebek daha doğmadan da anne karnında solunum hareketleri yapar) belirgin artışa neden olabilir.

Yapılan hayvan deneylerinde anne karnında orta ya da yüksek düzeyde kafeine maruz kalan fetusların beyin ağırlıklarında azalma ve beyin gelişiminde dalgalanmalar izlenmiştir. Benzer şekilde bu fetuslarda doğumdan sonra öğrenme ve hatırlama güçlükleri ortaya çıkmaktadır.

Öte yandan kafein; alkol, nikotin ve bazı diğer ilaçların kanser yapıcı etkilerini arttırmaktadır.

Kafein bir idrar söktürücüdür. Hamilelik sırasında fazla miktarda alınımı sıvı ve kalsiyum kaybı ile dehidratasyona yol açabilir.

Özellikle yemeklerden hemen sonra alındığında barsaklardan demir emilimini %40 oranında azaltır ve bu demir gereksiniminizin çok yüksek olduğu hamilelik döneminde oldukça önemlidir.

Bu bilgilerin ışığında Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) 1981 yılında yayınladığı görüşünde hamile kadınların kafein içeren gıda ve içeceklerden uzak durmalarını ya da sınırlı miktarda tüketmelerini önermektedir. Yine aynı kurum gebeliğin ilk trimesterinda kesinlikle kafein alınmamasını önermektedir.

FDA'in bu önerisin altında yatan neden 1980 yılında kemirgenler üzerinde yapılan bir araştırmadır. Bu araştırmada yüksek doz kafein alımının fetusta anomaliye neden olabileceği ileri sürülmektedir. Ancak çalışmada kemirgenlere verilen kafein dozu bir insanın günde 60-70 fincan kahve ile alabileceği miktara eşittir. Üstelik kafein metabolizması kemirgenlerde insanlardakinden daha farklıdır. Bunlara ek olarak kemirgenler teratojenlere karşı insanlardan daha hassastır. Daha sonra yapılan pekçok araştırmada 1980 yılındaki çalışmanın sonuçlarını destekleyecek hiçbir veri elde edilememiştir.

Yapılan geniş serili çalışmalarda hamilelikleri döneminde kafein tüketen 5800'den fazla anne ve bebek geriye dönük incelenemiş kafein ile bebekte anomali arasında bir ilişki saptanamamıştır. Benzer bir çalışmada ise anomalili 2000'den fazla bebek geriye dönük incelendiğinde bu bebeklerin annelerinin hamileliklerindeki kafein kullanımı ile anomali arasında bir ilişki saptanamamıştır.

Hamile kalınca kafein alımını mutlaka bırakmalı mısınız?

Her zaman değil. Aşırıya kaçmamak kaydıyla kafein içeren içeceklerin keyfine varabilirsiniz. Yapılan pek çok araştırma hamilelik sırasında alınan az ya da orta düzeyde kafeinin bebek ya da anne adayına zarar verme riskinin düşük olduğunu göstermektedir. Orta düzeyde kafein (300-400 mg) günde 2-3 fincan granül kahveye denk gelmektedir.

Önerilenden fazla kafein almanız çok mu tehlikelidir?

Gerçekte bunun cevabını kimse tam olarak bilememektedir. Konu ile ilgili olarak elde yeterli bilimsel kanıt yoktur. Bu nedenle size bilimsel bir tavsiyede bulunamayız.

Bazı çalışmalar yüksek miktarda kafein alımının düşük, düşük doğum ağırlığı ve yarık damak yarık dudak gibi anomalilerle ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Ancak bu çalışmalarda eksik olan nokta alkol alımı, sigara gibi bu durumlara yol açabileceği bilinen diğer risk faktörlerinin dikkate alımamış olmasıdır.

Tüm dünyada bugün kabul gören görüş çok fazla miktarda kafein tüketiminin düşük doğum ağırlıklı bebeklere neden olabileceği ve kafeinin sadece çok yüksek dozlarda alındığında risk yaratabileceğidir. Günde 300-400 miligramı geçmemek kaydıyla hamilelik sırasında kafein alımı güvenli olarak kabul edilmektedir.

Hangi besin maddesinde ne kadar kafein bulunur.

Kafein tahmin ettiğinizden daha fazla maddenin içinde bulunur. Örneğin çukulata ve bazı bitkisel çaylarda da kafein vardır. Bazı soğuk algınlığı ilaçları ile ağrı kesiciler dekafein içerir. Benzer şekilde alerji ilaçlarında da kafein olabilir.

Çay ve kahve gibi içeceklerin içerdiği kafein miktarı demleme ya da hazır olmasına ya da kahvenin türüne göre değişebilir. Sanılanın aksine kola dışındaki pek çok meşrubatta da kafein bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek sık tüketilen bazı maddelerin kafein içeriklerini kontrol edebilirsiniz. Sonuçta aslında farkında olmadan ne kadar fazla kafein aldığınızı göreceksiniz.

Madde Miktar Kafein
Filtre kahve 1 fincan 135-200 mg
Espresso 1 fincan 100 mg
Cappuccino 1 fincan 100 mg
Hazır kahve 150 cc 57 mg
Türk kahvesi 1 fincan 57 mg
Dekafeine kahve 150 cc 5 mg
Demleme çay 175 cc 20 - 110 mg
Ice Tea 330 cc 70 mg
Hazır çay 200 cc 30 mg
Kola 1 Kutu 30 - 56 mg
Diet Kola 1 Kutu 38 - 45 mg
Kola dışı meşrubat 1 Kutu 50 mg civarı
Meyveli gazoz 1 Kutu 0 mg
Çukulata 60 gram 10 - 50 mg
Kakao 1 küçük fincan 4 mg
Bazı ağrı kesici ve soğuk
algınlığı ilaçları 1 tane en az 30 mg
Gün içinde aldığınız kafein miktarını bazı küçük değişikliklerle azaltabilirsiniz. Örneğin sallama çay içiyorsanız poşeti suda 5 dakika yerine 1 dakika bekleterek kafein oranını yarı yarıya azaltmanız mümkündür. Bitkisel çay tercih ediyorsanız mutlaka kutusundaki uyarıcı etiketleri kontrol edin. İçindeki kafein ve idğer maddelerin miktarını kutusunda yazmayan markları tercih etmeyin. Bu şekilde hamilelikte kullanılması sakıncalı olabilecek katkı maddeleri içermediğinden de emin olabilirsiniz.

Eğer kahve sizi zihinsel açıdan rahatlatıyorsa, ya da sabah ritüeliniz ise kafeinsiz kahveleri tercih etmeye çalışın. Eğer benim gibi kola fanatiğiyseniz ne yazik ki Amerikalılar kadar şanslı değilsiniz. Çünkü kola üreticileri gelişmiş ülkelerde piyasaya sundukları kafeinsiz ürünlerini bizim gibi gelişmekte olan ülke vatandaşları için lüks olarak görüyorlar. Kafeinsiz kola içme şansınız yoksa limonlu sodayı tercih edebilir ve kendinizi buna alıştırabilirsiniz.

sağol canım bilgiler için.tırsmadım değil :18:
 
ya aslına yenilenlerle alakalı olmadığını düşünüyorum ben ama halk arasında yaygınlaşmış işte genel bi kanı var ya tatlıyı çıkar hakkıyı ye ekşiyi çıkar ayşeyi gibi :)

evet canım sana katılıyorum bencede alakası yok yediklerimiz bazen mideyi bastırmak için bazende vucuttaki eksik minarellerle alakalı yani düşünüyorumda aşerip kömür yiyen aşerip duvar döküntüsü yiyenler var onlar hangi cinsiyet gurubuna giriyor hehehehe:))
 
canım ben kızımda hiç miğde bulantısı çekmedim. 2.5 aydan itibaren ödemim başladı fena şiştim doğuma gittiğimde zenci burnum vardı hareketlerini çok geç hissettim 5 aylık falandı. ultrasonda çok hareketli bir bebek değildi kibar kibardı ellerini kollarını çok oynatırdı ben kızımda 7. ayıma kadar hep ekşi canım çekti özellikle acı biber turşusu vişne suyu gibi şimdi birde buna bakıyorum henüz hiç ödemim yok mide bulantım çok oldu, daha bu hafta yeni geçti. Bunda hareketleri erken hiisettim ama dr um hissedemezsin erken dedi ve ultrasonda o bacaklar hiç durmuyor çok sert sert tekmeleri var eşime diyorumki hatta ya oğlun olucak yada fena hareketli erkek gibi bir kızın olucak benimde ilk hamileliğimden farklı bu daha ağır geçiyor uyuklamak istiyorum çok kasık ağrıları ve bel ağrısı çektim sol yumurtalığıma doğru kramp şeklinde sancılı ağrılarım oldu bundada ilk aylarda hiç tatlı yiyemedim ama mide bulantımdan dolayı istifrağ edicem diye hep tuzlu şeylerle midemi bastırdım ama şimdi çok çikolata ve çikolatalı tatlılar istiyorum ve çok çabuk yoruluyorum tembellik var üstümde bakalım neyimiz olucak

ay birçok belirtimiz aynı benimde belim ağrıyodu ama ben sağdan yumurtladım ama adet düzensizliğim var yumurtlamam geç olmuş 14 eylül son regl ama dr a göre 3 ekim son regl senin kontrolün ne zaman ben ayın 20 si gibi gidicem netlesir artık
 
sağol canım bilgiler için.tırsmadım değil :18:


Bende görünce çok tırstım helede sigara kullanımını hala kesmemiş olan annelerde durum daha vahim gibi tüketeceksende az ve öz iç mesela türk kahvesi fincanıyla tadımlak ara ara tüketebilirsin diye düşünüyorum mesela bende felaket sabahları maydanoz yerdim çiğ çiğ limonlu sonra öğrendimki aşırı tüketmek iyi deilmiş doktorumda onaylayınca bıraktım şimdi ara ara az yiyorum
 
ya aslına yenilenlerle alakalı olmadığını düşünüyorum ben ama halk arasında yaygınlaşmış işte genel bi kanı var ya tatlıyı çıkar hakkıyı ye ekşiyi çıkar ayşeyi gibi :)

ben hamileliğimin başından beri ekşi yedim,kesmedi turşu suyu içtim kesmedi bir limonu aldım evire çevire yedim.normalde yiyemem o kadar ekşi.
herkes dediki ayşe geliyor.ama bulantım olmadı,1 hafta kadar oldu istifra etmedim.rahattım çok şükür.
son kontrolde doktor %85 erkek dedi.anlattım doktora ekşi yediğimden kız bekliyorlar diye,
öyle bir inanış var değil mi ye ekşiyi...,ye tatlıyı... diye dedi aynen dedim.
mide bulantılarında da bebek saçlanıyor derler ya,sanki bebek midede dedi :KK1:
 
ay birçok belirtimiz aynı benimde belim ağrıyodu ama ben sağdan yumurtladım ama adet düzensizliğim var yumurtlamam geç olmuş 14 eylül son regl ama dr a göre 3 ekim son regl senin kontrolün ne zaman ben ayın 20 si gibi gidicem netlesir artık

Ben 28 inde gidicem sen benden öncesin hadi bakalım ilk seninkini öğrenicez kısmetse allah gönlündekini nasip etsin inşallah
 
kızlaaarr bu sabah bebeem uyandırdı beni minicik tekmeleriyle. oyy heyecandan ölüyodum ya 2 kere yaptı nasıl uyandıgımı anlamadım.
önceden içerde bişeyler oldugunu biliyordum hissediyordum ama tekme bambaşkaymış ya

tekmelenmeyi hiç bu kadar seveceğimi sanmazdım hahaha :))))
:KK76::KK16:
 
Kızlar merhaba öğrenmek istediğim birşey var eşimle bende kan uyuşmazlığı var,bununla ilgili 7, ayda bir iğne olmam gerektiğini doktorum söyledi fakat biryerde okudum benim gibi rh negatif annelerin hanileleiklerinde her ay indirekt coombs adındaki testi yaptırmaları gerekmekteymiş,ben 3 dr birden gittim şu ana kafar hiçbiri ne bundan bahsetti nede bu testi istedi bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
 
ben de eliptik bisiklete binsem mi diye düşnüyorum ama çok terlemeden ne yaparsan yap dedi doktor, ben bugün tartıldım 9 kilo almışım



sağol canım amin hepimize inşaallah



evet ebeme söylesem mi ama dediğim gibi ben bekarken beş doz vurulmuştum sonra öylesine konuştuğumuzda vuruldysan ömür boyu korur gerekyok demişti hemşire ama ayak üstü konuşurken not almadı yani, ama en büyük korkum hadi bu aşım var ama olmayan diğerlerini gözden kaçırırlarsa ne olacak



çalış çalış çalış ben uzun süredir misafir alamıyorum eve çok istesem de, en son 3. ayda aldık ama az daha doğuruyordum şimdi korkuoruz



canım ikil testi yapan dr 20. hafada geleceksin detaylı ultrason için dedi ama kendi doktorum ya unuttu ya gerek görmedi 20. haftada kendisine çağırdı randevuya



yaaaa ben cumartesi çok hissettim sandım ama o gün bugün daha da ses yok paşamdan, acaba hissettiğim başka birşey miydi bir de bende göbek maaşallah belki ondan mı hissedemiyorum anlamadım :KK43:(








sağolun kuzucuklar, amin dilinize gönlünüze sağlık, allah hepimize ve bebişlerimize sağlık versin doğumlarımız kolay olsun...doğum iznimiz 6 ay olsun :pppp

bu arada canım ben de öyle olmuştum kaynatılıp ılımış suya tuz koydum bir sprey kutusu var onun içine koydum onu da burnuma püskürttüm biraz canın acıyor ama olsun bütün iltihaplar falan çıkıyor günde birkaç kez yapılabilrisin hemlşire de zararıı olmaz dedi, bir de antibiyotik yerine sarımsak, sarımsaklı yoğurt ya da neyse dene istersen yiyebilirsen, geçmiş olsun
cnm sen genede gıt sorr sonra sana ası kartını verecek oylelıkle tarıh yazacagı ıcın karıstırman olmaz tmm bnm artık ası kartım var ve ona yazıyorr
 
cinsiyetleri belli olan arkadaşlarım
isim düşündünüz mü?karar verdinizmi
:KK49:
 
yaaa benim canım acayip kahve istiyor bu aralar nescafe hemde içsem zararı olurmu ki yaaa :KK43:

kuzum çok canın istiyosa çay bardağına sütü çok kahvesini abartmadan yap iç bence. arada bi bi bardak içmenin bi zararı olmaz bence. bende çok canım isterse içiiyorum. günde 1 bardak türk kahvesi içilebilir dio doktorlar. midene dokunmuyosa aşırıyada kaçmadığın sürece sorun olmaz :KK8:
 
tünaydın güzeel anneler...
bu sabah epeyce kahvaltı keyfi yaptık... ben mutfağı toparlarken kocam da oturmuş topikte yazılanları okuyodu meraklı şey... bugün şu kadar olmuş... burası gelişiyomuş kurabiyemizin diyip duruyo... ev çok toz olmuş dedi... "aşkım ben artık süpüremiyorum, silerim ama süpüremem" dedim... o zaman cumartesiyi bekleyelim dedi :KK9: şimdi işe gönderdik babişkomuzuuu :KK9:başlasn tv keyfiiii :KK6::KK6::KK6:


cinsiyetleri belli olan arkadaşlarım
isim düşündünüz mü?karar verdinizmi
:KK49:
bu arada bizim henüz cinsiyetimiz belli değil ama 3 yıldır isimlerimiz belli
kız Zeynep Su :nazar:
erkek Ali Aydın :nazar:
 
Kızlar merhaba öğrenmek istediğim birşey var eşimle bende kan uyuşmazlığı var,bununla ilgili 7, ayda bir iğne olmam gerektiğini doktorum söyledi fakat biryerde okudum benim gibi rh negatif annelerin hanileleiklerinde her ay indirekt coombs adındaki testi yaptırmaları gerekmekteymiş,ben 3 dr birden gittim şu ana kafar hiçbiri ne bundan bahsetti nede bu testi istedi bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

canımcım benimde kan uyuşmazlığım var ben a rh- im. eşim a rh+. bende şöyle oldu 12.haftalıkken çapaya gittik cvs biyopsisi yapıldı bana.sonrasında düşük tehlikesi olduğu için kan uyuşmazlığı iğnesini hemen opeasyonun arkasına kalçadan yaptılar. başka birşey sormadılar söylemediler. o dediğin testi duymadım ama eğer ben bu operasyonu geçirmeseydim normal şartlardaki hamileler için ilk doğumdan yada allah göstermesin düşükten sonra 72 saat içinde vuruyolar.
 
cinsiyetleri belli olan arkadaşlarım
isim düşündünüz mü?karar verdinizmi
:KK49:

ya kuzum aaahh ahh! isim işi çoookkk zor ben şimdiden koyalımda ona ismiyle hitap etmeye başlayalım diyorum. ama hiç öle beğendiğim bi isim olmadı fazla. naapcam bilmiyorum çok zooorrrrr. erkek olsaydı belirlemiştim aras koyacaktık şimdi kız olunca kaldım öle. dün annem beren olsunmu dedi. bilemiyırum işte anlamıda güzelmiş. güçlü akıllı demekmiş. daha düşünmedeyiz ama yaa.
 
merhaba ben de temmuz anne adayıyıyım :) 15 Temmuz muhtemel doğum tarihi ,yukarıdaki listeye kendimi nasıl ekleyebilirim acaba ?
 
cinsiyetleri belli olan arkadaşlarım
isim düşündünüz mü?karar verdinizmi
:KK49:

Ahh ahh sormayin gitsinn :)) her gece bu muhabbetle yatiyoruz, benim esim kafasini takmis "ishak" ismine bende "eyüp" istiyorum 3 aydir.. En son fikrimiz "ömer" ve "emir" de kaldı :))
 
bang bang duanı okudum allah kabul etsin inş.

kızlar ben 20. haftaya girmişim yaaaaaa :KK8: :KK9: :KK16: :KK76:
 
X