sürmeliye cok cok üzüldüm. Bebeği ve o aklımdan hic cikmiyordu. Üzerine de bu kaza haberi. Allah sabır, dayanma gucu versin...
5. ay kontrolünde doktorumuzun soylediklerini yazmak istedim ama bilmiyorum bu haberin üzerine bunlardan bahsetmek ne kadar normal
((
Facebooka yazdığım şekliyle kopyalıyorum:
bugün 5. ay kontrolümüz vardı. Belki sizin de işinize yarar diye konuştuklarımızı yazıyorum:
- Demir: Daha önce vermemişti, ek besine bu ay başlayacağız. Demire de başlayın dedi. Bir şurup verdi. (Ferro Sanol) Damla olanların içinde paraben var bunda yok dedi. Tadı kötüdür, lekesi çıkmaz ve bebeğe dokunabilir dedi. Eğer dokunursa 1-2 gün ara verin sonra yeniden başlayın dedi. Ek besinlere de aynı anda başlayacağımız için surubu ek besini verdiğinizden farklı bir kaşıkla verin dedi, ek besini de demir sanıp reddetmesin dedi. Demiri damlalıkla verebilirsiniz dedi. Eğer kusarsa yeniden vermenize gerek yok dedi.
- Ek besin: Meyve suyu ve püresi ile başlıyoruz. Önce armut dedi, kaka sorunumuz var da. Bir kılavuz verdi, ona göre başıyoruz. 1 hafta meyve, sonra sebze ilave edeceğiz, 3. hafta yoğurt. Yoğurdu günlük sütle mayalayın dedi. 6. aydan sonra da evde yapamazsanız Sütaş Babymix bebek yoğurdunu verebilirsiniz ama 6. aydan önce olmaz dedi. İnek sütü ile yapabilirsiniz dedi. Meyveleri önce püre verin, baktınız çok püskürtüyor o zaman suyunu verirsiniz dedi. kasık maması, muhallebi vs gerek yok kilosu iyi dedi. Ama illa vermek isterseniz inek sütüyle değil devam sütüyle yapın dedi. Her istediğinde emzirmeye devam. Ek besinleri açken veriyoruz, duruma göre yarım saat 1 saat sonra da emziriyoruz. Arkaya eğim verilebilen bir mama sandalyesi alın ve siz yemek yerken onu da oturtturun alışsın dedi. (Chicco Poly var bizde)
- Kabızlık: 5 günde bir kaka yaptığını ve kötü kokulu olduğunu söyledim. Kokusu beklettiği içinmiş. 7 güne kadar müdahaleye gerek yok dedi (sadece anne sütü aldığı için) aralarda 2 kaşık su içirmek de faydalı olabilirmiş. bir kaç damla zeytinyağı ve cok zorlanıyorsa fitil.
- Emzirme sıklığı: İstedikçe verin dedi. Bizimki pek istemiyor ama ben 3, 3.5 saatte bir veriyorum dedim. Aralık olarak iyi dedi. 500 gr almış bu ay, kilosu iyi ama tatile gidiyorsunuz orada susuz kalabilir daha sık verin de su içmiş olsun dedi.
- Bu ay yapması gerekenler: Dönmek, bir elinden diğer eline bir seyleri aktarmak, eliyle bir şeyleri tutup ağzına götürmek, çığlık atmak, duygularını daha rahat ifade etmek. Bunları yapıyor. 6. ayda ayaklarını keşfetmeye başlar ağzına götürmeye çalışır dedi.
- Bacaklarında eğrilik var dedim. Bu ay cocuklarında kavis olması normaldir ama güneşi ve d vitaminini ihmal etmeyin dedi. Başta hızlı kilo aldıkları için kemikler bu orantıda sertleşemiyormuş. Yere bastıkça da kemikler eğriliyormuş. Yere de tam basamadığını söyledim. Parmak ucunda basıyor. 7 veya 8. aya kadar normalmiş. Ama bastırın aklınıza geldikçe dedi.
Aklıma gelenler bunlar, umarım işinize yarar. (Cok mu uzun olmuş ne!)