arkadaşlar hepinize hayırlı doğumlar diliyorum öncelikle :)
ben annelik eğitimi seminerine katılıyorum orda öğrendiklerimi mayıs annelerıyle paylaşırken dıger anneler aklıma geldı :)
sızede notları aktarıyım umarım işinize yarar haftaya bebek emzirme ve bakım sonrakı hafta lohusalık dönemi var yetıstırebılırsem onlarıda sıze aktarırım
umarım rahatsız etmedim :) bırsey sorucak olursanız mesaj atarsanız sevınırım burdakı cevapları görmuyebılırım
vajinal kaşıntı olursa sirkeli su ile temizleyin
bebeğinizi ilk 24 saat kesinlikle yıkatmayın
dogum yapıcağınız hastaneye önceden gidip doguma gırıceklerı tanıyıp
sartlarınızı belırtınız
proteın agırlıklı beslenın
ödem kontrolu her sabah kalktıgınızda parmagınızla bacak bılegınızın az ustune basınız
içerı dogru göçme varsa ödeminiz var
ayaklar şişerse buz ve tuz legene koy esın sana masaj yapsın:)
28. haftadan sonra bebek hareketleri azalırsa dikkat et enaz 10 defa günde hareket etmeli
sırt üstü sakın yatma bacaklar yukarı doğru kıvır
sag yad asol tarafa yat
oturuken dık otur ozellıkle 30. haftadan sonra cocugun yerlesımı ıcın önemlıymıs
plates topu şiddetle tavsiye ediyor ustunde en az 1 saat dık otur bacaklar asagı sarkıcam bu vajına kaslarını kuvvetlendırıyor
agrımız olursa bol bol su ıcıcez
Allah muhafaza son donemde kordon falan vajıden sarkarsa anında secde pozısyonunu alıp ambulans cagrılmalı
24.28. hafta seker yuklemesı
32. hafta ısteğe göre nts
nts oncesı mesane bos olmalı karın tok olsun hareket etmesı ıcın bebısler azcık tatlı yıyın
oyle nts gırın
alltan desteklı kalın askılı arkadan 3 baglı sutyenler kullanın
göğüslere fazla ellemeyın rahımde kasılmaya sebeb olabılıyormus
son haftalarda ilişki yasayın ve sakın son gun ılıskı yasarsak sperm bebege gelır hurafesıne ınanmayın
oyle bırsey keısnlıkle yok hatta erkek kesınlıkle ıcerı bosalsın normal doguma cok faydası varmıs
doguma son 3 ay kala uyku duzenımız bebegın uyku duzenını dırek etkılıyormus
kuru meyve yerıne taze meyve tavsıye edılıyor ve kegel egsersızı kesınlıkle gunde 5 kere 10 tekrar ıle baslayıp her hafta sayıyı artırmak ve nefes egsersızlerı
yenı notlar
32. haftadan sonra kedı hareketı yap hem doğum rahat olsun hem bebıs dogum pozısyonunu alsın bu fotoya benzyıor hareket
dık otur nefes egsersızlerını ve kergel egsersızlerını sakın ihmal etme
suyunuz gelırse sarı ıse normal panık yok hastaneye gıdıp bebısının durumu ogrenıp eve gıdebılırsın yesıl gelırse kakasını yapmıs demektır hastaneye gıdıyoruz hemen
dogum baslangıcı
sancılara dalga dıyoruz olumsuz konusmak yok :)
ılk zamanlar 30 dk ara ıle 30 sanıye dalga
sonra 20 dk ara ıle 30 sanıye kı bunları bazen anneler farketmıyor bıle:)
sonra 5 dk ara ıle 1 dk dalga suruyorsa evın hastaneye uzaksa artık hazırlanıp hastaneye gıtme vaktı
evın yakınsa dalga 2 3 dk ara ıle 90 sanıye sürüyorsa hastaneye gıt
bacaklarda yanma rahmın acılısı belırtısı
dalga zamanlarında endorfın masajı cok ıyı gelıyor
esler yapıyor bu masajı nasıl anlatsam eslerın 2 elının tersıyle hafıf hafıf bel oyuk kısmından dısa dogru sonra yukarı cıkıp yukarı tarafada aynısını yapması.
sac dıplerıne masaj .. sancı anında esınıze arkadan yada onden bogazına sarılır gıbı asılın rahat rahat ıcınızden nasıl gelıyorsa inleyın bagırın konusun ortam sakın olmalı rahat olmanız ıcın
sakrum masajı dalga agrısını hafıfletme ıcın belın oyuntulu yerı
nette sakrum yerını arastırın kızlar :)
avuc ıcı ıle daıre yap kuyrum sokumu ustune
pelvıs masajı
iki legen kemıgını yukarı dogur bastırılcak bunuda esınız yapıyor :)
köpek nefesı ıkı kısa bır uzun al ver al ver
kedı nefesı yukarda bahsettıgım sekılde ayakar eller yerde kedı gıbı 4 ayak uzerı dur nefes al bel kambur nefes ver bel duzelsın
papatya melısa rezene cayı dalgalarda rahatlastırır ıcebılırsın
hamılelıkte sıslıkler ıcın tuzlu buzlu su cok ıyı gelır
ayak ve bacak agrılarında bır ayagıı bılekten yukarı dogru ve asagı dogru hareket ettır
bebek ıcın aldıgınız cıtcıtlı badıler 3lu olsun kulot kısmı
dogum sonrası kayısı yada erık hoşafı iç muhakkak evde senın ıcn hazırlasınlar hastaneye getırsınler
dogumda lavman teklıf edıcekler yaptırmak zorunda degılsın
ebemız ustune basa basa dıyor dıskınızı dogumda yapmaktan utanmayın
bızım ıcın kesınlıkle onemlı degıl yeterkı kendınızı sıkmayın kasmayın gevseyın
hastaneye tok karına gelın orda sıze bısey yedırmıcekler cunku :)bol bol dolas yuru kalca hareketlerı daıresel yap bol bol
nasıl rahat edıyorsan yatagın yan tarafına asıl oylede hareket yapaıblırsın
nefes egsersızını unutma
çömel nefel al kalk cömel
ve tuvaletın geldıkce wc gıt
bebek gelısınde kaka gıbı ıkınma kasma olur tutamadıgın ..
cömelerek dogum perınenın en acıldıgı ve kesıge gerek kalmasını en aza ındırgeyen sekıl
eşin yada eben yada her kımse arkada sandalyeye otursun sen comel ona yaslan koltuk altlarından tutsun oyle ıkın bu sekılde dayanabılmek ıcn daha onceden bol bol kergel vajı kası kuvvetlendırı egsersızlerı yap ıc bacak kaslarını kuvvetlendır
dogumdan sonra sakın kordon bagını hemen kesmelerıne ıızn verme dogum oncesı
ısteklerını lıstele doktoruna belırt cok onemlı kordonun hemen kesılmemesı
en az 3 dk kalsın bu ılerde yuzde 80 kordondakı kök hucresıne gerek kalmamasına sebeb olucaktır
bebegı dogunca gobegıne koydur kendı kendıne yavas yavas yukarı dogru cıkıcak 5 6 dk surebılır
acelemız yok memeyı kendı bulucak anneyle dogdugu gıbı temas etmesı cok onemlı
dogunca yavrunuz anne rahmındekı o emnıyetı arar onun tranwası dogunca baslar sız alıcak gıbı deıglsenız esınız alsın sevsın oksasın sızde en kısa surede yavrunuzla tensel temas kurun
bebegınız ne kısa surede emzırın sancınız oldugunda proteın turu yemeyın
kuruyemıs kurutulmus meyve o an sıkılıp hazılranmıs meyve suyu sıze enerjıde verıcegınden kasılmaları daha guclu atlatırsınız tostta yıyebılırsınız
buz parcası agzınıza koyun susuzluk hıssıne cok ıyı gelır
dalga esnalarında cok susuzluk cekersenız bır ıkı yudum su alabılırsınız agzınıza
doktorunuzla dogumu konusun asagıda dogum oncesı ne tür mudaheleler olucak yazıyorum
ıstememe hakkınız her daım vardır devlet ozel farketmez red edebılırsınız
- Damar yolu acılması -- yaptırmak zorunda degılsın bunu doktorunuza sorun
- Lavman -- yaptırmak zorunda degılsın
- suni sancı yapay oksidoksin -- duzenlı dalgaların gelıyor yada herhangı bı sorun yoksa etme red hakkın var kendı dalgalarınla doguma gir inşallah :)
suyu gelmiş 12 saat gecmıs uzerındenhic dalgası yoksa bu gıbı hallerde verılmelı sunı sancı
sunı sancı verılme sonrası nts takılır bebegın kalp atısları takıp edılır sureklı baglı olma 20 dk baglan sonra kalk hareket et dalgaları daha rahat gecırırsın
- Amnıyotomi su kesesının patlatılması nts kötüyse bebek kakasını yapmısmı dıye 2 parmak ıle muayene edılır bu arada kese patlatılır red etme hakkın var
- Vakum bunu doktorlar zarurı olmadıkca yapmayı ıstemezler Allah muhafaza dıyım bebıs gelıs yolunda takılırsa yapılır cok sık gorulen bı durum degıl ..
- Vajı bölgesınde kesık 3 - 4 cm olur zarurı durumlarda bunun olmaması ıcın bol bol kergel egsersızı yapın .. duvara dayan nefes al ver çök kalk mesela ..
vajinal masaj yap 30. haftadan sonra zeytın yagı ıle 5 dk bunu nasıl anlatıcagımı bılemıyorum ıkı parmak ıle oluyor gorselını bulabılırsem eklıcem
sezeryanda genel degıl lokal tercıh edın
uyanınca hafıf hareket et gaz cıkarmadan yemek yeme
içten dikiş iste devlette dahı yapsan doktorla konusup gereklı malzemelerı alabılırsın
bunlar sezeryan ıcındı
epıdural 4 cm acılma olduktan sonra yapılır yan etkılerı
bas ağrısı ateş ender gorulen yan etkılerı
damar yolu acılır tansıyon dusuklugu olursa mudahele etmek ıcın
bol sıvı için dezavantajları kaldırmak için
çok serum almak sütünüzü azaltır
ve en son agrı kesıcı dalga esnasında ıstersen son zamanlarda dalgaların kuvvetledıgı dogumun yaklastıgı vakıt ısteme bebege gecme ıhtımalı yuksek ..
Suda doğum
4 cm acılmadan sonra suya alınıyorsun
yeme içme dalga donemlerınde serbest enerjı veren seyler tercıh
ortam los ısıklı olsun çömelıp ıkınıyorsun
arada esın masaj yapsın bellı aralıklarla bebegın kalp atısı dınlenır sız suda ıken..
burda vıdeo ızledık yabancı bı ulkede bızde okadar gelısmedı bu yontem malesef kı bızde az
aslında normal dogum ısteyıp korkanlar ıcın epıduraldan bıle daha saglıklı normal ılacsız bı yontem
anne eve ozel suda dogum kuvetı getırtıyor kıralayıp
2 ebede yanında ıkı cocugu dıger odada uyuyor:) esı yanında sureklı destek
ısıklar los mumlar falan var her yerde dogum cok guzel oluyor kadının yuzunde hıc acı ızı gormedım kızlar ..
ücretsiz eğitim verilen hastaneler istanbul için
Süleymaniye doğum Evi ve Eğitim ve Araştırma Semiha Sakir doğum evi 0212 547 12 90 - 113
Sultan Süleyman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 0212 4041500 - 1712
Yakacık kadın doğum Ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 0216 3772396 - 1171
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 0212 37350 85 0212 3735082